Ügyfélszolgálat: +36(30)451-6801

kapszulaCENTER

Kondroitin szulfát

(11 termék)

A kondroitin a piacon elérhető legkedveltebb ízületvédő, ami segít abban, hogy helyreállítsa a kopott porcokat. Most mindent megtudhat róla!

A kondroitin (angolul: chondroitin) a piacon jelenleg kapható legkedveltebb táplálékkiegészítők egyike az izületek védelme érdekében, mivel segít természetes módon helyreállítani a porcokat és fokozza az edzést követően a károsodott szövetek helyreállítását.

A kondoitin a porc fontos szerkezeti eleme és az egyik legfontosabb anyag, amely lehetővé teszi az ízületek ellenállását a nyomással szemben. A kondroitin kapszulákat sokan szedik ízületi fájdalomra, osteoarthritis-ra és egyéb öregedéssel járó porckopásos tünetre. Gyakran fordul elő olyan készítményekben, amelyek hasonló hatású anyagokat tartalmaznak, például a glükózamin és az MSM mellett.

Bár a kondroitin nem minden esetben és mindenkinél nyújt segítséget az ízületi fájdalmak elkerülésében, sok tanulmány alátámasztja annak hatékonyságát és biztonságát is. Az amerikai Natural Medicines Comprehensive Database a kondroitint „esetlegesen hatékonynak” minősítette az osteoarthritis kezelésében, míg a glükózamin hatását "valószínűleg hasznos"-nak ítélte.

Eltekintve attól, hogy enyhíti az ízületi gyulladásos betegek állapotát, a kondroitin (és a glükózamin) segíthet a krónikus térd- vagy a sacroiliaciás fájdalomban (SI ízületi fájdalom), ami a felső láb és a hát alatti rész fájdalmát okozhatja. 

Mi az a kondroitin szulfát?

A kondroitin egy természetes anyag, amely az emberi testben megtalálható és a porc fő összetevője. A húsleves valószínűleg a legjobb módja annak, hogy otthoni körülmények között pótolja a glükózamin és a kondroitin tárakat természetes ételek segítségével. A kiegészítő formában megtalálható kondroitin természetesen származhat állati porcokból (marha, sertés vagy cápa) vagy lehet az ember által előállított.

A laboratóriumi körülmények között készített kondroitin formát chondroitin-szulfátnak nevezik, amely a kondroitin és az ásványi sók kombinációja, és elősegíti annak felszívódását.

Mit csinálnak a kondroitin-kiegészítők? Mind a természetes, mind a laboratóriumi kondroitin segít a kötőszövet kialakításában szerte testben, beleértve az ízületeket és a gyomor-bélrendszert (GI) is. Mivel a kondroitin működése a víz megtartásával jár, segít a merev vagy sérült szövetek és ízületek rugalmasságának megtartásában és növelésében.

Hogyan működik?

A kondroitin az emberi extracelluláris mátrix (ECM) egyik fő összetevője, amely minden szövetben és szervben jelen van, és amely fizikai „állványt” biztosít a szöveteknek. Az ECM vízből, fehérjékből és poliszacharidokból áll.

A chondroitin segíti a cukor és a fehérje molekulák összekapcsolását, és fontos szerepet játszik a szövetek szerkezeti integritásának fenntartásában. Elsődleges előnye a porcok regenerációjának serkentése, ami az a kötőszövet, amely az ízületekben a csontok végeit párnázza.

A kondroitinon belül szorosan kapcsolt szulfátcsoportok vannak, amelyek egy olyan gátat képez, és ellenáll a nyomásnak, a sokknak és akár az elektrosztatikus töltéseknek is, amelyek károsíthatja a szöveteket. A chondroitin technikailag egy komplex szénhidrát forma, amely sokk- és vízelnyelő képességet biztosít, és döntő fontosságú az ízületek / csontok súrlódás nélküli mozgásában. Ez az oka annak, hogy a porcok kondroitin tartalmának elvesztése az oszteoartritisz egyik fő oka.

Jelenléte szintén fontos más szövetben is, beleértve a bőrt, a GI-traktust és az agyat is. Ami az agy extracelluláris mátrixát illeti, segít stabilizálni az agy normál szinapszisait és megvédi az agyat a sérülésektől. Az agy trauma utáni kondroitin szintje gyorsan nő, hogy segítsen új szövetek regenerálódásában.

A kondroitin hatása

1. Segít az ízületi fájdalom kezelésében

A becslések azt mutatják, hogy az Egyesült Államokban több mint 27 millió felnőtt él oszteoarthritissel, amely az arthritis (ízületi gyulladás) és a degeneratív ízületi betegségek leggyakoribb típusa, és amelyet a porcok kopása és a megnövekedett ízületi fájdalom jellemez. A kondroitin-szulfátot gyakran használják az oszteoartrózishoz kapcsolódó fájdalmak kezelésére, különösen olyankor, amikor olyan érzékeny testrészeket érintenek, mint a térd és a kéz.

Összességében a tanulmányok azt mutatták, hogy a kondroitin alkalmazása moderált javulást eredményez az ízületi fájdalmak esetén, bár egyes emberek estén gyorsabb és jobb volt az eredmény - különösen, ha nagyobb adagot kombináltak más kiegészítőkkel és más változásokat is eszközöltek (például az ízületi gyulladásra optimalizált étrend fogyasztása).

Az Arthritis Alapítvány szerint a kondroitin használata átlagosan 10% javulást mutat az artritisszel kapcsolatos fájdalmas tünetek kezelésében (a placebó csoporttal összehasonlítva). A legjobb eredményeket általában akkor érik el, ha a terméket három hónapig vagy annál hosszabb ideig használják. [1]

A közelmúltban lezajlott egyik legnagyobb klinikai vizsgálat szerint (1500 beteg, 6 hónapos időszak), amely a nátrium-kondroitin-szulfát (kondroitin-szulfát) és a glükózamin-hidroklorid (glükózamin) együttes hatásairól szólt a térd osteoarthritis kezelésében megállapította, hogy a két összetevő együttes használata szignifikáns fájdalomcsillapítást eredményezett (az alanyok körülbelül 79 százalákánál minimum 20 százalákkal csökkent a fájdalom).

A kutatók azt is megállapították, hogy a betegek többsége nem tapasztalt a kondroitin okozta káros mellékhatásokat. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a kondroitin szulfát csökkenti a kézfájdalmakat és javítja annak funkciót oszteoartrózis esetén, és biztonságos anyagnak tekinthető. [2]

2. Segít a sérülések helyreállításában és a regenerációban

Még az osteoarthritis nélkül élő emberek számára is hasznos a glükózamin és kondroitin kombináció, hiszen segít megőrizni a porcok egészségét, csökkenteni a fájdalmakat, és növelni a fizikai funkciókat. Csökkenti az ízületi stresszt a testmozgás után vagy sérülés következtében, segítve a testet az új porc szintézisében, tartva az ízületek rugalmasságát és szabályozva a szervezet természetes gyulladásos válaszait.

3. Fokozza a sebgyógyulást és késlelteti a bőr öregedését

A chondroitin és a glükózamin együtt gyorsítja a sebek gyógyulását, javítja a bőrrel kapcsolatos hibákat, csökkenti a bőr gyulladását. A chondroitin segíthet a szervezetben a kollagén termelésében, amely elengedhetetlen a bőr egészségéhez, gyógyulásához és az öregedés bőrre gyakorolt ??hatásainak leküzdéséhez.

A kondroitin és glükózamin együttes alkalmazása gyorsítja a sebek gyógyulását, még a súlyos esetekben is, valamint a horzsolások és égési sérülések esetén is. [3] Néhány tanulmány azt is kimutatta, hogy a bőrátültetést igénylő égési sérülések esetén a kondroitin alkalmazása a kezelő gélekben felgyorsíthatja a gyógyulási időt és jelentősen csökkenti a gyulladást.

Egy másik anyag, amelyet a kondroitinnal kombinálhat a bőr egészségének javítására, a hialuronsav. A hialuronsav (HA) megtalálható a bőrben, a szem gödrökben, a csontokban, a kötőszövetben, az ízületekben, az inakban és a porc szerkezetében - különösen a hialin porcban, amely a csontok végeit fedi, és párnázást biztosít. Ez a kenőanyag, amelyet a szervezet termel növeli a nedvességet és rugalmasságot biztosít.

Az elsődleges módja annak, ahogyan a hialuronsav elősegíti a napsugárzás következtében öregedő (chronoaged) bőr látványát az a vízveszteség csökkentése és így a szárazság, a korpásodás, a szem / száj méretcsökkenésének elkerülése. A hialuronsav krémeket, szérumokat és étrend-kiegészítőket áruházakban értékesítik, valamint természetesen előforduló összetevője a csontvelő.

A glükozamin és kondroitin együtt

A kondroitint és a glükózamint gyakran használják együtt, mert hasonló mechanizmusokkal rendelkeznek a gyulladás csökkentésére és a fájdalom kezelésére - plusz nagyon biztonságosnak tekintik, és kevés kockázatot jelentenek a mellékhatások tekintetében. A glükózamint és a kondroitint gyakran egészítik ki az MSM nevű vegyülettel is.

Mi az a glükózamin, és miben különbözik a kondroitintól? A kondroitinhez hasonlóan a glükózamin egy természetes gyulladásgátló vegyület, amely az emberi porcban és a kötőszövetben található. Technikailag a glükózamin egy olyan amino-cukor, amelyet a szervezet termel és használ fel a szövetekben. Természetes módon bőséges folyadékban, amely az ízületeket körülveszi és védi, és amelyet étrend-kiegészítő formában ugyanolyan célokra értékesítenek, mint a kondroitin-szulfátot.

A vizsgálatok azt találták, hogy a glükózamin porc-regeneráló hatással rendelkezik, és fokozza az ízületek szilárdságát, illetve rugalmasságát. A glükózamin-szulfát a leggyakrabban használt forma az ízületi fájdalmak és az osteoarthritis kezelésében, amely a glükózamin és ásványi sók kombinációja, és amelyet a szervezet könnyen fel tud szívni.

A glükózaminnal alkalmazott chondroitin segít csökkenteni a kollagén csökkenésével és a porc elvesztésével kapcsolatos tüneteket, amelyek az inakban, az ízületekben, a szalagokban, a bőrben és az emésztőrendszerben is megtalálhatók. 

Egészséges embereknél, amikor a porc sérül túlzott használat, sérülés vagy gyulladás miatt, rendszerint új porc kerül a helyére. Sajnos ahogy idősebbek leszünk, az elvesztett porc és a károsodott kötőszövet helyreállítására való képességünk kevésbé hatékony.

Mind az emberek, mind az állatok esetében a glükózamin és a kondroitin stimulálja az új porc termelését, és segíthet a gyulladás csökkentésében is. Hatékony a glükózamin és a kondroitin? Több kutatást is végeztek a glükózamin és kondoritin előnyeiről, és általában a két vegyület kombinálva jobb eredményt érhet el. Együttes előnyök:

  • csökkent ízületi fájdalom
  • az arthritisben szenvedő betegek fizikai funkcióinak javítása
  • egészségesebb bőr
  • jobb emésztési funkciók
  • csontgyógyulás
  • gyorsabb sebgyógyulás

A kondroitin adagolása

A kondroitin kiegészítők sokféle nevet kaphatnak a termékben található speciális formulától függően, így például létezik kondroitin & glükózamin, glükózamin-szulfát és kondroitin-szulfát. Bár a sokszínűség zavaró lehet, de a rendelkezésre álló formák többnyire ugyanúgy használhatók.

Hol vásárolhatja meg?

A kondroitin-kiegészítőket az egészségügyi üzletekben és webáruházakban érheti el. Ha nem tudja biztosan eldönteni, hogy a kondroitin vagy a glükózamin a megfelelő választás önnek, akkor először kérdezze meg kezelőorvosát - különösen, ha más gyógyszereket is szed, mint például fájdalomcsillapítókat.

Jelenleg nincs ajánlott napi dózis a kondroitin vagy a glükózamin szedését illetően. A tanulmányok a következő dózisokat használták:

  • glükózamin önmagában történő alkalmazás esetén: 1500 mg naponta (háromszor 500 mg).
  • kondroitin-szulfát önmagában történő alkalmazás esetén: 1200 mg naponta (háromszor 400 mg). 
  • kombinált glükózamin és kondroitin-szulfát: naponta 1500 mg glükozamin és 800–1200 mg kondroitin.

Kinek ajánlott a kondroitin szedése?

Azok számára, akik a krónikus gyulladásra és a fájdalom kezelésére nem szeretnének fájdalomcsillapítót szedni, hasznos lehet a kondroitin szedése. Ma a kondroitin - különösen a glükózaminnal és MSM-el együtt - a nem szteroid gyulladáscsökkentő szerek (NSAID) népszerű alternatívája lehet.

A nem szteroid gyulladáscsökkentőket naponta alkalmazza több millió beteg, akik különböző egészségügyi feltételek miatt krónikus fájdalommal küzdenek. Sok olyan mellékhatás tapasztalható, amely ezek használatával jár, mint például az emésztőrendszeri panaszok, beleértve az alacsony gyomorsavat.

Bár jelenleg kevés tanulmány létezik, ami közvetlenül hasonlítja össze a kondroitin hatékonyságát a nem szteroid gyulladáscsökkentőkkel, úgy tűnik hasonlóan működnek a csont- és ízületi fájdalmak csökkentésében és a fizikai funkciók javításában, bár a kondroitin használata egy kicsit hosszabb időt vehet igénybe.

A nem szteroid gyulladásgátlók általában gyorsabban csökkentik a fájdalmat (általában néhány héten belül), de a hatások általában eltűnnek a szedés abbahagyásával. Ezen a ponton a chondroitin és a glükózamin előnyei valóban sokkal nyilvánvalóbbá válnak, mivel ugyan időbe telik a gyulladás csökkentése és a porctermelés serkentése, de ennek hatása ez hosszabb ideig tarthat.

A chondroitin tekintetében ugyan főként az oszteoartrózisra gyakorolt hatását vizsgálták, a kutatások azt mutatják, hogy segíthet más aggodalmak, például az emésztőrendszeri megbetegedések és az öregedéssel járó bőrproblémák kezelésében is.

Európa számos országában a kondroitin elfogadott és szabályozott szimptomatikus étrend-kiegészítő formában kapható a porckopás (oszteoartrózis) tüneteire. A Harvard Health Publishing szerint a 2016-os becslések alapján minden ötödik amerikai használ glükózamint és minden tizedik kondroitint. Népszerűségük ellenére az FDA nem szabályozza a kondroitin-termékeket, és hatékonyság szempontjából még mindig nem bizonyítottnak minősülnek.

A kondroitin mellékhatásai

Milyen mellékhatásai vannak a glükózamin és a kondroitin alkalmazásának? Mind a glükózamin, mind a kondroitin ugyanolyan biztonságosnak bizonyult, mint a placebo tabletták, és kevesebb mellékhatást okoztak, mint más gyógyszerek. Ma ezek a kiegészítők tabletta, kapszula, por vagy folyadék formájában kaphatók, és a legtöbb gyógyszerrel vagy étrend-kiegészítővel biztonságosan fogyaszthatók.

Bár ezek a kiegészítők valószínűleg nem okoznak mellékhatásokat, és segíthetnek a fájdalom természetes szabályozásában, nem feltétlenül fognak minden ember számára működni. Ezért ne vegye át a többi gyógyszere helyét, kivéve, ha erről orvosával beszélt. Úgy tűnik, hogy ezek a kiegészítők a leghasznosabbak hosszú távon és más életstílus-tényezőkkel kombinálva - például gyulladásgátló étrend, edzés, nyújtás és stresszcsökkentés.

A legjobb hatás érdekében legalább három hónapig alkalmazzon jó minőségű kondroitint, akár más összetevőkkel együtt, a megfelelő dózisban. Ha nagyobb dózist szed, valószínűleg nagyobb lesz a kondroitin mellékhatása is, ezért mindig figyelmesen olvassa el az adagolási utasításokat.

A jó hír az, hogy ezek a kiegészítők biztonságosak, még akkor is, ha más fájdalomcsillapítókkal kapcsolatosan problémák merülnek fel. Tanulmányok azt mutatják, hogy a kondroitin kiegészítők használata még három éves, hosszútávú használat során sem jelent kockázatot a mellékhatások tekintetében.

Az, hogy mennyi előnye van ezeknek a kiegészítőknek, végső soron a gyulladás szintjétől, az ízületi károsodás mértékétől, az orvosi előzményektől és egyéb életmódbeli paraméterektől függ. Néhány tanulmányban kimutatta, hogy a lehetséges mellékhatások a következők lehetnek: hasi fájdalom, gyomorégés, álmosság, fejfájás és allergiás reakciók (különösen, ha allergiás a kagylóra).

Tovább olvasom
Pozíció
Név (emelkedő)
Név (csökkenő)
Ár (emelkedő)
Ár (csökkenő)
Dátum (emelkedő)
Értékelés
Népszerűség
Készlet
joint plus porcerősítő komplex formula

Panda Nutrition - Joint PLUS

(90 kapszula)

Komplex porcerősítő 11 összetevővel.

5490 Ft

Olimp Flexagen Forte

Olimp Flexagen Forte

(60 tabletta)

Elősegíti az ízületek megfelelő működését.

6390 Ft

CollaBeauty - Kollagén és hialuronsav - 125 kapszula - PureG

PureGold

CollaBeauty

(125 kapszula)

Szeretnénk bemutatni CollaBeauty termékünket, mely nagy mennyiségben tartalmaz 100%-ban természetes eredetű hidroli...

3790 Ft

Joint Complex izületvédő - 90 kapszula - PureGold

PureGold

Joint Complex

(90 kapszula)

Csont-, ízület- és porcerősítő étrend-kiegészítő kapszula hozzáadott MSM, Glükozamin és kondroitin

3990 Ft

olimp flex xplode

Olimp Flex XPlode

(504 g)

Ízületvédő termék az ízületek, porcok és kötőszövetek védelmére

11590 Ft

olimp Arthroblock Forte

Olimp Arthroblock Forte

(60 kapszula)

Ízületvédő, amely tartalmazza az ízületek számára a 7 legfontosabb aktív összetevőt.

4990 Ft

Olimp Glucosamine Plus

Olimp Glucosamine Plus

(60 kapszula)

Nagy adag glukozamin-szulfát és kondroitin-szulfát, melyek bizonyítottan hatásosan képesek karbantartani az izületeket

3790 Ft

Nutriversum - Collagen +

Nutriversum - Collagen +

(600 g)

Hidrolizált marha kollagén, hialuronsav, C-vitamin és Kondroitin tartalmú kiegészítő.

7290 Ft

nutrend Flexit Gold Drink

Nutrend Flexit Gold Drink

(400 g)

ízületvédő termék még erősebb még jobb öszetétellel, így kiválóan alkalmas az ízületi problémák kezelésére és az ízületek, porcok védelmére, megelőzésére.

6900 Ft

Nutriversum Joint Guard kapszula

Nutriversum - Joint Guard Gold

(120 kapszula)

Glülozamin-szulfátot, kondroitin-szulfátot, metil-szulfonil-metánt (MSM) és kollagént tartalmazó, izületvédő kapszula.

4790 Ft

Walmark proenzi 3 expur

Walmark Proenzi 3 Expur

(90 kapszula)

Izületjavító készítmény (Glukózamin-szulfát, Kondroitin-szulfát, MSM, ExPur komplex hatóanyagokkal)

7490 Ft

További összetevők:

töltés

TÖLTÉS