Szállítás

 már 590 Ft-tól

 20 000 Ft felett ingyenes

 diszkrét csomagolás

 1 napos szállítás

MPL logo  további információk
Miért érdemes nálunk vásárolni?

 teljes diszkréció, jelöletlen csomagolás

 20 000 Ft felett ingyenes szállítás

 100% elégedettség garancia

 30 napos pénzvisszafizetési garancia

 ajándék csajozási ebook

árösszehasonlíto oldalak

Glükozamin

Mi is az a glükozamin?

A glukozamin természetes gyulladásgátló és öregedésgátló tulajdonságokkal rendelkezik. A csont- és ízületi fájdalom enyhítésére a glükozamin tartalmű étrendkiegészítők egyre elterjedtebbek, segítenek az ízületi gyulladások és az osteoarthritis gyakori tüneteinek kezelésében. Az emésztés és a bél egészségi állapotának, a mobilitásnak, a mozgás tartományának és az ízületek egészségének javításában is segíthet, még olyan egészséges embereknél is, akiknek krónikus ízületi vagy bélrendszeri rendellenességei még nincsenek.

Glükózamin nélkül a mindennapi mozgások nagyon nehézkesek és fájdalmasak lennének. A szervezetnek glükózaminra van szüksége bizonyos fehérjék és lipidek (zsírok) szintéziséhez, amelyek fontos szöveteket, porcokat képeznek. Fontos szerepet játszik továbbá az ízületek, inak és ínszalagok kialakításában. Ezenkívül segít az ízületeket körülvevő folyadékok kialakításában. Ezt szinoviális folyadéknak nevezik. A glükózamin fontos szerepet játszik a mikrobiológiai egészségben is. Segíti a kötőszövet kialakulását, amely az emésztőrendszer egyes részeit alkotja, és amely segíti az immunrendszer működését.

Milyen gyorsan hat?

Nem minden súlyos ízületi fájdalomban szenvedő személy részére hat azonnal a glükozamin, sokan csak 6 - 8 hét után éreznek valamilyen fájdalomcsillapítást. Sokak számára a glükozamin kúra életminőség javulást okoz, például az ízületi gyulladás csökken, az emésztőrendszer egészségesebbé válik, alacsonyabb gyulladás vagy a fájdalom tapasztalható. Biztonságosan használható az öregedés jeleinek leküzdésére és az általános életminőség javítására, a legtöbb embernél kevés mellékhatása vagy kockázata jelentkezik.

Hogyan működik a glükózamin?

A glukozaminnal kapcsolatban végzett kutatások többsége kifejezetten a glükózamin-szulfát, az emberi szervezetben található természetes forma előnyeire mutatott rá. A kutatók úgy vélik, hogy a glükózamin-kiegészítők alkalmazása vagy természetes forrásokból való kinyerése (például csontból), növeli az ízületek körüli porc és folyadék mennyiségét. Ez megakadályozza az ízületek leépülését és csökkenti az esetleges fájdalom érzetét.

A glükózamin egy aminoszacharid, amely segít felépíteni a porcokat az aggrecanból és a proteoglikánokból. Mivel az ízület romlása és a porc elvesztése gyakorta lehet az osteoarthritis tünete, így látható, hogy miért fontos a glükózamin. 

A glükozamin adagolása

A glükózaminra jelenleg nincs ajánlott napi adag, de a legtöbb ember számára az a legjobb, ha napi 500 - 1500 mg mennyiséget szed, akár önmagában, akár más kiegészítőkkel kombinálva (pl. kondoritin, omega-3 vagy MSM).

Tanulmányok szerint ez a napi adag:

 • csökkenti a gyulladást és segít az autoimmun reakciók visszafordításában
 • segítit az egészség megőrzését
 • csökkenti az ízületi fájdalmat és érzékenységet
 • segíti a bélfal védelmét és regenerációját
 • támogatja a gyomor, a húgyhólyag és a belek egészségét
 • támogatja a gyulladásos bélbetegség és szivárgó bél szindróma kezelését
 • segíti a szövetek és csontok újraképzését a törések vagy sérülések után

Ne feledje, hogy a glükózamin legáltalánosabban ajánlott formája a glükózamin-szulfát. Úgy tűnik, hogy a "szulfát" fontos szerepet játszik az ízületi egészségben. Úgy tűnik, hogy a glükózamin-szulfát hatása nagyobb, mint a glükózamin más formáié (például a glükózamin-hidroklorid vagy az N-acetil-glükózamin).

A glükozamin ajánlott napi mennyisége felnőtteknek:

 • Az ízületi egészség javítására és az ízületi fájdalom csökkentése érdekében: naponta egyszer 1500 mg (vagy 500 mg három osztott adagban). A glükózamint más gyulladáscsökkentő szerekkel kombinálva is használhatja, beleértve a kurkumát és omega-3 zsírsavakat.
 • Arthritis / osteoarthritis tünetek enyhítésére: napi 1500 mg, 400 mg chondroitin-szulfáttal. Ezt az mennyiséget hosszú távon biztonságosan lehet fogyasztani, akár 3 évig.
  30 milligramm glükózamin tartalmú krém, amelyet legfeljebb 2 hónapig szükséges használni, fájdalmakra alkalmazható.
 • Emésztési egészségi állapot javítására: napi 1500 mg. Lehet kombinálni a glükózamint olyan más hasznos kiegészítőkkel, amelyekről ismert, hogy fokozzák a bél egészségét - mint például az MSM, az édesgyökér, az emésztő enzimek és a probiotikumok. 

A glükózamin előnyei

1. Segítség az izületi gyulladások kezelésében

A glükózamin az egyik legjobb táplálék-kiegészítő az ízületi egészség támogatására és a degeneratív rendellenességekhez kapcsolódó tünetek csökkentésére, mint például az izületi gyulladás. Az öregedés természetesen hatással van az ízületek erősségére és tartósságára, ami normális esetben rongálódást és ízületi fájdalmat okoz. Nem javítja a tüneteket 100 százalékban, de összehasonlítva számos más kiegészítővel - mint a kondroitin - a glükózamin a leghatékonyabb.

A glukozamin lassítja az ízületek károsodását, ha hosszú távon használjuk, és más előnyökkel is jár, amelyre a vényköteles fájdalomcsillapítók nem képesek (pl. A krónikus gyulladás csökkentése és az emésztőrendszer javítása). A glükózamin szedésének eredménye személyenként változik, de néhány hosszú távú felhasználó sokszor számol be fájdalomcsillapító hatásról, amely lehetővé teszi számukra, hogy elkerüljék a műtéteket, továbbá csökkenti vagy kiküszöböli a gyógyszerhasználatot.

Az izületi gyulladás egy olyan rendellenesség, amelyet az évek során felhalmozódó nyomás és súrlódás okozta fájdalom okoz. Ez a leggyakoribb típusú gyulladás világszerte, ami több millió embert (különösen idősebb felnőtteket) érint. A glükózamin egyike a legfontosabb kiegészítőknek, amelyeket természetes terápiás megközelítésként ajánlanak az ízületi gyulladás kezelésére, az étrend és az életmód megváltoztatásával együtt.

Az osteoarthritis (izületi gyulladás) egy degeneratív betegség, ezért az évek során egyre romlik a betegek állapota. A vizsgálatok azt mutatják, hogy a napi 800-1500 mg glükózamin alkalmazása segíthet több millió embernek, akik degeneratív ízületi megbetegedésben szenved, mert megakadályozza a további károsodást, különösen a gyakran használatos ízületekben, például a térdben és csípőnél. Bizonyos esetekben már akár 4-8 héten belül segítséget nyújtanak az ízületi fájdalom enyhítésében, ami lehet, hogy hosszabb idő, mint néhány vényköteles fájdalomcsillapítóé, de természetesebb.

A glükózamin, függetlenül attól, hogy önmagában vagy más kiegészítőkkel kombinálva szedjük - mint a kondroitin - nem "mindent gyógyít" és hatása nem garantált mindenki számára, de tanulmányok azt találták, hogy sokat segíthetnek, különösen azoknak, akiket ízületi gyulladás kínoz. A Glükózamin / Chondroitin Arthritis Intervention Trial (GAIT), amely a legátfogóbb, a glükózamin bevonásával végzett kísérlet volt, kimutatta, hogy a glükózamin és a kondroitin-szulfát 8 hétig alkalmazott kombinációja jelentősen megkönnyítette az erős izületi fájdalommal élők életét. Nagymértékű javulás történt a mérsékelten-súlyos térd fájdalmakkal kapcsolatban.

2. Javítja az emésztést és enyhíti a gyulladásos bélbetegségeket

A glükózaminnak hasznos szerepe van az emésztőrendszer és a bél GI-traktusának funkcióit illetően. Hatékony a szivárgó bél szindróma esetén, amely egy olyan állapot, melyet szoktak "bél áteresztőképességnek" is nevezni. Ilyenkor az emésztetlen élelmiszer-részecskék és a fehérjék (mint például glutént, toxinokat és mikrobákat) a véráramba jutnak az apró nyílásokon keresztül.

Amint ezek a részecskék bejutnak a véráramba, gyakran gyulladást váltanak ki, vagy megindítják vagy súlyosbítják az immunválaszt a szervezetben. A glükózamin kapszulák, vagy a természetes, glükózaminban gazdag ételek, mint a csontleves segítik a károsodott szövetek regenerációját és a gyulladásos bélbetegséggel (IBD) kapcsolatos gyulladások enyhítését. A glükózamin kúra segíthet továbbá a húgyhólyag, a gyomor és a belek megbetegedésének leküzdésében.

2000-ben az University College of Medicine Gyermekgyógyászati Gasztroenterológiai Egyetem kutatói úgy találták, hogy a glükózamin hatásos, olcsó és nem toxikus kiegészítő, amely olyan krónikus gyulladásos bélbetegségek kezelésére szolgál, mint például a Crohn-betegség és a fekélyes vastagbélgyulladás. A gyulladásos bélbetegségben szenvedő gyermekek általában alacsonyabb glükózamin szinttel rendelkeznek. 

A kutatók kimutatták, hogy a glükózamint pluszban fogyasztó betegek többségénél jelentős javulást tapasztaltak, még azoknál is, akik nem reagáltak más gyulladáscsökkentő gyógyszerre és antibiotikumra. Az eredmények a gasztrointesztinális traktus jobb integritását és az egészséges hámsejtek szerkezetének helyreállítását mutatták ki, amely segített megakadályozni a bél permeabilitását (áteresztőképesség).

3. Segíthet a TMJ tüneteinek enyhítésében

A TMJ (az állkapocs kötődéséhez kapcsolódó rendellenesség) gyakori a fiatal középkorú felnőtteknél, és amelyet gyakori állkapocs-, nyakfájdalom, fejfájás és alvászavar jellemez. A TMJ befolyásolja az állkapocscsont kapcsolódását a koponyához, és lehetővé teszi a fej felfelé, lefelé vagy oldalra történő mozgását, általában fájdalom nélkül.

Ahogy a TMJ kötődése gyulladt és kopott, a fájdalom rosszabbodik. Ez nehezebb beszédet és evést eredményez. A vizsgálatok azt sugallják, hogy a glükózamin csökkenti a TMJ tüneteit és fájdalmát az állkapocs ízületi gyulladásban szenvedő embereknél. Ha a beteg napi 500-1500 mg glükózamint kap, több hónapig vagy évig, az segítséget fog jelenteni az alvást és evést nehezítő tünetekben, miközben az állcsont gyulladását hosszú távon csökkenti.

4. Enyhíti a csontfájdalmakat

Csontritkulás, gyakori izületi fájdalom és törések előfordulása esetén előnyös lehet a glükózamin alkalmazása, amely segíti a gyógyulást. Ez különösen akkor igaz, ha ízületi fájdalmak vagy ízületi gyulladások is kialakulnak. Bizonyos eredmények azt sugallják, hogy a glükózamin segít megőrizni a csontokat körülvevő ízületi porcokat, csökkenteni a fájdalmat, javítani a fizikai funkciókat, és csökketni a csontritkulásban szenvedők tüneteit.

A törökországi Haseki Képzési és Kutató Kórház Ortopédiai és Traumatológiai Tanszékének 2013-as tanulmánya szerint a glükózamin felgyorsította azt az időintervallumot, amíg a patkányok a csonttörésből meggyógyultak. A kutatók azt találták, hogy az új csontképződés és az oszteoblaszt bélés szignifikánsan magasabb a glükózaminnal kezelt patkányoknál. Négyhetes időszakban, napi 230 mg glükózamin-szulfát bevitelét követően a patkányok kötőszövete, és csontjai, amelyek korábban töröttek voltak, erősebbek lettek a kontroll csoporthoz képest.

Hogyan alkalmazzuk a glukozamint: Kiegészítő típusok és dózisok 

Ma a glükózamin több  formában is megtalálható:

 • glükózamin-szulfát (sok kutató úgy véli, hogy a glükózamin-szulfát a legkedvezőbb típus, mivel könnyen felszívódik)
 • glükózamin-hidroklorid
 • n-acetil-glükózamin

Valószínűleg észre fogja venni, hogy a glükózamint és a kondroitint gyakran együttesen alkalmazzák az eredmények javítása érdekében, hiszen mindkettő segít létrehozni a porcokat képező molekulákat - az ízületek közötti szivacsos anyagokat, amelyek segítik az izmok csontokhoz kapcsolódását.

Mind a glükózamint, mind a kondroitint szintetizálják a laboratóriumokban, de megtalálhatók a természetben is. A jó minőségű táplálekkiegészítőkben használt természetes glükózamin általában a kagyló "exoskeltonjaiból" származik, beleértve a garnélarákot, a rákot és a homárt. Ezek a lények mindegyike glükózamint tartalmaz a merev, külső héjában. Ritkábban a glükózamin bizonyos fermentált gabonából is származhat.

Mi a különbség a glükozamin és a kondroitin között?

A kondroitin olyan állatok természetes porcából származik, mint a marha és a csirke. Nagy mennyiségben találhatók csontjaikban, bőrükben és szövetjeikben. A csontleves gyakori fogyasztása valószínűleg a legjobb módja annak, hogy mind a glükózmint, mind a kondroitint könnyen magunkhoz vegyük, mivel csontokat, kötőszöveteket és más állati részeket is tartalmaz. Ha táplálékkiegészítőt használ, keresse a folyékony glükózamint, ami könnyebben felszívódik, mint a por állagú. Az ízületi fájdalmak enyhítéséhez segítséget nyújthat a glükózamin bizonyos bőrápolókrémekben, amelyek a gyulladás és duzzanat csökkentésére szolgálnak, külső alkalmazással.

A glukozamin mellékhatásai

Mivel az emberi szervezetben már jelen van, a glükózamin rendszerint nagyon biztonságos és jól tolerálható. Számos tanulmány kimutatta, hogy a glükózaminok 6 - 8 héten át történő napi alkalmazása csökkenti a tüneteket a legtöbb felnőttnél, miközben igen alacsony a mellékhatások veszélye.

Vannak azonban olyan esetek, amikor egyeseknél mellékhatásokat okozhat, különösen ha allergiás a glükózamin-kiegészítőkre. Ha ismert tenger gyümölcsei / kagylóhéj allergiája van, nézze meg a címkéket és az összetevőket és kerülje el ezeket a forrásokat.

A glükozamin lehetséges mellékhatásai a következők: emésztési zavar, hányinger, gyomorégés, hasmenés, székrekedés, bőrreakciók és fejfájás. Nem ismert, hogy a glükózamin milyen hatással van a nőkre a terhesség alatt vagy a szoptatás alatt, ezért a legjobb elkerülni az ilyen kiegészítőket ez időszak alatt. Bizonyíték van arra is, hogy a glükózamin-kiegészítők (általában nagy dózis esetén) a cukorbetegeknél vagy a magas koleszterinszintű betegeknél a koleszterin-, az inzulin- és a vércukorszint változásait okozhatják, ezért legyen óvatos, ha beleesik ebbe a kategóriába. 

Tovább olvasom

17

termék

Termékek rendezése

joint plus porcerősítő
új termék

Panda Nutrition - Joint PLUS (90 kapszula)

Komplex porcerősítő 11 összetevővel.
4990 Ft

Olimp Arthroblock Forte (60 kapszula)

Ízületvédő, amely tartalmazza az ízületek számára a 7 legfontosabb aktív összetevőt.
4500 Ft

Olimp Flexagen Forte (60 tabletta)

Elősegíti az ízületek megfelelő működését.
6090 Ft

BioCo porc izom csont komplex (120 db)

Glükozamin, MSM, kollagén és ásványi anyag tartalmú kapszula a porcok és csontok védelmébe...
3690 Ft

BioTech Arthro Guard (120 tabletta)

Glükózamin, MSM, kondroitin és kollagén tartalmú komplex izületvédő
5790 Ft

BioTech Arthro Guard Liquid (500 ml)

Folyékony étrend-kiegészítő MSM-mel, glükózaminnal, kondroitinnal, hialuronsavval és kolla...
6790 Ft

BioTech Arthro Guard Pack (30 pakk)

Glülozamin-szulfátot, kondroitin-szulfátot és metil-szulfonil-metánt (MSM), mangánt és kal...
8990 Ft

BioTech Chondroitin Glucosamine (60 kapszula)

Glülozamin, kondroitin és ásványi anyag tartalmú gyógyászati tápszer
2190 Ft

BioTech Glucosamine 500 (60 kapszula)

Glülozamin tartalmú kapszula vitaminokkal az egészséges porcokért
2190 Ft

BioTech Joint & Cartilage (60 tabletta)

MSM + glülozamin + kondroitin tartalmú készítmény az izületek és porcok védelmére
4390 Ft

Nutrend Flexit Gold Drink (400 g)

ízületvédő termék még erősebb még jobb öszetétellel, így kiválóan alkalmas az ízületi prob...
6900 Ft

Nutrend Flexit Gold Gel (100 ml)

Saját eredeti recept alapján, speciálisan kifejlesztett komplex aktív ízületvédő gél.
1990 Ft

Nutriversum - Joint Guard Gold (120 kapszula)

Glülozamin-szulfátot, kondroitin-szulfátot, metil-szulfonil-metánt (MSM) és kollagént tart...
4990 Ft
3390 Ft

Olimp Flex Power (504g)

Ízületvédő termék az ízületek, porcok és kötőszövetek védelmére
9790 Ft

Olimp Glucosamine Flex (60 kapszula)

Ízületvédő kapszula, mely 96%-ban glükózamin-szulfátot és 2,8%-ban C-vitamint tartalmaz
2090 Ft

Olimp Glucosamine Plus (60 kapszula)

Nagy adag glukozamin-szulfát és kondroitin-szulfát, melyek bizonyítottan hatásosan képesek...
3190 Ft

Walmark Proenzi 3 Expur (90 kapszula)

Izületjavító készítmény (Glukózamin-szulfát, Kondroitin-szulfát, MSM, ExPur komplex hatóan...
7490 Ft
ajándék ikon

0 / 5
4:00

×
Kérlek kedveld sajátmárkás oldalunkat!