Szállítás

 már 590 Ft-tól

 15 000 Ft felett ingyenes

 diszkrét csomagolás

 1 napos szállítás

 további információk
Miért érdemes nálunk vásárolni?

 teljes diszkréció, jelöletlen csomagolás

 15 000 Ft felett ingyenes szállítás

 100% elégedettség garancia

 30 napos pénzvisszafizetési garancia

 ajándék csajozási ebook

Glükozamin ízületvédő és porcerősítő hatása

Mozgásszervek

2017. május 8.

Glükozamin hiányában

Mi is az a glükozamin?

A glukozamin természetes gyulladásgátló és öregedésgátló tulajdonságokkal rendelkezik. A csont- és ízületi fájdalom enyhítésére a glükozamin tartalmű étrendkiegészítők egyre elterjedtebbek, segítenek ízületi gyulladás és az osteoarthritis gyakori tüneteinek kezelésében. Az emésztés és a bél egészségi állapotának, a mobilitásnak, a mozgás tartományának és az ízületek egészségének javításában is segíthet, még olyan egészséges embereknél is, akiknek krónikus ízületi vagy bélrendszeri rendellenességei egyelőre még nincsenek.

Glükózamin nélkül a mindennapi mozgások nagyon nehézkesek és fájdalmasak lennének. A szervezetnek glükózaminre van szüksége bizonyos fehérjék és lipidek (zsírok) szintéziséhez, amelyek különböző fontos szöveteket, porcokat képeznek. Fontos szerepet játszik továbbá az ízületek, inak és ínszalagok kialakításában. Ezenkívül segít az ízületeket körülvevő folyadékok kialakításában. Ezt szinoviális folyadéknak nevezik. A glükózamin fontos szerepet játszik a mikrobiológiai egészségben is. Segíti a kötőszövet kialakulását, amely az emésztőrendszer egyes részeit alkotja, amely segít az immunrendszer működését.

Milyen gyorsan hat egy glükozamin kúra?

Nem minden súlyos ízületi fájdalomban szenvedő személy részére hat azonnal a glükozamin kúra, sokan csak 6 és 8 hét után éreznek valamilyen fájdalomcsillapítást. Sok ember számára a glükozamin kúra életminőség javulást okoz, például az ízületi gyulladás javul, az emésztőszerv egészségesebbé válik, alacsonyabb gyulladás vagy a csontfájdalom tapasztalható. Biztonságosan használható az öregedés jeleinek leküzdésére és az általános életminőség javítására, a legtöbb embernél kevés mellékhatása vagy kockázata jelentkezik.

Hogyan működik a glükózamin?

A glukozaminnal kapcsolatban végzett kutatások többsége kifejezetten a glükózamin-szulfát, az emberi szervezetben található természetes kémia előnyeire mutatott rá. A kutatók úgy vélik, hogy a glükózamin-kiegészítők alkalmazása vagy természetes forrásokból való kinyerése, például csontláncból történő kinyerése, növeli az ízületek körüli porc és folyadék mennyiségét. Ez megakadályozza az ízületi bomlást és csökkenti az esetleges fájdalom érzetet.

A glükózamin egy aminoszacharid, amely segít megteremteni a porcokat az aggrecanból és a proteoglikánokból. Mivel az ízület romlása és a porc elvesztése gyakorta lehet az osteoarthritis tünete, így látható, hogy miért fontos a glükózamin. 

Mi a glükozamin adagolás ajánlott napi mennyisége?

A glükózaminra jelenleg nincs ajánlott napi adag, de a legtöbb embernek az a legjobb, ha napi 500 milligrammtól napi 1500 mg-ig szed, akár önmagában, akár más kiegészítőkkel kombinálva (pl. Szulfát, omega-3 vagy MSM kiegészítők). Tanulmányok szerint ez a napi adag segít:

 • csökkenti a gyulladást és segít az autoimmun reakciók visszafordításában
 • egészség megőrzése
 • csökkenti az ízületi fájdalmat és érzékenységet
 • a bélburok védelme és javítása
 • gyomor, a húgyhólyag és a belek egészsége
 • gyulladásos bélbetegség és szivárgásgátló szindróma kezelésére
 • a szövetek és csontok újraképzése törések vagy sérülések következtében

Ne feledje, hogy a glükózamin legáltalánosabban ajánlott formája a glükózamin-szulfát. Úgy tűnik, hogy a "szulfát" fontos szerepet játszik az ízületi egészségben. Úgy tűnik, hogy a glükózamin-szulfát hatása nagyobb, mint a glükózamin más formái, például a glükózamin-hidroklorid vagy az N-acetil-glükózamin. 

A glükózamin előnyei

1. Segítség az izületi gyulladások kezelésében

A glükózamin az egyik legjobb táplálék kiegészítő az ízületi egészség támogatására és a degeneratív rendellenességekhez kapcsolódó tünetek csökkentésére, mint például az izületi gyulladás. Az öregedés természetesen hatással van az ízületek erősségére és tartósságára, ami normális esetben rongálódást és ízületi fájdalmat okoz. Nem javítja a tünetek 100 százalékban de összehasonlítva számos más kiegészítővel, mint a kondroitin, a glükózmia a leghatékonyabb mindközül.

A glukozamin lassítja az ízületek károsodását, ha hosszú távon használjuk, és más előnyökkel is jár, amelyre a vényköteles fájdalomcsillapítók nem képesek (pl. A krónikus gyulladás csökkentése és az emésztőrendszer javítása). A glükózamin felvételének eredménye személyenként változik, de néhány hosszú távú felhasználó gyakran számol be fájdalomcsillapító hatásról, amely lehetővé teszi számukra, hogy elkerüljék a műtéteket, továbbá csökkenti vagy kiküszöböli a gyógyszerhasználatot.

Az izületi gyulladás egy olyan rendellenesség, amelyet az évek során felhalmozódó nyomás és súrlódás okozta fájdalom okoz. Ez a leggyakoribb típusú gyulladás világszerte, ami több millió embert (különösen idősebb felnőtteket) érint. A glükózamin egyike a legfontosabb kiegészítőknek, amelyeket természetes terápiás megközelítésként ajánlanak az ízületi gyulladás kezelésére, az étrend és az életmód megváltoztatásával együtt.

Az osteoarthritis (izületi gyulladás) egy degeneratív betegség, ezért az évek során egyre romlik a betegek állapota. A vizsgálatok azt mutatják, hogy a napi 800-1500 mg glükózamin alkalmazása segíthet több millió embernek, akik degeneratív ízületi megbetegedésben szenvednek, mert megakadályozza a további károkat, különösen a gyakran használatos ízületekben, például a térdben és csípőnél.  Bizonyos esetekben 4-8 héten belül segítséget nyújtanak az ízületi fájdalom enyhítésében, ami lehet, hogy hosszabb, mint néhány recept vagy vényköteles fájdalomcsillapító hatása, de természetesebb.

A glükózamin, függetlenül attól, hogy önmagában vagy más kiegészítőkkel kombinálva szedjük, mint a kondroitin, nem "mindent gyógyít" és nem garantáltan segít mindenkinek, de jelentős tanulmányok azt találták, hogy sokat segíthetnek, különösen azoknak, akiket leginkább az ízületi gyulladás kínoz. A Glükózamin / Chondroitin Arthritis Intervention Trial (GAIT), amelyet a legátfogóbb, a glükózamin bevonásával végzett kísérletnek vetettek alá, kimutatta, hogy a glükózamin és a kondroitin-szulfát 8 hétig alkalmazott kombinációja jelentősen megkönnyítette az erős izületi fájdalommal élők életét. Számos  javulás történt a mérsékelten-súlyos térd fájdalmakkal kapcsolatban.

2. Javítja az emésztést és enyhíti a gyulladásos bélbetegségeket

A glükózaminnak hasznos kiegészítő szerepe van az emésztő funkció javításában és a bél GI-traktusának a javításában. Hatékony a szivárgó bélszindróma esetén,  amely egy olyan állapot, melyet néha "bél áteresztőképességnek" neveznek. Magában foglalja az emésztetlen élelmiszer-részecskéket és a fehérjéket (mint például glutént, toxinokat és mikrobákat), amelyek a véráramba jutnak apró nyílásokon keresztül érik el a GI traktust.

Amint ezek a részecskék bejutnak a véráramba, gyakran gyulladást váltanak ki, vagy megindítják vagy súlyosbítják az immunválaszt a szervezetben. Ezek közé tartozik az élelmiszerekre való érzékenysége az ízületi gyulladások és a gyulladásos bélbetegségek. A glükózamin-kiegészítők, vagy természetesen a glükózamin-gazdag csontleves segítik a károsodott szövetek javítását és a gyulladásos bélbetegséggel (IBD) kapcsolatos gyulladás enyhítését. A kúra segíthet továbbá a húgyhólyag, a gyomor és a belek megbetegedésének javításában.

2000-ben az University College of Medicine Gyermekgyógyászati Gasztroenterológiai Egyetem kutatói úgy találták, hogy a glükózamin hatásos, olcsó és nem toxikus kiegészítő, amely krónikus gyulladásos bélbetegségek kezelésére szolgál, mint pl. Crohn-betegség és a fekélyes vastagbélgyulladás. A gyulladásos bélbetegségben szenvedő gyermekek általában alacsonyabb glükózaminszintet mutatnak a szervezetben. Érdekes módon az N-acetil-kiegészítés (GlcNAc) a hagyományos kezelésektől eltérő, ami a betegek 75% -ában alacsonyabb tüneteket eredményezett.

A kutatók kimutatták, hogy a glükózamint pluszban fogyasztó betegek többségében jelentős javulást tapasztaltak, még azoknál is, akik nem reagáltak más gyulladáscsökkentő gyógyszerekre és antibiotikumokra. Az eredmények a gasztrointesztinális traktus jobb integritását és az egészséges hámsejtek szerkezetének helyreállítását mutatták ki, amely segített megakadályozni a bél permeabilitását.

3. Segíthet a TMJ tüneteinek enyhítésében

A TMJ (az állkapocs kötődéséhez kapcsolódó rendellenesség) gyakori a fiatal középkorú felnőtteknél, gyakori állkapocs- és nyakfájdalmak, fejfájások és alvászavarok jellemzik. A TMJ befolyásolja az állkapocscsont kapcsolódását a koponyához, és lehetővé teszi a fej felfelé, lefelé vagy oldalra történő mozgását, általában fájdalom nélkül.

Ahogy a TMJ kötődése gyulladt és kopott, a fájdalom rosszabbodik. Ez nehezebb beszédet és evést eredményez. A vizsgálatok azt sugallják, hogy a glükózamin javítja TMJ tüneteit és fájdalmát az állkapocs ízületi gyulladásban szenvedő embereknél. Ha napi 500-1500 mg glükózamint kapnak naponta, több hónapig vagy évig, segítséget fog jelenteni az alvást és evést nehezítő tünetekben, miközben az állcsont gyulladását hosszú távon csökkenti.

4. Enyhíti a csontfájdalmakat

Sok csontfájdalom, alacsony csontsűrűség és törések előfordulása esetén előnyös lehet a glükózamin alkalmazása, amely segíti a csontgyógyulást. Ez különösen akkor igaz, ha ízületi fájdalmak vagy ízületi gyulladások is kialakulnak. Bizonyos eredmények azt sugallják, hogy a glükózamin segít megőrizni a csontokat körülvevő ízületi porcokat, csökkenti a fájdalmat, megnöveli a fizikai funkciókat, és csökketni a csontritkulásban szenvedők tüneteit vagy a csökkenti a csontvesztés kockázatának leginkább veszélyeztetett személyeknél (például középkorú és idősebb nők).

A törökországi Haseki Képzési és Kutató Kórház Ortopédiai és Traumatológiai Tanszékének 2013. tanulmánya szerint a glükózamin gyorsította fel azt az időintervallumot, amíg a patkányok a csonttörésekből meggyógyulnak. Ezek a kutatók azt találták, hogy az új csontképződés és az oszteoblaszt bélés szignifikánsan magasabb a glükózaminban kezelt patkányokban, mint a kontrollcsoportokban. Négyhetes napi 230 mg glükózamin-szulfát adag bevitelét követően a patkányok kötőszövete, és az újonnan kialakult csontok, amelyek korábban töröttek voltak, erősebbek voltak a kontroll csoporthoz képest.

Hogyan alkalmazzuk a glukozamint: Kiegészítő típusok és dózisok 

Ma a glükózamin több  formában is megtalálható:

 • glükózamin-szulfát (sok kutató úgy véli, hogy a glükózamin-szulfát a legkedvezőbb típus, mivel könnyen felszívódik, és hogy a glükózamin pozitív kölcsönhatásban van a szulfáttal)
 • glükózamin-hidroklorid
 • n-acetil-glükózamin

Valószínűleg észre fogod venni, hogy a glükózamint és a kondroitint gyakran együttesen alkalmazzák az eredmények javítása érdekében, hiszen mindkettő segít létrehozni a porcokat képező molekulákat, az ízületek közötti szivacsos anyagokat, amelyek segítik az izmok csontokba kapcsolódását.

Mind a glükózamint, mind a kondroitint általánosan szintetizálják a laboratóriumokban, de megtalálhatók a természetben is. A jó minőségű táplálekkiegészítőkben használt természetes glükózamin általában a kagyló "exoskeltonjaiból" származik, beleértve a garnélarákot, a rákot és a homárt. Ezek a lények mindegyike glükózamint tartalmaz a merev, külső héjában. Ritkábban a glükózamin bizonyos fermentált gabonából is származhat.

Mi a különbség a glükozamin és a kondroitin között?

A kondroitin viszont olyan állatok természetes porcából származik, mint a tehenek és a csirkék. Nagy mennyiségben találhatók csontjaikban, bőrükben és szövetükben. Csontleves gyakori ffogyasztása valószínűleg a legnagyobb módja annak, hogy mind a glükózmintát, mind a kondroitint könnyen magunkhoz vegyük, mivel a csontok, kötőszövetek és más állati részeket is tartalmaz. Ha táplálékkiegészítőt használ, keresse a folyékony glükózamint, ami könnyebben felszívódik, mint a por. Az ízületi vagy ízületi fájdalmak enyhítéséhez segítséget nyújthat a glükózamin bizonyos bőrápolókrémekben, amelyek a gyulladás és duzzanat csökkentésére szolgálnak, külső alkalmazással. 

Javasolt glükozamin adagolási útmutató felnőtteknek

 • Az ízületi egészség javítására és az ízületi fájdalom csökkentésére: naponta egyszer 1500 mg (vagy 500 mg három osztott adagban). A glükózamint más gyulladáscsökkentő szerekkel kombinálva is használhatja, beleértve a kurkumát és omega-3 zsírsavakat.
 • Arthritis / osteoarthritis tünetek enyhítésére: napi 1500 mg 400 mg chondroitin-szulfáttal. Ezt az mennyiséget hosszú távon biztonságosan lehet fogyasztani, akár 3 évig.
  30 milligramm glükózamin tartalmú krém, amelyet legfeljebb 2 hónapig szükséges használni,  fájdalmakra alkalmazható
 • Emésztési egészségi állapot javítása: napi 1500 mg. Lehet kombinálni a glükózamint olyan más hasznos kiegészítőkkel, amelyekről ismert, hogy fokozzák a bél egészségét, mint az MSM, az édesgyökér, az emésztő enzimek és a probiotikumok. 

Glukozamin mellékhatásai

Mivel az emberi szervezetben már jelen van, a glükózamin rendszerint nagyon biztonságos és jól tolerálható. Számos tanulmány kimutatta, hogy a glükózaminok 6 - 8 héten át történő alkalmazása naponta javítják a tüneteket a legtöbb felnőttnél, és igen alacsony a mellékhatások veszélye.

Vannak azonban olyan esetek, amikor egyeseknél mellékhatásokat okozhat, különösen ha allergiás a glükózamin-kiegészítőkre. (Vagy ha kölcsönhatásba lép egy másik vénykötelezett gyógyszerrel) Ha ismert tenger gyümölcsei / kagylóhéjú allergiája van, győződjön meg róla, a címkék és az összetevők információinak ellenőrzésével és kerülje el ezeket a forrásokat.

A lehetséges mellékhatásai a következők: emésztési zavar, hányinger, gyomorégés, hasmenés, székrekedés, bőrreakciók és fejfájás. Nem ismert, hogy a glükózamin milyen hatással van a nőkre a terhesség alatt vagy a szoptatás alatt, ezért a lehető legjobb elkerülni a kiegészítőket a korszak alatt. Bizonyíték van arra is, hogy a glükózamin-kiegészítők (általában nagy dózisok esetén) a cukorbetegeknél vagy a magas koleszterinszintű betegeknél a koleszterinszint, az inzulin és a vércukorszint változásait okozhatják, ezért legyen óvatos, ha beleesik ebbe a kategóriába. 

Glükozamin összefoglaló

A glükózamin egy természetes vegyület, amely segít a porc és a szinoviális folyadék kialakulásában, amely segít az ízületek egészséges állapotában tartani. Sok amerikainak nincs elegendő glükózamin, ezért szükséges táplálekkiegészítő formájában is magunkhoz venni. . Azok, akik extra glükózamint kapnak, akár egy természetes táplálékforráson keresztül, mint a csonlevet vagy a táplálékkiegészítők segítségével, segíthetnek az izületi gyulladásos tüneteinek enyhítésében. A glükózamin segít a szivárgó bélszindróma gyógyításában, és úgy tűnik, hogy csökkenti a tüneteket a Crohn-betegségben vagy colitis ulcerosában élő emberek tüneteit.

Az oldalon található tartalom forrás megjelöléssel szabadon felhasználható és másolható!

Kapcsolódó termékek

Hagyjon egy hozzászólást

Hozzászólások

2018.07.16. 8:10

1192 BUDAPEST PANNÓNIA U 27 fsz 6

Már nem vagyok fiatal. Szeretnék a előforduló fájdalmakra ( ízületi kopás , gyulladás stb ) gyógyszer helyett természetes összetevőkből álló étrend kiegészítő készítményeket fogyasztani. Pár ajánlást már olvastam Önöktől és tetszik. Előre is köszönöm .

0 / 5
4:00