Ügyfélszolgálat: +36(30)451-6801

logo

Maté tea hatása a vércukorszintre

Tea
mate tea hatása

Az USA-ban több, mint 24 millió cukorbeteg van, de Magyarországon is vészesen nő a betegek és inzulin rezisztensek száma. A jövő évtized végére már több mint 1 millió cukorbetegre számítanak. Ennek oka az egyre növekvő cukorfogyasztás, a sok stressz és az ülő életmód elterjedése. Ilyen növekvő számok mellett egyre nagyobb igény van valamilyen vércukorszint stabilizáló étrend-kiegészítőre, ami segíthet javítani ezeken a számokon. A fahéj, króm hatása közismert, de kevesen hallottak eddig a maté tea pozitív hatásairól, pedig igen kedvezően hat a vércukorszintre, éhség érzetre és a túlsúlyra.

A yerba mate tea javítja az inzulin jelátvitelt és segít a vércukor egészséges szinten tartásában. Állatkísérletek során bebizonyosodott, hogy a mate segíti a vércukor csökkentését, és mérsékeli a cukorbetegségben szenvedők kellemetlen tüneteit. Megelőzi az előrehaladott glikációs végtermékek (AGE) kialakulását, amelyek felelősek a diabétesz kialakulásáért és a cukorbetegség rosszabbodását okozzák.

A maté tea kutatásokkal bizonyított, hogy stabilizálja a vércukor szint ugrálását és hosszútávon csökkenteni tudja a vér glükóz szintjét. Nem hiába a cukorbetegség elterjedtsége Aregntínában, ahol a maté tea nemzeti ital, jóval alacsonyabb, mint az Egyesült Államokban.

Kutatás a maté tea vércukor szintre gyakorolt hatásáról

Egy kutatásban 58 maté teát fogyasztó tesztalanyon végeztek megfigyeléseket. Közülük 29-en cukorbetegek voltak, míg 29-en a cukorbetegség előszobájában voltak, magas vércukor értékekkel és inzulinrezisztenciával. Az 58 tesztalanyt több csoportra osztották (kontroll csoport és vizsgált csoport) és egy részük 60 napon keresztül, napi 330 ml maté teát fogyasztott. A csoportok vércukor szintjét 20, 40 és 60 nap után ellenőrizték. A kísérlet eredménye az lett, hogy a rendszeresen maté teát fogyasztó alanyok esetében a vércukorszint csökkent

Az elmúlt 2-3 hónap vércukorszintjét a hemoglobin A1c vagy más néven HBA1c határozza meg. Ennek a szintjét cukrosok esetében ajánlott 7% alatt tartani. Azért ez az egyik legjobb mérőszám a vércukor szint vizsgálatában, mert ez egy hosszú távú átlagos értéket mutat.

A rendszeresen matét fogyasztó, cukorbeteg alanyoknál a 20-40. nap közötti méréseknél már 0,85 pontos csökkenés volt kimutatható a vércukorszintben. Emellett a maté tea a triglicerid (ez felelős az érelmeszesedésért) szintet is csökkentette 53 mg/dl-rel, akárcsak a koleszterin szintet is.

Vércukorszint normál értékek

A vércukorszint másik mérőszáma a mmol/l. A vércukorszint normálisan 3,9-6,1 mmol/l között mozog alvás után, üres gyomorral.

Emelkedett éhomi vércukorszintről beszélünk, amikor az éhomi vércukorszint enyhe emelkedettséget mutat, 6,1-6,9 mmol/l, de a cukorterhelési vizsgálat 2 órás értéke (vagyis cukrot tartalmazó folyadék ivása után 2 órával) a normál tartományon belül marad.

A csökkent glukóztolerancia (cukortűrő képesség) olyan anyagcsere-állapot, amely a normális és a diabeteszes között helyezkedik el. Az éhomi vércukorszint enyhén emelkedett lehet, 6,0-7,0 mmol/l, a cukorterhelési vizsgálat eredménye 7,8-11,0 mmol/l közé esik. Az esetek egy részében állandósul ez az anyagcserehelyzet, illetve 4-7%-ban átbillen cukorbetegségbe. Az állapot rizikófaktort jelent szív- és érrendszeri katasztrófa állapotokra.

Az üres gyomorral mért küszöbérték a cukorbetegség esetében nagyobb, mint 7 mmol/l, terheléses cukorvizsgálat esetén pedig nagyobb, mint 11,1 mmol/l.

Egy másik kutatás a maté tea vércukor szintre gyakorolt hatásáról

Egy másik kutatás is megerősítette, hogy jó hatással van a maté tea a vércukorszintre. A dániai Charlottenlund Medical Centre dolgozója, Dr. Torben Andersen tanulmányozott 44 egészséges, de túlsúlyos és kezdödő vércukorproblémákkal küzdő pácienst, akik guarana, és másik két gyógynövény a mate tea és a damiana kombinációját használták. Dr. Andersen eredményei igen kedvezőek voltak: azok, akik 45 napon keresztül szedték ezt a gyógynövény kombinációt átlagosan 5 kg-ot vesztettek, szemben a placebo csoporttal, akik mindössze 0,45 kg-ot vesztettek átlagosan (szignifikáns különbség). Szintén említést érdemlő volt az a tény, hogy a maté tea mix a gyomor kiürülését 20 perccel kitolta, ami étkezés után hosszabb ideig tartó teltségérzetet okoz.

Elég önmagában a maté tea?

Igen, önmagában is kedvező hatásai vannak a vércukorszintet illetően, de a szinergiahatások kiaknázása érdekében javasolt a maté tea fogyasztás mellett a rendszeres testmozgás, a finomított cukor bevitelének minimalizálása és a stressz csökkentése.

Hozzászólások

Új hozzászólás

    Kapcsolódó termékek

    töltés

    TÖLTÉS