Ügyfélszolgálat: +36(30)451-6801

kapszulaCENTER

Kurkuma

(11 termék)

A cikkben részletezzük a kurkuma hatásait, hatóanyagát a kurkumint és mellékhatásairól is szót ejtünk.

Mi az a kurkuma?

A kurkuma (Curcuma longa, Turmeric Rootindiai sáfrány) egy sárgás színű fűszer, köszönhetően a gyöktörzsében és gumójában lévő (Curcumae rhizoma) - nem mérgező, sárga színű - kurkumin nevű festékanyagnak. A kurkumát széles körben használják sajátos íze, illetve számos egészségügyi hatása miatt. Elsősorban Dél- és Dél-Kelet Ázsiában termesztették és használták, de ma már a trópusokon is szinte mindenhol megtalálható. A kurkuma kapszula, por és tabletta formájában is megvásárolható. 

A kurkuma hatóanyaga a kurkumin

A kurkuma hatóanyaga a kurkumin, ami egy polifenol. Ennek a hatóanyagnak köszönheti számos pozitív egészségügyi hatását, melyet a következő pontban részletezünk. A kurkumin egyben egy pH-indikátor is, savas sárgásabb, míg lúgos környezetben pirosabb a színe.

A fekete bors segíti a felszívódását, de ha azt szeretnénk, hogy eljusson a vastagbélbe, például a rákmegelőző hatása miatt, akkor nem javasolt mellé a bors. 

A kurkuma hatása

A kurkuma amellett, hogy rendkívül finom és számos recept alapanyaga, sok egészségügyi előnnyel jár a fogyasztása. Főleg az indiai konyha épül rá erősen, mivel a curry por alapanyaga. Egészségügyi előnyei közé sorolják a kurkuma ízületvédő hatását, ezért sportolóknak és idősebbeknek kifejezetten ajánlott a kurkuma por fogyasztása.

A kurkuma, hatóanyaga a kurkumin képes blokkolni a gyulladási folyamatokat azáltal, hogy gátolja azon fehérjék termelődését, melyek okozzák. Már több mint 700 génről bizonyosodott be, hogy a kurkuma képes jó irányban befolyásolni azokat, s ezáltal gátat vetni a gyulladásos folyamatok kialakulásáért leginkább felelős COX2 és a 5-LOX enzimek előállításának.

Az ízületvédő hatása mellett, a kurkuma rákmegelőző hatással is bír, mivel a kurkumin a gátolja a ráksejtek osztódását és szétvándorlását, egyúttal a szervezetben lévő gyulladásokat is csökkenti.

A másik széles körben elismert és bizonyított hatás, hogy a kurkuma vércukor szint csökkentő hatással bír és segít megakadályozni a cukorbetegség kialakulását. A thaiföldi Srinakharinwirot Egyetem kutatói bebizonyították, hogy a kurkumin gátolja a 2-es típusú diabétesz kialakulásának esélyét. A kurkuma hatását a rendellenesen magas vércukorszintű, orvosi szóval prediabéteszes emberek körében vizsgálták kilenc hónapon keresztül. A Diabetes Care szaklapban megjelent tanulmányukból az derült ki, hogy a kurkumin rendszeres alkalmazása segít megelőzni a diabétesz kialakulását a magas kockázatú embereknél.

A kurkuma segít elkerülni a vérrögök képződését és szedésével csökkenthető a trombozis kialakulásának veszélye, ezáltal okos döntés lehet a szedése egy izomszakadás után.

A kurkuma esetében szinte minden ismertető beszámol arról, hogy évezredek óta ismert a vérrögök kialakulását, az infarktus- és trombózisveszélyt csökkentő hatása. 

Kurkuma fogyókúra receptek

A kurkuma alapanyaga a currynek és a Worcester-szósznak is, így a currys indiai csirke, a korma currys csirke vagy éppen a worcesteres pásztor pite és minden BBQ-s sült hús is tartalmaz kurkumát. A vércukorszintre gyakorolt pozitív hatása miatt szinte minden diétás húshoz és leveshez tudunk ízlés szerint adni belőle.

kurkuma a konyhában  kurkuma gyökér 

Kiknek ajánlott a kurkuma?

A kurkumát bárki fogyaszthatja aki szereti az ízét és élvezni szeretné áldásos hatásait. Ennek ellenére akiknek kifejezetten javallot lehet a fogyasztása azok az alábbi csoportok:

  • Túlsúlyosak
  • Cukorbetegek
  • Reumások 

A kurkuma mellékhatásai és árnyoldalai

A kurkuma rendszeres használatát minden esetben javasolt jelezni kezelőorvosnak, mert különböző gyógyszerek hatásait felerősítheti. Véralvadásgátló hatása miatt például véralvadásgátlók szedése mellé nem ajánlott, mivel növelheti a vérzések esélyét. A keringésre hatással lévő gyógyszerek mellé ha nagyobb mennyiségű kurkumát szeretne fogyasztani, azt jelezze kezelőorvosának.

Tovább olvasom
Pozíció
Név (emelkedő)
Név (csökkenő)
Ár (emelkedő)
Ár (csökkenő)
Dátum (emelkedő)
Értékelés
Népszerűség
Készlet

Gyógynövény:

töltés

TÖLTÉS