Ügyfélszolgálat: +36(30)451-6801

kapszulaCENTER

Taurin

(6 termék)

A taurin számos energiaital összetevője, de tulajdonképpen egy aminosav, amely számos funkciót támogat. Mik a hatásai és forrásai? Találd meg a számodra megfelelő kiegészítőt!

Mi az a taurin?

A taurin az aminosavak egy fajtája a szervezetben. Különösen az agyban, a szemekben, a szívben és az izmokban koncentrálódik. A legtöbb aminosavtól eltérően nem használja a szervezet a fehérjék előállítására, ezért ez feltételesen elengedhetetlen aminosavnak minősül.

A szervezet képes bizonyos mennyiségű taurin előállítására, és bizonyos élelmiszerekben is megtalálható, azonban étrend-kiegészítő kapszula formájában is bevihető.

A nipi hiedelem ellenére a taurint nem a bika vizeletéből vagy spermájából nyerik ki. A név a latin taurus szóból származik, aminek jelentése "bika", tehát az összetévesztés forrása ez lehet.

A taurin hatása

1. Segíthet a szív- és érrendszeri megbetegedések csökkentésében

A vizsgálatok azt mutatják, hogy a taurin csökkentheti a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát, úgy hogy csökkenti a vérnyomást és a gyulladásokat. Egyes bizonyítékok arra utalnak, hogy a taurin javítja a szív bal kamrájának működését és nyugtatja az idegrendszert.

A kutatások továbbá azt is mutatják, hogy a taurin - akár rövid távú kiegészítésként is - képes a fizikai funkciók támogatására, csökkenti a szív-érrendszeri kockázatokat, amelyek a testmozgás után előfordulhatnak, és javítja a szívelégtelenségben szenvedő betegek kapcsolatos problémáit. Ugyan több tanulmányra van szükség, használata mindenki számára ígéretes, aki szívbetegségben szenved.

2. Lehetséges, hogy csökkenti a Parkinson-kór mellékhatásait

A vizsgálatok azt mutatják, hogy a taurin segíthet az agysejtek regenerációjában. A tesztek során alacsony a taurinszint volt jellemző a Parkinson-kórban szenvedő betegeknél.

Kutatások szerint a taurin képes segíteni az agysejtek növekedését az őssejtek stimulálásával és az idegsejtek életének növelésével. Továbbá megtudtuk, hogy új agysejtek növekedhetnek a hippocampusban, ami az agy azon része, amely felelős a memóriáért, taurintartalmú ételek és kiegészítők fogyasztásának segítségével. Úgy tűnik, jól együttműködik a glicin aminosavval az agy serkentésére.

3. Csökkentheti a metabolikus szindrómát

Ha rendelkezik kockázattal az agyvérzés, a cukorbetegség, a vesebetegség, a rák és az elhízás okozta betegségek, a magas vérnyomás, az inzulinrezisztencia, a magas triglicerid- és az alacsony HDL-szint okán, akkor lehet, hogy metabolikus szindrómája van.

A Food & Function című folyóiratban megjelent áttekintés azt akarta tudni, hogy mire képes a taurin a metabolikus szindróma leküzdésében. A kutatók azt találták, hogy mind az emberi, mind az állati vizsgálatok után a taurin "hatékonyan hatott a metabolikus szindrómára".

4. Támogatja a periodontális betegség gyógyulását

A taurin egy antioxidáns. Ez azt jelenti, hogy segíthet a szabad gyökök és az oxidatív stressz elleni küzdelemben a szervezetben. A kutatók megfigyelték a periodontális betegségben szenvedő betegeket, hogy megértsék a taurin hatását a krónikus parodontitisben szenvedők gyógyulásában. Az adatok szerint a taurin nagymértékben javította a betegek antioxidáns szintjét a lipid peroxidációs termékek (TBARS) és az antioxidáns enzimek szintjének növelésével, ezért javult a gyógyulási folyamat.

5. Javíthatja az atlétikai teljesítményt

A taurin elősegítheti a sportteljesítmény javulását. A skóciai Stirling Egyetem egy kutatócsoportja által végzett vizsgálat olyan középtáv futókat értékelt ki, akik taurin kapszulákat fogyaszasztottak. Az alanyok 90 százaléka esetében néhány másodperccel javult a sportteljesítmény. És ugye a futók világában néhány másodperc mindent jelenthet. A sportolók 1000 milligramm taurint fogyasztottak két órával a futás előtt, és a kiegészítés nem befolyásolta a légzőrendszert, a pulzusszámot vagy a vér laktátszintjét. Az eredmények szerint 99.3 százalékos esély van arra, hogy a taurin segítséget nyújtson a sportolók teljesítménye az időmérés során.

Azonban más kutatások különböző eredményeket találtak, néhány kutatás nem talált számmottevő teljesítményjavulást a taurin szedését követően. 

Nyilvánvaló, hogy további kutatásra van szükség, de úgy tűnik, bizonyíték van arra, hogy a taurin a megfelelő körülmények között javíthatja a sportteljesítményt.

6. Csökkentheti a stresszt

A taurin olyan aminosav, amely nyugtatja az idegrendszert a GABA neurotranszmitter előállításának elősegítésével. A GABA szintjének emelésével a taurin lehetővé teszi a test számára, hogy kezelje a szorongást és elkerülje a kortizol és adrenalin tüskéket, amelyek szorongással és stresszel járnak.

Ha alacsony a taurin szint, az idegrendszered túlzott mértékben reagál a stresszre. A krónikusan feszült idegrendszer tartósan magas kortizol szintet jelent, és gyakran a testzsír növekedését is. Ha bármilyen tapasztalata van a zsírégetéssel kapcsolatban, tudja, hogy a test leginkább akkor hajlandó megszabadulni a felesleges zsírpárnáktól, ha nyugodt, stresszmentes vagy nem túlzottan stimulált. A taurin egyszerű stresszcsökkentő hatása segít a testösszetétel javításában és a testsúlycsökkenésben.

7. Segíti a zsírégetést

A taurin segíti a testet a zsírok metabolizálásában, ami elengedhetetlen az energiatermeléshez és a sovány izomzathoz. De fontos számos egészségügyi szempontból is, mert a jótékony zsírok szerepet játszanak a test minden sejtjének egészségében.

A zsírégetés így működik: a karnitin felelős a zsírok szállításáért a sejtekbe, hogy a testben energiaként hasznosítsa. Az izom karnitin szintjének növelésével támogatja a zsírégetési folyamatot, de megfelelő taurinnal is rendelkeznie kell ahhoz, hogy ez megtörténjen. A taurin szerepet játszik a zsíranyagcsere kezdeti szakaszában, míg a karnitin a zsírt a sejtbe veszi, hogy a teste elégesse.

8. Fokozhatja a tesztoszteron szintet

A taurin bizonyítottan növeli a tesztoszteron termelést, miközben nem növeli az ösztrogén hormon koncentrációját. Egy tanulmány megállapította, hogy a taurin-kiegészítés stimulálja a tesztoszteron termelést. A javasolt napi adag 3-5 gramm taurint egy 85 kg-os embernél.

Nyilvánvaló, hogy a megfelelő testoszteron szint elengedhetetlen a férfiak ideális testösszetételhez, mivel a tesztoszteron fokozza a sovány tömeggyarapodást és küzd a zsíros lerakódások ellen. Ráadásul jól ismert, hogy az alcsony tesztoszteronnal rendelkező férfiaknál rosszabb az egészségi állapot is, különösen jellemző a rossz anyagcsere és a cukorbetegség kialakulásának esélye.

A taurin egy olyan tápanyag, amely mind a férfiak, mind a nők számára fontosak a reproduktív egészség szempontjából. A taurin mellett a karnitin, az omega-3 zsírsavak, a magnézium, a cink és a D-vitamin mindegyike alapvető fontosságú az egészség és az ideális testösszetétel szempontjából.

9. Az alvás minőségének javítása

A magnézium és a taurin együttes választása segít a stressz megszüntetésében, az idegrendszer megnyugtatásában és a jobb alvás előidézésében. Továbbá összességében jobb általános hangulatot biztosít. A magnézium vagy taurin hiányos betegek esetén nagyobb a depresszió és a motiváció hiányának kockázata.

A magnézium jól ismert, hogy megnyugtatja az idegrendszert, és ellenáll a fáradtságnak. Hasonlóképpen, a taurin növeli a GABA szintet, megnyugtatja az idegrendszert és csökkenti a szorongást és a stressz hormonok szintjét, amelyek gátolják a pihenést.

10. A taurin további lehetséges hatásai

 • Antioxidáns
 • Csökkentheti a gyulladásokat
 • Segíthet a fertőzések elleni küzdelemben
 • Segíthet a rák elleni küzdelemben
 • Segíthet a cukorbetegség kezelését
 • Védi a szívet
 • Megelőzi a magas vérnyomást
 • Megelőzi a magas koleszterinszintet
 • Támogatja a májat, a vesét, a tüdőt és a szemeket
 • Segít az elhízás elleni küzdelemben
 • Növeli a teljesítményt
 • Támogatja az izomrendszert
 • Segíthet a csontok egészségének javításában
 • Védi a bőrt
 • Segít a cisztás fibrózis kezelésében
 • Megvédhet a stroke ellen
 • Segíthet az epilepszia kezelésében
 • Csökkentheti a szorongást
 • Segíthet csökkenteni a depressziót
 • Segít az Alzheimer-kór kezelésében
 • Serkenti a tanulást
 • Csökkentheti az ADHD tüneteit
 • Fontos a reprodukcióhoz
 • Véd a hyperthyreosis ellen
 • Elősegíti a hosszú élettartamot

Mitől lehet alacsony a taurin szint?

Számos tényező játszhat szerepet a test alacsony taurin szintjében. Például azok, akik vegetáriánus vagy vegán étrendet követnek, valószínűleg nem fogyasztanak elegendő aminosavat. Bizonyos betegségek, például a cukorbetegség, a rák, a máj-, a vese- vagy szívelégtelenség szintén kimerítik a test taurin tárát. A taurin hiányt befolyásoló egyéb tényezők a következők:

 • A cisztein és a metionin, valamint a ciszteinszulfin dekarboxiláz enzim alacsony szintje
 • Az A-vitamin, a cink és a piridoxál-5-foszfát (a B6-vitamin aktív formája) hiánya
 • A mononátrium-glutamát (MSG) tartalmú élelmiszerek túlzott bevitele, ami lecsökkenti a taurin szintet
 • Candida fertőzés. Ez az állapot béta-alanin nevű aminosavat termel, amely a taurinnal versenyez a vesében való felszívódás érdekében. ilyenkor a taurin a vizelettel távozik.
 • Az öregedés szintén fontos tényező, mivel a taurin termelése lelassulhat, ahogy öregszünk. 

A taurin hiánytünetei

Azt, hogy taurin hiányban szenved nehezen lehet meghatározni, mert a tünetei nagyon hasonlítanak más rendellenességekhez. Íme néhány lehetséges jel az aminosav hiányára:

 • Látászavarok - megfelelő mennyiségű taurin szükséges a retina megfelelő működéséhez
 • Hipertónia - a taurin valójában szerepet játszik az erek és a szív egészségében.
 • Problémák az állóképességével és annak ezdés utánni helyreállításával - a taurin alapvető fontosságú a teljesítmény és az állóképesség javításában.
 • Depresszió és szorongás - az aminosav szerepet játszik a kognitív funkciókban, ezért az elégtelen szintje depresszióhoz és szorongásos tünetekhez vezethetnek.
 • Súlygyarapodás - a taurin ténylegesen támogatja a szervezet metabolizációját, amely a zsírt energiaforrássá alakítja.

A taurin miben található?

A taurin fő forrásai az állati eredetű élelmiszerek, például a hús, a hal és a tejtermékek.

Bár egyes vegetáriánus élelmiszerek kisebb mennyiségben tatalmaznak taurint, nem valószínű, hogy ezek elegendő mennyiséget biztosítanak a test számára.

A taurint gyakran adják hozzá az energiaitalokhoz is, amelyek akár 600-1000 mg-ot is tartalmazhatnak. Azonban nem ajánlott az energiaitalok nagy mértékű fogyasztása más olyan összetevők miatt, amelyek károsak.

Mennyi a taurin tartalom bizonyos élelmiszerekben? Íme néhány közelítés:

 • Hús és baromfi: 11 - 306 milligramm / 100 gramm
 • Tenger gyümölcsei: 11 - 827 milligramm / 100 gramm
 • Tejtermékek: 2 - 8 milligramm / 100 milliliter
 • Az anyatej és a csecsemőtápszer: 4 - 7 milligramm / 100 milliliter

taurin kapszula

A taurin szedése

A leggyakoribb dózis napi 500 - 2000 mg. A toxicitás felső határa azonban sokkal magasabb, és még a 2000 mg-ot meghaladó dózis is jól tolerálható. A taurin biztonságosságára vonatkozó kutatás azt sugallja, hogy napi 3000 mg-ig biztonságos.

A legegyszerűbb és legköltséghatékonyabb megoldás a taurin por, a kapszula vagy tabletta szedése.

A taurin mellékhatásai

A rendelkezésre álló bizonyítékok szerint a taurin por negatív mellékhatásokat nem idéz elő az ajánlott mennyiségben.

Akárcsak a legtöbb aminosav alapú kiegészítés esetében, problémák jelentkezhetnek vesebetegségben szenvedőknél.

A taurin és a magas koffein tartalmú italok fogyasztása hoszzú távon nem ajánlott. Szintén ne fogyassza a taurin tartalmú italokat alkohollal együtt.

A terhes nőknek el kell kerülniük a taurin kapszulák használatát, mivel a terhesség alatt az anyai taurin-kiegészítés inzulinrezisztenciát és elhízást okoz, legalábbis a patkányokon végzett kísérletek szerint.

Tovább olvasom
Pozíció
Név (emelkedő)
Név (csökkenő)
Ár (emelkedő)
Ár (csökkenő)
Dátum (emelkedő)
Értékelés
Népszerűség
Készlet
töltés

TÖLTÉS