Ügyfélszolgálat: +36(30)451-6801

kapszulaCENTER

L-karnitin

(30 termék)

Az l-karnitin az egyik legrégebbi múltra visszatekintő és legelismertebb zsírégető, melynek számos egyéb egészségügyi pozitív hatása ismert. A karnitin szerepe a szervezetben a zsírsavak szállítása, ezáltal az l-karnitin szedésének fokozásával a zsírégetés hatékonysága növelhető.

Mi az az L-karnitin?

Az l-karnitin (L-carnitine) egy esszenciális aminosav, ami természetesen is megtalálható a szervezetben. Az l-karnitin szerepe a szervezetben az energia szállítása, hogy a hosszú szénláncú zsírsavakat a mitokondriumon átjutassa. Az izomsejtnek ezek a szénláncok adják az energiát, azáltal, hogy elégnek. Mint egy kazán, ami fűti az izomsejtet és a szénlánc a fűtőanyag ebben a hasonlatban. Közvetlen az égési folyamatban, az oxidációban a zsírsavak nem vesznek részt, de, hogy eljussanak az izomsejtekhez a szánláncok, abban az karnitinnak megkerülhetetlen szerepe van. Az l-karnitin a májban és a vesében termelődik, és a harántcsíkolt izmok, vázizmok, a szív, az agy és a sperma tárolja el. Az L-karnitin egy természetben előforduló aminosav-származék, a kifejezést sokszor a fogyással, súlyvesztéssel hozzák összefüggésbe. Döntő szerepet játszik az energiatermelésben, zsírsavak szállításában a sejtek mitokondriuma felé. A mitokondriumok a sejtek motorjaként működnek, zsírégetéssel termelnek energiát. A szervezet képes l-karnitint előállítani lizin aminosavból és metioninból. Az emberi szervezetnek, hogy elegendő mennyiségben tudjon termelni, szüksége van sok C-vitamin bevitelére is. Amellett, hogy a szervezet is képes L-karnitint előállítani, étrendből is bevihető hús és hal fogyasztása során. Vegánok, vagy genetikai problémákkal küzdőknek problémát okozhat, az elégséges l-karnitin beszerzése. Ez azt jelenti, hogy ez egy „feltételesen esszenciális” tápanyag.

Összefoglaló: Az L-karnitin egy aminosav-származék, amely a szervezetben termelődik, de állati eredetű táplálékokkal is bevihető. Táplálék kiegészítőként is kapható. 

Az l-karnitin előnyei összefoglalva

 1. Pozitív hatással van a sportteljesítményre, fizikai teljesítményre és az állóképességet is javítja
 2. A zsírégetés biológiai folyamatára kedvező hatással van
 3. Hatékonyabbá teszi a pihenőidőt, javítja a sejtregenerációt, egyes kutatások szerint az öregedést is lassítja
 4. Erős antioxidáns, felerősíti más antioxidánsok erejét, például a C-vitaminét. Antioxidáns hatása miatt az immunrendszert is erősíti.
 5. Javítja a kognitív funkciókat, emlékezőképességet és az agyi funkciókat is.
 6. A zsírok energiává való átalakításában kulcsszerepe van, a fehérje, szénhidrát és zsír anyagcserében való aktív részvétele miatt.
 7. Megvédi a májat a toxikonoktól, májvédő szerepe miatt szteroid kúrák mellé is szokták szedni.
 8. A vércukor szintre gyakorolt hatása miatt csökkenti a cukorbetegség kialakulásának esélyét.
 9. A pajzsmirigy müködését is kiegyensúlyozza, főleg a túlmüködésre van jó hatással.
 10. Stabilizálja a koleszterin szintet, ami a szívroham és a stroke egyik legerősebb rizikófaktora.
 11. Előző tulajdonsága folytán csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának esélyét is.
 12. Csökkenti a vérben a trigliceridek szintjét és az inzulinrezisztencia (cukorbetegség előszobája) kialakulásának esélyét.
 13. Az l-karnitin hiánya izomsorvadáshoz és izomgyengeséghez is vezethet.
 14. Jó hatással van a szervezet stressz tűrő képességére, a kortizol szint szabályozásával, ezáltal a kedélyállapotot és a kedvet is javítja.
 15. A nemzőképességre, reproduktív szervekre, spermiumtermelésre és a nemi szervek vérellátásra kedvező hatást fejthet ki az l-karnitin szedése.

A fenti állításokat számos kutatás bizonyította, azonban több kutatás is létezik, ami nem talált ok-okozati összefüggést a fenti állítások között. Az l-karnitin egyénre gyakorolt hatása személyenként eltérő lehet.

A L-karnitin hatása

1. Zsírégetés

Az l-karnitin napjaink egyik legnépszerűbb diétát segítő étrend-kiegészítője. Mindenki szeretne fogyni, szálkásabb lenni és ez a hangulat kiváló táptalajt nyújt a haszontalan zsírégetőknek és kitalált csodaszereknek. Velük szemben azonban az l-karnitin már bizonyított és régóta használt, biztonságos szer. Természetesen önmagában diéta és mozgás nélkül ez is kevés, de aki mozog és visszafogottan táplálkozik, annak a diétás eredményeit az l-karnitin szedése nagyban segíteni tudja.

Az l-karnitint a szervezet magától is termeli, nincsen rá szüksége a testnek, kivéve ha FOGYNI szeretnénk. Az l-karnitinnak a zsírok energiává való átalakításában van kulcsszerepe, mivel az l-karnitin szabályozza a zsírégetést. Az előző hasonlattal élve, az l-karnitin adagolja a fűtőanyagot és több l-karnitinnal növelhető az égés intenzitása.

Azért hasznos az l-karnitin szedése, mert olyan helyeken is égeti a zsírt, ahol edzéssel nem tudjuk lebontani, például a zsigeri zsírt, ami belső szervekre van lerakodva.

Elméletileg az L-karnitin, lehet az fogyás egyik eleme. Mivel az L-karnitin segíti a zsírsavak sejtek közti mozgását, mely zsírsavak utána elégetésre kerülnek, ezért azt gondolhatjuk, hogy szerepe van így a zsírégetésben és a fogyásban. Azonban, az emberi test rendkívül összetett, és a humán és állatkísérletek eredményei nem összekeverendők.

Az egyik vizsgálatban 38 nő vett részt, őket két csoportra osztották. Az egyik csoport rendszeresen fogyasztott L-karnitin étrend kiegészítőt, míg a másik nem. Mindkét csoport heti négyszer vett részt testedzésen 8 héten keresztül. A kutatók nem találtak lényeges különbséget a két csoport fogyása között, bár az l-karnitines csoport öt résztvevője tapasztalt hányingert vagy hasmenést.

Egy másik szintén embereken végzett tanulmány az L-karnitin hatását figyelték zsírégetés során. A résztvevők egy 90 perces szobabicikli edzésen vettek részt. A kutatók azt találták, hogy a négy hét során bevett l-karnitines étrend kiegészítők nem növelték az elégetett zsír mennyiségét.

Azonban, kilenc vizsgálat együttes eredménye során azt találták, hogy a résztvevők átlagosan 2,9 lbs (1,3 kg)-mal több súlyt vesztettek, amikor szedték az L-karnitint. A legtöbb ilyen vizsgálatban elhízott egyének vagy idősek vettek részt.

Több kutatásra van szükség, az aktív, fiatal lakosság körében, hogy párhuzamba legyen hozható az l-karnitin a zsírégetés, és a fogyás mértéke. Bár lehet, hogy segítséget nyújthat az elhízott egyének vagy az idősek, de csak megfelelő étrend betartása és rendszeres testmozgás mellett.

Összegzés: Bár a celluláris mechanizmusa az L-karnitinnek arra enged következtetni, hogy hasznos a fogyásnál, de erről még nem sok tudományos eredmény született, illetve kis minta vett részt a kutatásokban.

2. A keringés és a szív egészsége

Az L-karnitint használják a szív, koszorúerek és a vér erek szükülete esetén, főleg ha a mellkasi fájdalom rendszeressé vált. Ajánlott az l-karnitin szedése pangásos szívelégtelenség (CHF), diftéria, szívroham az elmúlt időszakban, lábfájdalom okozta keringési problémák (időszakos sántítás), és magas koleszterinszint fennállása esetén.

Az l-karnitin szedése pozitív hatással van a szívbetegek állapotára. Kutatások igazolták, hogy az l-karnitin jó hatással van az anginában szenvedő betegek állapotára, a propionil-L-karnitin segíthet csökkenteni angina tüneteit. (szorító mellkasi érzés) Néhány tanulmány arra utal, hogy a karnitin segíthet, a hagyományos gyógyszerek mellett szedve, a szívroham után. Néhány kisebb tanulmány arra is utal, hogy az emberek, szívroham után, ha l-karnitint szedtek kisebb eséllyel estek vissza és kisebb volt egy újabb szívroham bekövetkeztének az esélye. Természetesen az l-karnitint együtt kell használni a hagyományos gyógyszerekkel, önmagában kevés, nem egy csodaszer. Szedéséről minden esetben tájékoztassuk kezelőorvosunkat, mert szükséges ennek az információnak a megléte, a helyes gyógyszeres kezelés meghatározásához. Több kutatás is igazolta [forrás], hogy a propionil-L-karnitin segít szívelégtelenségben szenvedők állapotán és kedvező hatással van a szívizomzat működésére. Ennek az oka, hogy az l-karnitin segít a megfelelő oxigénellátás elérésében. Azonban a fenti megállapításokat kimutató kutatások mellett olyanról is be lehet számolni, melyek nem támasztották alá ezeket az ok-okozati összefüggéseket.

Egyes tanulmányok kimutatták, hogy l-karnitin fogyasztása alkalmas a vérnyomás csökkentésére, és a gyulladásos szívbetegségek megelőzésére. Az egyik vizsgálatban a résztvevők 2 gramm acetil-L-karnitint fogyasztottak naponta. Ez csökkentette a szisztolés vérnyomást, mely fontos indikátora a szív egészségének. L-karnitin fogyasztásával kapcsolatban azt is kimutatták, hogy javulást okoz súlyos szív rendellenességek, mint például a szívkoszorúér-betegség és krónikus szívelégtelenség esetében. Egy 12 hónapos vizsgálat során csökkent a szívelégtelenség és a halálesetek száma azon résztvevők között, akik L-karnitinos étrend kiegészítetőt fogyasztottak.

3. Az erekció

Az l-karnitin nem egy kifejezett potencianövelő! Ennek ellenére pozitív hatást gyakorol az erekció minőségére. Számos kutatás bizonyította, hogy javít a merevedési problémákkal küzdők állapotán. Főleg cukorbetegséggel összefüggésbe hozható merevedési zavarban szenvedőknél mutatták ki, hogy l-karnitin szedése mellett sokkal jobban reagáltak a Viagra és egyéb más foszfodieszteráz-gátlók hatékonyságára. Prosztata műtéten átesett betegek esetében is segített átlendülni az átmeneti merevedési zavarokon.

4. Agyműködés

L-karnitinnek lehetnek bizonyított előnyei agyműködésre. Egyes állatkísérletek arra utalnak, az acetil-forma, acetil-L-karnitin (ALCAR), segíthet megelőzni a korral járó mentális hanyatlást, és javítja a tanulást. Humán vizsgálatok során, megfigyelték, hogy a acetil-L-karnitin a napi fogyasztása segített visszafordítani az agyi hanyatlást az Alzheimer-kór és más agyi betegségek esetében.

Azt is megállapították, hogy a hasonlóan jó hatással van azon idős személyek agyműködésére is, akiket nem diagnosztizáltak Alzheimer-kórral vagy más agyat érintő betegséggel. Egyedi esetekben előfordulhat, hogy még meg is védheti az agyat a sejtkárosodástól.

Az egyik vizsgálatban, alkoholisták vettek részt, akik 2 g acetil-L-karnitint fogyasztottak naponta 90 napig. Később jelentős javulást mutatkozott valamennyiük agyműködésénél.

További kutatásokra van még szükség, egészséges kísérleti személyekkel, hogy a hosszú távú eredményekről is be lehessen számolni.

Összefoglaló: L-karnitinnek, különösen az acetil-L-karnitinnek előnyös hatásai lehetnek az agyi funkciókra és más agyhoz kapcsolódó betegségekben is segítséget nyújthatnak.

5. Sportteljesítmény

A tapasztalatok vegyesek, amikor az L-karnitin hatását a sportteljesítménnyel kapcsolatban vizsgálják. Azonban számos tanulmány kimutatott néhány enyhe előnyt, amikor a résztvevők l-karnitin étrendkiegészítőt szedtek nagy dózisban, hosszabb ideig. Az L-karnitin előnyeit közvetetten hetekig vagy hónapokig ki lehet mutatni. Ebben tér el már olyan teljesítményfokozóktól, mint a koffein vagy a kreatin, amelyek közvetlenül növelik sportteljesítményt.

Az L-karnitin Jó hatással lehet:

 • Felépülés: gyorsítja a regenerálódást
 • Oxigénellátás: növelik az izmok oxigén ellátását
 • Állóképesség: növelheti a vér áramlását és a nitrogén-oxid termelését, így késleltetheti a „zsírégetést”, és csökkenti a fáradtságot.
 • Izomfájdalom: csökkentheti az izomfájdalmakat edzés után.
 • A vörösvértestek termelődése: növelheti a vörös vérsejtek számát, melyek oxigént szállítanak az egész test és az izmok számára.

6. 2-es típusú cukorbetegség és inzulin érzékenység

L-karnitinnal kapcsolatban azt is kimutatták, hogy csökkenti a 2. típusú cukorbetegség tüneteit és a betegséghez kapcsolódó kockázati tényezőket.

Az egyik humán vizsgálatban 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő személyeket vizsgáltak. Az L-karnitin javította a vércukorszint választ a magas szénhidráttartalmú étkezésre. Ez vércukorszint válasz az egyik legfontosabb mutatója a cukorbetegség kockázatának és az általános egészségügyi állapotnak. Továbbá fokozza az AMPK enzim működését, ami javítja a szervezet szénhidrátfeldolgozó képességét.

Az L-karnitin természetes forrásai

Az l-karnitint a szervezet természetes úton is elő tudja állítani ill. tápanyagokból is bevihető de nagyon kis mértékben. 100 g vörös hús átlagosan 30-90 mg karnitint tartalmaz, a fehér húsokban és a tejtermékekben is előfordul, azonban ennél jóval kisebb koncentrációban.

Nagyobb, a sportteljesítményre, zsírégetésre is hatást gyakorló mennyiségben csak étrend-kiegészítőkkel tudjuk szervezetedbe juttatni. 

L-karnitinban gazdag ételek:

 • Marha steak, főtt, 4 dkg – 56-162 mg
 • Darált marhahús, főtt, 4 dkg - 87-99 mg
 • Tej, teljes, 1 csésze – 8 mg
 • Tőkehal, főtt, 4 dkg - 4-7 mg
 • Csirkemell, főtt, 4 dkg - 3-5 mg
 • Fagylalt, ½ csésze – 3 mg
 • Sajt, cheddar, 2 uncia – 2 mg
 • Teljes kiőrlésű kenyér, 2 szelet - 0.2 mg
 • Spárga, főtt, ½ csésze - 0.1 mg

Érdekes, hogy az L-karnitinban gazdag élelmiszer források nagyobb abszorpciós rátával rendelkeznek, mint az étrendkiegészítők. Egy tanulmány szerint, 57-84% L-karnitin felszívódik, mikor élelmiszerben fogyasztjuk, összehasonlítva 14-18%-kal melyet az étrendkiegészítőből nyerhetünk ki. Amint azt korábban is említettük, a szervezet is képes termelni, metioninből és a lizinből, hogyha nagyon alacsony az l-karitin raktár. Ezen okok miatt, az L-karnitin kiegészítők csak különleges esetekben szükségesek, mikor az egészségügyi állapot úgy kívánja.

Összegzés: A fő étrendi forrásai L-karnitin hús, hal és néhány egyéb állati termék, mint például a tej. Egy egészséges egyén szervezetében elegendő mennyiségű l-kartinin van.

Az L-karnitin szedése

A tartós fogyáshoz napi 1000 – 2000 mg l-karnitin fogyasztása szükséges legalább 5 hónapon keresztül. Kutatások bebizonyították, hogy a tesztalanyok a kisérlet 5 hónapja alatt 55%-kal több zsírt égettek el és az izomerejük 35%-kal nőtt meg.

Az optimális fogyasztás mennyiségéhez a testsúly és a mozgás intenzitása is szükséges de jó ökölszabály, ha minden reggel és edzés előtt 1000 mg l-karnitint beviszünk akkor nagyon nem lőhetünk mellé. Ebben az esetben javul majd a zsír-energia átalakulás intenzitása és a sportteljesítményre is pozitív hatással lehet.

A standard dózis 500-2000 mg naponta.

 • Acetil-L-karnitin: agyműködés javítására szolgál. A dózisok változnak 600-2,500 mg naponta.
 • Az L-karnitin L-tartarát: fizikai teljesítmény növelésére szolgál. A dózisok a 1,000-4,000 mg naponta.
 • propionil-L-karnitin: véráramlás javításása szolgál A dózisok változnak 400-1,000 mg naponta.

A legtöbb kutatás ténylegesen alátámasztja, hogy az l-karnitin fogyasztása jótékony hatással van az agyműködésre. Étrend kiegészítő formában a vegetáriános étrendet követőknek és időseknek szükséges szedniük.

Az összes l-karnitin forma közül az acetil-L-karnitin és L-karnitin a legnépszerűbb, és úgy tűnik, hogy a leghatékonyabb is.

A különböző típusú karnitinok

Az L-karnitin a standard biológiai aktív formája a karnitinnak, amely megtalálható a szervezetben, bizonyos élelmiszerekben és a legtöbb étrend kiegészítők.

Íme néhány más típusú karnitin:

 • D-Karnitin: ez inaktív formában okozhat karnitinhiányt az emberi szervezetben meggátolva más hasznosabb formák felszívódását
 • Acetil-L-karnitin: gyakran nevezik ALCAR-nak, ez talán a leghatékonyabb formája, az agyműködéshez elengedhetetlen. Olyan neurológiai állapotok kezelésére lehet használni, mint például az Alzheimer-kór.
 • Propionil-L-karnitin: ez a forma alkalmas a véráramlással kapcsolatos problémák kezelésére, mint a perifériás érrendszeri betegségek, vagy a magas vérnyomás. Ez a nitrogén-oxid termelés révén lép életbe, amely javítja a vér áramlását.
 • Az L-karnitin L-tartarát: ez az egyik leggyakoribb formája, megtalálható a sport-kiegészítőkben, gyors felszívódási képessége miatt. Hasznos lehet izomfájdalmak enyhítésére.

A legtöbb ember számára, az acetil-L-karnitin és az L-karnitin tűnik a leghatékonyabbnak. Azonban mindenkinek meg kell találnia a személyes igényeit és céljait.

Összegzés: Bár L-karnitin a legelterjedtebb, nem elfelejtendő az acetil-L-karnitin, propionil-L-karnitin és az L-karnitin-L-tartarát.

Az L-karnitin mellékhatásai

Mint a legtöbb természetes kiegészítő, L-karnitin is mentes minden súlyos mellékhatástól, így biztonságosan beépíthető a napi táplálkozásba. Egy tanulmány vizsgálta L-karnitin biztonságát, olya módon, hogy a résztvevők 3 grammot fogyasztottak naponta 21 napon át. Egy átfogó vér panelt végeztek minden résztvevővel a vizsgálat elején és a vizsgálat végén. Nem voltak negatív elváltozások.

A legbiztonságosabb dózis naponta 2 gramm fogyasztása. Azonban különböző vizsgálatokban tapasztaltak a résztvevők néhány enyhe mellékhatást, beleértve a hányingert és a hasi diszkomfort érzést. A legtöbb ember számára, a napi 2 gramm vagy annál alacsonyabb dózis úgy tűnik, hogy viszonylag biztonságos, és mentes a súlyos mellékhatásoktól.

Összefoglaló:  2 gramm vagy annál kevesebb dózisban  jól tolerálható és biztonságos az l-karitin fogyasztása a legtöbb ember számára. Néhányan jeleztek, hányingert vagy más emésztési mellékhatásokat, de komolyabb problémákat még nem jegyeztek fel.

l-karnitinl-karnitin-itall-karnitin-fogyas

Tudományos tények az l-karnitinról

Az l-karnitin vegyjele C7H15NO3 (kimondva nem egyszerű megnevezésről van szó: 3-hidroxi-4-(trimetilammónio)butanoát), moláris tömege 161,2 g/mol.

Gyógyszerkönyvi neve: Levocarnitinum

ATC kódja: A16AA01 

Gyakori kérdések

Mi a szerepe a szervezetben

L-karnitin fő szerepe a szervezetben, a mitokondriális funkciót és az energiatermelés.

A sejtekben, segít a zsírsavak szállításában a mitokondriumok felé, ahol elégetésükkel energia képződik. Mintegy 98% -a a szervezet L-karnitin raktárainak az izmokban találhatóak, valamint nyomokban a májban és a vérben. Az általános egészségi állapot megőrzése érdekében az l-karnitin segít mitokondriális növekedésben és egészségben, amely kulcsfontosságú szerepet játszik a betegség kivédésében és az egészséges öregedés folyamatában.

Újabb kutatások kimutatták, különböző karnitin formák potenciális előnyeit, melyek szív és agyi betegségek meglelőzésben játszhatnak szerepet.

Összefoglaló: Az L-karnitin elsődleges feladata a zsírsavak eljuttatása a sejtek felé, melyek elégetésre kerülnek, s energiát termelnek a mitokondriumban.

Az L-karnitin tárolása

Az l-karnitin hűvös, száraz helyen tárolandó. Gyermek elől elzárandó. Az l-karnitin készítmények nem minősülnek gyógyszernek és gyógyászati segédeszköznek, így vény nélkül kaphatóak, akár étrend-kiegészítő szakboltokban és web áruházakban is.

Kiknek van szüksége fokozott karnitin bevitelre?

Egészséges emberekben megtermelődik az l-karnitinból a szükséges mennyiség, azonban szívbetegeknek, fogyni vágyóknak és sportolóknak ajánlott az étrend-kiegészítőként történő bevitele. A karnitin tulajdonképpen egy aminosav-származék, mely az élőlények szervezetében megtalálható két esszenciális aminosavból: lízinből és metioninból épül fel. 

Az l-karnitint edzés előtt vagy után érdemes szedni?

Az l-karnitint a maximális hatásfok elérése érdekében fizikai aktivitás előtt érdemes bevenni, mert javítja a sejtek energia ellátását. Edzés után is van értelme, mert ekkor is fokozott az energia felhasználás, de a jobb hatásfok érdekében inkább a tréningek előtt érdemes l-karnitint fogyasztani. 

Az L-karnitin tabletta, az l-karnitin ital vagy koncentrátum a hatékonyabb forma?

Az l-karnitin számos formában kapható, mint ital, sűrítmény, kapszula, tabletta vagy por. A leggyakoribb formája a tabletta, ami akár szét is rágható. Talán ez a legkompaktabb forma, de minden esetben a hatóanyag mennyisége a legfontosabb. Napi 1000 mg bevitele legalább ajánlott, diéta esetén.

Az l-karnitin egy zsírégető?

Igen. Az l-karnitin számos, emberi szervezetre gyakorolt hatása közül a legjelentősebb a zsírégető és diéta támogató hatása. Emiatt a testépítők, sportolók és fogyni vágyók körében rendkívül népszerű és elterjedt ez az étrend-kiegészítő. Fontos azonban megjegyezni, hogy az l-karnitin egy passzív zsírégető, passzív életvitel mellett semmi értelme, csak abban az esetben hatásos ha mellette aktívan sportolsz és mozogsz.

Az L-karnitin tea létezik?

Igen. Ezekben a teákban azonban jóval alacsonyabb a hatóanyag tartalom, mint a tablettákban, de ha amúgyis a teázás szerelmesei vagyunk, akkor az l-karnitin teák napi többszri fogyasztása, igazán kedvező hatással lehet a fogyásra és diétázásra.

Mikor fordul elő a karnitinhiány és milyen következményei vannak?

Kétféle karnitinhiány állapot létezik. Az elsődleges karnitinhiány egy genetikai rendellenesség a celluláris karnitin transzporter rendszer hibája, amely általában abban nyilvánul meg, hogy öt éves korra vázizom-izomgyengeség és hipoglikémia lép fel. Másodlagos karnitin hiányosságok oka lehet a krónikus veseelégtelenség vagy bizonyos antibiotikumok gyakori használata, amelyek csökkentik karnitin felszívódását, vagy növelhetik annak kiválasztását.

Szükséges-e l-karnitin étrend kiegészítőt szedni?

Az L-karnitin szintet az is befolyásolja, hogy mennyit kerül be a szervezetbe az étrend által és mennyit termel a szervezet. Emiatt L-karnitin szint gyakran alacsonyabb vegetáriánusok és vegánok körében, mivel ők nem fogyasztanak állati eredetű termékeket. Ezért érdemes lehet vegetáriánusok és vegánok, L-karnitin étrendkiegészítőt fogyasztaniuk. De még nem születtek tanulmányok erre a leszűkített csoportra.

Az időseknek is szükséges l-karnitin étrend kiegészítőt szedniük, hiszen kutatások kimutattak, hogy csökken a szintje az évek múlásával.

Az egyik vizsgálatban, 2 g L-karnitin szedése csökkentette a fáradtságot és növelte az izomműködést. A kutatásban idős emberek vettek részt. Más kutatások kimutatták, hogy az idősödő agyra is nagyon jó hatással van l-karnitin, jól karbantartható vele az agyműködés.

Összefoglaló: Speciális betegcsoportok szükséges, hogy részesüljenek l-karnitin étrend kiegészítőben. Ez magában foglalja az időseket és azokat az emberek, akik ritkán vagy soha nem esznek húst vagy halat. 

Az L-karnitin tulajdonságai és érdekességek

Az l-karnitin az emberi és állati szervezet egy esszenciális aminosava.

Az összes vitaminszerű anyagot a B-vitamin családba osztályozzák újabban (például niacint vagy éppen folsavat), azóta a BT -vitamin elnevezést kapta az L-karnitin. Szent-Györgyi Albert szerint a vitamin olyan anyag ami a szervezet számára fontos, hogy ne legyünk betegek. Egyes vitaminokat elő tudja állítani a szervezet, míg másokat nem.

A nemzetközi közmegegyezés szerint az l-karnitint a cholin vagy kolin alá sorolják, mely szintén egy diétatámogató anyag.

Az l-karnitin a test normális életfolyamataihoz nélkülözhetetlen főleg az energiatermeléshez, a megfelelő zsíranyagcsere létrejöttéhez szükséges a megfelelő karnitin szint. A legtöbb l-karnitin az izmokban található, mivel az energiafelhasználás zöme itt történik. Testünk 20-30 g totál l-karnitint tartalmaz, mely nagy része az izmokban található. A szükséges karnitin tizede a veésben, májban és az agyban termelődik, a többit tápanyag és étrend-kiegészítő formájában kell bevinnünk. Gyerekkorban még nem állít elő a szervezet karnitint, az idő előre haladtával lesz képes egyre többet megtermelni a test.

1 g karnitin előállításához 30 g fehérje bevitelére van szükségünk. A csirkemell 20%-os fehérjearányából kiindulva 150 g csirkemell szükséges 1 g karnitin szintetizálásához.

A napi karnitin szükséglet 200-500 mg, inaktív ülőmunkát végző emberek esetében. Ha fizikai terhelésnek vagyunk kitéve, sportolunk vagy aktív stressz éri a szervezetet akkor 1200mg-ot alsóhangon eléri a napi szükségletünk.

A karnitinhiány a tünetekből nem megállapítható. A vérben lévő karnitinszint sem lehet irányadó, mivel a sejtekben és véráramban lehet eltérő a karnitin szintje, így a két érték nem függ össze. Szívbetegek esetében sokszor magas a vérben mér karnitin szintje, mégis a hiányáról beszélhetünk.

Tovább olvasom
Pozíció
Név (emelkedő)
Név (csökkenő)
Ár (emelkedő)
Ár (csökkenő)
Dátum (emelkedő)
Értékelés
Népszerűség
Készlet
L-Carnitine 1000 - 100 kapszula - Blade Sport

Blade Sport

L-Carnitine 1000

(100 kapszula)

Több célnak is megfelelő étrend-kiegészítő, mely hozzájárul a zsírvesztéshez, segít az alakformálásban és a zsírsav

4790 Ft

L-Carnitine caps - 120 kapszula - WSHAPE - Nutriversum

Nutriversum - L-Carnitine Caps

(120 kapszula)

Adagonként 1000 mg L-karnitin tartalmú, diétatámogató kapszula. A tartós zsírfelesleg leadás alappillérei a kiegyen...

4490 Ft

Olimp L-Carnitine XPlode

Olimp L-Carnitine XPlode

(300 g)

L-karnitin magnéziummal és B6-vitaminnal.

14990 Ft

fbr nutriversum zsírégető

Nutriversum - FBR

(300 g)

Komplex zsírégető formula l-karnitin, zöld tea, kitozán, kóla dió hozzáadásával.

5890 Ft

nutriversum L-Carnitine 1500mg

Nutriversum - L-Carnitine 1500mg

(60 kapszula)

Magas karnitin tartalmú étrend kiegészítő a zsírégetés érdekében

5390 Ft

Olimp L-Carnitine 1500 Extreme

Olimp L-Carnitine 1500 Extreme

(120 kapszula)

Gazdaságos, 1500 mg L-karnitin tartarát kapszulánként

12490 Ft

L-Carnitine 3 000 mg - 25 ml - FLOW - Nutriversum - ananász

Nutriversum - L-Carnitine 3 000 mg (egyadagos)

(25 ml)

A FLOW L-carnitine Liquid adagonként 3000 mg L-karnitin tartarátot, vitaminokat és krómot is tartalmaz. A tartós zs...

390 Ft

Olimp L-Carnitine 500 Forte Plus

Olimp L-Carnitine 500 Forte Plus

(60 kapszula)

L-karnitin, L-arginin, L-ornitin és króm egyedi kombinációja.

7490 Ft

Nutrend Carnitine 100000

Nutrend Carnitine 100000

(1000 ml)

A Nutrend Carnitine 100000 egy hatékony természetes zsírégető készítmény, az egyik legmagasabb karnitin tartalmú folyadék a piacon.

6790 Ft

Nutrend Carnitine Caps

Nutrend Carnitine Caps

(120 kapszula)

A Nutrend Carnitine Compressed Caps egy tökéletes zsírégető, mely maximális energiát, intenzív zsírégetést eredményez.

10690 Ft

Carnitine karnitin - 60 kapszula - PureGold

PureGold

Carnitine

(60 kapszula)

Carnitine értend-kiegészítő kapszula magas L-Karnitin tartalommal, stimulánsmentesen.

3290 Ft

Lady Lean testsúlymenedzsment - 60 kapszula - PureGold

Lady Lean

(60 kapszula)

Támogasd diétádat Lady Lean formulánkkal! A Lady Lean egy komplex testsúlymenedzsment étrend-kiegészítő kapszula

4390 Ft

L-Carnitine 100.000

BioTech USA

L-Carnitine 100.000

(500 ml)

7290 Ft

L-Carnitine Pezsgőtabletta

BioTech USA

L-Carnitine Pezsgőtabletta

(20 tabletta)

1490 Ft

L-Carnitine 3 000 mg Ampulla

BioTech USA

L-Carnitine 3 000 mg Ampulla

(25 ml)

490 Ft

L-Carnitine + Chrome

BioTech USA

L-Carnitine + Chrome

(60 kapszula)

4490 Ft

L-Carnitine

BioTech USA

L-Carnitine

(30 tabletta)

4490 Ft

L-Carnitine

BioTech USA

L-Carnitine

(60 tabletta)

7990 Ft

Carni Elite

BioTech USA

Carni Elite

(90 kapszula)

5990 Ft

L-Carnitine Drink üdítőital

BioTech USA

L-Carnitine Drink üdítőital

(500 ml)

300 Ft

L-Carnitine 2 000 mg Ampulla

BioTech USA

L-Carnitine 2 000 mg Ampulla

(25 ml)

340 Ft

L-Carnitine 3000 ZERO SHOT - 20x60 ml - Blade Sport

Blade Sport

L-Carnitine 3000 ZERO SHOT - 20x60 ml

(1200 ml)

Cukormentes, nagy dózisban, folyékony formában juttat a szervezetedbe adagonként 3000 mg L-karnitint.

7990 Ft

L-Carnitine 100.000 ZERO - 500 ml - Blade Sport

Blade Sport

L-Carnitine 100.000 ZERO

(500 ml)

Cukormentes, nagy dózisban, folyékony formában juttat a szervezetedbe adagonként 2000 mg L-karnitint.

5590 Ft

L-Carnitine 2500 mg - 500 ml - FLOW - Nutriversum - meggy

Nutriversum L-Carnitine 2500 mg

(500 ml)

A FLOW L-carnitine Liquid adagonként 2500 mg L-karnitin tartarátot és vitaminokat tartalmaz.

4790 Ft

Folyékony L-karnitin - 1000 ml - GymBeam

GymBeam

Folyékony L-karnitin

(1000 ml)

Az L-karnitin a karnitin leggyakoribb formája, amely természetéből eredően megtalálható az emberi test minden sejtjében

9390 Ft

L-Karnitin TABS 1000 mg - 100 tabletta - GymBeam

GymBeam

L-Karnitin 1000 mg

(100 tabletta)

Az L-karnitin a karnitin leggyakoribb formája, amely természetéből eredően megtalálható az emberi test minden sejtj

4190 Ft

Folyékony L-karnitin - 500 ml - GymBeam új termék

GymBeam

Folyékony L-karnitin

(500 ml)

Az L-karnitin a karnitin leggyakoribb formája, amely természetéből eredően megtalálható az emberi test minden sejtj

5290 Ft

Nutriversum - L-Carnitine flow Liquid

Nutriversum - L-Carnitine Liquid

(500 ml)

Folyékony L-karnitin hozzáadott vitaminokkal és krómmal.

4190 Ft

nutrend fever plus

Nutrend Fever Plus

(120 kapszula)

A Compressed Fever Plus egy szabadalmaztatott komplex zsírégető formula, 3 speciális Nutrend vegyülettel.

12990 Ft

nutrend cla karnitin por

Nutrend CLA + Carnitine

(300 g)

A CLA+Carnitine egy fogyás támogató diétás por.

10900 Ft

További összetevők:

töltés

TÖLTÉS