Ügyfélszolgálat: +36(30)451-6801

kapszulaCENTER logo

A leghíresebb teaültetvények

Tea
tea ültetvény

A népek nemes itala a tea már több mint 5000 éve jelen van a világban, legyen szó zöld-, earl grey- vagy egy jó régi csésze fekete teáról. A tea ültetvények és a gyárak látogatása nagyszerű élmény lehet! Nézze meg, hogy a teát ténylegesen hol termesztik és takarítják be. A buja zöld tea ültetvények és a teafogyasztási szertartások ugyanolyan ősiek, mint maga a tea ital.

A teát kb. 5000 évvel ezelőtt Kínában fedezték fel, teljesen véletlenül. A tea növénye Dél- és Kelet-Ázsiából származik, és az ital a 16. században került behozatalra Európába a portugál gyarmati uralkodón keresztül. Napjainkban Kína a világ legnagyobb teaelőállítója, tavaly 1,5 millió tonnát termelt. Kína, India, Kenya, Srí Lanka, Törökország, Vietnam, Irán, Indonézia, Argentína és Japán a legnagyobb gyártók.

Nézzük a legismertebb és legszebb teaültetvényeket!

Darjeeling teaültetvény

Darjeeling (India)

Talán a legjobb ízű teák a világon Indiából származnak, és biztosan a nyelve hegyén vanna a következő nevek: Darjeeling, Assam és Nilgiri. Vegyünk egy mesés utazást a lenyűgöző Indiába és érezzük át a teatörténeten keresztül, hogy mennyire fontos a teázás az indiai kultúrában. Nézze meg a helyieket ahogyan a hátukra pántolt kosarakkal a tea leveleket válogatják és szállítják és érezni fogja mit is jelent a hagyomány számukra. 

A Darjeeling teák a legjobbak között szerepelnek a világon, ezért a "teák pezsgőjének" is hívják. Az enyhe és frissítő Darjeeling tea olyan, mint a világos arany csepp nektár. A nemes Himalája hátterében, Darjeeling városa, ahol ez az ünneplett tea készül. Darjeeling híres játékvonatának csörgő hangja lehet az egyetlen, amely elvonja a figyelmét a tea ültetvények mesés szépségétől.

A Darjeeling egyedi ízét a helyi klíma és a termesztési magasság adja, hiszen a legjobb minőségű teák 1500-2000 m közötti magasságban nőhetnek a hideg éjszakák és napsütéses nappalok változásával. A Darjeeling teát évente többször szedik. Az első alkalom (First Flush) márciusban kezdődik és egy hónapig tart, termését erős íze és frissessége jellemzi. A második szüret májustól júniusig tart és lágyabb teát eredményez

A Darjeeling teákat 800-2000 méter magasságban, közel 3000 négyzetkilométeren termesztik, a Himalája társaságában, ahol a táj valami lenyűgöző!

Assam teaültetvény

Assam (India)

Az Assam teát India északi magas fennsíkján termesztik, amely a Brahmaputra folyó partján fekszik, és a Föld legnagyobb tea termőföldje. A termőhely pont megfelelő a tea termesztésére, hiszen termékeny talaj, meleg éghajlat és magas páratartalom jellemzi.

Érdekesség, hogy ez a termőföld és klíma a camellia sinensis teacserje számára nem volt ideális, de szerencsére az 1800-as években új teacserjét fedeztek fel (Robert Bruce, 1823) és honosítottak meg a területen (camellia assamica). Ez a fajta tea nagyobb és erősebb levelekkel rendelkezik, és sokkal jobban alkalmazkodott az itteni termőtalajhoz és éghajlathoz. Ráadásul szemben a Darjeeleling tea 4-6 évével ezt már a 3. évtől lehet szüretelni.

Az első betakarítás minden év februárjában friss, illatos és virágos. A legkedveltebb betakarítás a második, amely inkább fűszeres és malátás ízű. Assam területeirő a Lipton, a Tetley és a Twinings is készít teákat, az Assam teák adják a tea export legnagyobb részét.

Kerala - Munar teaültetvény

Nilgiri (India)

Nilgiri és Dél-India dombjai szintén kiválló teatermő területek. Ilyenek a Karnataka, Kerala és Tamil Nadu tartományok, ahol a teát 800-2000 méteres tengerszint feletti magasságban termesztik. Érdekességképpen tamil nyelven a tartomány neve: "kék hegyek".

A legelső teaültetvény a területen a Coonoor Tea Estate (1854) volt, mára 4x annyi teát termesztenek a térségében, mint Darjeelingben. Nilgiri fekete teája messze földön híres, India egyik legjobb teája. A területről származó teafűből készítik India híres chai vagy masala chai teáit is.

A világ legmagasabban fekvő teaültetvénye (2100m) is itt található, ez a Kolukkumalai. Organikus teákat termesztene a terület kanyargós lejtőin, amelyek szívmelengető kilátást kínálnak.

Egyéb tea termesztési régiók Indiában Dooars, Kangra, Terai, Goa és Sikkim.

Nuwara Eliya teaültetvény

Sri Lanka (Ceylon)

A világ egyik legnagyobb tea exportálója a Srí Lanka, amely remek célpont egy lenyűgöző teatúrán való részvételre. Ceylonban (Srí Lanka) található legfontosabb tea termesztési régiók: Galle, Ratnapura, Kandy, Nuwara Eliya, Dimbula és Uva. Minden területnek megvannak a maga sajátosságai, mint ahogyan az ott termesztett teáknak is.

A tealevelek termesztése az ország történelmében egészen a 19. századig vezethető vissza, kedvelt volt a múlt brit és holland gyarmati uralkodói között. A tea Srí Lanka nettó export nyereségének mintegy 60%-át teszi ki, és 3 kategóriába sorolható a termesztési magassság szerint (650m alatti, 650-1300m közötti és magasan termesztett (1300-2500m) tea.

Ceylon 1948-ig brit koronagyarmat volt, majd 1972-ben végleg függetlenné vált és ekkor nevezték át Sri Lankának. Az itt termesztett teákat azóta is Ceylon teának hívják.

Nuwara Eliya egy áldott város, amely remek természeti adottságokkal áldott meg a természet. A város az angol időkben ragadt, és még mindig az angol vidék érzését adja. A régió többféle teát termel, és egy tea gyár meglátogatása meglehetősen érdekes tevékenység. A területen a tea cserjék szüretje január és február között esedékes, kellemes és finom ízű teát adva.

A Nuwara Eliya mellett látogasson el néhány más tea ültetvényre is Srí Lankában, páldául Kandyba vagy Dimbulába.

Kericho teaültetvény

Kericho (Kenya)

A kenyai éghajlat rendkívül kedvező a teafeldolgozás szempontjából, ezért az ország tea termelése már évek óta növekszik. Kenyában gyakorlatilag naponta esik az eső és a tea ültetvények a még megmaradt esőerdőkben vannak. A kenyai teaültetvények 2100 méter magasságban fekszenek és az átlaghőmérséklet is magas, amelyek ideálisnak mondható a teatermesztés szempontjából. Kericho tartomány klímája igen különleges abból a szempontból is, hogy lehetővé teszi a tea egész évben való szüretelését (akár 17 naponta). A kenyai teákat nagy részben Nagy-Britanniába exportálják. A kenyai tea íze olyan, mint a hely klímája, különleges és testes.

Wonosobo - Java teaültetvény

Indonézia

Az indonéz teatermesztés története 1824-ben kezdődött, amikor Dr. Ch. Bernard Kínából származó teacserjék telepítésébe kezdett Java szigetén az indonéz kormány kérésére. Két év elteltével a teacserjék is megérkeztek és kínai teaszakértők segítségével és módszereivel megtörtént a telepítés. Az első jávai tea export 1835-ben történt meg Hollandiába. 1878-ban megérkeztek a szigetre az assami cserjék is, így minden adott lett Indonézia tea virágzásához. Mára Java mellett Szumátra is jelentős tea ültetvényekkel rendelkezik. A szumátrai tea esötétebb színű, de lágyabb ízű, mint az jávai társa.

kínai teaültetvény

Kína

Több mint 5000 éve a kínaiak elszánt tea rajongók, még a császároknak is volt különleges teáscsészéjük, melyek mindig kéznél voltak. Az idők kezdetén a teázás úri kiváltság volt, csak a legtehetősebbek engedhették meg maguknak.

Az utazók csodálatos teaültetvényeket és ízeket tapasztalhatnak az ókori teatermelő régiókban, melyek például Anhui, Zhejiang és Fujian. Az utóbbi az Oolong teákra specializálódott, amely a kínaiak egy különleges kedvence. A fekete teát Yunnan, Hunan, Keemum és Sichuan tartományokban termesztik, és megkülönböztető enyhe füstös íze van. Bár a kínai fekete tea gyengébb (alacsonyabb a tein tartalma), mint más fekete tea, a kínai nép ritkán fogyasztja, inkább az oolongot részesítik előnyben.

A Kínából származó speciális teák közé tartoznak a jázmin-, a rózsa- és a licsi teák, amelyeket a virágok gőzölésével készítenek. Híres még a füstölt tea is (Lapsang Souchong).

A kínai teát a 18. század elején kezdték exportálni Európába, melyet a Kelet-Indiai Társaság fregattjain szállítottak Hollandiába.

Neplál

Köszönhetően a változatos éghajlatnak (sarkvidéki, szubtrópusi és trópusi) Nepál teatermesztés szempontjából nem a legideálisabb vidék. A tea meghonosítása Neplálban az egykori miniszterelnök, Jung Bahadur Rana nevéhez fűződik, akinek a megbízására ajándék teacserje magvakból hozták létre az első ültetvényeket, Ilamban és Soktimban. Az első teafeldolgozó üzem 1873-ban nyílt, és még ma is működik. Mára már meghaladja a 40-es számot is a Nepáli teaültetvények száma.

japan tea ültetvények

Japán

A japánok már több mint 1300 éve fogyasztják a teát, és egy csodálatos teatúra egészen elvarázsolja és inspirálja az embert. A teát Japánból egy kínai buddhista szerzetes útján vezették be. Az utazók szeretik hallgatni a színes történeteket arról, hogy a tea megváltoztatta a japán kultúrát. A legjobb tea-termelő helyszínek közé tartozik a Shizuoka, a gyönyörű Mount Fuji lábánál, a Kagoshima a Kyushu-szigeten és a Kyoto-i az Uji körzetben.

A legenda szerint egy buddhista szerzetes hozta be a teát Japánba. Ez körülbelül 1300 évvel ezelőtt (805 körül) volt, és azóta a japán tea iránti szeretet csak nőtt. A japánok nagyon komolyan veszik a teát, és ez nyilvánvaló a gyokuro, matcha és sencha fajták látványában. Habár Uji, a Kiotó közelében lévő térség viszonylag kicsi, mégis a  japánok egyik legrégebbi teaültetvénye.

A teatermesztés Japánban nagyjából a zöld teára öszpontosul, a legnépszerűbb a Sencha és a mindennapi tea (Bancha). A zöld teák legjobbjai közé tartozik a Gyokuro, amely a magas tein tartalma miatt élénkítő hatású és a legtisztább Matcha teát is ebből őrlik.

wufeng - tajvan teaültetvény

Tajvan (Formosa)

Tajvant korábban Formosa néven hívták, ami portugál nyelven Csodálatos szigetet jelent. 1870 óta a sziget a finom zöld és fekete teák kulcsszereplője. A teát észak és észak-kelet Tajvan hegyvidéki régióiban termesztik, mindössze 100 kisebb tea ültetvényen. A leghíresebb teaültetvények Tajvanon Zhushan, Fushoushan és Nantou, amelyek mind-mind csodálatos és szemet kápráztató vidékek. Tajvan éghajlata és domborzata kedvez a teatermesztésnek, hiszen a szubtrópusi meleg és csapadékos időjárást szereti a camellia sinensis cserje. Tajvan szigetének egyik legfontosabb export cikke a tea (főleg Japánba), amelyet már több, mint 300 éve termesztenek itt. Tajvanon nő a híres magasföldi oolong tea (Kao-shan) a Dong-Ding.

dél afrikai tea szüret

Dél-Afrika

Afrika mint kontinens meglehetősen új a tea termesztésében, de már elérte tea 15%-os világpiaci részesedést. A Kenyában és Afrikában előállított tea nagy részét a brit piacra szánják. Dél-Afrikában a kissé édes Rooibush teát termesztik, finom melegben és hidegben, különösen nyáron egy csepp cukorral. Dél-Afrika termel a Honeybush (Cape) teát is, amely kissé édes és természetesen koffeinmentes.

majajzia cameron szigetek teaültetvényei

Cameron szigetek (Malaysia)

A Cameron-szigetek jól ismertek a tea ültetvényeiről és azok megműveléséről Malajziában. Az időjárás sokkal hűvösebb itt, ezért Malajzia ezen a területe felelős a legtöbb zöldség és tea termesztésért. 

A citrusfélék illatával - melyek a gyümölcsösökből érkeznek és a hűvös szellők magukkal hoznak - körülölelt ültetvények mindenbizonnyal mindenkit megérintenek a Malajziában található Cameron-hegységben. A hegyi lejtők a tealevelek buja zöldjével vannak borítva, és a vízesések táncolnak, mint egy igazi showműsor.

Cameron fő teaültetvényei a Boh Tea céghez fűződik és amely két ültetvényből áll (Main Boh Plantation és a Boh Sungei Palas). 3000 kg / hektár termelési kapacitással a vállalat évente 4 millió kg teát termel, ami napi 5,5 millió csésze teára elegendő. Ez a Malajziában termelt összes tea körülbelül 70%-a. 

A másik nagyobb tea üzem a Cameron Valley Tea, melynek ültetvénye (Bharat Tea Plantation) a Tanah Rata felé vezető úton elterülő hullámos dombokon csodálható meg. A céget 1933-ban alapított Bharat Cameron és mára a második legnagyobb cameroni tea termelő. 

Vietnam

A vietnami teázás francia uralom alatt kezdett kialakulni, Phu Ho, Bao Loc és a Pleiku városában. Phu Ho-ban egy 27 különböző teafajtával rendelkező teaültetvényt is kialakítottak. 1945-ben Vietnam 6000 tonna teát termelt, beleértve a fekete, a zöld és az illatos teákat. Ma Vietnam számos tea régióval rendelkezik: Son La, Lai Chau és Dien Bien az északnyugati részen, amely oolong teát termeszt; Ha Giang, Yen Bai és Tuyen Quang a Vietbac tartományban és a Lam Dong felföldjei, Gia Lai és Kon Tum.

Rize (Törökország)

Habár törökoszág inkább a kávék nemzete, a fekete tenger partján fekvő Rize régióban van néhány kivételes tea ültetvény is. Rize egy olyan modern, ám mégis festői város, amely az évente megrendezésre kerülő Rize Nemzetközi Tea Fesztiválnak ad otthont és ahol a világ minden tájáról származó tea szakértők összegyűlnek.

Hozzászólások

Új hozzászólás

    Kapcsolódó termékek

    töltés

    TÖLTÉS