![]() |
Termékek
Kategória szerint
teljes diszkréció, jelöletlen csomagolás
20 000 Ft felett ingyenes szállítás
100% elégedettség garancia
30 napos pénzvisszafizetési garancia
ajándék csajozási ebook
Bizonyos embereknek mindenképpen előnyös lehet az aminosavak fogyasztása, még akkor is, ha nem léteznek szabványos kritériumok a prolin-hiány diagnosztizálására. Az emberi szervezet maga is termel valamennyi saját prolint, és megtalálható a teljes értékű fehérjékben gazdag élelmiszerekben is. A korral együtt, illetve bizonyos egészségügyi problémák esetén nő az aminosavak, mint például a prolinok iránti szükséglet.
Azok az emberek, akiknek rossz a bőrük állapota, lassan gyógyulnak, ízületi fájdalmaik vagy gasztrointesztinális (gyomor és bélcsatorna) problémáik vannak és magas a szívbetegség kockázata, valószínűleg előnyös lehet, ha minél több prolin aminosavat kapnak.
A kollagént képző aminosavak közül a prolinnak az egészséges bőr megőrzésére tett hatásai a leginkább kutatottak. Milyen más jótékony hatásai vannak még? Az öregedésgátló hatása és a sérült bőr helyreállítására való képessége mellett, a prolin egyéb más funkciói közé tartozik, hogy támogatja az immunrendszert, javítja az antioxidáns státuszt, javítja a beleket és segíti a tápanyagfelszívódást, támogatja az anyagcserét, és védi a szív- és érrendszert.
A prolin egyfajta iminosav - nagyon hasonlít az aminosavhoz, ami a fehérje felépítésnél fontos. A prolin milyen típusú aminosav? Ez egy nem esszenciális aminosav, mivel a szervezet képes szintetizálni saját maga is, eltérően más aminosavaktól, melyeket az élelmiszerekből lehet csak kinyerni. Például a glutamát is használható prolin előállítására, de a prolin szint fokozására természetesen hasznosabb közvetlenül az élelmiszerekből hozzájutni.
Mik a prolin legfontosabb szerepei? A prolin feladatai között szerepel, hogy segíti a kollagénképződést, regenerálja a porcokat, kötőszöveteket hoz létre, helyreállítja a sérült bőrt és sebeket, gyógyítja a bélfalakat és javítja az ízületeket. A prolin szerkezet egyedülálló, mivel ez az egyetlen fehérjealkotó aminosav (a bioszintetikus fehérjelkotó típusok közül), ami szekunder amin. A prolin nem csak a fehérjeképzést segíti, de katalizátorként sok más szervi reakcióban is részt vesz.
Hogy miért olyan fontos a prolin, annak egyik oka, hogy a glicin aminosavval együtt elsődleges aminosavként vesznek részt a kollagén szintézisben. Ez hogyan is működik:
A prolin egyik legfőbb funkciója, hogy segíti a sérült bőr, sebek, vágások és égési sebek helyreállítását. A sebgyógyulás 3 fázisának mindegyikében részt vesz azáltal, hogy stimulálja a sejtek migrációját és hozzájárul az új szövetek fejlődéséhez. Tanulmányok azt mutatták ki, hogy a sebgyógyulás korai szakaszában a sebváladék prolin szintje legalább 50%-kal magasabb, mint a plazma szint, ami arra utal, hogy a seb területén eléggé aktív a prolin jelenléte.
A prolin a sebgyógyítást a kollegénszintézis vagy új kollagénok létrehozásának támogatásával végzi. A kollagén lényeges része a sebgyógyulásnak, hiszen ez adja a bőr szerkezetét és erejét. Napjaink kutatásai szerint a prolint tartalmazó kollagénkiegészítők is javíthatják a bőr védekező funkcióját, kiváltja a hialuronsav szintézisét és segíti a fibroblasztok növekedését és migrációját.
Mivel idővel a szervezetünk egyre kevesebb kollagént termel, és ez megmutatkozik a bőrfelületünkön is, a kollagént képző aminosavak hatékonyan fiatalíthatják a bőrünket. A prolin természetes formában segíthet a narancsbőr megelőzésében vagy kezelésében. Színt, tartást adhat a bőrnek és feszesítheti, pontosan ezért az öregedésgátló hatása miatt használják általában a kollagénkiegészítőket.
A kollagén fehérje az egyik legjobb kiegészítőként vált ismertté, ami javítja a bélrendszer egészségét, kezeli a szivárgó bélszindrómát, ezáltal az egész immunrendszerre támogató hatása van. Hogyan alkalmazható a prolin az emésztőrendszer egészségének támogatására? A kollagénben megtalálható aminosavak segítik megerősíteni a GI (gasztrointesztinális) traktust vagy más néven emésztőrendszert összekötő szöveteket, ami előnyös a tápanyag felszívódáshoz és az autoimmun válaszok megelőzéséhez.
Tanulmányok szerint a kollagénben lévő prolin és más aminosavak támogatják a bélben lévő és a bélhez kapcsolódó limfoid szöveteket azáltal, hogy javítják a szervezet immunvédelmét és megvédik az idegen antigénektől (pl.baktériumoktól, vírusoktól), kórokozóktól. Mindegyik aminosav egyedi tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek befolyásolják a bélrendszert, beleértve a bél integritásának, növekedésének és működésének fenntartását is, normalizálja a gyulladásos citokin szekréciót, növeli a T-limfociták számát és szabályozza a IgA sejtek (immunglobin egyik fajtája=ellenananyagok) szekrécióját.
Az egyik ok, hogy a kor előrehaladtával megnövekednek az ízületi fájdalmak az, hogy a 30-as éveink közepétől kevesebb kollagén termelődik. Kollagén szükséges mind a fizikai, mind pedig a szellemi erőnléthez, mivel a szó szoros értelmében segít összetartani a szerveztünket és a kötőszövetek rugalmasságának és erejének megtartásához is szükséges. Az egészségtelen étkezés, életmód és szokások felgyorsíthatják a kollagén elvesztését, mivel ezek magasabb szintű gyulladásokhoz, oxidatív stresszhez, hormonális egyensúlyhiányhoz és tápanyaghiányhoz vezethetnek.
A kollagént alkotó aminosavak, beleértve a prolint is, segíthetnek lelassítani ezeket a folyamatokat azáltal, hogy elősegítik az új porcszövetek kialakulását, az izmok megerősődését, fenntartását, és még javítják a csontsűrűséget is. A porcsejtek stimulálásával a prolinok és más aminosavak megerősítik a porcszöveteket. Állatokon végzett tanulmányok szerint a prolin támogatja a szövetek növekedését és azok minőségét. Ezen kívül számos módon támogatja az immunrendszert, javíthat az antioxidáns szinten, ami azt jelenti, hogy hatékony lehet a gyulladások és oxidatív stressz csökkentésében, melyek egyértelműen károsítják az ízületeket és a kötőszöveteket.
A prolin segíthet megvédeni a szív és artériák falait, például azzal, hogy megakadályozza a zsír felhalmozódását a véráramban és ezáltal szabályozza a vérnyomást is. Az ereket, artériákat alkotó szövetek felépítéséhez szükségesek az aminosavak. A kollagéneket felépítő aminsavak hatékonyan csökkenthetik az érelmeszesedés (érszűkület) kockázatát.
A prolin fontos szerepet játszik az anyagcserében és egyéb vegyületek szintézisében. Jelző molekulaként és a sejtek energia állapotát mutató érzékelőjeként működik. Segíthet a mitokondriális funkciók (sejtek energia-előállításának és energia raktározásának) szabályozásában, befolyásolja a sejtek gyarapodását vagy sejthalált, speciális génkifejezéseket vált ki, melyek a növények számára létfontosságúak a környezeti stressz feldolgozásához.
Az energiatermelésben játszott szerepe mellett a prolin egyéb jótékony hatásai közé tartozik, hogy javítja az anyagcserét és az izomzatot, segít a fizikai aktivitás közben energiát felszabadítani, javítja az antioxidánsok felhasználást a szervezet számára, elősegíti a DNS-esekből és RNS-ekből az egészséges sejtek felépítését, támogatja a máj II. fázisú méregtelenítését, és támogatja a központi idegrendszert. Egy 2017-es patkányokon végzett kísérlet szerint, akiknél gyulladás, oxidatív stressz állt fenn és az agyuk bizonyos részén megváltozott energia paraméterek jelentkeztek, a prolin segítségével képesek voltak kivédeni az ezek által okozható számtalan káros hatást.
Melyik élelmiszerek tartalmaznak magas arányban prolint? A legmagasabb koncentrációban a kollagén természetes forrásaiban található meg. Az étrendet tekintve a legtöbb prolin és kollagén a csontlevesben és más fehérjében gazdag élelmiszerben található, mint például a belsőségekben, májban, szabadon tenyésztett marha húsában, legeltetett csirkében, vadhalakban és tojáshéjban.
A prolin megtalálható növényekben? Igen, habár a zöldségek és gyümölcsök nem fognak olyan nagy mennyiségű prolint biztosítani. A növények összetevőiben, mint például a virágpor, a prolin felhalmozódása valójában csak a fiziológiai stresszre adott válasz, mely része a struktúrális fejlődésnek.
Mi a különbség a prolinok és más aminosavak között?
Ahhoz hogy több prolinhoz jusson az ember, ideális lenne igazi csontlevest fogyasztani naponta, ami az aminosavakon kívül sok más tápanyagot is biztosít. A csontleves az egyik legjobb megoldás nemcsak a kollagén, de más ásványi anyagok, elektrolitok és értékes vegyületek, mint például a kondroitin-szulfát, glükozamin-szulfát és hialuronsav bevitelére.
A legjobb hatás érdekében napi 2,5-4,5 dl csontlevest kellene fogyasztani. Ha van saját házi receptje a csontlevesre, azt is elkészítheti vagy lehet szárított, por alapú csontleves fehérjét használni. A csontleves fehérjét magában is lehet fogyasztani vagy hozzá lehet adni shake-hez, smoothie-hoz vagy mindenféle édes és sós ételbe.
Kollagén fehérjét is tehet smothie-ba, turmixba és más ételekbe is. A multi-kollagén por azért ajánlatos, mert sokféle kollagéntípust tartalmaz, 1-es, 2-es, 3-as, 5-ös és 10-es típusút. Mindegyik kollagéntípusnak más-más egyedi funkciója és előnye van, ezért is célszerűbb a multi-kiegészítő, mint külön-külön egyesével szedni.
A kollagén íztelen, szagtalan és könnyen hozzáadható mindenféle recepthez -ráadásul glutén-, tejtermék-, mogyoró- és szójamentes. Adjon egy keveset a süteményekhez, mint például muffinhoz, palacsintához, hogy növelje a fehérjetartalmukat. A kollagénport úgy is használhatja, mint a zselatint, azaz sűríthet vele smoothie-t, desszerteket vagy gélszerű állapotú ételeket. Ha kollagénport vásárol, mindig győződjön meg, hogy szabadon tartott, egészséges állati eredetű legyen.
Akkor élvezheti leginkább a prolin és a kollagénben található más aminosavak jótékony hatásait, ha tápanyagban dús élelmiszereket fogyaszt, amelyekben nagyon sok a fehérje és az antioxidáns. Ez az étrend segíthet magasan tartani a kollagén szintet és megvéd a kollagén lebomlástól, mivel csökkenti a gyulladásokat és a szabad gyökök által okozott károsodásokat (azaz másnéven csökkenti az oxidatív stresszt).
Azzal növelheti a szervezet számára felszívódó és hasznosítható prolin mennyiségét, ha olyan élelmiszereket eszik, amelyek ún.”kollagén kofaktor”-ként szolgálnak, mint például a friss zöldségek, gyümölcsök, zöld fűszernövények és fűszerek; a „tiszta” fehérjék különböző forrásai, és a C-, A-vitaminban, rézben és vasban gazdag élelmiszerek.
7
termék
Termékek rendezése
0 / 5
4:00