Ügyfélszolgálat: +36(30)451-6801

logo

A Sarsaparilla tea és gyökér hatásai

Tea Gyógynövény
sarsaparilla

Mi az a Sarsaparilla?

A Sarsaparilla egy Dél-Amerikában, Guatemalában, Hondurasban és Salvadorban honos kúszónövény, aminek számos gyógyhatása is ismert, így ott gyógynövényként is számon tartják

A Smilaxok családjába tartozik, ahova 300-350 különböző faj sorolható. A sarsaparilla jelentése kis szőlő bokor. A sarsa bokrot jelent spanyolul, a parra szőlőt, míg az illa kicsit.

A sarsaparillát más néven smilaxnak (leegyszerűsítve), szárcsagyökérnek, szasszaparilla vagy kis szőlőbokornak is hívják.

Milyen formában szokták a sarsaparillát fogyasztani?

Elsősorban a gyökerét használják, melyben a hasznos hatóanyagok koncentrálódnak. A gyökerét fogyasztják porítva, ételekbe főzve de akár étrend-kiegészítő kapszulákban is. A sarsaparilla tea azonban a legnépszerűbb és legízletesebb formája, ha be szeretnénk juttatni a szerevezetünkba. Dél-Amerikában gyakran a másik népital a maté tea mellé teszik és a kettőt együtt főzik ki, így kapjuk a sarsaparillás maté teát.

sarsaparilla gyökér

Mire használják a szárcsagyökeret?

Csökkent nemi vágyra évszázadokon keresztül használták Dél-Amerikában de még a szifilisz gyógyítására is bevetették. A tesztoszteron szint növelésén keresztül hat a csökkent nemi vágyra, fellobantva ezzel a tüzet a férfiakban. Megterhelő fizikai munka és edzés után segíti a szervezet anabolikus folyamatait. Dél-Amerikában a népi gyógyászatban impotencia és a nemi szerv betegségeinek kezelésére használták. A sarsaparilla gyökerét használják orvoslási célokra, mely hosszú, gumós és szagtalan.

Az ókori római és görög kultúrában a mérgek ellenszerének tartották a szárcsagyökeret, míg a vadnyugaton fogadók és kocsmák tartották kínálatukban a sarsaparilla teát. Ha valaki szárcsagyökér teát kért akkor tudni lehetett, hogy a kocsma után valószínűleg a bordélyt fogja felkeresni, mert a sarsaparilla növeli a nemi vágyat és úgy tartották, hogy megóv a szifilisztől is. Mai kutatások bebizonyították, hogy a szifilisztől nem véd meg pusztán a tüneteit képes visszábbfogni. Természetesen óva intünk bárkit is, hogy kövesse a cowboyok példáját és védekezés nélküli nemi érintkezésbe bonyolódjon egy sarsaparilla tea után.

Miket tartalmaz a sarsaparilla?

A sarsaparilla számos hatásos összetevővel rendelkezik, mint szaponinok, flavonoidok, növényi szterolok, ásványi anyagok és rostok. Ezek közül a szaponinok bírnak a legerősebb gyulladáscsökkentő hatással melyek megölik baktériumokat, kórokozókat és gombákat. A flavonoidok megkötik a káros szabad gyököket és jót tesznek a keringésnek és az erek falainak.

A sarsaparilla tartalmaz növényi szteroidokat is melyek segítenek az időskori szellemi leépülés a dementia kialakulásának lassításában.

A sarsaparilla sok ásványi anyagot és vitamint tartalmaz, mint kalciumot, rezet, vasat, jódot, mangánt, káliumot, magnéziumot, nátriumot és ként, valamint A-, C-, D- és B-vitaminokat.

Dioszgenint tartalmaz, amely számos nemi hormon, például az ösztrogén és a progeszteron előfutára.

Milyen hatásai vannak a sarsaparillanak?

A nemi vágyfokozásán túl gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik a szárcsagyökér, így a szervezetben kialakult gyulladások kezelésében is segítséget nyújthat a sarsaparilla. A sarsaparillából készült étrend-kiegészítők és teák méregtelenítő hatással bírnak és csökkentik az asztma és allergia tüneteit is.

A sarsaparilla a fehérvérsejtek termelődését ösztönzi, ebből kifolyólag az immunrendszert támogatja, gyógyír a bőrproblémákra külsőleg használva. Többek között az ekcéma, pikkelysömör, szemölcs, pattanás és kelés természetes ellenszere is. (ennek oka a gyulladáscsökkentő hatás)

Kutatások alapján rendszeres fogyasztása a vér nitrogén salakanyagát 3-5 héten belül normálisra csökkenti. A vese terhelését is csökkenti, hosszú távú sótlan diéta esetén a betegből undort vált ki az ízetlen étel, azonban sarsaparilla fogyasztása mellett sós ételek is fogyaszthatóak.

sarsaparilla tea

Miért ajánlott a sarsaparilla azoknak akik szeretnek sósan táplálkozni?

A sarsaparilla segít a sót eltávolítani a szervezetből, így javasoljuk azoknak akik szeretik az ételeiket túlsózni, hogy étkezés után fogyasszanak el egy nagy pohár sarsaparillás maté teát, hogy a felesleges és káros sót kimossa a szervezetből, ezáltal büntetlenül lehet sós ételeket fogyasztani.

Magas vérnyomás és a szárcsagyökér

A szárcsagyökér vagy sarsaparilla erőteljes vízhajtó hatással rendelkezik, így a magas vérnyomásra is kedvező hatással van. A tengerentúlon számos gyógyszer és étrend-kiegészítő alapanyaga a sarsaparilla melyet  előszeretettel írnak fel orvosok a magas vérnyomásra.

Hozzászólások

Új hozzászólás
    töltés

    TÖLTÉS