![]() |
Termékek
Kategória szerint
teljes diszkréció, jelöletlen csomagolás
20 000 Ft felett ingyenes szállítás
100% elégedettség garancia
30 napos pénzvisszafizetési garancia
ajándék csajozási ebook
Amikor az emberek a kalciumra gondolnak, a csontok egészsége rendszerint az első dolog, ami eszükbe jut, de a kalcium előnyei messze túlmutatnak azon, hogy erős vázszerkezetet építsenek és tartsanak fenn. A kalciumra szükség van a szívritmus szabályozására, az izomműködés támogatására, a vérnyomás és a koleszterinszint szabályozására, valamint számos idegi funkcióban és még sok másban. Ezért lehet a kalciumhiány olyan káros az egészségre.
A kutatások arra utalnak, hogy a D-vitamin kombinálásával a kalcium segíthet a rák, a cukorbetegség és a szívbetegségek elleni védelemben is - ami az amerikai és a sok más nemzet egészségügyének három legnagyobb veszélye.
Annak ellenére, hogy a kalcium igen fontos ásványi anyag, sok felnőtt és gyermek veszélyeztetett a kalciumhiány miatt. Milyen tünetei vannak a kalciumhiánynak? Az alacsony kalciumszintekhez kapcsolódó leggyakoribb betegségek a törékeny, gyenge csontok, a rendellenes véralvadás, a gyengeség és a gyermekek fejlődésének késedelme.
A tejtermékek, például a tej vagy a joghurt mellett a kalcium megtalálható különböző növényi élelmiszerekben is. Például a zöld zöldségek - például a kelkáposzta -, a mandula, a szezámmag, az okra és a különféle babok is fontos kalcium források. Ezeknek az élelmiszereknek a rendszeres fogyasztása segít megelőzni a kalciumhiányt, miközben fogyasztásuk számos előnnyel jár.
A kálcium vegyjele Ca.
A kalcium az emberi szervezetben a leggyakoribb ásványi anyag, melyet főleg a csontokban és a fogakban találhatunk. A kalcium körülbelül 99 százaléka a csontrendszerben és a fogakban található, főleg kalcium lerakódások formájában. A maradék 1 százalék a testszövetekben tárolódik.
Mindannyian viszonylag nagy mennyiségű kalciumot igényelünk, összehasonlítva más ásványi anyaggal. Valójában úgy gondolják, hogy a szervezetünkben annyi kalcium van, ami a teljes testtömegünk 2%-át teszi ki.
A kalcium szükséges a magnézium, a foszfor és a kálium szintjének szabályozásához a vérben, mivel ezek az ásványi anyagok együtt működnek, hogy egymást egyensúlyban tartsák. Éppen ezért fontos a kalciumhiány elkerülése és a kalciumban gazdag élelmiszerek rendszeres fogyasztása. Az ásványi anyagokban gazdag ételek széles választéka segít elkerülni az elektrolit egyensúlyhiányát, és lehetővé teszi, hogy a legtöbbet hozhassa ki ezekből a tápanyagokból.
A hipokalcémia a kalciumhiány (vagy a keringő vérben alacsony kalciumszint) orvosi kifejezése. Mennyi kalciumra van szüksége a szervezetnek naponta? A normál kalciumszint tartományban való tartózkodás és az alacsony kalciumszint elkerülése érdekében a legtöbb egészségügyi hatóság napi 1000 mg kalciumot javasol felnőtt férfiaknak és 50 év alatti nőknek. A gyemekeknek az életkor függvényében 200-700 milligrammra, míg a tizenéveseknek körülbelül 1300 mg kalciumra van szükségük naponta, hogy támogassák a növekvő csontjaikat.
Milyen tünetei vannak a kalciumhiányának? A leggyakoribb kalciumhiányos tünetek közül néhány:
Az oka annak, hogy az alacsony kalciumszint számos negatív tünetet okozhat, az, hogy a szervezet kalciumot vesz fel a „kalciumtartalékokból”, amelyet a csontokban tárol, ha annak bevitele nem elégséges. Ezt úgy teszi, hogy a vérben elegendő mennyiségű kalciumot tartson fenn, ami aktuálisan szükséges, és döntő fontosságú a vérerek és az izomfunkciók szempontjából.
Amikor a testünk kénytelen prioritással kezelni a rendelkezésre álló kalciumot, azt inkább az olyan ideg- és izomfunkciókhoz használja, mint a szívverés szabályozása, nem pedig a csontok támogatása.
Mitől kerülhet alacsony kalciumszintre? Naponta veszítünk kalciumot a bőrünkön, a körmökön, a hajunkon, az izzadságon, a vizeleten és a székleten keresztül. Testünk nem képes kalciumot termelni, így ideális esetben minden nap biztosítani kell testünk ellátását a kalciumhiány elkerülése érdekében.
Ha a szervezetben nincs elegendő mennyiségű kalcium, a csontok hajlamosak a rugalmasságra, ezért hajlamosabbak a törésekre. Ez azt jelenti, hogy önmagában a magas kalciumfogyasztás, vagy kalcium kiegészítők szedése nem véd a csontproblémák, például az osteoporosis és a törések ellen. Valójában ez még enyhén növelheti is a csonttörések kockázatát. A kalciumot természetes táplálékforrásokból érdemes fedezni a maximális előnyök elérése érdekében, és ennek következtében a csonthoz kapcsolódó betegségek megelőzésére szolgáló kalcium-kiegészítők felhasználását érdemes átgondolni.
Az osteoporosis nők esetében gyakran előforduló betegség (különösen a posztmenopauzában lévő nők esetében), amely idővel gyenge, törékeny csontokat eredményez a csontok ásványi anyag mennyiségének és tömegvesztésének okán. Valójában ha valaki oszteoporózis állapotban van, a csontok porózusak lesznek (ínnen a név).
Bár a közelmúltban számos tanulmány arra utal, hogy a kalcium önmagában nem befolyásolhatja közvetlenül a csontritkulás kockázatát, a sokféle kalciumot, fehérjét, K-vitamint és D-vitamint tartalmazó étrend segíthet csökkenteni a csontokkal kapcsolatos problémák kockázatát.
A kalcium részt vesz a szívfunkciók szabályozásában, mivel szerepet játszik a vérerek tágításában és az idegjelek küldésében az agyból a szív felé. Ez fontos a szívritmus, a vérnyomás és a vérkeringés szabályozásához.
Kimutatták, hogy a kalcium táplálkozási kiegészítők szedése segít csökkenteni a magas vérnyomást, míg a korlátozott kalciumtartalmú étrend a vérnyomást inkább növeli. [3] Vizsgálatok során a betegeknél statisztikailag szignifikánsan csökkent a szisztolés magas vérnyomás a kalcium kiegészítők szedésével. [4]
Úgy vélik, hogy a kalcium megváltoztathatja a vérnyomást azáltal, hogy megváltoztatja némely elektrolit anyagcseréjét, és részt vesz a véredények aktivitásában és az izomerőben. [5] Néhány tanulmány azonban azt mutatja, hogy a hatás túl kicsi ahhoz, hogy támogassa a kalcium-kiegészítés alkalmazását a magas vérnyomás megelőzésére vagy kezelésére.
A vizsgálatok szerint a kalcium és a D-vitamin bevitel igen jelentős összefüggésben van a rák kialakulásával, és legalább 15 típusú rákos megbetegedés kockázata alacsonyabb velük. [6] Ezek közül a vastagbél, rektális, emlő-, gyomor-, endometrium-, vese- és petefészekrák-vizsgálatok mindegyike szignifikáns fordított kapcsolatot mutat a rák előfordulása és a kalcium orális bevitele között.
A kísérleti vizsgálatok kimutatták, hogy a kalciumnak anticarcinogén hatása van a sejtproliferáció szabályozásában, a sejtek differenciálódásában és a sejthalál (apoptózis) indukálásában a rákos sejtekben. [7]
Fontos azonban megjegyezni, hogy a magas kalcium tartalmú kiegészítőket jelenleg nem használják rák megelőzésére. Egyenlőre több bizonyítékra van szükség, és egyes tanulmányok azt is mutatják, hogy bizonyos forrásokból, például tejtermékekből származó magas kalciumbevitel akár növelheti is a prosztatarák kockázatát.
A kalcium részt vesz a neurotranszmitterek felszabadításában az agyban, amelyek az izommozgást és az idegjelzést vezérlik. A kalcium segíti a sejtek kommunikációját az idegválaszok közvetítésében, és aktiválja a szervezetben lévő azon fehérjéket, amelyeket az izmok mozgáshoz és összehúzódásához szükségesek. (8) A kalcium továbbá segít a véráramban lévő glükóz (cukor) szabályozásában és felszabadulásában, amelyet az izmok „üzemanyagként használnak”.
A kalciumbevitel növelése pozitívan befolyásolhatja a testsúlyt és segít a zsírvesztésben. A vizsgálatok során a résztvevőknél megnövekedett az elvesztett zsír százalékos aránya a törzs tájékán, amikor több kalciumot fogyasztottak. [9] Valószínűleg ezért olyan sikeres zsírégető a calcium pyruvat.
A D-vitamin és a kalcium együttesen hasznosak lehetnek a glükóz anyagcsere optimalizálásában és a diabétesz megelőzésében. [10] A D-vitamin és a kalcium közvetlen hatással lehet a hasnyálmirigy-sejtekre, amelyek az inzulinszekréciót, és így a vércukorszintet szabályozzák. A kalcium a celluláris folyamatok lényeges eleme, amely az inzulin-érzékeny szövetekben, például a vázizomban és a zsírszövetben történik.
Egy híres egészségügyi tanulmányában (20-year Nurses) a kutatók 83 799 nőt követtek, akiknek nem volt cukorbetegsége és a D-vitamint, valamint a kalciumot értendből és kiegészítőkkel vitték be. Az eredményeket kettő-négy évente értékelték. A 20 éves követés során a vizsgálat megállapította, hogy a napi több mint 1200 mg kalcium és több mint 800 IU D-vitamin bevitel 33%-kal alacsonyabb kockázatot jelentett a 2. típusú cukorbetegség kialakulásában. [11]
A kalciumot vény nélkül kapható savlekötő (antacidok) tablettákban árulják, amelyek segítik az emésztést azáltal, hogy csökkentik a gyomorégést és a gyomor zavarait. Az antacidok azonban gyakran csak csökkentik a gyomorsavat, ami ellentétes azzal, amire szüksége van. Valójában a savas reflux esetek 80%-ában alacsony a gyomorsav. A reflux oka valójában a táplálék, amely elégséges gyomorsav nélkül van a gyomorban, ahol ennek következtében erjed és olyan gázok, illetve nyomás alakul ki, amelyek újra megnyitják a gyomorszáj izomzatát, amely a nyelőcső és a gyomor közötti szelep. Ez lehetővé teszi a savn felfelé haladását és az égést / nyomást a mellkasban.
A kalciumban gazdag ételek fogyasztása segíthet csökkenteni ezeket a tüneteket, mert a kalcium segít gyomorszáj-záróizomnak, amely szabályozza az étel mozgását a gyomorban. A kalcium bevétele fokozza a gyomorszáj-záróizom erejét, és gyakran segíthet a GERD vagy a savas reflux tüneteinek visszafordításában.
A kalcium hasznosnak bizonyult a PMS tüneteinek enyhítésében, beleértve a puffadást, a görcsöket, a fejfájást, a mellérzékenységet, az izomfájdalmat, a fáradtságot és a rossz hangulatot. [13] A kalciumszint a menstruációs ciklus során ingadozik, mivel az ösztrogénszint emelkedésével a kalciumkoncentráció csökken, ezért elegendő kalcium fogyasztás segít egyensúlyba hozni ezt a kapcsolatot és csökkenti a fájdalmas tüneteket.
Számos hagyományos orvoslási rendszer felismerte az egészséges táplálkozás szükségességét, amely megfelelő mennyiségű kalciumot biztosított a csontok egészségéhez és más öregedést gátló folyamathoz. Amellett, hogy olyan ételeket fogyasztanak, mint a hal, a zöldségek, a diófélék és a bab, a csonterősség természetes lehetőségei közé tartoznak a gyógynövények, a sok napfény, a szükségtelen drogok és dohányzás elkerülése, valamint a fizikailag aktív életmód folytatása.
Az ayurvédikus megközelítés a megfelelő kalciumbevitelhez, hogy a napi étrend kalciumban gazdag ételeket tartalmazzon, különösen zöldségek, gyógynövények, fűszerek és hüvelyesek formájában. Ugyanilyen fontos, hogy gondoskodjunk arról, hogy az ételek, amiket eszünk, „ne okozzák az egyensúly elvesztését”, ami azt jelenti, hogy jól felszívódnak, és nem idéznek elő kellemetlen érzést vagy mellékhatásokat.
A Vata dosha típusú (testalkat típus) emberek esetében, akik hajlamosabbak a vékonyabb és törékenyebb csontokhoz, a legtöbb kalciumot tartalmazó étel a joghurt, az édesburgonya, a cékla, a vízitorma, a szezámmag, a pisztácia és a füge. A Pitta dosha típusok számára, akik sportosak lehetnek, de természetesen meg akarják erősíteni a csontjaikat, a legelőnyösebbek a kalcium tartalmú élelmiszerek a mung bab, a zeller, a koriander, a kelkáposzta, a szilva, az eper és a narancs. Végül, a Kapha típusok, akiknek erősebb csontjaik vannak, de hajlamosak súlygyarapodásra, a kalciumban gazdag ételek, amelyek segíthetnek egyensúlyt teremteni: tökmag, okra, fekete bab, vízitorma, kelbimbó, mustárcsírák és rabarbara.
A tejtermékeket a hagyományos kínai orvoslás nem tartalmazza. Ehelyett a hasznos tejmentes élelmiszerek, amelyek akadályozzák az alacsony kalciumszintet, a szezámmag, a chia magok, a zöldek, mint a mustár zöldje, a búzafű, a tengeri moszat, a csontvelő és a fekete bab. A diót, a magokat és a tengeri moszatot kell előtérbe helyezni, ha valaki laktóz-intoleráns vagy nagy mennyiségű gyomornedvvel rendelkezik, amit a tejtermék növelhetnek. A szilíciumban gazdag ételeket a kalcium felszívódásának elősegítésére is ajánljuk, amelyek közül néhány a mezei zsurló tea (horse tail), a zabpehely, a moszat, a kombu, a saláta, a petrezselyem, a hajdina, a köles, a pitypang, a zeller, az uborka, a sárgarépa és a sárgabarack.
Milyen élelmiszerek rendelkeznek magas kalcium tartalommal? Az alább felsorolt ételek fogyasztása a legjobb módja annak, hogy természetesen több kalciumot adjunk az étrendhez:
Milyen élelmiszerek segítenek a kalcium felszívódásában? Nagyon fontos megjegyezni, hogy a magnézium a kalcium felszívódásának kulcsa. Miért van szüksége magnéziumra a kalcium felszívására? Ők ketten nagyon különleges kapcsolatban állnak egymással a testben. Sokszor, ha kalciumhiánya vagy egyensúlyhiánya van, akkor annak oka a magnéziumhiány is lehet. És gyakran a magnéziumhiány lehet a későbbi kalcium-problémák előfutára.
A kalcium és a magnézium közötti kapcsolat miatt a kalcium pótlás akkor a leghatékonyabb, ha a kálciumban gazdag ételeket magnéziumban gazdag ételekkel fogyasztják. A legjobb magnéziumban gazdag ételek közé tartoznak a leveles zöldek, mint a spenót vagy a svájci mártás, a mandula, a szezámmag, a tejtermékek, például a tej vagy a joghurt, valamint a hal, mint a lazac, a szardínia vagy a tonhal.
Számos tanulmány azt vizsgálta, hogy a tej és különösen tehéntej a kalcium legjobb forrása-e. Az eredmények vegyesek, néhány megfigyelés azt mutatta, hogy a tejtermék pozitív hatással van a csont egészségére, míg mások azt találták, hogy bizonyos esetekben nincs hatásuk vagy akár potenciálisan káros is lehet.
Az egyik oka annak, hogy a tejtermékeket sokszor a legjobb kalciumforrásként reklámozzák az, hogy nemcsak kalciumot tartalmaznak, hanem a teljes zsírtartalmú, fűvel táplált tehenek teje a K-vitamin, a foszfor és bizonyos mennyiségű D-vitamin forrása is. Ezek a tápanyagok egyaránt fontosak a csontok egészségének támogatásában, mint a kalcium is, mert együtt tesznek a csont ásványi-anyag sűrűségének fenntartásában.
A jó minőségű tejtermékekből származó kalcium másik pozitív aspektusa az, hogy a tejtermékek magas fehérje tartalommal rendelkeznek. Bár eredetileg az ellenkezőjét tartották igaznak, a közelmúltban sok tanulmány pozitív kapcsolatot talált a magasabb fehérjebevitel és a megnövekedett csonttömeg / csontsűrűség között. Egy 2011-es kutatás szerint, amely a fehérje hatásait vizsgálatára a csontváz egészségére: "a táplálékból szerzett fehérjék szándékos korlátozása a csontok egészségének javítása érdekében indokolatlan, és potenciálisan veszélyes azoknak az egyéneknek is, akik elégtelen fehérjét fogyasztanak".
A legújabb kutatások azt mutatják, hogy a magas kalciumtartalmú, valamint a magas fehérjetartalmú étrend és más alapvető tápanyagok is pozitívan befolyásolhatják a csontok egészségét, mivel növelik a kalcium felszívódását, több biológiai mechanizmusnak köszönhetően. Ezért az optimális csontsűrűség érdekében ajánlatos a magas kalciumszintet fenntartani, más fontos tápanyagokkal és jelentős fehérje bevitellel együtt.
A kalcium legjobb forrása - amely már szinte ideális - a nyers, feldolgozattlan tej. A nyers tej nem olyan, mint a szokásos tehéntej, amit a boltokban talál, mert friss, nem pasztőrizált és nem homogenizált. A feldolgozattlan tej nem megy át folyamatokon, így megtartja a tápanyag tartalmát.
A friss és feldolgozattlan bio tejet olyan egészséges tehenektől fejik, amelyek friss fűvel tápláltak és így több tápanyagot fogyasztanak, mint a hagyományos tehenek, ezért tejük is magasabb a tápanyagokban. A népesség csak kis része választja a nyers tej előnyeit, sokan fogyasztanak pasztőrözött tejtermékeket, amelyek tápanayg tartalma alacsonyabbak, és ezek valóban károsíthatják is a csontok egészségét. Ez azért van, mert a tej a pasztőrözés és a homogenizálási folyamatok során savasvá válik, és a savas anyagok valóban károsíthatják a csontok egészségét, mert arra kényszerítik a testet, hogy lúgos anyagokat bocsássanak ki a csontokból a vér pH szintjének kiegyensúlyozása érdekében. A nyers tej ugyanakkor természetes állapotában egy lúgos ital, amely támogatja a csontok egészségét.
A tejtermékek fogyasztása nélkül is elég kalciumot vihetünk be. A vegetáriánusok / vegánok is megfelelő menyniségű kalciumot vehetnek magukhoz növényi forrásokból, mint például a tengeri zöldek, a bab és a leveles zöldeket.
A valódi ételek a kalcium mellett, enzimekkel, ásványi anyagokkal, vitaminokkal és egyéb tápanyagokkal vannak tele, melyekre a szervezetnek szüksége van ahhoz, hogy megfelelően emészthesse és szívja fel ezeket a létfontosságú tápanyagokat. Ha kiegészítőket szedünk, akkor gyakran hiányzik a valódi élelmiszerekben található összetevőkből álló összetett rendszer - plusz sokszor alacsony minőségű, szintetikus és káros töltőanyag-összetevőket is fogyasztunk, amelyeket a test nem ismeri fel vagy nem reagál rájuk jól.
Ha mégis kiegészítőket szed, milyen a jó kalcium tabletta? A legelőnyösebb, ha egy magas minőségű, táplálék-kiegészítőt szed, amely tartalmaz kalciumot, D-vitamint és magnéziumot (a kalcium felszívódásához nélkülözhetetlen tápanyagok). Lehet együtt magnéziumot és kalciumot szedni? Természetesen.
A kalcium ajánlott napi beviteli mennyisége a következő:
Az ionizált kalcium a vérben lévő kalcium, amely nem kötődik a fehérjékhez (úgynevezett szabad kalcium). A vérvizsgálatok általában mérik a teljes kalciumszintet, amely magában foglalja mind az ionizált kalciumot, mind a fehérjékhez kapcsolódó kalciumot. A kalcium-vizsgálat „normál” eredményei a következők:
A teszt azt mutathatja, hogy magas vagy alacsony az ionizált kalcium szint a vérben. A normálisnál magasabb ionizált kalciumszint okai közé tartozik a hiperparatireózis, a tej-alkáli szindróma, a multiplex myeloma, a szarkoidózis, a thrombocytosis (magas vérlemezkeszám), vagy az A és D-vitamin magas szintje. Az átlagosnál alacsonyabb szint oka lehet a hypoparathyreosis, a malabszorpció, a hasnyálmirigy-gyulladás, a vese / veseelégtelenség, a görcsök vagy a D-vitamin hiánya.
Ha kezelőorvosa egyetért azzal, hogy az alacsony kalciumszint miatti problémákat meg kell előznie, többféle kalcium tabletta is rendelkezésre áll. Mindegyiknek saját típusú kalciumvegyülete lehet aktív hatóanyagként. A kalcium mennyiségének meghatározásakor mindig vegye figyelembe az adagolási méretet (tabletták száma).
A gyakori kalcium-kiegészítők közé tartoznak a következők:
A kalcium-kiegészítők két legnépszerűbb típusa a kalcium-karbonát és a kalcium-citrát. A kalcium-citrátot a könnyű felszívódás és az olcsó ár jellemzi. A kalcium-karbonát azonban a legtöbb esetben székrekedést okoz, így más típusok talán jobban működnek önnek. A kalcium szedését kezdje alacsony adaggal, és fokozatosan haladjon felfelé. Győződjön meg róla, hogy sok vizet fogyaszt a kalciummal a mellékhatások minimalizálása érdekében.
Jobb, ha éjszaka fogyaszt kalciumot? Az étkezés közben keletkező gyomorsav segíti a kalcium felszívódását, így a kalciumot étkezés közben kell bevenni. Ha kalcium-kiegészítőket szed, akkor egyszerre csak körülbelül 500 milligrammot szedjen, mivel a teste nem képes sokkal többet felszívni. Ha nagyobb adagra van szüksége, tervezze meg a dózisok felosztását a nap folyamán. A kalcium általában jobban szívódik fel, ha étellel együtt vesszük be.
Ha több kalciumot vesz magához, mint amire szüksége van, az nem előnyös, és valószínűleg kárt okoz.
Az összes tápanyaghoz hasonlóan soha nem jó ötlet, hogy sokkal többet vigyen be a kalciumból, mint amennyire igazán szüksége lenne, úgyhogy kerülje el az olyan kiegészítőket, amely naponta több mint 1000 mg-ot biztosít. Ebben az esetben a nagyon magas kalciumszint kölcsönhatásban léphet a szívbetegségek, a cukorbetegség, az epilepszia és más állapotok kezelésére szánt gyógyszerekkel. A kalcium emellett növelheti a vesekövek kockázatát is, ha nagy mennyiségben szedik, és befolyásolhatja más fontos ásványok, például a vas, magnézium és cink felszívódását.
14
termék
Termékek rendezése
0 / 5
4:00