![]() |
Termékek
Kategória szerint
teljes diszkréció, jelöletlen csomagolás
20 000 Ft felett ingyenes szállítás
100% elégedettség garancia
30 napos pénzvisszafizetési garancia
ajándék csajozási ebook
Számos vitamin készítmény, és talán a kedvenc testápolója összetevője is lehet a kollagén. De mi is az és mire való pontosan? És hogyan lehet beépíteni az étkezéseekbe?
Testünkben a kollagén a leggyakoribb fehérje, különösen az 1. típusú. Az izmokban, a csontokban, a bőrben, a vérerekben, az emésztőrendszerben és az inakban is található. Előnyei szerteágazóak és igen fontosak, mivel ez a fehérje az, ami segít a bőr erősségében és rugalmasságában, valamint az elhalt bőrsejtek cseréjében. Amikor a legegyszerűbb értelemben az ízületeinkről és az inainkról beszélünk, a kollagén a „ragasztó”, amely segít megtartani a testet.
Testünk kollagén termelése természetesen lassulni kezd, ahogy korosodunk. Ennek a folyamatnak köszönhetjük az öregedés jeleit, például a ráncokat, a megereszkedett bőrt és az izületi fájdalmakat - amit a gyengébb porcok okoznak. Az egyéb életmódbeli-tényezők - mint például a magas cukortartalmú táplálkozás, a dohányzás és a nagy mennyiségű napsugárzás - szintén hozzájárulnak a kollagénszint csökkentéséhez. Azt tapasztalták, hogy a kollagénnel kapcsolatos betegségek leggyakrabban a genetikai hibák, a kollagénben gazdag élelmiszerek bevitelének hiánya, a táplálkozási hiányosságok és a termelését (szintézisét) befolyásoló emésztési problémák kombinációjából erednek.
Szerencsére az olyan élelmiszerek fogyasztása, mint például a húsleves (csontos), rengeteg ilyen fontos fehérjét biztosíthat. Nézzük is meg mi az és mire jó.
Mennyire egészséges és nélkülözhetetlen a kollagén (és más kapcsolódó fehérjék, mint a zselatin)? Nagyon! És a kollagén egy fehérje? Igen!
A kollagén strukturális, vízben oldhatatlan, de lúggal vagy savval oldható fehérje. Gyakran „komplex fehérjéknek” nevezik, ami nem meglepő, tekintve, hogy 19 különböző aminosavat tartalmaz. Ezek közé tartoznak esszenciális (a szervezet egyáltalán nem, vagy csak elégtelen mennyiségben képes előállítani) és nem esszenciális (feltételes aminisav) típusok is. A kollagén kapszula különösen jó módja annak, hogy több olyan nem esszenciális aminosavat vegyünk magunkhoz, mint például az arginin, a glutamin, a glicin és a prolin.
A collagen három láncból áll, amelyek szoros hármas hélixben össze vannak kötve. Minden lánc több mint 1400 aminosav hosszú! A prolin és a glicin a kollagén láncokban található aminosavak elsődleges típusai. Mind a prolin, mind a glicin fontos aminosavak, amelyek nem találhatók gazdagon az állati húsokban, amelyek a nyugati kultúra fehérjebevitelének nagyrészét alkotják. Ez ugye azt jelenti, hogy a táplálkozásukból ezek az aminosavak nagyrészt hiányoznak, mivel rendszeresen elkerüljük a legjobb természetes források (pl. belsőségek) fogyasztását.
Az alábbiakban felsorolt okok miatt a nem esszenciális aminosavak nagyon fontosak, ne hagyja, hogy a nevük megtévessze! Normál körülmények között a szervezet elegendő mennyiségben termeli őket, azonban betegség, fizikai vagy érzelmi stressz esetén nem képes elegendő mennyiségben előállítani ezeket az aminosavakat. A testnek ekkor segítségre van szüksége külső forrásokból, elsősorban az ételekből vagy étrend-kiegészítőkből.
A kollagénben található legnagyobb arányú aminosavak, néhány kulcsfontosságú előnyükkel:
Kíváncsi, hogy különbözik-e a zselatintól, és miben különbözik a testben megtalálható más fehérjéktől? Lehet, hogy hallotta már a kollagént és a zselatint egy kaptafán emlegetik. Ez azért van, mert a zselatin kollagénből származik - amikor a collagen lebomlik, zselatinná válik.
Nagyszerű példa ennek működésére a húsleves (csontleves): a csontok kollagénnel vannak feltöltve, és mivel a csontok a főzés után akár egy-két napig is állnak, a collagen lassan zselatinra bomlik.
A zselatin valójában az egyik első olyan élelmiszer volt, amelyet az ókori Kínában orvosi kezelésként használtak. Őseink nagyon korán felismerték, hogy ez az étel orvosság! A zselatin kiválóan alkalmas az étel-allergiás vagy élelmiszer-érzékeny emberek számára. Segíti a testüket, hogy a nehezen emészthető ételeket jobban kezelje hosszú távon, támogatva a GI traktus egészségét.
A zselatinban és kollagénben gazdag ételek megkönnyíthetik a nyálkahártya gyógyulását, ami azt jelenti, hogy fokozódik a tápanyag felszívódása és javulnak a szivárgó bél szindróma tünetei. Más szóval, a zselatin ugyanolyan jó hatással bír, mint a kolagén, csak más formában.
Kollagént a bőrnek? Talán ez az elsőszámú előnye. Ahogy korosodunk, a collagén termelés csökken, fizikailag változik a bőrünk, megereszkedik, több ránc jelenik meg és kevésbé lesz rugalmas. Szintjének növelése segíthet a bőrnek a fiatalosabb, simább megjelenésben és a bőrsejtek megújulásában / helyreállításában.
Öregedésgátló tulajdonságait vizsgáló kettős-vak, placebo-kontrollos vizsgálatok azt mutatták, hogy a napi 2.5 – 5 gramm kollagén-hidrolizátum (35–55 éves nők körében) nyolc héten belül jelentősen javította a bőr rugalmasságát, nedvességét, a transzepidermális vízveszteséget (szárazság) és a bőr durvaságát, kevés mellékhatással. Ez teszi a kollagén krémet az egyik legjobb természetes bőrápoló összetevővé.
Előnyei közé tartozik a cellulit (narancsbőr) és a striák csökkentése is. Amikor a bőr elveszíti rugalmasságát a csökkent kollagén szint következtében, akkor annak van egy másik mellékhatása is, a láthatóbb narancsbőr. Mivel a bőre ilyenkor vékonyabb, a narancsbőr egyre nyilvánvalóbbá válik - többé nem rejtőzik, ami eddig a felszín alatt volt. A bőr kollagénje segít a rugalmasságában, és segít csökkenteni a potenciális degradációt.
Érezte már, lábai extra merevek és fájdalmat okoz minden mozgás? Igen, ez valószínűleg a kollagén elvesztése miatt volt. Ez azért van, mert amikor csökken a kollagén-szint, akkor az inak és a szalagok kevésbé könnyedén mozognak, ami merevséghez, ízületi duzzanatokhoz és még sok más kellemetlenséghez vezet.
A collagen gélszerű, sima szerkezetével - amely a csontjainkat fedi és összetartja őket - lehetővé válik, hogy fájdalom nélkül mozgassunk. Gondoljon úgy a kollagénre, mint amikor bezsírozza a nyikorgó és nehezen csukódó ajtó zsanérjait, segíti az ízületek könnyebb mozgását, csökkenti a fájdalmat, ami gyakran az öregedéssel együtt jár, továbbá csökkenti az ízületi károsodás kockázatát. Nem meglepő, hogy egy közelmúltban végzett vizsgálatok megállapították, hogy a kollagén tabletta hatékony kezelés az oszteoarthritis és más ízületi fájdalmak és rendellenességek kezelésére.
A Harvard Beth Israel Deaconess Medical Center kutatói Bostonban tanulmányozták a kollagén por előnyeit, és megállapították, hogy a 2. típusú kollagén kiegészítés segítette a rheumatoid arthritisben szenvedő betegeket a fájdalommal járó tünetek enyhítésében, az ízületi duzzanatok csökkentésével. Egy másik tanulmány, amelyet az International Journal of Medical Sciences lapban publikáltak, azt találta, hogy a 2. típusú kollagén kezelés az oszteoartritisz ízületi fájdalomban szenvedő emberek esetében jelentős mértékben javította a napi tevékenységeket (mint például a lépcsőn járás, az emelkedők vagy alvás), valamint az életminőség általános javulását hozta.
Ha szivárgó bél szindrómában szenved - olyan betegségben, ahol a rosszindulatú méreganyagok képesek átjutni az emésztőrendszer falán - a kollagén rendkívül hasznos lehet. Segít lebontani a fehérjéket, megnyugtatja a bélfalat, gyógyítja a sérült sejteket, és gyógyító aminosavakkal látja el őket.
A kollagén fogyasztásának legnagyobb emésztési előnye, hogy segíti a kötőszövet kialakulását, ezért „lezárja és gyógyítja” a gyomor-bél traktus védőrétegét. Ma már tudjuk, hogy sok betegség valójában az egészségtelen bélből eredő gyulladásra vagy irritációra vezethető vissza. A gyenge bélrendszeri egészség - beleértve mikrobiómában bekövetkezett változásokat és a bélfal áteresztő képességét - lehetővé teszi a részecskék átjutását a véráramba, ahol gyulladásokat tudnak kiváltani (ebből a név: szivárgó bél szindróma).
Vizsgálatok szerint a gyulladásos bélbetegségben szenvedő betegeknél a kollagén szérumkoncentrációja csökkent. Mivel a kollagénben lévő aminosavak alkotják nagyrészt a vastagbél és a GI-traktus szöveteit, a kollagénnel történő kiegészítés segíthet a gyomor- és bélrendszeri tünetek és rendellenességek kezelésében, beleértve a szivárgó bél szindrómát, az IBS-t, a savas refluxot, a Crohn-betegséget és az ulcerosa (fekélyes) colitist. Előnyei közé tartozik továbbá, hogy segíti a víz felszívódását a belekben, így a dolgok könnyebben távozhatnak a bélből.
Az extra kollagén por bevitele segíthet fokozni az anyagcserét a sovány izomtömeg növelésével, és segíthet az alapvető tápanyagok átalakításában. A glicin egyik legfontosabb szerepe az izomszövet kialakulásának elősegítése azáltal, hogy a glükózt az izomsejteket tápláló energiává alakítja át. Ne feledje, hogy az izomtömeg megtartása az öregedés során létfontosságú, mivel az segíti a helyes testtartást, a csontok egészségének megőrzését és több kalóriát éget, mint a zsírt. Kollagén ital vagy por fogyasztásakor előnyös lehet a C-vitamin kapszula szedése is annak érdekében, hogy a szervezet a kollagént felhasználható fehérjévé tudja átalakítani.
Ez nem minden, amit a glicin tehet a normál anyagcsere érdekében. A kutatások azt mutatják, hogy a glicin fontos szerepet játszik mind az emésztő, mind a központi idegrendszer funkcióiban, amelyek nagy szerepet játszanak az egészséges, fiatalos test fenntartásában. Úgy tűnik, hogy a glicin lassítja az öregedést azáltal, hogy fokozza az antioxidánsok felhasználását a szervezetben, továbbá részt vesz az egészséges sejtek alkotásában.
Továbbá azt találták, hogy az arginin növeli a szervezet azon képességét, hogy más aminosavakból fehérjét állítson elő, ami fontos az izomszövet regenerációjában, a sebgyógyulásban, az anyagcsere fokozásában és a megfelelő növekedés / fejlődés elősegítésében. A glutamin segít fenntartani a megfelelő energiaszintet, megkönnyítve számos vegyi anyag szintetizálását. A glutamin olyan "tüzelőanyagokat” ad a sejtjeinknek, mint a szén és nitrogén.
A kollagén hiánya egészségtelen és csúnya körmöket eredményez. Fehérje tartalma a körmök, a haj és a fogak építőkövei, éppen ezért fontos szépségipari összetevő. A kollagén hozzáadása étrendhez segíthet megőrizni a körmök erősségét és megelőzni a hajhullást.
A Journal of Investigative Dermatology folyóiratban közzétett tanulmány szerint az extracelluláris mátrix (ECM) és a hajhagymák regenerációja közötti lényeges összefüggések azt sugallják, hogy a kollagen előnyös a hajhullás és más bőrrel kapcsolatos betegségek megelőzésében.
Ha szeretné megszabadítani a testét a káros méreganyagoktól, javítaná a véráramlást, vagy tenne valamit a szíve érdekében, akkor a kollagén rendkívül hasznos lehet. Ez azért van, mert a glicin segít minimalizálni a májban tapasztalható károsodásokat, amikor elnyeli az idegen anyagokat, toxinokat vagy alkoholt.
A máj tisztításának egyik legegyszerűbb módja a húsleves (csonttal). Végezzen háromnapos csontleves méregtelenítő kúrát a szivárgó bél szindróma esetén, amely segíthet a szervezetnek, hogy megszabaduljon a vegyi anyagoktól, visszaállítsa a bélfal egészségét és fokozza az immunrendszer működését. A vizsgálatok azt is kimutatták, hogy a glicint az alkohol által kiváltott májkárosodás és az akut vagy krónikus májkárosodás egyéb formáinak csökkentésére is lehet használni.
Az prolin aminosav segíti az érfalak zsír felhalmozódásának csökkentését, továbbá szükséges a szövetek helyreállításához az ízületekben és az artériákban, valamint segít a vérnyomás szabályozásában. Az ízületekben található kollagén részeként megóvja a testünket a rezgések vagy sokkok hatásaiból, és megőrzi a porcok egészségét az idősödés során. A kollagén az arterioszklerózis megelőzésével is összefügg (az artériák keményedése), mivel segít, hogy az artériákban ne maradjanak veszélyes lerakódások.
Ezen túlmenően az arginin segít a nitrogén-oxid előállításában, amely lehetővé teszi a nagyobb értágulást és az izomsejtek, illetve az erek relaxációját, ezáltal a jobb keringést.
Miből áll a kollagén? Először is itt van a prokollagén, a kollagén oldható prekurzora, amit fibroblasztok és más sejtek képeznek a kollagén szintézis folyamatában.
A kollagén fibrilláris (rostos) felépítésű fehérje, amely az összecsavart kötelekre emlékeztet. Ezekre a rostokra jellemző a tripla helikális szerkezet, ami 3 egymás köré tekeredő alfa polipeptid-lánc.
Egy kevéssé ismert tény, hogy az emberi szervezetben legalább 16 különböző típusú kollagén van. Ezek közé tartozik az 1-es, 2-es, 3-as, 5-ös és 10-es típusú. A kollagén túlnyomó többsége - 80-90% között - az 1-es, 2-es és 3-as típusból áll. Az 1-es típusú a szervezet közel 90 százalékát teszi ki. Vannak más típusok is, amelyek bizonyos élelmiszerekben, vagy kollagén kapszula kiegészítőkben találhatók meg.
A kollagén típusok a következők:
Amikor a kollagén forrásairől van szó, akkor főként a magas fehérje tartalmú élelmiszerekre kell gondolnunk, beleértve a marha- és a csirkehúst, a halat és tojást. Egy pár szó, hogy ezek a források mennyire különböznek egymástól:
Manapság nagy felhajtás van a kollagén peptideket illetően az egészség és a fitnesz világában, jótékony hatásai miatt nem véletlen. A kollagén peptidek pontosan ugyanolyan aminosav- és tápanyag- összetevőket tartalmaznak, mint a kollagén, de egy hidrolízisnek nevezett folyamaton esik át, amely a azt rövidebb fehérje láncokra bontja.
A hidrolizált kollagén már nemcsak forró, de akár hideg vízben is feloldódik, és a gyomor számára sokkal könnyebb lebontani és megemészteni. Magas biohasznosulási értékkel rendelkezik, könnyebben felszívódhat a véráramba, mint a hagyományos kollagén kapszula, így több tápanyagot jelent. Mindazonáltal a kollagén peptid ugyanolyan előnyökkel rendelkezik, mint a kollagén fehérje, ami azt jelenti, hogy segít az egészséges bőr és a haj fentartásában, enyhíti az ízületi fájdalmat és optimalizálja a bélrendszer egészségét.
Szükségünk van étrend-kiegészítőkre, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy elegendő mennyiségű kollagént viszünk be? És vajon működnek ezek a kiegészítők? A válasz mindkét kérdésre igen. A kollagén peptidek rövidebb lánchossza, sokoldalúsága és magas biológiai hasznosulása miatt nagyszerű lehetőség, ha kollagénnel kívánja kiegészíteni az étrendjét. Keressen olyan kifejezéseket a termékek cimkéjén, mint például a „collagen peptid”, a „kollagén hidrolizátum” vagy a „hidrolizált kollagén”, hogy biztosítsa a legjobb eredményt.
A kollagén szint növelésének legfőbb módjai:
Őseink a kollagént sokkal természetesebb formában fogyasztották, mivel a korábbi hagyományos étrendek az állatok minden részét hasznosították, például a bőrt, az inakat és a szalagok, amelyeket mostanában eldobunk.
Szerencsére a kollagén pótlása egészen könnyű, erre az egyik legjobb mód egy házi csontleves, tele csirke / marha csonttal és hússal. Ez egy egészséges, ízletes és költséghatékony módja annak, hogy olyan állati részeket használjon, amelyek közvetlenül nem fogyaszthatók! A csontos húsleves is őrülten jó és egészséges étel. Mivel ezek az állati részek órákon vagy napokon keresztül állnak a levesben, a kollagént egy könnyen felszívódó levesben fogyaszthatjuk.
A kiegészítők, mint a por, kapszula vagy tabletta egyszerű módjai a kollagén bevitel növelésének. Győződjön meg róla, hogy a por a füvel táplált, legelőn nevelt tehenekből származik (antibiotikumok és vegyszerek nélkül).
Létezik még kollagén injekció és krém is, de ez csak külsőleg, a bőr felső rétegét hidratálja.
Az ajánlott napi kollagén adag 10g. Budapesti áruházunkban találhat több ilyen kiegészítőt is, nézzen szét oldalunkon. Kedvelt márkák a BioTechUSA, Nutriversum és a Gal.
Tipp: fogyassza a natúr por formáját keverve ízesített fehérjével, így a feszes bőr mellett edzéssel az izmok is épülnek.
Szerencsére a kollagén mellékhatása ritka. A legtöbb mellékhatás esetében az emberek túlmennek az ajánlott napi mennyiségnél, vagy már allergiások rá.
Ellenőrizze a kollagén kapszula forrássát a kiegészítő dobozán. Ha allergiás a halra és a hal kollagénre, nyilvánvalóan kerülje azt. Ha a kiegészítő csak a típusát sorolja fel, akkor jó tudni, hogy a 2-es típusú általában csirke, míg az 1-es és 3-as típus szarvasmarha, hal vagy tojásfehérje lehet.
Nem igazán mellékhatás, de néhány felhasználó rossz utóízről panaszkodott a por vagy a tabletta kivitel esetében.
21
termék
Termékek rendezése
0 / 5
4:00