Ügyfélszolgálat: +36(30)451-6801

kapszulaCENTER

Koffein

(3 termék)

A koffein az egyik leggyakoribb teljesítmény fokozó, de vajon mire jó még? Tudj meg mindent és válassz tablettáink közül.

A kávé és a tea kedvelt italok, amelyek arról ismertek, hogy képesek fokozni a koncentrációt és növelni az energiaszintet.

Sokan függnek egy csésze reggeli kávétól, amikor felébrednek, hogy jobban indulhasson a nap.

Energetizáló hatásai mellett a kávét és a benne található koffeint potenciális egészségügyi előnyök hosszú listájával hozták összefüggésbe, ami még több okot ad annak főzésre és fogyasztására.

Mi az a koffein?

A koffein egy teljesítmény fokozó stimuláns, ami főként a kávéban, a teában és a kakaóban található meg. Hatását tekintve stimulálja a központi idegrendszert, fokozza a az éberséget és csökkenti a fáradtságot.

Történelmileg az eslő főzött tea i.e. 2737-re tehető. A kávét kicsik később egy etióp juhász fedezte fel, mikor látta, hogy a kecskéinek mennyi energiát ad.

A koffeines üdítők (kóla) megjelenése az 1800-as évek végére tehető, melyeket és hamarosan az energiaitalok is követtek. Manapság a lakosság 80-90%-a fogyaszt koffeintartalmú termékeket.

Hogyan működik?

A koffein a fogyasztása után gyorsan felszívódik a belekben és a véráramba kerül. A vér elszállítja a májba, ahol lebomlik és olyan vegyületek keletkeznek, melyek a szervek működését befolyásolják. Bár sok hatása van az egész testet nézve, mégis a legfontosabb az agyban jelentkezik.

A koffein gátolja az adenozin neurotranszmitter hatását, amely tompítja az agyat és ezzel fáradtságot okoz. A nap folyamán az adenozin felhalmozódik, aminek a hatására álmosabb és fáradtabb lesz. A koffein csatlakozik az agy adenozin receptoraihoz - de nem aktiválja azokat - gátolja az adenozin hatását és így csökken a fáradtság. Emellett növelheti a vér adrenalin szintjét és fokozhatja a noradrenalin és a dopamin neurotranszmitterek agyi aktivitását. Ezeknek a folyamatoknak a hatására tovább az agy működése tovább fokozódik és nő az izgalom, az éberség és a koncentráció. Mivel ilyen hatása van az agyra, gyakran pszichoaktív drognak is hívják.

A koffein gyorsan hat, akár 20 perc alatt is a véráramba kerül és 1 óra múlva éri el a csúcshatást. 

A koffein hatásai

1. Fokozza a hangulatot és stimulálja az agyműködést

A koffein blokkolni tudja az adenozint, aminek a hatására más jelátviteli hormonok szinte arányaiban megnő (például noradrenalin és dopamin). Azt feltételezik, hogy a hormonok ezen változása fokozza a hangulatot és az agy működését.

Az egyik vizsgálat tanulsága szerint az abban résztvevő embereknek 37.5 - 450 mg koffein fogyasztása után javult az emlékezőképességük, az  éberségük és a reakcióidejük. [1]

Továbbá napi 2-3 csésze koffeintartalmú kávé (200 - 300 mg koffein tartalom) fogyasztása 45%-kal csökkentheti az öngyilkosság [2], míg 13%-al a depresszió esélyét [3]. 

A kicsit magasabb dózisban fogyasztott koffein (napi 3 csésze tea vagy kávé) 28 - 60%-kal csökkentheti a Parkinson- és az Alzheimer-kór kockázatát. [45]

2. Serkenti az anyagcserét és fokozza a zsírégetést

Mivel megvan az a képessége, hogy stimulálja a központi idegrendszert, a koffein 11%-al gyorsíthatja az anyagcserét és 13%-al fokozhatja a zsírégetést. [678]

Napi 300 mg koffein fogyasztásával 79 plusz kalóriát égethet el. Ez ugyan kevésnek tűnik, de nincs messze az amerikaiak évi súlygyarapodásáért (1 kg) felelős kalóriatöbbletéhez. [9]

3. Növelheti az edzés teljesítményét

A koffein fokozhatja a zsír üzemanyagként való használatát, ami egy zsírégető edzéshez igen jól hangzik. Ez azért is előnyös, mert így az izmokban tárolt glükóz később merül ki és jobban bírjuk az edzést. [1011]

A koffein javíthatja az izomösszehúzódásokat és növelheti a fáradtság toleranciáját.

A kutatók megfigyelték, hogy 2,3 mg/kg (5 mg/ttkg) dózis akár 5%-kal javította az állóképességi teljesítményt, ha edzés előtt 1 órával fogyasztják. Már 1,4 mg/kg (3 mg/kg) adag is elegendő lehet az előnyök kihasználásához.

Mi több, a tanulmányok hasonló előnyökről számolnak be a csapatsportokban, a nagy intenzitású edzésekben és az ellenállási gyakorlatokban.

Végül akár 5,6%-kal is csökkentheti az edzés közben tapasztalt fizikai megerőltetést, ami megkönnyítheti az edzéseket.

4. Védelmet nyújthat a szívbetegségek és a cukorbetegség ellen

Annak ellenére, amit esetleg hallott, a koffein nem növeli a szívbetegség kockázatát.

Valójában a bizonyítékok azt mutatják, hogy a szívbetegség kockázata 16–18%-kal alacsonyabb azoknál a férfiaknál és nőknél, akik naponta 1–4 csésze kávét isznak (ami körülbelül 100–400 mg koffeint biztosít).

Más tanulmányok azt mutatják, hogy a napi 2-4 csésze kávé vagy zöld tea 14-20%-kal csökkenti a stroke kockázatát.

Egy dolog, amit szem előtt kell tartani, hogy a koffein enyhén emelheti a vérnyomást egyes embereknél. Ez a hatás azonban általában csekély (3–4 Hgmm), és a legtöbb embernél elhalványul, ha rendszeresen fogyaszt kávét.

A cukorbetegség ellen is védhet. Egy áttekintés megjegyezte, hogy azoknál, akik több kávét isznak, akár 29%-kal alacsonyabb a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázata. A szerzők megfigyelték, hogy a kockázat 12-14%-kal csökken minden elfogyasztott 200 mg koffein után.

5. Egyéb előnyök

 • a máj védelme: a kávé akár 84%-kal is csökkentheti a májkárosodás (cirrhosis) kockázatát. Lassíthatja a betegség progresszióját, javíthatja a kezelésre adott választ, és csökkentheti a korai halálozás kockázatát.
 • hosszú élet: a kávéfogyasztás akár 30%-kal is csökkentheti a korai halálozás kockázatát, különösen a nők és a cukorbetegek esetében.
 • csökkent rák kockázata: napi 2-4 csésze kávé elfogyasztása akár 64%-kal csökkentheti a májrák és 38%-kal a vastagbélrák kockázatát.
 • bőr védelme: napi 4 vagy több csésze koffeintartalmú kávé elfogyasztása 20%-kal csökkentheti a bőrrák kockázatát
 • csökkentett SM kockázat: a kávéfogyasztóknak akár 30%-kal alacsonyabb a sclerosis multiplex (MS) kialakulásának kockázata.
 • köszvény megelőzése: napi 4 csésze kávé rendszeres elfogyasztása férfiaknál 40%-kal, nőknél 57%-kal csökkentheti a köszvény kialakulásának kockázatát.
 • a bél egészsége: napi 3 csésze kávé fogyasztása akár 3 hétig növelheti a jótékony bélbaktériumok mennyiségét és aktivitását.

Mellékhatások

A koffeinfogyasztás általában biztonságosnak tekinthető, bár szokásformáló.

A túlzott fogyasztáshoz kapcsolódó mellékhatások közé tartozik a szorongás, nyugtalanság, remegés, szabálytalan szívverés és alvászavar.

A túl sok koffein fejfájást, migrént és magas vérnyomást is előidézhet egyes személyeknél.

Ezenkívül a koffein könnyen átjut a méhlepényen, ami növelheti a vetélés vagy az alacsony születési súly kockázatát. A terhes nőknek korlátozniuk kell bevitelüket.

A koffein kölcsönhatásba léphet bizonyos gyógyszerekkel.

Ajánlott adagolás

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) és az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) egyaránt biztonságosnak tartja a napi 400 mg koffein bevitelét. Ez napi 2-4 csésze kávét jelent.

Ennek ellenére érdemes megjegyezni, hogy az 500 mg koffein egyszeri adagja halálos túladagolást is jelenthet. Ezért ajánlott korlátozni az egyszerre elfogyasztott koffein mennyiségét 200 mg-ra.

Milyen ételek és italok tartalmaznak koffeint?

A koffein természetesen megtalálható bizonyos növények magjában, termésében vagy levelében. Ezeket a természetes forrásokat begyűjtik és feldolgozzák koffeintartalmú ételek és italok előállítására.

Íme néhány népszerű ital 240 ml-es adagjában található koffein mennyiség:

 • Espresso: 240-720 mg
 • Kávé: 102-200 mg
 • Yerba mate: 65-130 mg
 • Energiaitalok: 50-160 mg
 • Főzött tea: 40-120 mg
 • Üdítőitalok: 20-40 mg
 • Koffeinmentes kávé: 3-12 mg
 • Kakaóital: 2-7 mg
 • Csokoládé tej: 2-7 mg

Egyes élelmiszerek koffeint is tartalmaznak. Például 1 uncia (28 gramm) tejcsokoládé 1-15 mg-ot tartalmaz, míg 1 uncia étcsokoládé 5-35 mg-ot.

Néhány vényköteles vagy vény nélkül kapható gyógyszerben, például hideg-, allergia- és fájdalomcsillapítókban is megtalálható koffein. A zsírégető kiegészítők gyakori összetevője is.

Gyakori kérdések

Mi a koffein képlete?

A koffein más néven 1,3,7-trimetil-xantin. A koffein metilxantin-származék, fehér, keserű ízű, kristályos vegyület.

A koffein képlete a C8H10N4O2.

Mi az a koffein túladagolás?

A koffein túladagolás akkor formul elő, ha napi kb. 600 mg koffeint fogyasztunk vagy egy adagban 400 mg-ot. Ez persze egyénenként változik.
A túladagolás jelei a remegés, nehézlégzés, az erős szívdobogás és szívritmuszavar, az émelygés, szédülés és hányingert.

Mennyi koffein van a kávéban?

1 csésze (200 ml) hosszú kávé koffein tartalma kb. 100 mg, 1 csésze eszpresszó (60 ml) 90 mg-ot tartalmaz.

1 csésze (220 ml) fekete tea koffein tartalma 50 mg.

1 doboz energiaital (250 ml) 90 mg, 1 doboz kóla (355 ml) 40 mg koffeint tartalmaz.

Tovább olvasom

Gyártók

BioTech USA · Olimp Labs · GymBeam
Pozíció
Név (emelkedő)
Név (csökkenő)
Ár (emelkedő)
Ár (csökkenő)
Dátum (emelkedő)
Értékelés
Népszerűség
Készlet

További összetevők:

töltés

TÖLTÉS