Ügyfélszolgálat: +36(30)451-6801

kapszulaCENTER

Királydinnye (Tribulus terrestris)

(7 termék)

A királydinnye, azaz Tribulus Terrestris a mai népszerű étrend-kiegészítők közül az egyik, melyet ősidők óta használnak gyógyászati célokra. Ez a gyógynövény állítólag számos egészségügyi előnnyel jár, beleértve a csökkent vércukor- és koleszterinszintet, a megváltozott hormonszinteket, valamint a szexuális funkciók és a libidó növekedését.

Mi az a Tribulus Terrestris?

A Tribulus terrestris egy kis leveles növény, ami sok helyen nő, beleértve Európa egyes részeit, Ázsiát, Afrikát és a Közel-Keletet.

A növény gyökerét és termését egyaránt használták gyógyászati célra a hagyományos kínai orvoslásban és az indiai ájurvédában. Hagyományosan az emberek ezt a növényt különféle hatásokra használták, többek között a libidó fokozására, a húgyutak egészségének megőrzésére és a duzzanat csökkentésére.

Ma a királydinnye széles körben használt általános egészségügyi kiegészítőként, valamint olyan kiegészítőkben, amelyek azt állítják, hogy növelik a tesztoszteronszintet.

A tribulus összetevői közé tartoznak a vitaminok (B, C, E), ásványi anyagok (foszfor, kálium, kálcium, magnézium, vas) és a szaponinok, melyek a hatásának nagy részéért felelősek.

A királydinnye hatásai

1. Csökkentheti a koleszterin- és vércukorszintet

Bár az emberek gyakran szedik a Tribulus terrestrist a szexuális funkciókra és a tesztoszteronra gyakorolt ​​potenciális hatása miatt, más fontos hatások miatt is tanulmányozták.

Egy tanulmány 98, 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő nőnél vizsgálta napi 1000 mg Tribulus terrestris bevételének hatásait.

Három hónap elteltével a kiegészítőt szedő nők alacsonyabb vércukor- és koleszterinszintet tapasztaltak, mint azok, akik placebót szedtek.  [1]

Állatkísérletek azt is kimutatták, hogy a Tribulus terrestris csökkentheti a vércukorszintet, segít megvédeni az erek károsodását, és segít megelőzni a vér koleszterinszintjének emelkedését. [23]

2. Fokozhatja a libidót

Annak ellenére, hogy a növény tesztoszteron fokozó szerepe nem bizonyított, fokozhatja a libidót.

Egyes kutatók azt találták, hogy amikor a csökkent nemi vágyú férfiak napi 750 - 1500 mg királydinnyét fogyasztottak két hónapon keresztül, szexuális vágyuk 79%-kal nőtt. [4, 5]

Ezenkívül a nagyon alacsony libidójú nők 67%-a tapasztalt megnövekedett szexuális vágyat, miután 90 napon keresztül 500 - 1500 mg-os tribulus étrend-kiegészítőt szedtek.

Más tanulmányok arról is beszámoltak, hogy a gyógynövényt tartalmazó étrend-kiegészítők fokozták a szexuális vágyat, az izgatottságot és az elégedettséget az alacsony libidójú nőknél. [6]

Az erekciós zavarban szenvedő férfiakon végzett vizsgálatok azonban vegyes eredményeket hoztak.

Egyes kutatások azt mutatják, hogy ennek a kiegészítőnek a napi 800 mg bevétele nem biztos, hogy hatékonyan kezeli a merevedési zavarokat. Más jelentések azonban jelentős javulást mutattak az erekcióban és a szexuális elégedettségben a napi 1500 mg-os adaggal. [7]

3. Segíthet a magas vérnyomás ellen

Állatkísérletekben a tribulus terrestris csökkentheti a vérnyomást azáltal, hogy ellazítja az ereket. Azonban nem világos, hogy ez a gyógynövény-kiegészítő ugyanolyan előnyökkel jár-e az emberek számára. [8]

4. Segíthet a vesekövek ellen

A vesekő gyakori állapot, amely súlyos hasi fájdalmat okoz. A hagyományos kínai és ájurvédikus gyógyászatban a tribulus terrestrist vesekő kezelésére használják. [9]

A növény csökkentheti a vesekő kialakulásának kockázatát a vizeletürítés fokozásával. A tribulus terrestris vesekövekre gyakorolt lehetséges egészségügyi előnyeivel kapcsolatos jelenlegi kutatások állatkísérletekre korlátozódnak.

5. Atlétikai teljesítmény és tesztoszteron fokozása

A Tribulus terrestris a sportolók körében népszerű táplálékkiegészítő androgén hatásai, illetve a tesztoszteron termelés serkentése miatt. A hosszan tartó, intenzív edzés elnyomja a tesztoszteron termelést, ami negatívan befolyásolja a sportteljesítményt. A tribulus kiegészítése növelheti a tesztoszteronszintet, megelőzve a teljesítmény hanyattlását.

A Journal of Sport and Health Science folyóiratban 2017-ben megjelent, magasan képzett bokszolók egy csoportjával végzett tanulmány nem talált javulást az izomtömegben vagy a tesztoszteronszintben a tribulus terrestris kiegészítése esetén. A képzett bokszolók azonban kevesebb izomkárosodást és javulást tapasztaltak az anaerob teljesítményükben, a nagy intenzitású edzések során.

6. Segíthet a meddőségen

A korai kutatások azt sugallják, hogy egy adott tribulus termék (Tribestan) szájon át történő bevétele 30 napon át javítja a spermiumok számát, a spermiumok mozgékonyságát és az ejakulátum mennyiségét a meddő férfi betegeknél. Más kutatások azt sugallják, hogy ugyanezen készítmény 1-2 hónapig tartó szájon át történő bevétele növelheti a libidót és az erekciót azoknál az embereknél, akik az alacsony tesztoszteronszint miatt terméketlenek (hipogonadizmus).

7. Egyéb lehetséges hatások

A már leírt lehetséges egészségügyi hatásokon kívül a Tribulus terrestrisnek számos egyéb hatása is lehet a szervezetben:

  • Folyadék egyensúly fenntartása: a növény vizelethajtóként működhet és növelheti vizelet termelését.
  • Immun rendszer segítése: patkányoknál kimutatták, hogy növeli az immunrendszer aktivitását.
  • Antidepresszáns: patkányokon végzett kísérletek során a Tribulus - több összetevőből álló kiegészítő részeként - antidepresszáns hatással bírt.
  • Gyulladáscsökkentő: egy kémcsőben végzett vizsgálat során lehetségesnek bizonyult a gyulladáscsökkentő hatása.
  • Fájdalomcsillapító: a kiegészítés nagy dózisai a fájdalom enyhülését okozta patkányoknál.
  • Rákellenes: kémcsőves kutatások kimutatták a Tribulus terrestris lehetséges rákellenes hatását.
  • Ekcéma (atópiás dermatitis): a szájon át szedett Tribulus 9 másik gyógynövénnyel (Zemaphyte) kombinálva csökkentheti a bőrpírt felnőtteknél és gyermekeknél az ekcéma bizonyos típusában, az úgynevezett nem exudatív atópiás ekcémában. 

Adagolás

A kutatók sokféle dózist alkalmaztak a Tribulus terrestris hatásának felmérésére.

A potenciális vércukorszint-csökkentő hatást vizsgáló tanulmányok napi 1000 mg-ot, míg a libidó fokozását vizsgáló kutatások napi 250-1500 mg-os adagokat alkalmaztak.

Más vizsgálatok a testtömeghez viszonyított adagokat írták elő. Például számos tanulmány 4,5-9 mg/kg (10-20 mg/kg) dózist alkalmazott a testtömegre.

Tehát, ha a súlya körülbelül 155 font (70 kg), akkor napi 700–1400 mg-os adagot vehet be.

Szaponinok a Tribulus Terrestrisben

A szaponinok a Tribulus terrestris kémiai vegyületei, és úgy gondolják, hogy ezek felelősek annak egészségügyi előnyeiért.

Sok kiegészítő felsorolja az összetevők mennyiségét, a szaponinok százalékos arányával együtt, ami az ezekből a vegyületekből álló kiegészítő mennyiségére vonatkozik.

Gyakori, hogy a Tribulus terrestris kiegészítők 45-60% szaponint tartalmaznak. Fontos, hogy a szaponinok magasabb százaléka azt jelenti, hogy alacsonyabb adagot kell használni, mivel a kiegészítő koncentráltabb.

Ellenjavallatok a tribulus terrestris szedése ellen

  • A várandósság és a szoptatás időszaka alatt, fiatal életkorban (14 év alattiak) ne fogyasszuk.
  • Koleszterinszint-csökkentő gyógyszerek (HMG-CoA reduktáz gátlók), zsíranyagcserére ható, triglicerid-csökkentő, valamint fitoszterol tartalmú szerek és omega-3 zsírsavat tartalmazó étrend-kiegészítők fogyasztása esetén célszerű konzultálnia a kezelőorvosával
  • Bármely orvosi javaslat alapján szedett gyógyszer szedése és a tribulus vagy akár egy királydinnye tea elfogyasztása között óvatosságból javasolt 2 óra várakozási idő

Mellékhatások

Számos, változatos adagolást alkalmazó tanulmány minimális mellékhatásokról számolt be, és nincsenek biztonsági aggályok.

A nem gyakori mellékhatások közé tartozik a kisebb gyomorgörcs vagy a reflux.

Egy patkányokon végzett vizsgálat azonban felvetette az esetleges vesekárosodás aggodalmát. Ezenkívül egy Tribulus terrestrishez kapcsolódó toxicitási esetet jelentettek egy férfinál, aki a vesekő megelőzésére szedte.

Gyakori kérdések

Mi a tribulus története?

A Tribulus terrestrist nem igazán ismerte a nyugati világ napjainkig, amikor is a keleti atléták egyik "titkos fegyvereként" bukkant fel. Az elmúlt évszázadok során "proszexuális" anyagként használták orvosi célokra, hogy kezeljék az átmeneti potencia zavarokat. A királydinnyét az elmúlt évszázadokban a legkülönbözőbb kultúrák használták. A görögök vizelethajtóként és vágyfokozóként, az amerikai indiánok gyulladásellenes gyógyszerként, a hagyományos kínai orvoslásban máj-, vese- és szív-, illetve érrendszeri betegségek ellen alkalmazták. Az ősi indiai ájurvédikus gyógyászatban nehéz vagy fájdalmas vizeletkiválasztás, ödéma, vese- vagy epekő, hólyaghurut, vesegyulladás, köszvény, reuma, impotencia, meddőség, nehéz légzés, cukorbetegség, idegerősítés, fájdalomcsillapítás esetén rendelték, illetve afrodiziákumként, fiatalítási céllal javasolták. Tibetben egyéb összetevőkkel keverve a húgyutak gyógyszereként használták fel. 

Mik a vélemények és tapasztalatok?

Szerencsés helyzetben vagyunk, hiszen személyesen próbáltuk ki a terméket. Mondhatjuk, hogy a tribulus hatásos a csökkent potencia kezelésében, hiszen szedése alatt megnövekedett nemi vágy és emelkedett libidó volt tapasztalható. A potencianövelő fórumokon is pozitív vélemények keringenek a tribulus kapszuláról. Saját tapasztalatunk révén csak ajánlani tudjuk, a királydinnye kapszula hatása nagyon meggyőző volt, főleg, hogy az ára is ilyen kedvező. Próbálja ki és írja meg ön is saját véleményét a tribulusról.

Hogy néz ki és hol terem a kiráydinnye növény?

Ez a gyógynövény a mérsékelt égöv trópusi területein nő. A királydinnye egyéves, átellenes levélállású tövises terméseket hozó, körben heverő szárú gyógynövény, apró sárga virágait a levelek tövében hozza. A tribulus a kerékpárosok ellensége, hiszen kis tüskéi sokszor megnehezítik a biciklisek életét azáltal, hogy kiszúrják a kerékpár gumiját. A királydinnye ellen érdemes belső védő szalagot használni. 

Eredetileg Kína és Japán homokos, parlagos tengerpartjairól származik. A növény ma már gyakorlatilag az egész világon, forró égövi és mérsékelt éghajlatú tájakon egyaránt megtalálható. Kedveli a laza, homokos talajú, napsütéses, száraz helyeket. A hazánkban uralkodó éghajlaton is kiválóan termeszthető, szaporítható. A növény minden részét vegetációja teljes ideje alatt felhasználhatjuk.

Tribulus Terrestris (királydinnye növény) királydinnye por Tribulus tüske  királydinnye kapszula 

Milyen formában kapható még a királydinnye növény?

A királydinnye főként kapszula vagy tabletta formájában kapható, de lézetik tribulus por és tea is. A por formájú tribulus terrestris főzésehez, míg a királydinnye tea italként kiváló potencia és általános állóképesség növelő afrozidiákum. Vágyfokozó hatása bármilyen formában érezhető.

Mik a Tribulus Terrestris szinergistái?

Néhány kutató javaslata alapján a DHEA és egy androstenedion-típusú kiegészítő szignifikánsan növelheti tesztoszterontermelést növelő hatását. Tartsuk azonban észben, hogy ezek hormon prekurzorok, és direkt módon hatnak a tesztoszteron szintre, míg a tribulus indirekt módon teszi ezt, így kevesebb mellékhatást okoz - már ha okoz ilyet egyáltalán.

Néhány kutató azt javasolja, hogy a tribulust androstenedion-szerű kiegészítők használatát követően szedjük, hogy helyreállítsuk a csökkent libidót ill. a test természetes tesztoszterontermelő képességét, ami lecsökken az androgén termékek használatát követően.

Tovább olvasom
Pozíció
Név (emelkedő)
Név (csökkenő)
Ár (emelkedő)
Ár (csökkenő)
Dátum (emelkedő)
Értékelés
Népszerűség
Készlet
töltés

TÖLTÉS