Mannavita Stevia édesítőszer (200 db)

A stevia egy, mint 400-szor édesebb szer a cukornál, teljesen mellékízmentes és nem tartalmaz kalóriát.
SKU: STEV
Elérhetőség: Raktáron
Szállítási dátum: 3-5 munkanap
2470 Ft
szállítás nélkül (ÁFÁ-s ár)

Stevia édesítőszer összetevői: stevia rebaudioside 98% eritritol magnézium sztearát


Mi az a Stevia?


Röviden, tömören, a stevia nem más, mint a 21. század édesítőszere. A stevia nevezetű növény leveleiből cukor helyettesítő készítményt állítanak elő. A stevia, más néven jázminpakóca, egyedülálló a táplálék-kiegészítők között, mivel nem tartalmaz kalóriát. Szemben más cukor helyettesítőkkel szemben ezt egy növény leveleiből vonják ki.

A stevia növény rendszertani besorolás szerint az Asteraceae rendbe tartozik, rokonságban áll a százszorszéppel és az ambróziával. Számos stevia fajt ”candyleaf” azaz cukorka levélnek is becéznek. Őshonosak Mexicoban, továbbá Arizona és Texas államokban.

Az értékes fajták, a Stevia rebaudiana (Bertoni) Brailiában és Paraguay-ban teremnek, ahol a helyi lakosok a stevia bokor leveleit már évszázadok óta használják édesítésre. Édesítésen kívül gyógyszerként is funkcionál. Használják égési sérülésekre, például sebek gyógyítására, mivel segít megakadályozni a hegesedést. Gyomor problémákra is kiváló, bélgörcsök ellen is hatásos gyógymód.Felhasználható bármilyen étel és ital édesítésére, cukor teljes körű helyettesítésére. Fogszuvasodást a cukorral ellentétben nem okoz. Intenzív édes íze alkalmassá teszi alacsony szénhidrát bevitelű étrendekben édesítésre. A vércukorszintre nincs hatása, sőt még kissé növeli is a glükóztoleranciát, ezért cukorbetegek számára is használható. A stevia 100%-ban növényi eredetű édesítőszer.

Manapság a Stevia édesítőszerként jelenik meg a hírekben. Korábban olyan készítmény volt, amiről az emberek többsége nem is hallott. Mostanra belopta magát a köztudatba, találkozhatunk vele az üvegek hátoldalán, a boltokban az édesítőszer részlegnél és természetesen különböző blogokban.


A stevia előnyei

  • szuper édes (levelei 10-15-ször édesebbek a cukornál, a levelekből nyert kivonat pedig 300-szor)

  • nem tartalmaz kalóriát

  • nem táplálja a candidát

  • glikémiás indexe nulla (ami azt jelenti, hogy nincs hatással a vér cukorszintjére) Jó édesítő választás azoknak, akik candidától szenvednek.


Sokak számára felvetődik a kérdés, hogy vajon biztonságos-e a használata. Mivel alaposan belevetettem magam a témába, kutatgattam, utána olvastam a témának, nyugodt szívvel tudom ajánlani. Annak ellenére, hogy a paraguay-i és brazil lakosok, ahol őshonos ez a fantasztikus növény, már évszázadok óta használják mind édesítésre, mind gyógyászatban, nálunk ez eléggé új keletű dolog. Így érthető, hogy sokan ódzkodnak tőle.

A stevia leveleit lehet szárítani, préselni és édesítőszerként használni. Különböző formákban lehet megvásárolni, a piacon jelen vannak tabletták, szárított levél, porok és cseppek formájában.


Milyen formában fogyasztható a Stevia? (Stevia tabletták, por, cseppek...)

  • A legelterjedtebb és legnépszerűbb kisterelés a stevia tabletta, ahol a stevia port nyomták össze magas nyomáson tablettákba. Teába, kávéba vagy éppen édes levesekbe a legpraktikusabb az édesítés ezekkel. A Mannavita stevia-származék is egy fajtája a stevia tablettáknak.

  • Zöld stevia csepp: ez egy folyékony, de nem finomított fajtája a steviának. Körülbelül egy evőkanálnyi mennyiség egy bögre cukornak felel meg. Erősebb az utóíze.

  • Folyékony Stevia cseppek: ezek a cseppek nagyon népszerűvé váltak az utóbbi években. Nagyon sokféle variációban kaphatóak. Natúr- és ízesített formákban, mint például menta, citrom, narancs, csokoládé, mogyoró, vanília krém. A gyerekek szeretik a steviával ízesített vizeket. Ha szeretnéd a gyerekeid leszoktatni a cukros üdítők fogyasztásáról, akkor érdemes kipróbálnod. Bubis vagy mentes vízbe pár csepp ízesített stevia csepp és imádni fogják. Nem híznak el tőle, nem károsítja a fogaikat és még sorolhatnám. Nálunk bevált. :)

  • Tiszta Stevia por: a stevia por fajtája, állagra olyan, mint a porcukor. Mivel sokkal kevesebbre van belőle szükség, ezért nagyon tartós és vissza hozza az árát.


Hogyan használjuk a steviát?

Rengeteg féleképpen felhasználható és egyre több recept megtalálható a neten. Elsősorban ital ízesítőként népszerű, de müzliket is szívesen ízesítenek vele. Sütésnél is használják, de ez egy kicsit trükkös, értelem szerűen a megfelelő arányok eltalálása miatt.

Manapság a stevia a cukor helyettesítő készítmények piacán jelentős mértékben megtalálható.

Az Egyesült Államok Agrárminisztériumának felmérése alapján az amerikaiak az 1970-es évektől egészen 2000-ig évről évre egyre több cukrot fogyasztottak. Majd 2000 körül a többség elhagyta a cukrot és a cukorhoz hasonló kivonatokra váltott. A cukrot helyettesítő készítmények piacát 2012-ben már 10.5 billió dollárra becsülte a Market and Market nevezetű piackutató cég.

Ez a piac folyamatosan növekszik. Már 2000-ben jelentős változás figyelhető meg, amikor az amerikai felnőttek 18 %-a váltott alacsony, vagy zéró kalória tartalmú édesítőszerre. Egy 2012-es kutatás már azt mutatja, hogy az amerikai felnőttek 24%-a és a gyerekek 12 %-a használ édesítőszert.


Működik-e a stevia?

Stevia nem tartalmaz kalóriát és a cukorral összehasonlítva, ugyanazt a mennyiséget vizsgálva 200-szor édesebb. Ezt még lehet tovább fokozni...különböző kutatások szerint számos jótékony, egészségügyi hatással rendelkezik. Egyértelműen csökkenti a vérnyomást és a cukorbetegségre is pozitív hatással van, de ennek bebizonyításához még számos vizsgálat elvégzésére szükség van.

Elméletben, egy kalóriát nem tartalmazó édesítőszer kézzel fogható megoldás lenne fogyókúra esetén. (Azért ez nem ilyen egyszerű. :)) Néhány kutatás kimutatta, hogy alacsony kalóriájú vagy mesterséges édesítőszerek fogyasztása nem feltétlenül vezet súlycsökkenéshez a való életben.

Jó pár kutatás eredményeként azt is megállapították a tudósok, hogy azok a fogyasztók, akik rendszeresen isznak ASB-t tartalmazó üdítőket, (ASB-artificially sweetened beverages, mesterséges cukrokat tartalmazó italok) nagyobb veszélynek teszik ki az egészségüket, azokkal szemben, akik nem élnek ilyenekkel.

Már arra is találtak bizonyítékot, hogy a stevia fogyasztása semmit nem változtat az étkezési szokásokon és nem okoz anyagcsere problémákat. 2010-ben az Appetite nevű magazin számos mesterséges édesítőszert tesztelt a cukorral szemben. A felmérésben vékony és súlyfelesleggel küzdő emberek is részt vettek. Arra a következtetésre jutottak, hogy a steviával készült ételekből nem eszik túl magukat a résztvevő alanyok, szemben a cukros ételekkel. A cukorral készült ételek fogyasztásánál hajlamosak vagyunk túl enni magunkat. Sőt a vércukor szint is alacsonyabb a steviával készült ételek elfogyasztása után. Az inzulin szint alacsonyabb a steviával, mint mondjuk a répacukros ételeknél.


Biztonságos-e a stevia?

A kérdés, hogy jót tesz-e az egészségünknek a stevia fogyasztása, attól is függ, hogy ki, mit ért stevia alatt. Élelmiszer adalékként történő felhasználását az Usában nem engedélyezték, szemben Dél-Amerikával vagy Japánnal. Talán ez is megakadályozta az egész világon történő széleskörű használatát. Édesítőszerként viszont számos országban, köztük az Európai Unió országaiban is engedélyezték.

A stevia számos pozitív hatása mellett talán a legkiemelkedőbb, hogy csökkenti a vérnyomást. Ezért azok, akik vérnyomás problémákkal küzdenek, szednek vérnyomás csökkentő gyógyszereket, érdemes konzultálniuk az orvosaikkal, mielőtt úgy döntenek, hogy nagyobb mennyiségben fogyasztanak steviát.

 

Mitől olyan édes a stevia?

A Stevia kivonatainak egyedi és édes ízét a gyógynövényben is megtalálható szteviol-glikozid vegyületek alapozzák meg. A kivonatok kalóriamentesek, ráadásul nem tartalmaznak szénhidrátokat, cukrot és zsírokat sem, így nem hoznak emelkedést a vércukorszintben.


Miket kell még tudni a Steviáról?

  • 1 Stevia tabletta. 1 kockacukornak felel meg.
  • száraz hűvös helyen, 25°C alatt tárolandó.
  • cukorbetegeknek ideális

 

Adagolás, Felhasználás naponta: cukor helyettesítő

1 / 5
4:00