A piruvát egy olyan vegyület, amely a glükóz lebontásának egyik terméke. A piruvát a glükózból származik, amely a szervezetben előálló fő energiaforrás. A piruvát képződik a glükóz lebontása során a sejtek aerob anyagcseréjében, amely oxigént igényel. A piruvát a glükóz lebontásának első lépése, és ezt követően a piruvát tovább lebontódik más vegyületekre, például a citrátra és az acetil-CoA-ra, amelyek a szervezetben energiatöbblet előállítását szolgálják.
A piruvát fontos szerepet játszik a sejtek anyagcseréjében, és számos biokémiai folyamatban részt vesz, beleértve a sejtek energiaellátását és a sejthártyák szerkezetét biztosító foszfolipidok szintézisét is. A piruvátot gyakran használják táplálékkiegészítőként is mivel, segíthet csökkenteni a testsúlyt és növelni az izomtömeget.
Miben található piruvát?
A piruvát természetesen előfordul néhány élelmiszerben, például a szőlőben, a banánban, a kukoricában, a burgonyában, a szójababban, a búzacsírában, a mandulában és a dióban. A piruvátot a szervezetben is előállítják, amikor a glükóz lebontódik a sejtek aerob anyagcseréjében. Azonban élelmiszerekből csak minimális mennyiséget lehet bejuttatni, így diéta mellé hasznos segítség lehet a kalcium-pyruvat szedése.
A Nutriversum Pyruvat adagolása:
Napi 2 kapszula bevétele ajánlott. Egy 100 szemes doboz 50 napra elegendő kalcium-pyruvatot tartalmaz.