Szállítás

 már 590 Ft-tól

 15 000 Ft felett ingyenes

 diszkrét csomagolás

 további információk
Miért érdemes nálunk vásárolni?

 teljes diszkréció, jelöletlen csomagolás

 15 000 Ft felett ingyenes szállítás

 100% elégedettség garancia

 30 napos pénzvisszafizetési garancia

 ajándék csajozási ebook

Mi az a BCAA és mik a hatásai

Aminosav

2017. április 8.

BCAA hatása

Úgy tűnik az izomépítés során az emberek nem képesek megfelelő mennyiségű fehérjét fogyasztani. Bőséges mennyiségű csirke, steak, tojás vagy hal fogyasztása mellett számos étrend-kiegészítő fehérjét (tejsavó vagy kazein) - por vagy kapszula formájában - szedünk, melyek más-más biológiai indexel rendelkeznek. De nem állunk meg itt, a fehérjékben található aminivosavakat, mint a BCAA is, már külön-külön is szedhetjük.

Még a legkomolyabb testépítők is elcsodálkoznak azon, hogy miért kell további aminosavakat fogyasztani, mikor az általuk fogyasztott fehérjék már amúgy is tartalmaznak aminosavakat. Az igazság az, hogy az egyes aminosavak többféle úton befolyásolhatják az izomnövekedést, ám a közülük egyik sem lehet olyan fontos, mint az elágazó láncú aminosavak, azaz a BCAA.

Az elágazó láncú aminosav kiegészítők (BCAA-k) már régebb óta elérhetőek, mint például a kreatin vagy a béta-alanin, de kevesen látták a teljes körű képességeiket az izomnövekedést és a teljesítményt illetően. A BCAA kutatások az utóbbi években elszaporodtak, és a kutatási eredmények a testépítés világát is megmozgatták. Ma már tudjuk, hogy a BCAA hatása messze túlmutat az egyszerű izomszövet építésén.

Mi is az a BCAA?

A BCAA-t a leucin, az izoleucin és a valin alkotja. A „elágazó láncú aminosav” megenvezés is ebből a szerkezetből származik, hiszen mindegyik elágazó struktúrácjú. A BCAA hihetetlenül lényeges és valóban az esszenciális aminosav kategóriába sorolható. Az esszenciális aminosavak olyan vegyületek, melyeket a szervezet nem képes szintetizálni, így a megfelelő utánpótlását külső étrendi forrásokból kell biztosítani. Sőt, még ha körülbelül 20 aminosav is kapcsolható az izmok növekedéséhez, az izomszövet harmadik legfontosabb aminosavja a BCAA, amely a fehérjeszintézis és az energiatermelés alapjait biztosítja (Harper AE et al 1984; Patti ME et al 1998; Xu G et al 1998; Anthony JC et al 2001). Tehát, ha az izom növekedés a cél, akkor a BCAA használata szinte kötelező.

bcaa szerkezete

Mire jó és mik a BCAA hatásai?

 • Növeli a fehérjeszintézist: a BCAA-k (például leucin) sokkal jobban serkentik a fehérjeszintézist, mint a hagyományos fehérjék, mert már eleve le vannak bontva a szervezet számára szükséges aminosavakra. A fehérjeszintézis sebességének növekedése a magyarázat arra, hogy a BCAA miért segít maximalizálni az izmok regenerálódását.
 • Segíti a zsírégetést: a felmérések azt mutatják, hogy azok az emberek, akik nagyobb BCAA bevitellel táplálkoznak kevesebb testzsírral, több izommal, és a jobb testösszetétel rendelkezenek.
 • Javítja a mentális funkciókat:  javíthatja a mentális funkcióidat, a koncentrációképességedet és az agyi működést.
 • Csökkenti az izmok lebontását: edzés során a szervezet katabolikus állapotba kerül, azaz szöveteket (izmokat, zsírt, stb) bont le, hogy biztosítsa a megfelelő mennyiségű enrgiát. A kívülről bevitt BCAA segíti a fehérje szintézist, és a szervezet számára szükséges energiaforrást is pótolja, így izomnövekedés következik be.
 • Csökkenti a fáradtság érzetet: a BCAA gátolja a szerotonin termelést, amely gyakran emelkedik edzés közben. A szerotonin növeli a fáradtság érzését, amely az edzések végét is jelenti. A BCAA megakadályozza ennek bekövetkezését, így több energiát és hosszabb, keményebben edzéseket érhetünk el velük.
 • Energizáló, gyorsítja a regenerációt: az előző két pont alapján növeli az edzések intenzitását és gyorsítja az edzések utáni regenerációs időt.
 • Növeli az izomtömeg mennyiségét és annak minőségét
 • A BCAA csökkentheti laktát szintet edzés után és javíthatja az izmok oxidációját.
 • Jótékony hatása van a vércukor szintjének stabilizálásában

A BCAA mellékhatásai

Habár a BCAA mellékhatásoktól mentes, ha a következő kategóriák egyikébe esik, akkor nem ajánlott a szedése, konzultáljon orvosával.

 • Terhesség: habár nincs bizonyíték sem mellette, sem ellenem ha terhes vagy még szoptat, akkor nem ajánlott BCAA szedése.
 • Műtétek előtt: mivel a BCAA hatással lehet a vércukor szintjére, ezért már 2 héttel a műtétek előtt nem ajánlott a használata.

Nagy mennyiségű BCAA szedése során javasolt a B vitaminok pótlása is. A B-vitaminok kritikusak az aminosav anyagcsere folyamán és szintjük nagyon lecsökkenhet nagy dózisban szedett BCAAk esetén. B vitaminban gazdag ételek: spenót, petrezselyem, brokkoli, cékla, spárga, lencse, paprika, papaya, narancs, sárgadinnye.

A BCAA adagolása 

A BCAA szedése naponta 3-5 alkalommal ajánlott, melyek fontossági sorrendben a következők:

 • edzés után
 • edzés előtt
 • edzés közben
 • reggel, felébredés után
 • közvetlen lefekvés előtt

A bevitt mennyiség alalmanként 3-5 g között javasolt.

BCAA tartalmú ételek

A legegyszerűbb módja a BCAA pótlásnak tabletták vagy kapszulák formájában lehetséges. Emellett a BCAA por is igen kedvelt, eltekintve az ízétől. Azonban, ha szeretnénk természetes formában pótolni a BCAA szükségletünket, akkor érdemes fogyasztani a következő ételeket: csirke, hal, tejtermékek, tojás, bab, lencse, barna rizs, teljes kiőrlésű búza, a kukorica és a diófélék.


Az egyes fehérjék BCAA tartalma:

 • Tejsavófehérje-izolátum 26%
 • Tejfehérje 21%
 • Izomfehérje 18%
 • Szójafehérje izolátum 18%
 • Búza fehérje 15%
Kapcsolódó termékek

Hagyjon egy hozzászólást

0 / 5
4:00