Ügyfélszolgálat: +36(30)451-6801

kapszulaCENTER

CLA (Konjugált Linolsav)

(9 termék)

A CLA, azaz a konjugált linolénsav különböző izomerek kombinációi, amely elsősorban a vörös húsokban és tejtermékekben található és remek zsírégető hatása mellett rákellenes és antioxidáns.

A CLA (konjugált linolsav) nagy figyelmet kapott a fitnesz iparban, és növekvő népszerűségnek örvend az edzőtermekben, a testépítők körében és a zsírégető szereket kereső egyéneknél. Talán hallott már a CLA-ról, de mi is az és valójában hogyan kapcsolódik a fogyáshoz? A CLA, aza a konjugált linolsav a zsírsavak omega családjához tartozik. A CLA legalább 28 linóinsav-izomer keveréke - egy esszenciális, többszörösen telítetlen omega-6 zsírsav.

Mivel alapvető fontosságú és ezek a zsírsavak nem termelődnek a szervezetben, ezért az étrenden keresztül kell fogyasztani. A CLA-nak számos funkciója van a szervezeten belül, szükséges a normál élelmiszer-energiatranszformációhoz valamint az egészséges tápanyag szint eléréséhez. A CLA bevihető az állati termékekből, köztük a húsokból és tejtermékekből, azonban a CLA kapszulák iránti érdeklődés nagymértékben megnövekedett a közelmúltban a fogyni vágyók körében.

A CLA hatása

1. Zsírégetés

A CLA segíti a zsírégetést, segítve a szervezetnek az élelmiszerek hatékonyabb energiává alakítását. Növeli az alapanyagcsere értékét (BMR), ezáltal az élelmiszereket hatékonyabban átalakítja energiává, anélkül, hogy csökkentené az össz testtömeget.

A CLA egyike a legelterjedtebb fogyókúra kiegészítőknek. Zsírt éget az anyagcsere sebességének növelésével, ezáltal több kalóriát éget és jelentősen csökkenti testzsír százalákot. Emellett támogatja az izomnövekedést, amely több kalóriát fogyaszt, így több zsírt égethet anélkül, hogy megváltoztatná étkezési szokásait.

Ezenkívül a CLA csökkenti az inzulinszintet a szervezetben, ami segít az izmoknak a zsírok hatékonyabb felhasználásában. Ez előnyös a diabétesz kockázatának megelőzésében is.

A pajzsmirigy betegek szervezete mellékvese- és hormonális egyensúlyhiányban szenved. Ez gyors zsírfelhalmozódáshoz vezethet a hasi területen. A CLA nagyon hasznos lehet a hasi zsír csökkentésében és a fogyás elősegítésében.

2. Fokozott izomnövekedés

Amint azt fent említettük a alapanyagcsere sebességének növelésével a CLA csökkentheti testtömegünk zsírszázalékát. Azonban a testzsír százalékának csökkenése ellenére súlycsökkenés általában nem figyelhető meg. Ennek az az oka, hogy a CLA hatékonyan javítja az izom-zsír arányt, és segíti a sovány izomtömeg növekedését. Ez több okból is előnyös, nemcsak az izomtömeg növekedése és a több kalória égetése, hanem az erősebb a fizikum miatt is!

3. Asztma

Úgy tűnik a CLA hatásos az asztmával szemben azáltal, hogy harcol az 5-lipox - a gyulladást okozó enzim - és az arachidonsav - a gyulladást okozó zsír - ellen a DHA és az EPA szint növelésével a szervezetben anélkül, hogy károsítaná az artériákat.

A kutatások szerint a CLA segíthet az asztmás betegeknél a hiperaktivitás vagy a légutak javításában. Ajánlatos 4.5 gramm CLA-t fogyasztani naponta, hogy csökkentse a légúti túlérzékenységet.

Az asztmásokban a leukotriének túltermelésére kerül sor. Ezek az immunrendszerben megtalálható zsírmolekulák, amelyek hörgőszűkületet okoznak, és 1000x-nél erősebbek a hisztaminnál.

A CLA meggátolja az 5-lipox és az AA prekurzor molekulákat, amelyek gyulladást okozó leukotriéneket termelnek. A szervezetben lévő zsírokat gyulladáscsökkentő DHA-ra és EPA-ra konvertálja anélkül, hogy kárt okozna az artériákban.

4. Rák

Állatkísérletekben kimutatták, hogy a CLA több mint 50 százalékkal képes csökkenteni a daganatokat. Néhány ilyen daganat: bőr, emlő, tüdő, gyomor és colorectalis.

Számos tanulmány kimutatta, hogy a CLA gátolja a rák kialakulását a test különböző részein. Kimutatták, hogy jelentősen csökkenti a rákot, például a máj-, a vastagbél-, az emlő- és a bőrrákot. A CLA-vizsgálatok következetesen azt mutatták, hogy megvédi a sejteket a rákos sejtekké válásától.

5. Magas vérnyomás

A vizsgálatok azt mutatják, hogy a CLA csökkenti a trigliceridszintet, a koleszterinszintet, a vérnyomást és a vércukorszintet. Ez kapcsolódik annak képességéhez, hogy csökkenti a testzsírokat és növeli a sovány izomzatot.

Az állatkísérletek azt mutatják, hogy a CLA csökkenti a vérnyomást, a glükózszintet és az inzulinérzékenységet, ami viszont csökkenti az ateroszklerózis és egyéb szív-érrendszeri megbetegedések kockázatát. Az embereken végzett metaanalízis azt is kimutatta, hogy a CLA antioxidánsként hat, csökkenti az inzulinérzékenységet és a vérnyomást, ami elősegíti a szívbetegségek megelőzését.

6. Szívbetegségek

A CLA potenciális gyógymód az ateroszklerózis számára, mivel képes csökkenteni az olyan lipidszinteket, mint a triglicerid és a koleszterin. Ez segít megelőzni az atheromátus elváltozásokat, amelyek elengedhetetlenek a stroke és a szívroham kockázatának csökkentéséhez.

A konjugált linolsav előnyei közé tartozik a szívbetegség megelőzésére való képesség. Számos tanulmány kimutatta, hogy a CLA csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Csökkenti az LDL-szintet (rossz koleszterinszint), ami számos szívbetegség egyik fő tényezője. Az inzulinrezisztencia kardiovaszkuláris betegséghez is kapcsolódik, és a CLA úgy ismert, mint inzulinszint csökkentő, ami megakadályozza a cukorbetegség és az inzulin-rezisztens kardiovaszkuláris betegségek kockázatát.

7. Koleszterin- és a vércukorszint

Bár a CLA legnagyobb előnye a testzsír csökkentésének elősegítése, számos további egészségügyi előnye is van. Például segít a vérnyomás, az inzulinérzékenység és a vércukorszint csökkentésében, csökkentve ezáltal az ateroszklerózis, a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát. Például Kritchevsky és munkatársai (1994) úgy találták, hogy nyulak esetében 0.5g/d CLA  kiegészítés szignifikánsan csökkentette az LDL- és a teljes koleszterintet. A nyulak szívének vizsgálata kevesebb ateroszklerózist mutatott, mint a nem CLA kezelt nyulak szíve.

8. Az immunrendszer

Rendszeres diéta és testmozgás esetén a test gyakran kimerül, és fogékonyabbá válik a betegségekre. Azonban a CLA szedése segíthet az immunrendszer erősítésében, és megakadályozhatja, hogy elkapja a gyakori megfázást! Számos tanulmányban kimutatták, hogy a CLA növeli az immunrendszer válaszát, és megakadályozza az immunrendszer katabolikus hatásait betegség idején.

A CLA mellékhatásai

Napjainkig a CLA nem rendelkezik jelentett káros mellékhatásokkal. Nagyon ritka esetekben a konjugált linolsavval történő kiegészítés hányingert vagy gyomorhurutot okozhat, azonban ezek a hatások csökkenthetők, ha a CLA-t étellel fogyasztják.

CLA kapszula - biotechCLA képlete

A CLA szedése

A CLA különböző dózisait ajánlják, így a testzsír csökkentése érdekében 1.8 - 7 g CLA ajánlott naponta, 3 dózisban elosztva.

Az Examine.com szerint a CLA ideális napi ajánlott mennyisége 3200 és 6400 mg között van és azt is állítják, hogy nincs bizonyíték arra, hogy a magasabb dózis hatásosabb lenne. Néhány tanulmány kimutatta, hogy a CLA hatékonyabban működik, ha más kiegészítőkkel kombináljuk, például Omega-3-cal kombinált CLA csökkenti a zsír- és a megnöveli sovány izomtömeget.

A CLA forrásai

A CLA számos általánosan fogyasztott élelmiszerben megtalálható - különösen az állati termékekben, beleértve a húsokat és tejtermékeket.

Azonban a CLA összes előnyéhez a táplálékkal fogyasztott mennyiség önmagában nem mindig elegendő, és ez az, ahol a CLA kapszula és tabletta képbe jöhet. A CLA kapható a Biotech és a Scitec kínálatában.

Magas CLA tartalmú élelmiszerek:

  • Marha: 4.2 mg / 1 g zsír 
  • Bárány: 5.6 mg / 1 g zsír
  • Csirke: 0.9 mg / 1 g zsír
  • Sertés: 0.6 mg / 1 g zsír
  • Tehéntej: 5.5 mg / 1 g zsír
  • Túró:  4.5 mg / 1 g zsír
  • Csedár sajt: 3.6 mg / 1 g zsír
Tovább olvasom
Pozíció
Név (emelkedő)
Név (csökkenő)
Ár (emelkedő)
Ár (csökkenő)
Dátum (emelkedő)
Értékelés
Népszerűség
Készlet
töltés

TÖLTÉS