Ügyfélszolgálat: +36(30)451-6801

kapszulaCENTER

A melatonin tabletta hatása és szedése

Antioxidáns Szem vitamin Idegrendszer
melatonin hatása

Mi az a melatonin?

A melatonin egy emberi hormon, amelyet az agyban található tobozmirigy termel és a szervezet cirkadián ritmusának szabályozásáért felelős a természetes alvási ciklus irányítsa érdekében.

Ennek megfelelően az álmatlanság esetén használják alvássegítőként. Az alvási problémákon kívül a melatonin segíti az immunrendszer működését, a vérnyomás és a kortizolszint szabályozását.

Emellett antioxidánsként is működik, és kutatások szerint az olyan egészségügyi problémákon is segíthet, mint a szemproblémák, depresszió vagy reflux.

A melatonin hatása

1. Segíti az álomba szenderülést

Sokan a melatonint az alváshormon jelzővel társítják, és nem alaptalanul. Az egyik legnagyobb mértékben fogyasztott természetes alvássegítő tabletta, aminek szedése elősegíti a nyugodt alvást.

Egy vizsgálat, melyben 50 olyan ember vett részt, akik nehezen tudtak elaludni megállapította, hogy a melatonin szedése a lefekvés előtti 2 órában segítette az elalvást és növelte annak minőségét. [1]

Egy 19 álmatlanságban szenvedő alany bevonásával végzett vizsgálatban hasonló eredmény született, a melatonin kapszula alkalmazása csökkentette az elalváshoz igényelt időt és fokozta az alvás minőségét, illetve annak teljes hosszát. [2]

2. Csökkentheti a szezonális depresszió tüneteit

A szezonális depresszió (szezonális affektív zavar - SAD), gyakori állapot a lakosság körében, az emberek majdnem 10%-a érintett. A depresszió ezen típusa szorosan kapcsolható az évszakok változásához, főként ősz végén és tél elején alakul ki. A problémát a kutatások összefüggésbe hozták a cirkadián ritmus változásával, amelyet évszakok fényváltozása okoz.

Egy klinikai vizsgálat - melyben 68 emberen vett részt - bebizonyította, hogy a cirkadián ritmus megváltozása segít a szezonális depresszió kialakulásában, de a melatonin tabletta csökkenti ennek tüneteit. [3]

3. Növelheti a növekedési hormon szintjét

Az emberi növekedési hormon (HGH) kulcsfontosságú a sejtek növekedéshez és a regenerációjához. A HGH szintje hatással van az izomtömegre és az erőszintre is. Néhány tanulmány az állítja, hogy a melatonin egyik hatása a férfiak HGH szintjének növekedése.

Egy tanulmány, melyben 8 férfi vett részt megállapította, hogy mind az alacsony (0,5 mg), mind a magas (5 mg) dózisban adott melatonin növelte a HGH szintjét. [4]

Egy 32 férfin elvégzett vizsgálat szintén ezt az eredményt mutatta. [5]

4. Támogatja a szem egészségét

A melatonin antioxidáns tulajdonságainak köszönhetően segít megelőzni az oxidatív stressz okozta sejtkárosodást és így védeni a szemet. Szedése hatásos lehet az olyan betegségek ellen, mint a makuladegeneráció (AMD) és a glukóma.

Egy vizsgálat szerint a napi 3mg melatonin adagolása hatásos lehet a makuladegeneráció ellen. A vizsgálatban 100 beteg vett részt, 6-24 hónapon keresztül. Azt tapasztalták, hogy a melatonin sikeresen megvédte a retinát a betegségektől, csökkentette az időskori látáskárosodást és a látás is tiszta maradt. [6]

Egy patkányokon elvégzett kísérlet azt találta, hogy hasznos lehet a retinopátia elleni küzdelemben, csökkentve annak súlyosságát, előfordulási arányát és az esetleges látásvesztés esélyét.

5. Segíthet a reflux kezelésében

Gyomorégés, böfögés és hányinger? Ez utalhat a refluxra (GERD), ami egy olyan állapot, ahol a gyomorsav visszaáramlik a nyelőcsőbe, és ezzel számos problémát okozhat a szervezetben.

Szerencsére a melatonin ezen is segíthet, hiszen visszafogja a nitrogén-oxid termelését és a gyomorsav kiválasztását. A NOX a nyelőcső alsó záróizmának ellazításában vesz részt, és ez segíti a gyomorsav visszaáramlását. [7]

Egy vizsgálat szerint - amiben 36 ember vett részt - a melatonin egyedüli és kombinált GERD gyógyszeres szedése (omeprazollal) nagy mértékben csillapította a gyomorégés tüneteit. [8]

Ráadásul egy másik vizsgálat megállapította, hogy a melatonin tabletta hatékonyabbnak bizonyult az omeprazol gyógyszeres kezelésnél is. A 40 napos tesztet követően a 351 refluxos beteg közül azok, akik melatonint kaptak 100%-ban éreztek javulást, míg az omeprazolt kapó csoportban csak 65.7%-ban. [9]

6. Melatonin az autizmus ellen

Tanulmányok kimutatták, hogy sok autista ember szervezete nem termel elég melatonint, és gyakran alvásproblémákkal küzd.

Egy 2014-es áttekintő tanulmány szerint a melatonin segített az autistáknak, hogy hamarabb el tudjanak aludni. Emellett tovább és mélyebben is aludtak. Néhány autista esetében a jobb alvás segített a nappali viselkedésükben is.

7. Segít az időeltolódás átvészelésében

Időeltolódás (jet-lag) akkor következik be, amikor időzónák között utazunk. Az utazás után néhány napig a szervezet belső órája még mindig arra a helyre van beállítva, ahonnan jött, nem pedig arra, ahová érkezett. Ez fáradttá teheti és nehézségekbe ütközhet a fókuszálás.

Kutatások szerint a melatonin segíthet a jetlag tüneteinek leküzdésében. Az Amerikai Alvásgyógyászati Akadémia támogatja a melatonin használatát az időeltolódás csökkentése és a jobb alvás érdekében, ha több időzónán keresztül utazik.

A melatonin szedése

A melatonin napi 0,5 - 10 mg-os adagban szedhető.

Mivel nem minden melatonin kapszula egyforma, a káros mellékhatások elkerülése érdekében a legjobb, ha követi a címkén ajánlott mennyiséget.

Ajánlott alacsonyabb adaggal kezdeni, és szükség szerint növelni, hogy megtaláljuk a számunkra megfelelőt.

Ha a melatonint az alvásminőség javítására használja, a maximális hatékonyság érdekében próbálja meg lefekvés előtt 30 perccel bevenni.

Ha a cirkadián ritmus korrekciójára és egy szabályosabb alvási rend kialakítására használja, akkor körülbelül 2-3 órával lefekvés előtt vegye be.

Melatonin mellékhatások

A kutatások azt mutatják, hogy a melatonin biztonságos és nem okoz függőséget mind rövid, mind hosszú távú használat esetén.

Azon aggodalmak, hogy  a melatonin pótlása csökkentheti a szervezet azon képességét, hogy természetes módon termelje azt, nem megalapozottak.

A melatonin leggyakoribb mellékhatásai közé tartoznak a hányinger, a fejfájás, a szédülés és az álmosság.

A melatonin kölcsönhatásba léphet bizonyos gyógyszerekkel, köztük antidepresszánsokkal, vérhígítókkal és vérnyomáscsökkentőkkel, így ha bármelyiket szedi beszéljen kezelőorvosával.

melatonin képletemelatonin tabletta melatonin spray

Gyaroki kérdések

Miben található melatonin?

 • Banán
 • Zab
 • Paradicsom
 • Rizs
 • Csemegekukorica
 • Gyömbér

Biztonságos a melatonin tabletta gyerekeknek?

Mivel a melatonin hatásait vizsgáló hosszú távú tanulmányok csak felnőttekre korlátozódnak, gyermekek és serdülők számára jelenleg nem ajánlott a szedése.

Terhesség és szoptatás esetén szintén nem javasolt a melatonin szedése.

Hozzászólások

Új hozzászólás

  Kapcsolódó termékek

  töltés

  TÖLTÉS