Ügyfélszolgálat: +36(30)451-6801

kapszulaCENTER

Muira puama hatása és szedése

Férfi termékek
Muira puama hatása és szedése

Mi az a muira puama?

A muira puama vagy marapuama (Brazíliában közismert nevén termékenység fa, potencia gyökér) latin neve Ptychopetalum olacoides. Főleg a brazil őserdőkben őshonos.  A hatásmechanizmusa az amazóniai őslakosok szerint az, hogy csökkenti az idegességet, idegi gyengeséget és kimerültséget és ezen keresztül segíti a motivációt, szexuális vágyat és csökkenti a kézremegést.

 

Hogy néz ki a muira puama fa?

A fa maga közepes méretű (4-5m), és mind a gyökerek és a kéreg néha használják gyógyszerként.

 

Miket tartalmaz a muira puama fa kéregből készült tea és levél?

A muira puama számos kutatás szerint alkaloidokat tartalmaz. Az alkaloidok mellett Ptychonalt is tartalmaz, ami a legaktívabb terpenoid, ez a komponens a legakítavabb számos hatóanyaga közül

A metil-xantin is egy erős hatóanyag, amit a növény és a muira puama kéreg tartalmaz.

Elsődleges kémiai összetevői a muira puamanak az alkaloidok (konkrétan muirapuamine), észterek, növényi szterolok, a szabad zsírsavak és a fitoszterolok. Jelenleg a pontos hatásmechanizmusa még nem ismert csak a végeredmény, vagyis, hogy a szexuális aktivitást, mind a medence tájéki véráramra gyakorolt pozitív hatásával, mind az idegrendszerre gyakorolt pozitív hatásával támogatni tudja.

 

Muira puama, mint afrodiziákum

Egy 202 alanyon végzett kutatás során 4:1 arányú muira puama tablettát kaptak 175 mg dózissal és 16 mg gingko bilobát. A kúra hatására a tesztalanyok gyakoribb szexuális gondolatokról, fantáziálásokról számoltak be. A tesztalanyok jelentős része az orgazmus intenzitásának erősebb mivoltáról számoltak be.

A kutatás konzekvenciája az volt, hogy, mind férfiak, mind nők esetében úgy tűnik, hogy számottevő javulásról számoltak be a résztvevők 65%-a, a szexualitást tetkintve.

A muira puama rövid távú hatásai közé tartozik, hogy növeli a vér áramlását a kismedencei területekre, segítve ezáltal a férfi erekciót valamint nőknél az orgazmus intenzitását.  Hosszabb távú használata serkenti a nemi hormonok termelődését, mindkét nemnél. Mellékhatása nincsen. A legtöbb afrodiziákummal és vágyfokozóval szemben nem növeli meg a vérnyomást.

Egy másik klinikai vizsgálat során 262 nemi vágy hiányára panaszkodó betegnél használtak muira puama kivonatot. 2 héten keresztül, a napi 1,5 g kivonat volt a dózis, 51% állította, hogy a muira puama szignifikánsan javította az erekciója minőségét.

 

Muira puama idegrendszerre gyakorolt pozitív hatása

Néhány diterpenoid úgy tűnik pozitív hatással van az idegrendszerre. A muira puama csökkenti az idegi feszültséget és a szexuális vágyra is ezen keresztül hat.

Idegrendszerre gyakorolt hatásai a muira puamának:

  1.          A muriapuama enyhítheti a szorongást.
  2.          Bizonyos esetekben enyhítheti a depressziót, illetve javíthatja a memóriát.
  3.          A muriapuamának stresszoldó hatása is lehet.
  4.          2 hét szedés után érezhető az idegrendszerre gyakorolt hatás.

 

Muira puama és acetil-kolin

Muira Puama úgy tűnik, hogy az acetil-kolinészteráz gátló tulajdonsága van, így nem bomlik le az acetilkolin. Az acetilkolin elősegíti a vérerek tágulását, beleértve a nemi szerveket. Ez lehetővé teheti több vér a nemi szervekbe való áramlását, ezáltal elősegítva a tartós erekciót.

 

Mikre használják a muira puama kérgét?

Brazíliában és Dél-Amerikában gyógynövényként használják, mint neuromuszkuláris tonik, ami jó a gyengeség, bénulás, krónikus reuma, a szexuális impotencia, influenza, ataxia, és a központi idegrendszeri rendellenességek ellen. Európában is előszeretettel használják impotencia, meddőség, ideggyengeség, menstruációs zavarok és a vérhas kezelésére, bár itt még kevésbé elterjedt, mint az őshazájában Dél-Amerikában.

 

Hogyan hat a muira puama? Mi a hatásmechanizmusa?

A muira puama nem mélyen kutatott gyógynövény, kevés kutatás áll rendelkezésre a hatásmechanizmusáról, inkább a népi gyógyászatban megfigyelt több évszázados múltból táplálkozik a jelenlegi tudás.

A muira puama kérge és a gyökere gazdag telítetlen zsírsavakban, esszenciális olajokban, növényi szterolokban, kumarinban, lupeolban, és egy muirapuamin nevű alkaloidban. A sok hatóanyagból egyelőre nem tudni melyik összetevő, ami a fő erejét adja, csak azt tudjuk, hogy több évszázados megfigyelések alapján javítja az erekciót és segíti a nemi vágyat. Több kutatás is bebizonyította, hogy a muira puama képes ellazítani a corpus cavernosát (azaz a barlangos testeket) a péniszben, így téve lehetővé az erősebb merevedést. Egy másik kutatás az acetilkolin-észteráz enzim blokkolásának tudja be a pozitív hatást, mivel ennek hatására több acetilkolin kerül a központi idegrendszerben, ami segíthet az Alcheimer-kór esetén, memóriaproblémák fennállásakor és depresszió esetén, de többek közt értágító hatása is ismert. Az acetilkolin egy, a memóriával is kapcsolatba hozható neurotranszmitter, ami képes kitágítani az ereket a medence és nemi szervek területén. Az acetilkolin a legrégebben ismert neurotranszmitter. Hatása az agyban döntően izgató jellegű. Számos folyamat mediálásában vesz részt. Az acetilkolin lecsökkenése a szervezetben depresszióhoz vezet és idegi kimerültséghez, a muira puama pont ez ellen hat.

 

Muira puama kéreg magában vagy kapszula formájában fogyasztható?

Kéregből teának megfőzve hatásosabb, mert jóval több hatóanyagot tartalmaz így, mint a legtöbb muira puama kapszula vagy tabletta formájában.

 

Fogyasztható a muira puama hónapokon keresztül is?

Mint a legtöbb gyógynövény esetében itt is javasolt 2-3 havonta egy pár hetes szünetet tartani. (akárcsak a tribulus terrestris vagy ginzeng szedése esetében)

Hozzászólások

Új hozzászólás
    töltés

    TÖLTÉS