Ügyfélszolgálat: +36(30)451-6801

kapszulaCENTER

A-vitamin

(7 termék)

Az A-vitamin jótékony hatásai a szem, a bőr és a csontok egészségére már ismertek, de vajon miért felelős még?

Mint fontos zsírban oldódó vitamin és egyben erős antioxidáns is, a megfelelő mennyiségű A-vitamin elengedhetetlen az általános egészségi állapot megőrzéséhez. Nemcsak bőrünk egészségének és tisztaságának megőrzésében játszik fontos szerepet, de kulcstényező a betegségek megelőzésében, a betegségek elleni védekezésben és a csontok egészségében is.

Az A-vitamin hiány eléggé ijesztő következményekkel járhat, kezdve a farkasvakságtól a pikkelyes bőrön keresztül a fejlődési rendellenességekig. Azonban ugyanolyan fontos a megfelelő egyensúly megtalálása is, mivel a túlzásba vitt kiegészítőknek is súlyos következményei lehetnek, mint a születési rendellenességek vagy egyéb máj problémák.

Mit is csinál az A-vitamin és hogyan lehet abban biztos, hogy a megfelelő mennyiséget tartalmaz az étrendje? Az alábbiakban megtalálja a szükséges tudnivalókat erről a mikrotápanyagról, és azt is, hogyan hat az egészségére, melyik az a 10 legfontosabb A-vitamin élelmiszer, amit érdemes fogyasztani.

Mi az A-vitamin?

Az A-vitamin egy zsírban oldódó vitamin, erőteljes antioxidánsként is működik a szerveztünkben. Fontos szerepet játszik a látásnál, az idegek működésében, az egészséges bőr fenntartásában és még sok másban. Mint más antioxidánsok a káros szabad gyökök megkötésén keresztül segít csökkenteni a szervezetben lévő gyulladásokat.

Az A-vitaminnak két formája ismert: az aktív A-vitamin (más néven retinol, gyakran retinil-észter formában van jelen) és a béta-karotin. A retinol, ami egy előformált A-vitamin állati eredetű élelmiszerekben található és a szervezetünk közvetlenül fel tudja használni. A másik fajtjája, ami színes gyümölcsökben és zöldségekben található, egy karotinoid provitamin. A növényi alapú élelmiszerekben található béta-karotinoknak és más karotinoidoknak először át kell alakulniuk retinollá, az A-vitamin aktív formájává ahhoz, hogy a szervezet hasznosítani tudja. Az A-vitamin egy másik formája pedig a palmitát, ami leggyakrabban kapszula formában kapható.

De mire is jó az A-vitamin? A kutatások ismételten kimutatták, hogy az antioxidánsok, mint az A-vitamin is létfontosságúak a jó egészség és a hosszú élet szempontjából. Jótékony hatással van a szem egészségére, javítja az immunrendszert és támogatja a sejtnövekedést. Táplálkozási szakértők és orvosok azt javasolják, hogy amikor csak teheti az antioxidánsokat elsődlegesen gyümölcsökben, zöldségekben, teljes értékű élelmiszerekből álló kiegyensúlyozott étrenddel próbálják bevinni inkább, mint hogy kiegészítőkkel próbálják maximalizálni az egészségüket.

Az A-vitamin kedvező hatásai

1. Védi a szem egészségét

Az A-vitamin egyik legismertebb jótékony hatása, hogy javítja a látást és megőrzi a szem egészségét. Ez annak köszönhető, hogy lényeges összetevője a rodopszin molekulának, ami akkor aktiválódik, amikor fény éri a retinát, jelet küldve ezáltal az agynak, ami a látást eredményezi. A béta-karotin fontos szerepet játszik a szemfenéki érelmeszesedés megelőzésében, ami az időskori vakság kialakulásának az egyik vezető oka.

Valójában, az Archives of Ophthalmology-ban (Szemészeti Archívumok) megjelent egyik tanulmány azt állítja, hogy a kockázatos korosztályban lévő személyeknél, akik A, C, E-vitamint, cinket és rezet tartalmazó multivitamint szedtek, 25%-kal csökkent a szemfenéki érelmeszesedés kialakulásának kockázata egy hat éves periódusban.

2. Támogatja az immunrendszert

Az A-vitaminnak lényeges szerepe van az immunrendszer egészségében, és különösen előnyös lehet a betegségek, fertőzések megelőzésében. Egy baltimour-i beszámoló szerint, ennek a kulcsfontosságú vitaminnak a hiánya gyengítheti az immunrendszert és még meg is változtathatja az immunsejtek működését.

Úgy vélik, hogy az A-vitamin hiány blokkolja a nyálkahártya védekezőképességét, ezáltal fokozottabb a fertőzésveszély. Érdekességképpen egy 2014-es kolumbiai tanulmányban azt állapították meg, hogy 100 000 A-vitamin kiegészítővel kezelt gyereknél több, mint 340 millió dollárt takarítottak meg orvosi kezeléseken azzal, hogy csökkentették az olyan súlyos állapotok előfordulását, mint a hasmenés és a malária.

3. Enyhíti a gyulladásokat

A béta-karotin erőteljes antioxidánsként működik a szervezetben, segít csökkenteni a káros szabad gyökök felhalmozódását és a sejtek oxidatív károsodásának megelőzésével meggátolja a gyulladások kialakulását is.

Az A-vitamin és a béta-karotin gyulladáscsökkentő tulajdonságának az eddigieken túlmutató hatása lehet más egészségügyi szempontokból is, mivel nagyon sok krónikus betegség ered gyulladásokból, kezdve a ráktól egészen a szívbetegségeken át a cukorbetegségekig. A gyulladás szintjének csökkenése összefüggésben áll a neurodegeneratív betegségek (Alzheimer és Parkinson kór) alacsonyabb kockázatával és reumás ízületi gyulladások, valamint Chrone betegségek esetén a gyulladások enyhülésével.

4. Feszesíti a bőrt

Elismerve a bőrápoló tulajdonságait, bőrgyógyászok gyakran írnak fel A-vitamint pattanásokra és ráncosodás ellen. A Michigan-i Orvostudományi Egyetem Bőrgyógyászati Osztályának tanulmánya azt is kimutatta, hogy helyileg bőrőn alkalmazott retinol kisimította a ráncokat, illetve növelte a bőr sérülésekkel szembeni ellenállóképességét.

Gyulladáscsökkentő tulajdonságának köszönhetően az A-vitamin hasznos lehet számos bőrprobléma kezelésére. Valójában a vizsgálatok azt mutatják, hogy a retinoidok alkalmasak lehetnek gyakori bőrproblémák, például pikkelysömör, ekcéma és pattanások kezelésére.

5. Segít a rák elleni küzdelemben

Egyre több kutatás hivatkozik arra, hogy az étkezés és a rák kockázata között erős összefüggés van, ezért nem is meglepő, hogy az A-vitaminban gazdag ételek fogyasztásával segíthet megvédeni a szervzetét a rákkal szemben. A BioMed Research International-ben megjelent tanulmány szerint in vitro kísérletek során a retinoidok megakadályozzák a rákos sejtek növekedését a bőrön, a húgyhólyagban, mellben, prosztatában és a tüdőben.

A nagy mennyiségű retinsav azonban mérgező lehet a sejteknek, ezért a legjobb megoldás, ha az étrendjébe illeszti be az A-vitamint tartalmazó élelmiszereket, hogy megelőzze vagy visszaszorítsa a rák előrehaladtát. Kiegészítésképpen pedig ne felejtse el, hogy a több nem mindig jelent jobbat, ezért mérsékelje a napi A-vitamin bevitelt a lehetséges egészségügyi előnyök maximalizálása érdekében.

6. Erősíti a csontozatot

Sokan tisztában vagyunk azzal, hogy a csontozat és az olyan tápanyagok között, mint a kálcium és a D-vitamin összefüggés van, de gondolta volna, hogy az A-vitamin is egy meghatározó szereplő a csontozat fejlődésében?

Az A-vitamin megfelelő egyensúlyának eltalálása nagyon lényeges, mivel mind a túladagolása, mind pedig a hiánya veszélyezteti a csontok egészségét. Olaszországban, a Perugia-i Egyetem Gerontológiai és Geriátriai Intézete által végzett kutatás során azt találták, hogy a plazma retinol szint jelentősen alacsonyabb volt a csontrikulásban szenvedő idős nőknél a kontroll csoporthoz viszonyítva. Az eredmények azt is kimutatták, hogy az alacsony retinol szint a combcsontban lévő ásványi anyagok sűrűségének csökkenésével jár együtt.

7. Csökkenti a koleszterint

A koleszterin viaszos, zsírszerű anyag, ami az egész szerveztünkben megtalálható. A szervezetünknek a megfelelő működéshez szüksége van koleszterinre, egyrészt mert részt vesz a hormonok szintézisében, másrészt mert a sejtmembránok egyik alkotóeleme. A túl sok koleszterin viszont felhalmozódhat az erekben, megkeményedik és elszűkíti azokat, ezzel növelve a szívbetegségek kockázatát.

Habár az embereken végzett tanulmányok korlátozottak, azonban egyes kutatások azt mutatták, hogy megfelelő A-vitamin tartalmú étrenddel csökkenthető a koleszterin szint, ezáltal javítva a szív egészségét. Egy állatokon végzett brazil modell szerint például patkányoknál 6 héten keresztüli béta-karotin kiegészítő adagolásával jelentősen tudták csökkenteni a vér teljes koleszterin szintjét.

8. Segít a növekedésben, fejlődésben

Életünk bármelyik szakaszában az A-vitamin nélkülözhetetlen a megfelelő növekedés, fejlődés szempontjából, de különösen a nők számára az egyik legjobb vitamin. Ennek a kulcsfontosságú vitaminnak a hiánya összefügg a leromlott immunrendszer működésével, betegeskedéssel és halálozásokkal, sőt terhes nőknél nagyobb a kockázata annak, hogy az anya átadja gyerekének a HIV-1 vírust.

Az Amerikai Gyermekorvosi Egyesület az egyik legfontosabb mikrotápanyagok közé sorolta az A-vitamint terhesség alatt különös tekintettel a tüdő funkciók és a fejlődés tekintetében. A terhes vagy szoptató nők körében létfontosságú a béta-karotin a fejlődési rendellenességek megelőzésére.

9. Segíti a sejtszövetek regenerálódását

Amikor a sejtszövetek regenerálódásáról van szó, a megfelelő mennyiségű A-vitamin bevitel kulcsfontosságú. Amellett hogy létfontosságú a bőr egészségének támogatásában, vannak arra vonatkozóan bizonyítékok, hogy ez a vitamin segíti a sebgyógyulást is.

A Dermatologic Survey-ben megjelent egy tanulmány, amit a Drexel Orvostudományi Egyetem Bőrgyógyászati Osztálya végzett el, és azt találták, hogy a retinoidokkal való előkezelések javították a sebgyógyulást folyamatban lévő arcfelújításoknál.

A Journal of Nutrition-ban megjelent egy ugyancsak állatokon végzett kísérletről szóló tanulmány, amiben arra következtettek, hogy az étrend kiegészítése az A-vitamin különböző formáival segítette a műtétek utáni sebgyógyulást.

10. Megelőzi a hólyagkövek (húgykövek) kialakulását

Ha valaha is tapasztalta hólyagkő jelenlétét, akkor valószínűleg ismerős az is, hogy mekkora fájdalommal tud ez járni. A hólyagkövek általában a vesében képződnek és aztán lassan növekednek, fejlődnek ki a húgyvezetékben vagy a húgyhólyagban. Olyan tüneteket okozhatnak, mint a gyakori vizelés, hasi fájdalom, rossz közérzet és hematúria (véres vizelet). Ha nem kezeljük, akkor az fertőzéshez és komplikációkhoz vezethet, de bizonyos esetekben orvosi beavatkozásra is szükség lehet.

Egyes kutatások azt mutatják, hogy az A-vitamin segíthet a hólyagkövek megelőzésében. Indiában az Állami Élelmezés-egészségügyi Intézet Biofizikai Osztályán végeztek egy olyan tanulmányt, amiben az A-vitamin szint és a gyerekeknél kialakuló hólyagkövek közötti összefüggést vizsgálták, és arra jöttek rá, hogy alacsony A-vitamin szint esetében a vizeletben több a kálcium oxalát kristály, amely nagyobb kockázatot jelent a hólyagkövek kialakulására.

A-vitamin források

Az A-vitamint tartalmazó élelmiszerek fogyasztásának növelése az egyik legjobb módja, hogy kiélvezze ennek a fontos mikrotápanyagnak az előnyeit. Az alábbiakban található néhány a legfontosabb A-vitamin források közül, melyekkel növelheti az A-vitamin bevitelét és egyben meg is győzödhet a megfelelő mennyiségről:

 1. Sütőtök – 1 csésze főtt sütőtök kockákra vágva: 22,869 NE (457 %-a az ajánlott napi mennyiségnek)
 2. Édesburgonya – 1 közepes méretű főtt édesburgonya: 21,907 NE (438 %-a az ajánlott napi mennyiségnek)
 3. Kelkáposzta – 1 csésze szeletelt kelkáposzta: 10,302 NE (206 %-a az ajánlott napi mennyiségnek)
 4. Sárgarépa – 1 közepes méretű nyers répa: 10,190 NE (204 %-a az ajánlott napi mennyiségnek)
 5. Marha máj – 28 g máj: 8,881 NE (178 %-a az ajánlott napi mennyiségnek)
 6. Spenót – 1 csésze nyers spenót: 2,813 NE (56 %-a az ajánlott napi mennyiségnek)
 7. Aszalt sárgabarack – 28 g: 1,009 NE (20 %-a az ajánlott napi mennyiségnek)
 8. Brokkoli – 1 csésze nyers brokkoli: 567 NE (11 %-a az ajánlott napi mennyiségnek)
 9. Vaj – 1 evőkanál: 350 NE (7%-a az ajánlott napi mennyiségnek)
 10. Tojássárga – 1 nagy tojás: 245 NE (5 %-a az ajánlott napi mennyiségnek)

Vannak azonban más élelmiszerek is, amik A-vitamint tartalmaznak, mint például a csukamáj olaj, a zöldbab, a piros kalifornia paprika, a teljes zsírtartalmú nyers tej, a mangó, a paradicsom, a sárgadinnye, papaya, zabpehely és olyan fűszerek, mint a bazsalikom vagy a paprika.

Az A-vitaminhiány tünetei

Az A-vitamin nélkülözhetetlen a megfelelő látáshoz, a csontok növekedéséhez, az egészséges bőrhöz és az emésztőrendszer, a légútak és húgyutak fertőzés elleni védekezésében.

Azoknál akiknél a zsírok lassabban szívódnak fel nagyobb valószínűséggel alakul ki A-vitamin hiány. Azok akik szivárgó bél szindrómában, lisztérzékenységben, autoimmun betegségekben, gyulladásos bélbetegségekben, hasnyálmirigy rendellenességekben vagy alkohol függőségben szenvednek sokkal nagyobb az A-vitamin hiány kockázata.

Afrikának és Dél-kelet Ázsiának több mint a felében vált közegészségügyi problémává az A-vitamin hiány, és sok fiatal gyereket és terhes nőt is érint főként a fejletlen országokban.

A gyerekeknél az A-vitamin hiány komoly következményekkel is járhat, súlyos látáskárosodáshoz, akár vaksághoz is vezethet, de jelentősen megnöveli olyan súlyos betegségeknek a kockázatát, mint a fertőző hasmenés vagy a kanyaró.

Az A-vitamin hiány leggyakoribb tünetei a következők:

 • Szemszárazság
 • Farkasvakság
 • Un. bitot foltok megjelenése a kötőhártyán
 • Száraz ajkak
 • Vastag, pikkelyes bőr
 • Gyenge immunrendszer
 • Gyerekeknél növekedési zavarok

Hogyan vigyen be több A-vitamint az étrendbe + az A-vitamin adagolása

Felnőttek és 4 év fölötti gyerekek számára az ajánlott napi A-vitamin mennyiség kb. 5,000 NE/nap. Jegyezze meg, hogy egy egység retinol nagyjából megegyezik 0,3 μg retinol ekvivalenssel. Hasonlóképpen a kiegészítőkből származó egy egységnyi beta-karotin körülbelül 0,15 μg retinol ekvivalenssel egyenlő.

A gyümölcsök és zöldségek fogyasztásának megnövelésével, valamint az étkezésekbe vitt egy vagy két A-vitamin forrással könnyen (és ízletesen) teljesíthető a napi szükséglet fedezése. Próbáljon ki, ízletes köretnek néhány répát megsütni, vagy főétel mellé adjon kelkáposztát, de sütőtökkel is még inkább növelheti az A-vitamin bevitelét.

Az A-vitamin tabletta és kiegészítő formában is elérhető, de sokkal jobb, ha az ember élelmiszer forrásokon keresztül viszi be, mint hogy kiegészítőket szedjen. Az A-vitamin tartalmú élelmiszer források nemcsak hogy jóval nagyobb mennyiségben tartalmaznak fontos tápanyagokat, de tanulmányok szerint az A-vitamin kiegészítés különböző formái, úgy mint a béta-karotin például egyesek számára megnövelheti a rák kockázatát is.

A-vitamin receptek

Szüksége lenne pár egyszerű ötletre az A-vitamin beviteléhez? Az alábbi ételek nagy mennyiségben tartalmaznak A-vitamint, ezért érdemes bevenni őket az étrendbe:

 • Édes burgonya fasírt
 • Citromos fokhagymás brokkoli
 • Nyers kelkáposzta saláta
 • Fahéjjal sült sütőtök
 • Rozmaringos sárgarépa juharsziruppal karamellizálva

A-vitamin vs. Retinol vs. C-vitamin

Az A-vitamin kifejezést a retinoid csoport egészére használják, beleértve a retinolt és karotinoidokat is. A retinol az A-vitamin aktív formája, amit a szervezetünk könnyen tud hasznosítani, és állati származékokban fordul elő. A karotinoidok azonban gyümölcsökben és zöldségekben vannak és a hasznosításukhoz át kell alakulniuk retinollá.

Az A-vitaminhoz hasonlóan a C-vitamin is egy nagyon fontos antioxidáns, amely központi szerepet játszik az egészségben. Számos azonos funkción osztoznak. A C-vitamin javítja az immunrendszert, fokozza a bőr egészségét, és küzd a szabadgyökök ellen, csakúgy mint az A-vitamin. Ugyanazokban a forrásokban, gyümölcsökben és zöldségekben megtalálhatóak, például a kelkáposztában, kalifornia paprikában, eperben és narancsban. Ezek mindegyike különösen koncentráltan tartalmaz C-vitamint is.

A-vitamin az Ayurvédikus diétában és a Hagyományos Kínai Gyógyászatban

Nagyon sok A-vitaminban gazdag élelmiszer teljesen megfelel az Ayurvédikus diétának. A sütőtök például egy tápláló és egészséges választás azoknak, akik fogyni szeretnének, a vizelethajtó tulajdonságának köszönhetően. Az édesburgonyáról is azt tartják, hogy rendkívül tápláló és azon kevés táplálékok egyike, amely mindhárom egységgel (doshával=szabályozó erővel) harmonizál.

Az A-vitamin tartalmú élelmiszereket a Hagyományos Kínai Orvoslásnál is gyakran használják. A kelkáposztáról például azt tartják, hogy erősíti a gyomrot és javítja a sejtregenerálódást, míg a sárgarépa kiváló méregtelenítő, javítja a látást, erősíti az érzékszerveket.

Az A-vitamin története

Igaz most már tisztában vagyunk azzal, hogy az A-vitamin mennyire nélkülözhetetlen a növekedéshez, fejlődéshez, termékenységhez és az immunrendszernek, a kutatók még csak mostanában kezdték feltárni ennek a vitaminnak a fontosságát az elmúlt 130 év során.

François Magendie fiziológus 1816-ban kísérletet végzett kutyákon, és azt jegyezte fel, hogy a szükséges tápanyagok megvonásával nőtt a halálozások és a szaruhártya fekélyek aránya. Néhány évtizeddel később az 1880-as években, kutatók arra jöttek rá, hogy bizonyos élelmiszerekben, mint a tojássárgában és a tejben fontos és felfedezetlen tápanyagok vannak, melyeknek számos az egészséget támogató hatásuk van.

1913-ra fedezték csak fel kutatók, hogy a vaj és a tojássárgája két A-vitaminban igen csak gazdag élelmiszer, melyek sokkal nagyobb mértékben képesek meghosszabbítani az állatok élettartamát és hozzájárulnak a túlélésükhöz, mint más típusú zsírok, például az olivaolaj vagy a szalonna. 1932-ben egy svájci kémikus, akit Paul Larrernek hívtak, jegyezte fel először az A-vitamin szerkezetét, és végül néhány évvel később, 1937-ben izolálták is.

Azóta is folytatnak kutatásokat az A-vitamin és az egészségben, immunrendszerben, növekedésben és fejlődésben betöltött szerepének felderítésére.

Figyelmeztetések

Nagy dózisban az A-vitamin valójában több kárt okozhat, mint amennyi jót. A túl sok A-vitamin kiegészítő vagy más antioxidánsokkal való együttes fogyasztása születési rendellenességhez, alacsony csontsűrűséghez vagy máj problémákhoz vezethet. Az A-vitamin túladagolás tünetei lehetnek még a sárgaság, hányinger, étvágytalanság, ingerlékenység, hányás és akár a hajhullás is.

Ha amellett dönt, hogy A-vitamin kiegészítőt szedne, mindenképpen először konzultáljon az orvosával, kis adagban kezdje el szedni, és amennyiben lehetséges, próbálja meg élelmiszer-alapú forrásból beszerezni. Azok akik gyakran isznak alkoholt, dohányoznak, esetleg vese vagy májbetegségben szenvednek semmiképpen se álljanak neki A-vitamin kiegészítőt szedni mielőtt beszélnének egy megbízható egészségügyi szakemberrel. Fontos megjegyezni, hogy az A-vitamin befolyásolhatja más gyógyszeres készítmények hatását, például a fogamzásgátló tabletták, vérhigítók és bizonyos rák ellenes készítmények hatását.

Azt is fontos szem előtt tartani, hogy az A-vitamin egy zsírban oldódó vitamin, ezért az optimális felszívódás érdekében célszerű zsírral együtt fogyasztani. Elégséges fehérje táplálékfelvételre van szükség a fehérjék kötődéséhez, mivel a nem megfelelő fehérje bevitel A-vitamin hiánnyal párosulhat.

Kutatások kimutatták, hogy az A-vitamin felszívódása, metabolizmusa, májban való raktározása, szállítása, és a sejtekben való felhasználása részben függhet a megfelelő cink szinttől is. Egyes kutatásokból arra is lehet következtetni, hogy a D-vitamin hiányosságon ronthat az A-vitamin kiegészítők nagymértékű fogyasztása.

Az A-vitamin túladagolás elkerülése érdekében válasszon inkább élelmiszer eredetű forrásokat és ezeket a tápanyagban gazdag élelmiszereket illessze be az étrendjében, hogy maximalizálja az egészségét.

Összegzés

 • Az A-vitamin zsírban oldódó vitamin és antioxidáns is egyben, mely nélkülözhetetlen az egészség szempontjából.
 • Megtalálható számos élelmiszer forrásban retinol formában és az A-vitamin elővitaminjaként is, azaz karotenoidok formájában.
 • Jót tesz a bőrnek, támogatja az immunrendszert, javítja a látást, csökkenti a koleszterint és gondoskodik a csontozat egészségéről is. A sejtregenerálódáshoz, fejlődéshez is szükséges, segíthet a rák és hólyagkövek megelőzésében.
 • Ideális esetben a szükséges mennyiséget legjobb élelmiszereken keresztül bevinni, mint kiegészítőkkel.
 • Kiegyensúlyozott, tápanyagban dús étrenddel könnyen élvezheti ennek a fontos vitaminnak az egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Tovább olvasom
Pozíció
Név (emelkedő)
Név (csökkenő)
Ár (emelkedő)
Ár (csökkenő)
Dátum (emelkedő)
Értékelés
Népszerűség
Készlet

Vitaminok:

töltés

TÖLTÉS