Ügyfélszolgálat: +36(30)451-6801

kapszulaCENTER

A tirozin

Aminosav
tirozin hatása

A tirozin (tyrosine) a testben megtalálható húsz standard aminosav egyike, amely szerepet játszik bizonyos fehérjék szintézisében. Bár ez nem esszenciális aminosav, számos létfontosságú funkciója van a szervezetben, a dopamin, az epinefrin, a noradrenalin és a thyroxine hormonok előfutára. Tanulmányok folynak arra vonatkozóan, hogy milyen hatása lehet ennek az aminosavnak a szervezetben, de nyilvánvaló, hogy befolyásolhatja a hangulatot, a memóriát, a stressz hormonszintjét és a hormontermelést. 

A szervezet képes szintetizálni a vegyületet, amelyet gyakran L-tirozinnak neveznek, amikor egy másik aminosavat, a fenilalanint, tirozinná alakít. Emellett élelmiszerekben, természetes és nagy mennyiségű tirozint találhatunk. A legtöbb ember elegendő mennyiségét visz be a normál étrendből, hiszen általában megtalálható a növényi forrásokban, mivel kulcsfontosságú szerepet játszik a fotoszintézisben. 

A tirozin működése

A tirozin egy aromás aminosav, ami egy építőelem a fehérjék számára. Számos magas fehérjetartalmú ételben megtalálható, mint például a sajt, a csirke és a tojás.

A szervezetben a tyrosine főleg az agyban használatos, mint a katekolamin (dopamin, norepinefrin és epinefrin) nevű neurotranszmitter egyik előfutára. Ezek a katecholaminok számos különböző kognitív funkcióban használatosak.

Ahhoz, hogy katekolamin váljon belőle, két transzformációs lépés szükséges. Először is dihidroxi-fenil-alaninná (DOPA) kell átalakítani, majd ezután egy enzim (általában a dekarboxiláz valamilyen formája) a DOPA-t a három katecholamin egyikébe konvertálja. 

A tirozin hatása

1. Feszültség, stressz

A stressz csökkentése elengedhetetlen az általános egészségi állapot szempontjából, mivel csökkenti a krónikus gyulladásokat és a betegségeket az egész testben. Egyértelműen kimutatták, hogy azok, akik tirozint szedtek, alacsonyabb stressz-hormon és magasabb energia szinttel rendelkeztek, mint azok, akik l tirozin hiányban szenvedtek.

A tirozin a noradrenalin előfutára, ami befolyásolja a hangulatot és az opimista hozzáállást. A stressz csökkenti a norepinefrin szintet az agyban. Amikor a patkányokat sokk hatásának tették ki, a noradrenalin szintje jelentősen csökkent. De amikor tirozint adtak nekik, a norepinefrin szintje állandó maradt. Ezt leginkább az okozza, hogy a tirozin fokozta a norepinefrin termelés sebességét a stresszes helyzetekben. [1]

2. Depresszió

A tyrosine a neurotranszmitterek termelésében játszott kritikus szerepe azt jelenti, hogy mérhető hatással lehet a hangulatra és a depresszió tüneteire. [2] A dopamin termelésének és felszabadításának ösztönzése, ami az egyik "jó érzés" hormon, segíthet megszüntetni a depresszió pszichológiai fájdalmát. [3] Az az aminosav nyugtató hatása segítheti az álmatlanságban szenvedőket abban, hogy jobban aludjanak.

3. Memória és kognitív funkciók

Sok tanulmányban kimutatták, hogy a tirozin kapszula képes befolyásolni a neurotranszmitterek szintjét, valamint csökkenteni azon toxinok mennyiségét, amelyek az idegeket károsítják. [4] Ez azt jelenti, hogy a neurodegeneratív betegségek, például a Parkinson-kór kockázata jelentősen csökkenhet. [5] A megfelelő neurotranszmitter termelés biztosítja a neurális útvonalak működését, védve a memóriát. 

Az l-tirozin fogyasztása javítja a kognitív funkciókat az olyan akut stresszt kiváltó dolgoknál, mint például a túlzott hideg, nagy magasság vagy az alváshiány. Emellett javítja a kreatív gondolkodást és a feladatok közötti váltás sebességét. [6]

4. Figyelemhiányos rendellenességek

A kutatások azt mutatták, hogy az agyban lévő aminosav megfelelő szintje segíthet az összpontosításban és a koncentrációban, ami segíthet az ADD legrosszabb tüneteinek leküzdésében is. [7] Az l-tirozin kulcsfontosságú szerepet játszik a dopamin és az epinefrin termelésében is, amely két olyan hormon, amelyek gyakran alcsony szinten vannak az ADD-ban szenvedő betegeknél.

5. Pajzsmirigy

A tirozin aminosav előfutára a thyroxin hormonnak, amely fontos pajzsmirigyhormon. Azoknál a betegeknél, akik hypothyreosisban szenvednek, a normális hormontermelés ösztönzése enyhítheti néhány mellékhatását ennek a gyakori állaponak. Sok depressziós beteg szintén hypothyreosisban szenved.

Madarakon és patkányokon végzett kísérletek során kimutatták, hogy a tirozinhiány sokkal alacsonyabb T3- és T4 pajzsmirigy hormon szintet indukált a vérben, illetve az állandó stressz szintén csökkentette ezen hornonok szintjét. [8][9]

6. Izomkommunikáció

A szervezet képes hatékonyan kommunikálni a különböző szervekkel, ami lehetővé teszi számunkra a napi működést. A tirozin elengedhetetlen ehhez az állandó idegrendszeri kommunikációjához, valamint a test izmainak működéséhez. A sportolóknak és azoknak, akik gyors erdményt szeretnének elérni az edzés során, fontos az izomfunkció maximalizálása, amire a tirozin képes.

7. Vérnyomás

Ez az aminosav előnyös a diasztolés vérnyomás csökkentésére is akut stresszhelyzetekben.

A tirozin mellékhatása

Bár a tyrosine általában biztonságos, lehetnek mellékhatások, amikor túl sok tirozin kerül a szervezetbe és túladagolás alakul ki. A jelentett mellékhatások közé tartozik az émelygés, fejfájás, fáradtság, gyomorégés és ízületi fájdalom.

A szervezet tirozint használj a tiroxin, azaz pajzsmirigyhormon előállítására. Azoknál az embereknél, akiknél már eleve emelkedett a pajzsmirigyszint vagy a Grave-kórban szenved, az aminosav pótlása rosszabbá teheti a tüneteket.

Hasonlóképpen a vegyület hormonokra gyakorolt hatása kiszámíthatatlan a terhes vagy szoptató nők számára, ezért kerülendő.

Ne szedjen l-tirozin kapszulát, ha hyperthyreosis, skizofréniában szenved, Graves-kóros, pajzsmirigy-gyógyszereket vagy monoamin-oxidáz gátlót (MAOI) szed.

Bár sok felhasználó azt állítja, hogy a tirozin szedése előnyös a fárdatság esetén, néhány embernél megfigyelhető volt az állandó fáradtság, amely a tirozin kiegészítést követte. 

Igaz nagyon kis számban, de néhány ember merevséget észlelt a vállaiban és a nyakában a tirozin szedését követően, míg mások nemkívánatos súlygyarapodást észleltek.

A tirozin használói jelentős javulást tapasztaltak, ha más kiegészítőkkel kombinálták. Egyes felhasználók, akik tirozint használtak a depresszió elleni küzdelemben, javulást észleltek a az 5-HTP és a triptofán együttes szedésé mellett. Ez azért van, mert az 5-HTP növeli a szerotoninszintet az agyban, miközben a tirozin kapszula növeli a dopamin és a noradrenalin szintet, amelyek mindegyike hangulatfokozó hatású.

Tirozin tartalmú ételek

A l-tirozin főként a fehérje gazdag élelmiszerekben található.

Gyakorlatilag minden állati eredetű termék - a hús, a hal, a baromfi, a tojás és a tejtermékek - jó forrásai a tirozinnak.

A legfontosabb növényi források közé tartoznak a szója, a tökmag, a szezámmag, a földimogyoró, a mandula, az avokádó, a lencsa, a banán és a tengeri spirulina.

A tirozin adagolása

A tirozinnak nincs ajánlott napi mennyisége (RDA), de a tipikus dózis napi 1 - 2 gramm. Ha ezt az aminosavat kiegészítő formájában szedi, az ajánlott napi dózis 2-20 grammig terjed. A vizsgálatokban alkalmazott terápiás dózisok napi 7-től 30 grammig terjednek.

A legjobb, ha az étkezést megelőzően 30 perccel, üres gyomorra szedi, napi 3 részre osztva.

A tirozin kapszula üres gyomorra történő alkalmazása biztosítja a neurotranszmitterek létrehozását.

A B6-vitamin, a B9-vitamin (folsav) és a réz együttes szedése segít optimalizálni a tirozin átalakulását neurotranszmitterekké.

tirozin kapszulal-tirozin

A tirozin kiegészítők legjobb formája

A tirozin alacsony toxicitást mutat, és a kiegészítők általában biztonságosnak tekinthetők.

Sok más természetes kiegészítővel ellentétben a tirozin nagyon gyorsan hat.

A tirozin-kiegészítők két fő formája létezik - az l-tirozin és az n-acetil-l-tirozin (NALT).

NALT formában különösen népszerű a központi idegrendszer aktivitásának fokozására és a sportteljesítmény fokozására is. A NALT kiváló forma, mivel nagyon könnyen oldódik vízben, bár ez az oldhatóság nem jelent biológiai hozzáférhetőséget. A kutatások azt mutatják, hogy a tirozin három másik formájához viszonyítva az NALT a legkevésbé hatékony a tirozin vérszintjének növelésére. A testének le kell bontani az NALT formát l-tirozinra, mielőtt az felhasználható lenne, ami nem egy hatékony folyamat. Egy tanulmány szerint az NALT 56%-a kiürül, nem pedig l-tirozinra bomlik.

Ezért az l-tirozin forma ajánlott étrend kiegészítő formában. Főbb gyártók a Biotech USA és a Scitec.

Hozzászólások

Új hozzászólás
    töltés

    TÖLTÉS