Ügyfélszolgálat: +36(30)451-6801

kapszulaCENTER

A lizin

Aminosav
lizin a herpesz ellen

A Lizin (L-Lysine) az a fehérje építőkocka, amely ugyanúgy segíti a herpesz kezelését, mint a rák leküzdését. Ez nem egy mítosz, csak tiszta tudomány - és ez csak kettő az L-lizin előnyei közül.

Évek óta L-lizint használnak a herpesz vírus kezelésére és az edzésekből való felépüléshez. De, amint kiderül, ez az aminosav jóval többet tud, mint e két dolog. Az L-lizin előnyei kiterjedtek, és sok mindent tartalmaznak a szorongástól a cukorbetegségig.

Ez az esszenciális aminosav megtalálható az élelmiszerekben, valamint étrend kiegészítő formában is bevihető. 

Mi az az L-lizin?

Az L-lizin esszenciális aminosav. Sokan tudják, hogy az aminosavak a "fehérjék építőkövei" és szükségesek a szervezet számos megfelelő belső funkcióhoz, beleértve a növekedést is.

A természetben megtalálható néhány száz aminosavból 20 szükséges a fehérje építéséhez és növekedéséhez, és a testünk a 20-ból csak 10-et tud előállítani. A fennmaradó 10 "esszenciális" aminosavként ismeretes, mivel az embereknek a megfelelő táplálkozással kell fogyasztaniuk őket. Az aminosav hiány a belső sejtek lebomlását okozza, ami óriási problémákhoz vezethet, ezért fontos, hogy elegendő mennyiséget kapjunk az étkezéssel.

Az esszenciális aminosavak leggyakrabban sztereoizomerek, azaz két olyan változatban léteznek, amelyek egymással azonosak, mint tükörképek. Ezen aminosavak mind D-, mind L- formában jelen vannak, és az L-forma használt a fehérjeszintézisben, így ez található meg az élelmiszerekben és a kiegészítőkben. Emiatt a legtöbb ember egyszerűen csak lizinként hivatkozik a tápanyagra.

Ahogy a legtöbb aminosav, táplálék kiegészítőként, szájon át is szedhető, de a szervezet számára a legjobb felszívódást az ételekből bevitt lizin adja. Nagy mennyiségben megtalálható különféle húsokban, babokban, sajtokban és tojásban.

Az L-lizin különösen fontos szerepet játszik a karnitin előállításában, amely a zsírsavakat energiává alakítja, és csökkenti a koleszterinszintet. Úgy tűnik, hogy az L-lizin szerepet játszik a kalcium felszívásában és segít a szervezetnek a kollagén termelésében, amely elősegíti a csontok és kötőszövetek (beleértve a bőrt) növekedését és fenntartását.

Az L-lizin hatása

1. Csökkentheti a herpesz megjelenését

Ha korábban már hallott a lizinről, akkor valószínűleg természetes herpesz ellenes gyógyszerként. A herpesz a herpes simplex-1 vírusnak köszönhető, amit röviden HSV-1-nek is neveznek, és az 50 év alattiak körülbelül 67 százaléka fertőzött a vírussal, még akkor is, ha soha nem jelentkeztek náluk tünetek. A HSV-2 a genitális herpeszért felelős herpeszvírus, amelyet a hordozók 85 százaléka nem is ismer.

Míg a kutatás ellentmondásos a témában, a legtöbb olyan személy, aki L-lizint használ a herpesz kezelésére, nagyon hatásosnak tartja. [1] Egyes tanulmányok szerint az L-lizin kapszula segíthet csökkenteni a HSV megjelenésének számát, míg mások azt mondják, hogy a vírus ugyanolyan gyakorisággal fordul elő, de rövidebb ideig tart. A szakértők általában egyetértenek abban, hogy az L-lizin valószínűtlen, hogy teljes mértékben megállja a herpszt, de csökkentheti annak súlyosságát és / vagy gyakoriságát.

Egy L-lizint, gyógynövényeket és cinket kombináló krémmel végzett vizsgálat szerint a betegek 87 százaléka a kezelés hatodik napja során észlelte a herpesz eltűnését, bár ezek a tünetek általában 21 napig tartanak. [2]

Az, hogy az aminosav hogyan küzdhet a herpesz ellen, nem teljesen világos, de az egyik ok az lehet, hogy kölcsönhatásba kerül az argininnel, amelyet kis mennyiségben termel a szervezet. Az argininről kimutatták, hogy növeli a herpeszvírus replikációs sebességét, és a szervezetben található nagy mennyiségű L-lizin csökkenti az arginin aktivitását, mivel egymás ellen hatnak.

2. Segíthet a rák kezelésében

Az egyik oka annak, hogy sok kutató keresi a természetes rákkezelési alternatívákat az, hogy a hagyományos kezelések - például a kemoterápia és a sugárzás - negatív hatással vannak az egészséges sejtekre és a betegekre. Csodálatos módon óriási lépések történtek a közelmúltban ezen a területen, hiszen a kutatók egyre többet tudnak az élelmiszerben és a természetben található tápanyagokról.

2007-ben a Florida Állami Egyetem kutatói tanulmányozták a "lizin-konjugátumok" hatását a DNS sérült szálaira, amik például a rákban is megtalálhatók. Alapjában véve a lysine képes megtalálni a sérült szálat azonosítva a "hasadást" (a megrongálódott hely), és a elszakítani a maradék szálat is. A sejt általában nem képes kijavítani ezt a károsodást, ami apoptózishoz, a sejtek halálához vezet.

Ami a leginkább érdekes a kezelés potenciáljával kapcsolatban, hogyan bizonyos fénytípusok mellett működik. A lizin konjugátumok rákölő képessége csak bizonyos fénytípusok hatására aktiválódik, ami lehetővé teszi a kutatók és orvosok számára, hogy a kezelést a ráksejtek koncentrikusabb helyén végezzék el.

A vizsgálatot végző tudósok 25 - 90 százalékos sikert értek el, ami elképesztő! [3]

3. Csökkenti a szorongást és más pszichológiai tüneteket

A B-vitaminok, a magnézium és az omega-3 zsírsavak magas bevitele mellett megpróbálhatja növelni az L-lizin bevitelt is, ezzel minimalizálva a szorongást. Mivel az L-lizin segítheti a szervezetben a kalcium felszívódását - ami a szorongásos betegek számára egy előnyös tápanyag - ez lehet az egyik legjobb módja a szorongás kezelésének.

Amellett, hogy segít hatékonyabban felszívni a kalciumot, a lizin hasonlóan működik, mint a szerotonin receptor "antagonist". Ez egy szóbeli kifejezés, ami azt jelenti, hogy részben megköti a szerotonin receptorokat és megakadályozza a szorongásos válaszokat. Egy kutatás azt találta, hogy az L-lizin segít a stressz okozta szorongásos reakciók csökkentésében, beleértve a hasmenést is. [4]

Lehetséges, hogy az L-lizin a skizofréniában szenvedők számára is előnyös, ami rendkívül súlyos tünetekben nyilvánul meg, és amelyek gyakran a szorongással kapcsolatosak. Előzetes megállapítások szerint az L-lizin szedése a hagyományos terápiával együtt segítheti a skizofrénia negatív és általános tüneteinek csökkentését, bár az adagolást és a hosszú távú hatásokat még nem határozták meg. [5]

4. Növeli a kalcium felszívódását

A lizin fogyasztása a kalcium jobb felszívódásához kapcsolódik, ami arra enged következtetni, hogy segíthet az osteoporosisban szenvedő vagy veszélyeztetett embereknek. Az L-lysine és az oszteoporózis közötti kapcsolatra vonatkozóan eddig nem végeztek vizsgálatokat, azonban a kalcium csontok egészségében betöltött fontos szerepe miatt a logika azt sugallja, hogy hasznos tápanyag lehet a csontok szempontjából.

Valójában a kalcium több mindenhez szükséges, mint az egészséges csontok - megfelelő mennyiségű kalcium fogyasztása szükséges az egészséges testsúlyhoz, a rák megelőzéséhez, a PMS-tünetek csökkentéséhez, a fogak, az idegek és izomzat egészségéhez és a cukorbetegség megelőzéséhez.

A sportolók gyakran alkalmazzák az L-lizint fehérje kiegészítőként a teljesítmény javítása érdekében. Ez is ahhoz kapcsolódhat, ahogyan az L-lizin hatására a szervezet jobban felszívja a kalciumot.

5. Csökkenti a cukorbetegséggel kapcsolatos problémákat

Az egyik legnehezebb dolog, amit a cukorbetegségben szenvedő betegeknek le kell küzdeniük, a megnövekedett kockázat a fertőzések és egyéb diabéteszes állapotok esetén. Az elmúlt néhány évben ebben a kontextusban nagy figyelmet fordítottak a fejlett glikációs végtermékekre (AGE, advanced glycation end).

Ezek az AGE termékek minden embernél részei az öregedési folyamatnak, de nagyon nagy koncentrációban vannak jelen a cukorbetegeknél. Számos cukorbetegséggel kapcsolatos egészségi állapotban vesznek részt, ami a tudósok számára olyan terápiák kidolgozását jelenti, amelyek az AGE-k nagy számban történő fogyasztásának megakadályozásával járnak. [6]

Úgy tűnik, az L-lizin egyik előnye, hogy megakadályozza az AGE-ek formálódását a cukorbetegek esetén - azzal, hogy megakadályozza a glikáció specifikus útvonalát, amely ezekhez a termékekhez vezet - és segít a fertőzések megszüntetésében. [7]

6. Támogatja az egészséges gyomrot

Egy rendkívül gyakori probléma, ami az emberek millióit érinti, és akik közül sokan még csak nem is tudják, a szivárgó bél szindróma. Ez az állapot az emésztőrendszer belső részének áteresztő képessége, amely lehetővé teszi a nagyobb részecskéknek, hogy kilépjenek az emésztőrendszerből a test többi részébe. Ez allergiás reakciókat, alacsony energiát, ízületi fájdalmat, autoimmun- és pajzsmirigy betegséget okoz.

A poli-L-lizin néven ismert L-lizin forma vizsgálata még újkeletű, de ezt találták, hogy gyulladáscsökkentő hatást fejt ki a gyomor falára. Kiterjedtebb kutatásokra van szükség arra vonatkozóan, hogy az aminosav hogyan segíthet a belek egészségének javításában és a szivárgó bél szindróma megakadályozásában. [8]

Bár nem feltétlenül közvetlenül kapcsolódik a szivárgó bél szindrómához, az L-lizinről megállapították, hogy csökkenti a hasnyálmirigy-gyulladást. [9]

lizin kapszulalizinsuper lysine

Az L-lizin adagolása

Határozottan javasljuk, hogy a lizint fogyassza ételekből a kiegészítők helyett, amikor csak lehetséges. Így a szervezet elnyeli a fölösleges tápanyagot, és nem kockáztatja a túladagolást. Azonban a lizin kapszula rendkívül előnyös lehet abban az esetben, ha tudja, hogy nem tudják kielégíteni napi szükséges mennyiséget.

Az átlagember minden nap 800-3000 milligramm L-lizint fogyaszt.

A herpesz megelőzésére ajánlott napi 1 - 3 gramm L-lizin szedése. A lizin krém formában is kapható a herpesz kezelésére.

A lizin tabletta a Biotech kínálatában vásárolható meg.

Lizin tartalmú ételek

 • Szarvas-, marhahús és bárány - 3,582 milligramm / 100 gramm, 171% DV
 • Parmezán sajt - 3,306 milligramm / 100 gramm, 157% DV
 • Pulyka és csirke - 3,110 milligramm / 100 gramm, 148% DV
 • Sertéshús - 2,757 milligramm / 100 gramm, 131% DV
 • Pörkölt szójabab - 2,634 milligramm / 100 gramm, 125% DV
 • Tonhal - 2,590 milligramm / 100 gramm, 123% DV
 • Garnélarák - 2,172 milligramm / 100 gramm, 103% DV
 • Tökmag - 1,386 milligramm / 100 gramm, 66% DV
 • Tojás - 912 milligramm / 100 gramm, 43% DV
 • Fehér bab - 668 milligramm / 100 gramm, 32% DV

A Lizin mellékhatásai

Az L-lysine kiegészítőkről ismert, hogy kisebb mellékhatásokat okoznak, bár a lizinben gazdag élelmiszerek fogyasztása nem okozott semmilyen problémát. Ezek közé a mellékhatások közé tartozik a gyomorfájás és a hasmenés. A lizin-kiegészítőkkel összefüggő, vesebetegségről szóló beszámoló is készült, ezért a vese- és májkárosodásban szenvedő betegeknek körültekintően kell eljárniuk, és konzultálniuk kell orvosukkal, mielőtt a lizin kiegészítőket szednék.

Mivel a várandós anyákra gyakorolt ??hatását hosszútávon nem vizsgálták, a terheseknek és / vagy kismamáknak el kell kerülniük az L-lizin kapszulák szedését.

Némi bizonyíték van arra, hogy a lizin növelheti a HIV-betegek vírusterhelését, emiatt a HIV / AIDS-szel diagnosztizált betegek számár nem ajánlott a lizin fogyasztása.

L-lizin története

Az L-lizint először 1889-ben Dreschel néven ismert tudós fedezte fel, aki képes volt izolálni az aminosavat a kazeinből vagy tejfehérjéből. A molekula pontos szerkezetét csak három évvel később rögzítették. Az L-lizin kutatásai 1928-ban folytatódtak, amikor Vickery és Leavenworth kristályos formában készítette el, majd Fischer és Weigert fejezte be, amikor teljesen szintetizálták.

Hozzászólások

Új hozzászólás
  töltés

  TÖLTÉS