Szállítás

 már 590 Ft-tól

 20 000 Ft felett ingyenes

 diszkrét csomagolás

 1 napos szállítás

MPL logo  további információk
Miért érdemes nálunk vásárolni?

 teljes diszkréció, jelöletlen csomagolás

 20 000 Ft felett ingyenes szállítás

 100% elégedettség garancia

 30 napos pénzvisszafizetési garancia

 ajándék csajozási ebook

árösszehasonlíto oldalak

Tirozin

A tirozin (tyrosine) a testben megtalálható húsz standard aminosav egyike, amely szerepet játszik bizonyos fehérjék szintézisében. Bár ez nem esszenciális aminosav, számos létfontosságú funkciója van a szervezetben, a dopamin, az epinefrin, a noradrenalin és a thyroxine hormonok előfutára. Tanulmányok folynak arra vonatkozóan, hogy milyen hatása lehet ennek az aminosavnak a szervezetben, de nyilvánvaló, hogy befolyásolhatja a hangulatot, a memóriát, a stressz hormonszintjét és a hormontermelést. 

A szervezet képes szintetizálni a vegyületet, amelyet gyakran L-tirozinnak neveznek, amikor egy másik aminosavat, a fenilalanint, tirozinná alakít. Emellett élelmiszerekben, természetes és nagy mennyiségű tirozint találhatunk. A legtöbb ember elegendő mennyiségét visz be a normál étrendből, hiszen általában megtalálható a növényi forrásokban, mivel kulcsfontosságú szerepet játszik a fotoszintézisben. 

A tirozin működése

A tirozin egy aromás aminosav, ami egy építőelem a fehérjék számára. Számos magas fehérjetartalmú ételben megtalálható, mint például a sajt, a csirke és a tojás.

A szervezetben a tyrosine főleg az agyban használatos, mint a katekolamin (dopamin, norepinefrin és epinefrin) nevű neurotranszmitter egyik előfutára. Ezek a katecholaminok számos különböző kognitív funkcióban használatosak.

Ahhoz, hogy katekolamin váljon belőle, két transzformációs lépés szükséges. Először is dihidroxi-fenil-alaninná (DOPA) kell átalakítani, majd ezután egy enzim (általában a dekarboxiláz valamilyen formája) a DOPA-t a három katecholamin egyikébe konvertálja. 

A tirozin hatása

1. Feszültség, stressz

A stressz csökkentése elengedhetetlen az általános egészségi állapot szempontjából, mivel csökkenti a krónikus gyulladásokat és a betegségeket az egész testben. Egyértelműen kimutatták, hogy azok, akik tirozint szedtek, alacsonyabb stressz-hormon és magasabb energia szinttel rendelkeztek, mint azok, akik l tirozin hiányban szenvedtek.

A tirozin a noradrenalin előfutára, ami befolyásolja a hangulatot és az opimista hozzáállást. A stressz csökkenti a norepinefrin szintet az agyban. Amikor a patkányokat sokk hatásának tették ki, a noradrenalin szintje jelentősen csökkent. De amikor tirozint adtak nekik, a norepinefrin szintje állandó maradt. Ezt leginkább az okozza, hogy a tirozin fokozta a norepinefrin termelés sebességét a stresszes helyzetekben. [1]

2. Depresszió

A tyrosine a neurotranszmitterek termelésében játszott kritikus szerepe azt jelenti, hogy mérhető hatással lehet a hangulatra és a depresszió tüneteire. [2] A dopamin termelésének és felszabadításának ösztönzése, ami az egyik "jó érzés" hormon, segíthet megszüntetni a depresszió pszichológiai fájdalmát. [3] Az az aminosav nyugtató hatása segítheti az álmatlanságban szenvedőket abban, hogy jobban aludjanak.

3. Memória és kognitív funkciók

Sok tanulmányban kimutatták, hogy a tirozin kapszula képes befolyásolni a neurotranszmitterek szintjét, valamint csökkenteni azon toxinok mennyiségét, amelyek az idegeket károsítják. [4] Ez azt jelenti, hogy a neurodegeneratív betegségek, például a Parkinson-kór kockázata jelentősen csökkenhet. [5] A megfelelő neurotranszmitter termelés biztosítja a neurális útvonalak működését, védve a memóriát. 

Az l-tirozin fogyasztása javítja a kognitív funkciókat az olyan akut stresszt kiváltó dolgoknál, mint például a túlzott hideg, nagy magasság vagy az alváshiány. Emellett javítja a kreatív gondolkodást és a feladatok közötti váltás sebességét. [6]

4. Figyelemhiányos rendellenességek

A kutatások azt mutatták, hogy az agyban lévő aminosav megfelelő szintje segíthet az összpontosításban és a koncentrációban, ami segíthet az ADD legrosszabb tüneteinek leküzdésében is. [7] Az l-tirozin kulcsfontosságú szerepet játszik a dopamin és az epinefrin termelésében is, amely két olyan hormon, amelyek gyakran alcsony szinten vannak az ADD-ban szenvedő betegeknél.

5. Pajzsmirigy

A tirozin aminosav előfutára a thyroxin hormonnak, amely fontos pajzsmirigyhormon. Azoknál a betegeknél, akik hypothyreosisban szenvednek, a normális hormontermelés ösztönzése enyhítheti néhány mellékhatását ennek a gyakori állaponak. Sok depressziós beteg szintén hypothyreosisban szenved.

Madarakon és patkányokon végzett kísérletek során kimutatták, hogy a tirozinhiány sokkal alacsonyabb T3- és T4 pajzsmirigy hormon szintet indukált a vérben, illetve az állandó stressz szintén csökkentette ezen hornonok szintjét. [8][9]

6. Izomkommunikáció

A szervezet képes hatékonyan kommunikálni a különböző szervekkel, ami lehetővé teszi számunkra a napi működést. A tirozin elengedhetetlen ehhez az állandó idegrendszeri kommunikációjához, valamint a test izmainak működéséhez. A sportolóknak és azoknak, akik gyors erdményt szeretnének elérni az edzés során, fontos az izomfunkció maximalizálása, amire a tirozin képes.

7. Vérnyomás

Ez az aminosav előnyös a diasztolés vérnyomás csökkentésére is akut stresszhelyzetekben.

A tirozin mellékhatása

Bár a tyrosine általában biztonságos, lehetnek mellékhatások, amikor túl sok tirozin kerül a szervezetbe és túladagolás alakul ki. A jelentett mellékhatások közé tartozik az émelygés, fejfájás, fáradtság, gyomorégés és ízületi fájdalom.

A szervezet tirozint használj a tiroxin, azaz pajzsmirigyhormon előállítására. Azoknál az embereknél, akiknél már eleve emelkedett a pajzsmirigyszint vagy a Grave-kórban szenved, az aminosav pótlása rosszabbá teheti a tüneteket.

Hasonlóképpen a vegyület hormonokra gyakorolt hatása kiszámíthatatlan a terhes vagy szoptató nők számára, ezért kerülendő.

Ne szedjen l-tirozin kapszulát, ha hyperthyreosis, skizofréniában szenved, Graves-kóros, pajzsmirigy-gyógyszereket vagy monoamin-oxidáz gátlót (MAOI) szed.

Bár sok felhasználó azt állítja, hogy a tirozin szedése előnyös a fárdatság esetén, néhány embernél megfigyelhető volt az állandó fáradtság, amely a tirozin kiegészítést követte. 

Igaz nagyon kis számban, de néhány ember merevséget észlelt a vállaiban és a nyakában a tirozin szedését követően, míg mások nemkívánatos súlygyarapodást észleltek.

A tirozin használói jelentős javulást tapasztaltak, ha más kiegészítőkkel kombinálták. Egyes felhasználók, akik tirozint használtak a depresszió elleni küzdelemben, javulást észleltek a az 5-HTP és a triptofán együttes szedésé mellett. Ez azért van, mert az 5-HTP növeli a szerotoninszintet az agyban, miközben a tirozin kapszula növeli a dopamin és a noradrenalin szintet, amelyek mindegyike hangulatfokozó hatású.

Tirozin tartalmú ételek

A l-tirozin főként a fehérje gazdag élelmiszerekben található.

Gyakorlatilag minden állati eredetű termék - a hús, a hal, a baromfi, a tojás és a tejtermékek - jó forrásai a tirozinnak.

A legfontosabb növényi források közé tartoznak a szója, a tökmag, a szezámmag, a földimogyoró, a mandula, az avokádó, a lencsa, a banán és a tengeri spirulina.

A tirozin adagolása

A tirozinnak nincs ajánlott napi mennyisége (RDA), de a tipikus dózis napi 1 - 2 gramm. Ha ezt az aminosavat kiegészítő formájában szedi, az ajánlott napi dózis 2-20 grammig terjed. A vizsgálatokban alkalmazott terápiás dózisok napi 7-től 30 grammig terjednek.

A legjobb, ha az étkezést megelőzően 30 perccel, üres gyomorra szedi, napi 3 részre osztva.

A tirozin kapszula üres gyomorra történő alkalmazása biztosítja a neurotranszmitterek létrehozását.

A B6-vitamin, a B9-vitamin (folsav) és a réz együttes szedése segít optimalizálni a tirozin átalakulását neurotranszmitterekké.

tirozin kapszulal-tirozin

A tirozin kiegészítők legjobb formája

A tirozin alacsony toxicitást mutat, és a kiegészítők általában biztonságosnak tekinthetők.

Sok más természetes kiegészítővel ellentétben a tirozin nagyon gyorsan hat.

A tirozin-kiegészítők két fő formája létezik - az l-tirozin és az n-acetil-l-tirozin (NALT).

NALT formában különösen népszerű a központi idegrendszer aktivitásának fokozására és a sportteljesítmény fokozására is. A NALT kiváló forma, mivel nagyon könnyen oldódik vízben, bár ez az oldhatóság nem jelent biológiai hozzáférhetőséget. A kutatások azt mutatják, hogy a tirozin három másik formájához viszonyítva az NALT a legkevésbé hatékony a tirozin vérszintjének növelésére. A testének le kell bontani az NALT formát l-tirozinra, mielőtt az felhasználható lenne, ami nem egy hatékony folyamat. Egy tanulmány szerint az NALT 56%-a kiürül, nem pedig l-tirozinra bomlik.

Ezért az l-tirozin forma ajánlott étrend kiegészítő formában. Főbb gyártók a Biotech USA és a Scitec.

Bezárás

15

termék

Termékek rendezése

Biotech CreaTOR (120 kapszula)

A következő generációs, 5 féle kreatinból álló formula és további 8 hasznos összetevő!
4490 Ft

BioTech FAT-X (60 tabletta)

Kitozán, tirozin és HCA tartalmú kiegészítő amely segíti a zsíranyagcserét és normalizálja...
4990 Ft

BioTech L-Tyrosine (100 tabletta)

L-tyrosine és jód tartalmú étrend-kiegészítő az idegrendszer és a pajzsmirigy normál működ...
4190 Ft

Nutrend Fever Plus (120 kapszula)

A Compressed Fever Plus egy szabadalmaztatott komplex zsírégető formula, 3 speciális Nutre...
12990 Ft

Nutrend Thermo Booster (60 kapszula)

A Thermo Booster egy komplex, 7 komponenst tartalmazó, zsírégető kapszula.
6900 Ft

Nutrend Tyrosine (120 kapszula)

A Nutrend Tyrosine egy koncentráció segítő, fáradtság csökkentő étrend-kiegészítő.
4990 Ft

Olimp Adapto-Fuel (60 kapszula)

Négy növényfajta kiváló minőségű, szabványosított kivonata, adaptogén hatásokkal
5490 Ft
Olimp Amino EAAnabol XPlode
2 íz

Olimp Amino EAAnabol XPlode (520 g)

Tökéletes összetételű termék, kizárólag 100% gyógyszertári tisztaságú főként esszenciális ...
10790 Ft

Olimp Anabolic Amino 9000 (300 tabletta)

Kiváló minőségű, gyorsan felszívódó enzimatikus laktamint készítmény, ahol a fő fehérjefor...
13290 Ft

Olimp Gold Chicken-Pro 9000 (300 tabletta)

Hihetetlen, 380%-os nagyobb koncentrációban tartalmazza az izomépítő csirkehúsból származó...
11590 Ft

Olimp Gold Salmon Amino 12000 (300 tabletta)

A legújabb lazac fehérje alapú aminosavak készítmény diétához, mely nagy mennyiségben tart...
15090 Ft

Olimp Intra XPlode (500 g)

innovatív aminosav termék cékla kivonattal, melynek célja, hogy növelje az állóképességet ...
9990 Ft

Olimp Musclemino Stage 1 (300 tabletta)

Minden egyes adagja bődületes 8312 mg aminosavat tartalmaz a piacon fellelhető legjobb for...
9990 Ft

Olimp Musclemino Stage 2 (300 tabletta)

Minden egyes adagja bődületes 10295 mg aminosavat tartalmaz a piacon fellelhető legjobb fo...
9990 Ft

Olimp Thermo Speed Extreme (120 kapszula)

Komplex termogenikus zsírégető készítmény
7290 Ft
ajándék ikon

0 / 5
4:00

×
Kérlek kedveld sajátmárkás oldalunkat!