Ügyfélszolgálat: +36(30)451-6801

kapszulaCENTER

A pyruvat égeti-e a zsírt vagy sem

Zsírégető
pyruvat zsírégető hatása

Mi az a pyruvat?

A Pyruvat egy egyre felkapottabb étrend-kiegészítő, aminek sokan zsírégető hatást tulajdonítanak. A kalcium-piruvát egy egyre népszerűbb, zsírégető kapszula, ami a természetben is előfordul illetve a pyruvic sav megtalálható a szervezetben is.

A piruvát köztes termékként képződik a glükóz aerob és anaerob lebontásakor, tulajdonképpen a pirosszőlősav savmaradéka.

A piruvát minden sejtünkben megtalálható anyag, amely a szénhidrátok lebontása során jön létre, majd tovább alakulva részt vesz az energiatermelő folyamatokban.

pyruvat

Hogyan éget zsírt a pyruvat?

A szénhidrátok anaerob és aerob lebontása során keletkezik és a fehérjék metabolizmusában vesz részt. A pyruvat hatását vizsgáló kutatások alapján fokozza a zsírégetést és a vércukor izomszövetekbe való szállítását, így biztosítja a megfelelő mennyiségű energiát. A pyruvat fogyasztásával növelhető az energiaszint és a zsírégetés intenzitása is megemelkedhet. Az állóképességet is növelheti az izomsejtek által elérhető energia fokozásával.

A pyruvat ajánlott sportolóknak és hobbi testépítőknek egyaránt, akik tónusosabb izomzatot és alacsonyabb testzsírszázalékot szeretnének.

A pyruvat szedésének hatására a szervezeted akkor is zsírt fog égetni, amikor épp nincsen terhelés alatt. Ha nem szénhidrátokat fogyasztasz, hanem pyruvatot, vagyis a szénhidrátok nullakalóriás, köztes végtermékét akkor a szervezet azt úgy fogja értékelni, mintha ettél volna és emiatt fokozza a zsírégetést és megszűnik az éhségérzet.

A pyruvat előállítása

A borkősavból kálium-hidrogén-szulfáttal való hevítéssel lehet előállítani. Másik módszer a pyruvat előállítására, hogy az ecetsavklorid és a kálium-cianidből előállított ecetsav-cianidot hidrolizálják. 

Milyen formái léteznek a pyruvatnak?

A pyruvat főleg kapszula formájában szokott forgalomba kerülni, de ritkább esetben porként is használni szokták. A pyruvatot két kötésben is szokták gyártani, kalciummal és nátriummal is, mindkét formula bizonyítottan hatásos, de hogy melyik az erősebb arról még folynak a kutatások.

Milyen márkák érhetőek el Magyarországon?

Elég rövid a piruvátot gyártó cégek sora. A nagy étrend-kiegészítő gyártók nem vették fel a palettájukra, három kisebb-közepes cég forgalmaz ma Magyarországon piruvatot, a Lifetilt a Pyruvat Onet és a Peakman Sports a Peakman Pyruvatot és a Panda Nutrition a Pyruvat + CLA Slimfitet

A pyruvat hatása

A pyruvatnak két fő hatása ismert. Növeli az energiaszintet, az ATP termelődés ösztönzése által és zsírt éget.

A pyruvat szedése

A pyruvat hatásos mennyiségéről megoszlanak a vélemények. A közelfogadott vélekedés szerint 30 gramm az ideális mennyiség, de frisebb kutatások szerint már 5-10 is akár eredményre vezethet.

Az időzítést tekintve étkezés előtt vagy edzés előtt érdemes a pyruvatot szedni.

A pyruvat rendelése

Pyruvatot jelenleg a kapszulacenter.hu webshopban nem lehet rendelni, csak más zsírégetőket, mint l-karnitint, de folyamatban van egy jó minőségű pyruvat kapszula forgalmazó felkutatása, hogy a píruvatot is fel tudjuk venni a kínálatunkba.

A pyruvat zsírégető hatását bizonyító és cáfoló kutatások

Egy kettős vak, placebo kontrollált teszt eredményeképpen a pyruvatot szedők testsúlya és testzsírszázaléka egyaránt szignifikánsan csökkent. A teszt időtartama 6 hét volt és piruváttal edzők csoportja 12% testzsírt vesztett és 1,5 kg tiszta izom tömeget növelt. A kutatás eredményeképpen megállapítható volt, hogy a pyruvat csoport anyagcseréje 2,2%-kal gyorsult. A kutatásban a piruvat csoport mindössze napi 6 gramm pyruvatot vitt be a szervezetébe.

A teljes összeképhez hozzátartozik, hogy a piruvat hatásait nem igazoló kutatások is szép számmal születtek.

Egy 1999-es klinikai vizsgálatban tanulmányozták szintén 6 grammnyi piruvát hatását. Az eredmények alapján a piruvátot fogyasztók testzsír százalékának csökkenése és testsúlyleadása csak kismértékben volt nagyobb a piruvátot nem kapókéhoz képest.

Egy másik 2005-ös vizsgálat sem igazolta a pyruvát hatásait. A klinikai teszt során Pauline K. Koh-Banerjee és munkatársai 5 g kalcium-piruvát hatásait vizsgálták 34 emberen, 1 hónapon át. A vizsgálat nem volt szignifikáns különbség mérhető a kontroll csoport és a normál csoport testsúly és testzsírszázalék eredményeiben.

Egyes weboldalakon olvasni a pyruvat szívre, keringésre, a triglicerid szintre és koleszterin szintre gyakorolt kedvező hatásairól de ezeket sem támasztotta még alá kutatás.

A pyruvat mellékhatása

A pyruvatnak ismert káros hatása nincsen. Az étrend-kiegészítő szedése teljesen ártalmatlan. Extra mennyiség esetén (50 gramm felett) emésztőszervi kényelmetlen érzés léphet fel.

Hozzászólások

Új hozzászólás
    töltés

    TÖLTÉS