Szállítás

 már 590 Ft-tól

 20 000 Ft felett ingyenes

 diszkrét csomagolás

 1 napos szállítás

MPL logo  további információk
Miért érdemes nálunk vásárolni?

 teljes diszkréció, jelöletlen csomagolás

 20 000 Ft felett ingyenes szállítás

 100% elégedettség garancia

 30 napos pénzvisszafizetési garancia

 ajándék csajozási ebook

árösszehasonlíto oldalak

B2-vitamin [Riboflavin]

A B2-vitamin, vagy más néven Riboflavin egy fontos vitamin, ami antioxidáns szerepet is játszik a szervezetünkben. Mivel ez egy vízben oldódó vitamin, akárcsak a többi B-vitamin, a B2-vitamint is egészséges táplálkozással kell bevinni és gyakran kell pótolni - ideális naponta, annak érdekében hogy elkerülje a B2-vitamin hiányt.

Az összes B-vitamin segíti az emésztést és az elfogyasztott élelmiszerekből energiát hasznosít. Mindezt úgy teszi, hogy a tápanyagokat átalakítja szénhidrátokból, zsírokból és fehérjékből hasznos energiává, ATP (adenozin-trifoszfát) formájában. Ebből kifolyólag a B2-vitamin a szervezetünkben lévő minden egyes sejt működéséhez szükséges. Ezért van az, hogy a B2-vitaminhiány vagy a riboflavin tartalmú élelmiszerek hiánya az étrendünkből számos súlyos mellékhatáshoz vezethetnek, többek között vérszegénységhez, fáradékonysághoz és lassú anyagcseréhez.

Mi az a B2-vitamin és mire jó?

A B2-vitamint más B-vitaminokkal kombinálva használják, ezek alkotják a „B-vitamin komplex”-et. Valójában B2-vitaminból elég nagy mennyiségben kell a szervezetünkben lenni, hogy más B-vitaminok, mint például a B6 és folsav megfelelően tudjanak működni.Mit csinál a B2-vitamin? A B2-vitamin fenntartja az egészséges vérsejteket, felturbózza az energiaszintet, hozzásegít az egészséges anyagcseréhez, megvéd a szabad gyökök káros hatásaival szemben, hozzájárul a növekedéshez, védi a bőrt és a szem egészségét, és még sok mást is csinál.

Mindegyik B-vitamin fontos műveletekért felelős, hozzájárulnak az idegek, szív, vér, bőr és szem egészségéhez, csökkentik a gyulladásokat, és támogatják a hormonok működését. A B-vitaminok egyik legismertebb feladata az egészséges anyagcsere és emésztési rendszer fenntartása.

A B2-vitamin/riboflavin antioxidáns tápanyagként működik. Segít megelőzni a lipidperoxidációt (a lipid molekula szabadgyök állapotba kerülését) és az oxidatív stresszt, melyek hozzájárulnak olyan krónikus egészségügyi problémákhoz, mint a szív- és érrendszeri, valamint neurológiai betegségek. A B2-vitaminnak fontos szerepe van az enzimatikus reakcióknál is. A riboflavinnak két koenzime van: flavin-mono-nukleotid (FMN) és flavin-adenin-dinukleotid (FAD).

A B2-vitamin 7 jótékony hatása

1. Bizonyítottan segít megelőzni a fejfájást, beleértve a migrént is 

A B2-vitamint igazolt eljárásként alkalmazzák fájdalmas migrénes fejfájások kezelésére. Általában az orvosok legalább három hónapos kúraként riboflavint írnak elő nagy dózisban (napi 400 mg) a fejfájás megelőzésére vagy azoknak, akik rendszeresen szenvednek súlyos migrénes fájdalomtól.

A riboflavin étrendkiegészítést, főként ha ismert B2-vitamin hiánya van, természetes fejfájás elleni gyógyszerként tartják számon, ami csökkenti a migrének gyakoriságát. De a kiegészítés segíthet csökkenteni a migrén alatti tüneteket és fájdalmat, valamint le is rövidítheti annak időtartamát. Ma már a migrén tünetek szabályozására használják például a Dolovent nevezetű kombinált terméket, ami tartalmaz riboflavint, magnéziumot, koenzim Q10-et. Ez egy kapszula formában kapható gyógyszer, melyet napi négyszer kell bevenni (2 kapszulát reggel és két kapszulát este három hónapig).

2. Segít megőrizni a szem egészségét

Tanulmányok szerint a riboflavin hiány megnöveli egyes szembetegségek kialakulásának kockázatát, mint például a zöld hályog (glaucoma). A zöld hályog az egyik vezető oka a látás elvesztésnek/vakságnak. A B2-vitamin segíthet megelőzni a szembetegségeket, beleértve a szürkehályogot, a keratoconust (a szaruhártya kúpalakú előboltosodását) és a zöldhályogot. A tudosók szerint összefüggés mutatkozik a sok riboflavint szedő emberek és az időskorban megjelenő szemrendellenességek csökkenése között.

A szembetegségek kezelésére, azoknál a betegeknél, akiknek zöldhályoga van, riboflavin cseppeket alkalmaznak a szaruhártya felületére csepegtetve.Ez a fajta alkalmazás lehetővé teszi, hogy a vitamin áthatoljon a szaruhártyán és megnöveli a szaruhártya erősségét fényterápia alkalmazása során.

3. Segít megelőzni és kezelni a vérszegénységet (anémiát)

A vérszegénységet számos tényező okozhatja, a csökkent vörösvérsejt termelődés, az oxigénszállítás hiánya a vérben és a vérveszteség. Vajon a riboflavin jó vagy rossz Önnek, ha vérszegény? A B2-vitamin részt vesz az előbb említett tevékenységek mindegyikében és segít megelőzni, kezelni az anémiát.

A szteroid hormon szintézishez és a vörösvérsejt termelődéshez szükséges a B2-vitamin. Segít a sejtekhez szállítani az oxigént, és mobilizálja a vasat. Ha az ember riboflavin hiányt tapasztal, mivel az étrendje nem tartalmaz elegendő B2-vitamint, akkor jobban ki van téve a vérszegénység és sarlósejtes vérszegénység kockázatának.

Az alacsony B2-vitamin szint összefüggésben áll mind az oxigén alulhasznosításával, mind pedig a vörösvérsejtek termelődésével kapcsolatos problémával. Ezek mind fáradékonysághoz, légzési nehézségekhez, mozgásra való képtelenséghez és még mások egyebekhez is vezethet.

A kutatók szerint a B2-vitamin hatékonyan segít csökkenteni a vér homocisztein szintjét is. Ez az állapot akkor áll fenn, ha valakinél a vérben jelen lévő homocisztein nem tud átalakulni a szervezet számára is hasznosítható aminosavvá. Úgy tűnik, hogy a B2-vitamin (riboflavin) kiegészítés segít helyreállítani ezt az állapotot és szabályozza a homocisztein szintet.

4. Szükséges a megfelelő energiaszint fenntartásához

A B2-vitamin a mitokondriális energia egyik lényeges összetevője. B2-vitamint használ a szervezetünk arra, hogy anyagcsere során a tápanyagokból energiát állítson elő és gondoskodjon a megfelelő agyi, idegi, emésztési és hormon működésről. Ezért fontos annyira a riboflavin a növekedés és testünk regenerálódása szempontjából. Ha nem magas a riboflavin szint, riboflavin hiány lép fel. Ekkor az élelmiszerekkel bevitt szénhidrátokban, zsírokban és fehérjékben lévő molekulákat nem képes a szervezet megfelelően lebontani és a test folyamatos működéséhez „üzemanyagként” használni. A szervezetünknek ezt a fajta „üzemanyagát” hívjuk ATP-nek (vagy adenozin trifoszfátnak), amit még gyakran neveznek „az élet kémiai valutájának” is. Elsősorban a mitokondrium szerepe az ATP előállítása. 

B2-vitamin szükséges a fehérjék aminosavakká, illetve a zsírok és szénhidrátok glükózzá való lebontásához. Segít az élelmiszerekben lévő tápanyagokat átalakítani a szervezetünk számára is hasznosítható energiává, ami segít fenntartani az egészséges anyagcserét.

A pajzsmirigy és a mellékvese megfelelő működésének szabályozásához is szükséges riboflavin. A riboflavinhiány okozhat zavarokat a pajzsmirigy működésben. Hasznos az idegrendszer megnyugtatására, a krónikus stressz elleni küzdelemben és azoknak a hormonoknak a szabályozásánál, melyek az étvágyat, energiát, hangulatot, hőmérsékletet és még sok mást irányítanak.

5. Antioxidáns tulajdonságokkal bír, küzd a rák ellen

A közelmúltban végzett tanulmányok arra mutattak rá, hogy a B2-vitamin bevitel kedvezően hat néhány leggyakoribb típusú rákra, idetartozik a vastagbélrák és a mellrák. A B2 vitamin jótékony hatással van az immunrendszerre, mivel antioxidánsként szabályozza testünkben a káros szabad gyököket. B2/riboflavin vitamin szükséges az egyik antioxidáns, a glutation előállításához, ami elpusztítja a szabad gyököket és méregteleníti a májat is.

A szabad gyökök a szerveztünkkel egyidejüleg jönnek létre. Ellenőrizetlenül különböző betegségek kialakulását okozhatják. A B2-vitamin fontos szerepet játszik a betegségek elleni küzdelemben azáltal, hogy egészséges védőburokkal vonja be az emésztőrendszert, ahol az immunrendszer legnagyobb része van. Egy egészséges bélrendszer lehetővé teszi a szervezetünk számára, hogy az elfogyasztott táplálékból minél több tápanyag felszívódhasson. Ebből kifolyólag a riboflavin hiány jelentheti azt is, hogy kevesebb tápanyag hasznosítható energiaként.

Előzetes tanulmányok szerint a riboflavin más B-vitaminokkal együtt összefüggésbe hozható bizonyos rák típusok -vastagbélrák, nyelőcsőrák, méhnyakrák, mellrák és prosztata rák- megelőzésével. Habár több kutatásra lesz szükség ahhoz, hogy pontosan lássuk a riboflavin rák megelőző szerepét, jelenleg a kutatók abban hisznek, hogy a B2-vitamin minimalizálja a rákkeltő anyagok és a szabad gyökök által okozott oxidatív stressz hatását.

6. Haj- és bőr védő szerepe is van

A B2/riboflavin vitamin fontos szerepet játszik a kollegénszintek megőrzésében, ami az egészséges hajat és bőrt építi fel. Kollagén szükséges a bőr fiatalos szerkezetének fenntartásához és a ráncok megelőzéséhez. Ha riboflavin hiány áll fenn, öregebbnek nézhetünk ki. Egyes kutatások szerint a riboflavin csökkentheti a sebek gyógyulási idejét, a bőr gyulladását és megakadályozza az ajkak kiszáradását, valamint természetes segítséget nyújt az öregedés jeleinek lelassítására.

7. Segíthet a neurológiai betegségek megelőzésében

A legutóbbi bizonyítok arra engednek következtetni, hogy a B2-vitamin neuroprotektív (idegsejteket védő) hatást fejt ki, és védelmet nyújt bizonyos neurológiai betegségek ellen, mint a Parkinson kór, a migrén vagy a szklerózis multiplex. A kutatók úgy vélik, hogy valamilyen úton-módon a B2-vitaminnak is szerepe van a feltételezhetően neurólogiai rendellenességek okozta károsodások kivédésében. Például a B2-vitamin antioxidánsként segíti a mielin képződést (idegsejtek körüli szigetelő hüvely), a mitokondriumok működését és a vasanyagcserét.

B2-vitamin vs. B12-vitamin vs. B3-vitamin

Szervezetünknek 8 féle B-vitaminra van szüksége, mindegyik egyedülálló szerepet játszik az egészségünk szempontjából. A B2-vitamin gyakran előfordul a „B-vitamin complex” kiegészítőkben, melyeket néha „mellékvese-támogató” vagy „energia/anyagcsere” komplex kiegészítőknek is hívnak. Volt olyan, amikor a B2-vitamint önálló tápanyagnak tartották, de a tudósok felfedezték, hogy a „B-vitamin” tulajdonképpen több különböző vitaminból áll, ezért adták hozzá megkülönböztetésképpen a számokat.

A B-vitaminok együttes fogyasztásával jobban ki tudják fejteni a hatásukat a szervezetünkben. A legtöbb B-vitamin komplex kiegészítő tartalmaz B1-vitamint (tiamin), B2-vitamint (riboflavin), B3-vitamint (niacin, nikotinsav), B5-vitamint (pantoténsav), B6-vitamintB12-vitamint és még más vitamint is, melyek együttesen termelnek energiát a hatékony tápanyagfelszívódás és anyagcsere működésen keresztül. A B2-vitamin hatással van arra, hogy más B-vitaminok, mint például a B12-vitamin vagy a folsav hogyan végezzék munkájukat. Meglehetősen kényelmes, hogy sok élelmiszerben több, mint egy fajta B-vitamin is van.

 • A B12-vitaminhiányt tartják a vezető tápanyaghiánynak a világban, az emberek 40%-ának alacsony a B12-vitamin szintje világszerte. Ezáltal a B12-vitamin hiány sokkalta gyakoribb, mint a B2-vitamin hiány.
 • A B12-vitamin jótékonyan hat a hangulatunkra, az energiaszintünkre, memóriánkra, szívünkre, bőrünkre, hajunkra, emésztésünkre és még sok másra. Ezenkívül a B12-vitamin a központi idegrendszerre is jótékony hatással van többféleképpen is. Segíti megőrizni az idegsejtek egészségét -beleértve azokét, amik a neurotranszmitterek jelátadásához szükségesek- és segít az idegeket védő burok kialakításában, amit a sejtek mielin hüvelyének neveznek.
 • Ugyanúgy mint a B2-vitamin, a B12-vitamin is jótékony hatással van a kognitív funkciókra és használják neurodegeneratív betegségek kockázatának csökkentésére is. B12-vitamin szükséges az egészséges vörösvérsejtek előállításához és segít megelőzni a megaloblasztos anémia kialakulását. Jelenleg azt tanulmányozzák, hogy a B12-vitamin kiegészítők, különösen folsavval együtt szedve, hogyan segítenek csökkenteni bizonyos ráktípusok kialakulásának kockázatát.
 • A B12-vitaminhiány tünetek -úgy mint a krónikus fáradtság, izom -és ízületi fájdalmak, légszomj, hangulatváltozások- megelőzésére fontos a B12-vitamin tartalmú élelmiszerek fogyasztása, mint például marha és csirkemáj, lazac, hering, makréla és tonhal, joghurt és nyers tej.
 • A B3-vitaminról (Niacin) kimutatták, hogy nagyon sokféle egészségügyi probléma kezeléséhez nyújt segítséget, úgy mint magas koleszterin, szívbetegség, bőr problémák, skizofrénia, demencia, születéskori rendellenességek és cukorbetegség. A B3-vitamin különösen fontos az egészséges szív és anyagcsere megőrzésében, valamint segíti a vér koleszterinszintjének szabályozását.
 • A Niacin hiány eléggé szokatlan a fejlett országokban, ahol az alultápláltság is ritka. Sokfajta élelmiszerben megtalálható ez a vitamin, például bizonyos húsfélékben, többek között a marhahúsban vagy belső szervekben, tonhalban, magvakban, babban, gombában, diófélékben és még sok másban. A kiegészítőkkel ellentétben, a sok niacin tartalmú étel fogyasztásával nem okozunk olyan nagy niacin szint emelkedést, ami káros mellékhatásokhoz vezethetne.
 • A B3-vitamin hiány tünetei közé sorolható a bőrgyulladás, a hasmenés és a demencia.

A B2-vitamin története és a használata a ősi orvoslásban

Alexander Wynter Blyth, angol biokémikus volt az első, aki 1872-ben felfigyelt a B2-vitaminra/riboflavinra, amikor is észrevett egy zöldes-sárga pigmentet a tejben. Azonban csupán az 1930-as évek elején azonosította György Pál a riboflavint, akinek a nevéhez fűződik többek között a biotin (B7-vitamin) és a B6-vitamin felfedezése is.

Még mielőtt a tudosók izolálták volna a B2-vitamint, az ősi gyógyászati módszereket (például ayurvedát) alkalmazó orvosok, B-vitaminban gazdag élelmiszerek fogyasztását javasolták az energiaszint és az idegrendszer működésének növelésre, a szem, a bőr, a haj és a máj egészségére. A B2-vitamin tartalmú élelmiszereket, mint a húsokat, belsőségeket, például májat vagy a tejtermékeket, például a joghurtot, tojást és magvakat, például a mandulát és a gombát, zöldségeket fontosnak tartották mind az öregedési folyamatok lelassításában, mind pedig a fiatalok fejlődésénél. Ezeknek az ételeknek a fogyasztását még mindig javasolják azoknak, akiknek migrénjük van, vagy vérszegények, vagy nem megfelelően működik az anyagcseréjük és legyengült az immunrendszerük.

A Hagyományos Kínai Orvoslás szerint A B2-vitamin tartalmú élelmiszerek alapvetően fontosak a stressz kezeléséhez, és hogy hozzásegítsük a szervezetünket egyéb más tápanyagok, mint például a folsav vagy a B12-vitamin hasznosításához. A vörösvérsejtek egészséges szintjének fenntartásához, a fáradtság megelőzéséhez és az anyagcsere támogatásához javasolt kiegyensúlyozott étrendet tartani, ami B2-vitamin tartalmú ételeket is tartalmaz, mint a húsok, belsőségek, tojás, szójabab (erjesztett formában), spenót, répafélék, brokkoli, kínai kel, shiitake gomba és tempeh (erjesztett szójasajt).

A B2 vitamin hiány tünetei és okai

A USDA (az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma) szerint a B2-vitamin/riboflavin hiány nem gyakori a nyugati, fejlett országokban. Ez főként annak köszönhető, hogy sokan fogyasztanak tejet, húst, valamint finomított szénhidrátokat. Emellett más gyakran fogyasztott riboflavin élelmiszerek, mint például a tojás is egy kiváló B2-vitamin forrás és nagyon sokak számára elérhető.

Felnőtt férfiak számára a napi ajánlott riboflavin mennyiség 1,3 mg/nap, a nőknek 1,1 mg/nap, a gyerekeknek és csecsemőknek viszont ennél kevesebb. Akiknek már megállapítottan riboflavin hiányuk van -vagy vérszegénységben, migrénes fejfájásban, szemrendellenességtől, pajzsmirigy működési zavartól szenvedőknek több B2-vitaminra lehet szükségük a problémáik kezelésére.

Melyek a B2-vitamin hiány leggyakoribb tünetei? A B2-vitaminhiány tünetei a következők:

 • Vérszegénység
 • Fáradékonyság
 • Idegek sérülése
 • Lassú anyagcsere
 • Száj vagy ajak betegségek, repedezettség
 • Bőrgyulladás és egyéb bőrbetegségek, különösen az orr környékén, arcon
 • Duzzadt száj és nyelv
 • Torokfájás
 • Nyálkahártya duzzanat
 • Hangulatváltozások, mint például felfokozott idegesség és depresszió

 A 15 legjobb B2-vitamin tartalmú étel

Melyek azok az élelmiszerek/ételek, amelyek B2-vitamint tartalmaznak? Habár elsődlegesen a húsban és tejtermékekben található, számos más egyéb vegetáriánus és nem vegetáriánus vitaminforrás is létezik. B2-vitamin található például növényekben is, salátában, zöldségekben, diófélékben és magokban.

Nézzük akkor pontosan, hogy B2 vitamin miben van:

 • Hús és belső szervek
 • Bizonyos tejtermékek, főként a sajtok
 • Tojás
 • Bizonyos zöldségek, különösen a zöld levelűek
 • Babok és saláták
 • Bizonyos diófélék és magvak

A legtöbb teljes kiőrlésű és szénhidrát tartalmú élelmiszerben van riboflavin és más B-vitaminok, beleértve a kenyereket, gabonapelyheket, müzliket és tésztákat. Alapesetben ezek az élelmiszerek tele vannak vitaminokkal és ásványi anyagokkal, többek között B2-vitaminnal is, azonban feldolgozások során nagyon sok természetes tápanyag kiveszik belőlük.

Nagyon sok ember fogyaszt csomagolt és finomított szénhidrát tartalmú élelmiszereket, mellyel a felnőttek többsége fedezni tudja a szükséges napi riboflavin mennyiséget és így elkerülik a riboflavin hiányt.

Ezzel a módszerrel a vitamin szintetikus változatát fogyasztjuk, melyet célszerűen az élelmiszerekhez adagolnak. Azoknál a termékeknél, ahol szintetikusan adják hozzá a vitaminokat, ásványi anyagokat, a csomagoláson feltüntetik, hogy „dúsított”. Nem úgy mint a feldolgozatlan termékek esetében, ahol a termékek természetes formában tartalmaznak B-vitaminokat, ilyenek például a húsok, a tojás és a tengeri gyümölcsök.

A felnőtt férfiak számára ajánlott napi mennyiség 1,3 mg. Ezek a legjobb B2-vitamin tartalmú élelmiszerek:

 • Marhamáj – 85 g máj: 3 mg (168%-a a napi ajánlott mennyiségnek)
 • Natúr joghurt – 1 csésze joghurt: 0,6 mg (34 %-a a napi ajánlott mennyiségnek)
 • Tej – 1 csésze tej: 0,4 mg (26 %-a a napi ajánlott mennyiségnek)
 • Spenót – 1 csésze főtt spenót: 0,4 mg (25 %-a a napi ajánlott mennyiségnek)
 • Mandula – 0,3 mg (17 %-a a napi ajánlott mennyiségnek)
 • Szárított paradicsom – 1 csészével: 0,3 mg (16%-a a napi ajánlott mennyiségnek)
 • Tojás – 1 db nagy tojás: 0,2 mg (14 %-a a napi ajánlott mennyiségnek)
 • Fetasajt – 28 g fetasajt: 0,2 mg (14 %-a a napi ajánlott mennyiségnek)
 • Bárány – 85 g bárányhús: 0,2 mg (13 %-a a napi ajánlott mennyiségnek)
 • Quinoa – 1 csésze főtt quinoa: 0,2 mg (12 %-a a napi ajánlott mennyiségnek)
 • Lencse – 1csésze főtt lencse: 0,1 mg (9 %-a a napi ajánlott mennyiségnek)
 • Gomba – ½ csésze gomba: 0,1 mg (8 %-a a napi ajánlott mennyiségnek)
 • Tahini (szezámpaszta) – 2 evőkanál tahini: 0,1 mg (7 %-a a napi ajánlott mennyiségnek)
 • Vadlazac – 85 g: 0,1 mg (7 %-a a napi ajánlott mennyiségnek)
 • Vesebab – 1 csésze főtt vesebab: 0,1 mg (6 %-a a napi ajánlott mennyiségnek)

Riboflavin (B12-vitamin) képleteb12 vitamin 100mg kapszula

A B2-vitamin kiegészítők és azok adagolása

A USDA szerint a B2-vitamin / Riboflavin napi ajánlott mennyisége (RDA) a következőképpen alakul:

Csecsemők:

 • 0-6 hónapos korig: 0,3 mg/nap
 • 7-12 hónapos korig: 0,4 mg/nap

Gyerekek:

 • 1-3 év között: 0,5 mg/nap
 • 4-8 év között: 0,6 mg/nap
 • 9-13 év között: 0,9 mg/nap

Tinédzserek és felnőttek:

 • 14 év feletti férfiak: 1,3 mg/nap
 • 14-18 év közötti nők: 1 mg/nap
 • 19 év feletti nők: 1,1 mg/nap

Igaz a B-vitaminokkal való kiegészítők szedése hasznos lehet, de azért azt tartsa mindig észben, hogy a célszerűbb, ha sok olyan élelmiszert fogyasztunk, ami természetes formában tartalmaz B2-vitamint és más lényeges tápanyagokat. Kiegyensúlyozott étrenddel, ami tele van feldolgozatlan, tápanyagban gazdag élelmiszerekkel, valószínűleg elegendő B2-vitaminhoz juthatunk hozzá és elkerülhetjük a B2-vitaminhiányt. Amennyiben riboflavin tartalmú kiegészítőt vesz, győzödjön meg arról, hogy jó minőségű terméket vásároljon, ami tényleg élelmiszer alapú.

A kutatók arra mutattak rá, hogy az étellel bevitt B2-vitamin jelentősen megnöveli a vitamin felszívódását. Ez mondjuk minden vitaminra és ásványi anyagra jellemző. Élelmiszeren keresztül fogyasztva sokkal jobban felszívódnak a szerveztünkben.

Milyen előnyei vannak a B2-vitamin fogyasztásnak? Valójában a B2-vitamin aktiválja a B6-vitamint és a folsavat. A kiegészítők szedése is javasolt lehet B2-vitaminhiány kezelésére és az észlelt tünetek megfordítására.

Hogyan tud több B2-vitamint csempészni az étrendbe? Hát B2-vitamin tartalmú élelmiszerekből készült ételekkel. Íme néhány ötlet:

 • Próbálja ki reggelire a spenótos rántottát.
 • Egészséges köretként készítsen szezámmagos répa chipset.
 • Készítsen tojásos tahini salátát, ami rögtön két nagyszerű B2-vitamin forrást is tartalmaz.
 • Készítsen házilag miso levest, forró vízzel, misoval és szárított tengeri algával vagy más tenger zöldséggel.
 • Készítsen marhahúst brokkolival slow cooker-ben.

Elővigyázatosságok a B2-vitaminnal / Riboflavinnal kapcsolatban

Vannak-e mellékhatásai a B2-vitaminnak? Nincsenek ismert kockázatai a B2-vitamin/riboflavin túladagolásnak. Ez főként azért van, mert vízben oldódó vitaminról beszélünk. A szervezetünk képes arra, hogy néhány órán belül kiűrítse a felesleges mennyiségű vitamint.

Ha Ön gyakran fogyaszt multivitaminokat vagy riboflavin tartalmú kiegészítőt, akkor már bizonyára tapasztalta, hogy a vizelete világos sárgás színű. Ez teljesen normális, semmi aggasztó nincs benne. Ezt a bevitt riboflavin okozza. A vizelet sárgás színe azt mutatja, hogy a riboflavin felszívódott a szervezetben és  hasznosításra került, azaz nem alakult ki riboflavin hiány, a szervezet megfelelő módon szabadul meg a számára szükségtelen többlettől.

Kutatók úgy vélik, bizonyos gyógyszerek szedése hatással lehet a B2-vitamin felszívódására, lehetséges mellékhatást okozva. Bár erre elég kicsi az esély, de azért mindenképpen javasolt az orvosával konzultálnia, ha a következő gyógyszeres kezelésekben részesül:

 • Antikolinerg gyógyszeres kezelések – Ezek befolyásolhatják a gyomrot és a beleket, és megnövelhetik a szervezetben felszívodó riboflavin mennyiséget.
 • Depressziós kezelések (triciklusos antidepresszánsok) – Előfordulhat, hogy ezek a gyógyszerek csökkentik a szervezetben felszívódó riboflavin mennyiséget.
 • Fenobarbitál (luminál altatószer) – a fenobarbitál meggyorsíthatja a riboflavin szervezetben való lebomlását.
 • Probenecid (Benemid gyógyszerek) – ezek a gyógyszerek meggyorsíthatják a riboflavin felszívódását, ami a szervezet kimerüléséhez vezethet, és ez problémákat okozhat.

A B2-vitamin összegzése

 • A B2-vitamin vagy más néven riboflavin egy nagyon fontos vízben oldódó vitamin, ami az egészségünk szempontjából fontos szerepet játszik, különösen az energia termelődésnél, az idegek területén, a vas metabolizmus során és az immunrendszer működésénél.
 • A B2-vitamin jótékony hatásai közé tartozik, hogy javítja a szív egészségét, enyhíti a migrénes tüneteket, véd a látás elvesztésétől és a neurológiai betegségek kialakulásától, egészségesebbé teszi a hajat és a bőrt, védelmet nyújt bizonyos ráktípusok ellen.
 • A B2-vitamin tartalmú élelmiszerek közé tartoznak a húsok, halak, tejtermékek és a hüvelyesek. De riboflavin található a diófélékben, magokban és bizonyos zöldségekben is.
 • A B2-vitaminhiány ritka a fejlett országok lakossága körében, mert általában könnyen elérhetőek a B2-vitamin tartalmú élelmiszerek, mint például a húsok, tejtermékek, tojás, halak, hüvelyesek és bizonyos zöldségek. Igaz a szükséges mennyiség bevitelére a legjobb az élelmiszer forrás, de vitamin kiegészítők fogyasztása is lehetséges. A B2-vitamin jelen van a multivitaminokban és a B-komplex kapszulákban is, mellyel egyszerű fedezni a napi szükségletet.
Tovább olvasom

6

termék

Termékek rendezése

BioTech B-Complex (60 kapszula)

B-vitaminokat tartalmazó vitaminkomplex, gyógynövénykivonatokkal megtámogatva.
3390 Ft

Nutrend Multivitamin Caps (60 kapszula)

Rendkívül hatékony termék, mely ideális arányban tartalmaz vitaminokat és vitalitást fokoz...
3990 Ft

Nutrend Salt Caps (120 kapszula)

Egy komplex vitamin és elektrolit keverék az izomgörcsök elkerülése érdekében.
3690 Ft

Nutriversum - B-complex (60 tabletta)

7 féle B-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítő tabletta
2490 Ft

ON Opti-Men (90/180 kapszula)

Kimondottan a sportoló férfiak számára kifejlesztett multivitamin/ásványi komplex, melyet ...
7490 Ft

ON Opti-Women (60/120 kapszula)

Kimondottan aktív nők számára kifejlesztett multivitamin/ásványi komplex, melyet sportos, ...
6390 Ft
ajándék ikon

0 / 5
4:00

×
Kérlek kedveld sajátmárkás oldalunkat!