Ügyfélszolgálat: +36(30)451-6801

kapszulaCENTER

Pyruvat

(6 termék)

A pyruvate (piruvát) egy, a szervezet által is termelt, természetes, sejtközi energiaátvivő anyag, a piroszőlősav egy formája, ami részt vesz az anyagcsere folyamatokban, javítva az állóképességet és fokozva a zsírégetést.

A Pyruvat a testünk által is termelt természetes anyag, amely hozzájárul az anyagcseréhez és a szénhidrátok lebontása során keletkezik. 

Ezen anyag instabil formája, az úgynevezett piruvsav, ami nátrium vagy kalcium hozzáadásával stabilizálódik. A kalcium-piruvát az a vegyület, amely elindítja a citromsavciklust (Krebs-ciklus). A citromsavciklus egy anyagcsere-folyamat, melyben a zsírok és szénhidrátok (például gükóz) oxigén jelenlétében széndioxiddá és vízzé alakulnak, és közben energia vagy ATP képződik.

A pyruvate (piruvát) egy, a szervezet által is termelt, természetes, sejtközi energiaátvivő anyag, a piroszőlősav egy formája, ami részt vesz az anyagcsere folyamatokban, javítva az állóképességet és fokozva a zsírégetést.

A piruvát megtalálható olyan ételekben, mint az alma, a sajt, a sötét sör és a vörös bor.

A piruvát további megnevezései: Piruvsav (Pyruvic acid), Oxopropánsav (Oxopropanoic acid), Acetylformic acid, Alpha-Keto Acid, Kalcium-piruvát-monohidrát.

A pyruvat képlete: C3H4O3, míg a kalcium pyruvat képlete: C3H3O3Ca.

A pyruvat hatása

1. Elősegítheti a fogyást és gátolja az elhízást

A kalcium-piruvátról azt mondják, hogy elősegíti a fogyást azáltal, hogy fokozza a zsírlebontást a szervezetben.

A piruvát részt vesz az anyagcsere-ciklusban, hogy energiát termeljen a szervezetben, így elméletileg logikus, hogy kiegészítésként szedve növelheti az energiaszintet és zsírégetést.

Egy régebbi tanulmányban az elhízott nők 1000 kalóriás diétán voltak 21 napon keresztül, és egy csoportjuk nagy adagban, 6 teáskanál (30 gramm) kalcium-piruvátot is fogyasztott naponta. Az ebbe a csoportba tartozó nők 48%-kal nagyobb zsírvesztést tapasztaltak [1].

Vegye figyelembe, hogy a napi 1000 kalória fogyasztása nagyon alacsony, és a legtöbb ember számára nem megfelelő vagy fenntartható. Míg a fent említett tanulmányban fogyást észleltek, nem világos, hogy a piruvátnak van-e bármilyen hatása, ha rendszeres kalóriatartalmú étrenddel párosítják.

Egy másik tanulmányban a kutatók 23 edzést nem folytató nőt osztottak két csoportba: az egyik napi kétszer 5 gramm pyruvatot szedett, a másik pedig napi kétszer placebót kapott. Mindannyian 30 napon át felügyelt edzésprogramot végeztek. Az edzés előtt és után is tesztelték a résztvevők vérmintáját és az eredmények azt mutatták, hogy a piruvát csoport valamivel több zsírt vesztett. [2]

2. Gyulladáscsökkentő hatás

Állatkutatások azt sugallják, hogy a kalcium-piruvát gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek előnyösek lehetnek a gyomor-bélrendszer és a csontok egészségére. 

Egy állatkísérlet azt találta, hogy a kalcium-piruvát 7 napon át történő kiegészítése csökkentette a gyulladást a gyógyszer által kiváltott vastagbélgyulladásban szenvedő patkányok körében [3].

Egy másik állatkísérlet megállapította, hogy a kalcium-piruvát kiegészítése nemcsak a gyulladást csökkentette, hanem a patkányok immunállapotát is javította, akiknek gyógyszer által kiváltott krónikus gyulladás utáni fájdalmaik voltak, amelyek hasonlítanak az irritábilis bél szindrómához.

3. Egyéb lehetséges előnyök

A kalcium-piruvátról azt mondják, hogy számos egyéb potenciális előnyt kínál, bár nincs sok bizonyíték ezek alátámasztására. Néhány egyéb gyakori állítás:

 • Védheti a látást. Néhány régebbi állatkísérlet arra utal, hogy a kalcium-piruvát segíthet megelőzni vagy késleltetni a szürkehályog kialakulását.
 • Immunerősítő hatása lehet. Megfigyelték, hogy a kalcium-piruvát-kiegészítők javítják az immunműködést gyógyszer által kiváltott irritábilis bélbetegségben (IBD) szenvedő patkányoknál.
 • Támogathatja a szív egészségét. Egy kardiopulmonális bypass műtétből felépülő sertésekkel végzett vizsgálatban a piruvát beadása javította a szívműködést.
 • Fokozhatja a sport-teljesítményt. Bár vannak anekdotikus jelentések arról, hogy a kalcium-piruvát javítja az állóképességi sportolók energiaszintjét és küzd a fáradtság ellen, a bizonyítékok vegyesek. Egy, a Journal of Applied Physiology folyóiratban közzétett tanulmány kimutatta, hogy 25 gramm kalcium piruvát és 75 gramm dihidroxi-aceton együttesen 20%-kal növeli a tricepsz izom kitartását, 7 napi kiegészítés során. [3]
 • Arcmasz formájában csökkentheti az öregedés jeleit az arcon. A kutatók 20 beteget kezeltek piruvát maszkkal, és a kezelés végén lágyabb arcbőrt tapasztaltak, kevesebb ránccal.

A pyruvat szedése, adagolása

A kalcium-piruvátot leggyakrabban szájon át, por vagy kapszula formájában veszik be. A tipikus adagok tág határok között mozognak, napi 2 - 45 gramm között, attól függően, hogy mit használtak a különböző vizsgálatokban, de valószínűleg márkától és tervezett felhasználástól függően változnak.

Néhány embernek teljesen kerülnie kell a kalcium-piruvát használatát. Például a terhes és szoptató nők elsősorban a biztonságossági bizonyítékok hiánya miatt ne szedjék.

Továbbá, bár minimális információ áll rendelkezésre arról, hogy a piruvát bármilyen gyógyszerrel kölcsönhatásba lépne, ez mindig fennáll.

A pyruvat mellékhatásai

Mellékhatásokat tapasztalhat, ha kalcium piruvát kapszulát nagy dózisban fogyaszt. Ezeknek a következők lehetnek: 

 • Fejfájás. Próbáljon több vizet inni minden egyes kapszula szedése mellett.
 • Hányinger vagy hányás. A hányingert vagy hányást akkor előzheti meg, ha a tablettákat étkezés közben veszi be, nem pedig üres gyomorra.
 • Hasmenés vagy székrekedés. Ha bármilyen gyomorbetegsége van, a kalcium-piruvát súlyosbíthatja ezt a problémát. Mielőtt megtenné, beszéljen orvosával a kiegészítő szedéséről.
 • Uticaria (csalánkiütés). Ez allergiás reakcióra utalhat, és azonnal abba kell hagynia a tabletták szedését.
 • Gyengeség. Általában elkerülhető, ha a kalcium-piruvátot teli gyomorra veszi. Ha továbbra is gyengenek érzi magát, abba kell hagynia a használatát.
 • Csökkent HDL és megnövekedett LDL koleszterin szint.

Gyakran ismételt kérdések

Szedhetek túl sok kalcium-piruvátot?

A piruvátnak nincs meghatározott felső beviteli szintje, mivel a National Academies of Sciences Engineering Medicine szerint olyan kevés negatív hatás fordult elő a magas dózisoknál. Azonban a legjobb hatás érdekében kövesse az ajánlott adagot, és beszéljen orvosával, mielőtt hozzáadná ezt az étrendhez.

Milyen formákban érhető el a pyruvat?

 • kalcium pyruvate: a zsírégetésben a legerősebb formula.
 • kálium pyruvate és nátrium pyruvate: magas vízmegkötő hatással rendelkezik.
 • kreatin pyruvate: inkább energiaszint növelésre használható.
Tovább olvasom
Pozíció
Név (emelkedő)
Név (csökkenő)
Ár (emelkedő)
Ár (csökkenő)
Dátum (emelkedő)
Értékelés
Népszerűség
Készlet
töltés

TÖLTÉS