Szállítás

 már 590 Ft-tól

 15 000 Ft felett ingyenes

 diszkrét csomagolás

 további információk
Miért érdemes nálunk vásárolni?

 teljes diszkréció, jelöletlen csomagolás

 15 000 Ft felett ingyenes szállítás

 100% elégedettség garancia

 30 napos pénzvisszafizetési garancia

 ajándék csajozási ebook

Vissza a cikkek listájához

Hogyan készítsünk yerba maté jeges teát (Tereré)

Kávé és tea

2017. május 11.

A yerba maté jeges tea Paraguay nemzeti itala. Igen, Argentínában, Uruguayban és Brazíliában (délen) is nemzeti italuknak választották. (Látod, milyen népszerű ez a növény?) Azonban Paraguay az ügyeletes bajnok, ha a tereré-ről van szó, vagy amit egyszerűen csak hideg yerba maté-nak nevezünk. Paraguay a yerba maté Tony Soprano-ja.


A yerba maté jeges teát tradicionálisan egy ún. maté tökből vagy guampából fogyasztják. A nyers gyógynövényt (yerba) beleteszik az edénybe - esetenként egyéb gyógynövényekkel együtt - és hideg jeges vizet és gyümölcslevet töltenek a tökbe, majd egy filterrel ellátott, hagyományos fém szívószállal isszák (ún. bombilla).
A hideg yerba maté frissítő és regeneráló hatású a párás nyári hónapokban. Vitaminokkal, ásványi anyagokkal és nagy mennyiségű antioxidánsokkal teli, így a yerba maté biztosan nem a második befutó az egészséges italok versenyében. Még egy futó pillantás a számtalan egészségügyi előnyére, és bárkit meggyőződhet a gyógyító gyógynövény hatékonyságáról, és közösségi italként való létjogosultságáról.

Hogyan készítsünk hideg yerba maté teát

Módosítottam a tereré yerba maté tea hagyományos elkészítési módját. Ahelyett, hogy hideg vizet adnánk a yerba-hoz, először forró vízzel főzöm le a yerba maté-t, majd hagyom kihűlni, utána kiöntöm és már fogyasztható is. A forró víz a máté tápanyagainak maximális kivonását eredményezi; ha csak hideg vizet használsz, akkor lemaradsz néhány egészséges tulajdonságáról. Ez a következő eszközök segítségével érhető el (matékészlet):
• Vízforraló
• French Press (dugattyús kávéfőző)
• Üvegtartály
• 25 gramm organikus yerba maté


1. lépés: Forralj fel 1 liter vizet kb. 70ºC-ig (soha ne forráspontig!).
2. lépés: Adj hozzá 5 gramm yerba maté-t (1 púpos teáskanál) 2 dl vízhez egy french press kávéfőzőben (vagy adjunk hozzá 4-5 teáskanál maté teát 1 liter vízhez a kávé-, vagy teafőző edényben).
3. lépés: Hagyd ázni 5-10 percig a yerba maté-t, majd öntsd ki egy üvegedénybe és hagyd lehűlni (15 percig).

Ezután felszolgálhatjuk a már hideg yerba maté-t jéggel, vagy helyezzük a hűtőbe, hogy lehűljön. Kísérletezz különféle természetes édesítőszerek adagolásával (agavé sziruppal, nyers mézzel stb.) vagy friss mentával, esetleg citrom verbéna levelekkel.


Itt pedig egy videó, amely bemutatja, hogyan készíts hideg yerba maté teát:

Kapcsolódó termékek

Hagyjon egy hozzászólást

0 / 5
4:00