Ügyfélszolgálat: +36(30)451-6801

kapszulaCENTER

10 bizonyított ok a Spirulina használatára

Gyógynövény
spirulina por és turmix

A Spirulina egy kékeszöld, hihetetlenül egészséges, de gyakran figyelmen kívül hagyott vagy félreértelmezett táplálék kiegészítő; mindazonáltal manapság a Chlorella mellett az egyik legtöbbször emlegetett szer. Az egész világon, Mexikótól Afrikáig, még Hawaii-on is elterjedt és híressé vált az intenzív ízéről, de még inkább erőteljes tápanyagtartalmáról.

Lehet csak egy zöld szuperfood ital vagy természetes kiegészítő hozzávalójának tekinteni, azonban a Spirulina előnyei annyira lenyűgözőek, hogy napi rendszeres fogyasztásával képes helyreállítani és új életre kelteni az egészségünket! A mai napig közel 1200 tudományos cikkben olvashatunk a Spirulina egészségre tett jótékony hatásairól.

A Spirulina Top 10 bizonyított jótékony hatása

Nem mindenki tud hozzájutni a Hawaii változathoz, de szerencsére az a változata is, amit rendszeresen előállítanak, tartalmazza a Spirulina alga számos hihetetlenül  jótékony hatását.

1. Méregteleníti a nehéz fémeket (különösen az arzént)

A krónikus arzénmérgezés az egész világon problémát jelent az emberiség számára. Az Egészségügyi Világszervezet szerint az Egyesült Államok az egyik olyan ország, ahol természetes formájában magas koncentrációban van jelen a szervetlen arzén.

Azonban az arzén mérgezés a Távol Keleten még nagyobb problémát jelent. Bangladesi kutatók szerint: „Banglades-ben, Indiában, Tajvanon és Chile-ben emberek milliói fogyasztanak magas koncentrációban arzént az ivóvízen keresztül és közülük már több ezren szenvednek krónikus arzénmérgezésben”.

Tény, hogy a teljes bangladesi népesség 3%-nál klinikai jelei mutatkoznak az arzén mérgezésnek! Bangladesi kutatók rámutattak arra, hogy „nincs különleges kezelés” az arzénmérgezésre, ezért becsülték nagyra az olyan alternatívákat, mint például a kékes-zöld algák.

Miután 24 krónikus arzénmérgezéstől szenvedő betegnek Spirulina kivonatot (250 mg) és cinket (2 mg) adtak naponta, összehasonlították az eredményeiket 17 olyan betegével, akiknek csak placebot adtak, és azt találták, hogy a spirulina-cink kombináció remekül működött. Végül is a résztvevők 47%-os arzéncsökkenést tapasztaltak a szervezetükben!

2. Megszünteti a candida-t

Kutatók szerint „a candida gomba az emberek nyálkahártyáján, szájüregén gyomor- és bélrendszerében, hüvelyében lévő természetes bélflórához tartozik”. Mit is jelent ez? Nos a szerveztünkben lévő egészséges bélflóra egyensúly nélkül, sokkal inkább ki vagyunk téve a betegségeknek, kóroknak.

Valójában az áteresztő bélszindróma és a nem megfelelően műkődő emésztés is közvetlenül kapcsolódik a kiegyensúlyozatlan bélflórához. Nem csak az elterjedő candida fertőzés (candidiázis) a legfőbb oka a gombásodáshoz köthető halálnak az Egyesült Államokban. Manapság a candida túlnövekedése is már a fő ismérve a legtöbb auto-immun betegségnek.

A cukorban és a nem természetes összetevőkben gazdag táplálkozásunk, az antimikrobiális rezisztencia és a hatástalan gombaellenes szerek elterjedése következtében az 1980-as évek óta a gombás fertőzések terén jelentős növekedést vehetünk észre.

Szerencsére a Spirulina tabletta segíthet ezeken. Számos állatokon végzett kísérlet mutatja, hogy ez egy hatásos antimikrobiális szer, különösen a candida ellen.

Kifejezetten a Spirulina előnyei között szerepel, hogy elősegíti a belekben az egészséges bélflóra növekedését, ami egyben megakadályozza a candida elszaporodását. Továbbá a Spirulina immunerősítő tulajdonságainak köszönhetően segít a szervezetünknek eltávolítani a candida sejteket.

3. Javítja a HIV/AIDS-et

Egészen a közelmúltig epidemiológusok azt próbálták megérteni, hogy Japánban, Koreában és Csádban relatív miért alacsonyabb a HIV/AIDS-sek aránya.  Az egyik lehetséges magyarázatot egy2012-benaz „Applied Phycology” (’Alkalmazott Pszichológia’) folyóiratban megjelent tanulmányadhatja, miszerint ezekben az országokban az emberek rendszeresen fogyasztanak nagy mennyiségben algát.

A kutatók kiválasztottak 11 olyan HIV beteget, akik még soha nem szedtek antiretrovirális szereket, és őket 3 csoportra osztották: az első csoportnak előírták, hogy napi 5 g barnahínárt egyenek, a másodiknak, hogy napi 5 g Spirulinát, a harmadiknak pedig, hogy mindkettőt szedjék. Három hónap eltelte után két fontos megállapítást tettek:

 1. Semmilyen kedvezőtlen mellékhatást nem tapasztaltak a hínárfajtákés azok kombinációjának szedésénél.
 2. A CD4 sejtek (ezek „helper T-sejtek” fehér vérsejtek, amik a fertőzések ellen védenek, és a HIV fertőzések esetében fontos szerepet játszanak) és a HIV-1 vírus hordozók (ez egy másik HIV biomarker) is stabilak maradtak.

Az eredmények annyira biztatóak voltak, hogy az egyik résztvevő arra vállalkozott, hogy folytatja a kísérletet további 10 hónapig és azt tapasztalta, hogy „klinikailag jelentősen nőtt a CD4 sejtszáma, és csökkent a HIV vírus hordozó sejtszáma”!

4. Segít megelőzni a rákot

A „Maryland Medical Center” Egyetem szerint „számos állat- és kémiai vizsgálat azt állítja, hogy a Spirulina növeli az antitestek, a fertőzéseket gátló fehérjék és más olyan sejtek termelését is, amik segítenek az immunrendszer javulásában, valamint a fertőzések és olyan krónikus betegségek kialakulásának megelőzésében, mint a rák.”

Ez azért nem akkora meglepetés, hiszen a szakirodalomban több mint 70 szakmailag lektorált cikk is megjelent már, amiben a Spirulina rákos sejtek elleni hatékonyságát értékelték!

Egy tavaly áprilisban publikált cikkben, cseh tudósok arra mutattak rá, hogy a vér koleszterinszint szabályozó képessége mellett „a Spirulina gazdag a bilirubin molekulákkal kapcsolatban álló tetrapiroll összetevőkben is, ezen kívül erős antioxidáns és gyulladáscsökkentő szer.”

Emberi hasnyálmirigy sejteken tesztelve a kutatók azt fedezték fel, hogy „A kezeletlen sejtekkel összehasonlítva, dózis-függő módonaz in vitro kísérleti terápiák jelentősen csökkentették a hasnyálmirigyrákos sejtekburjánzását.„ Alapvetően ez bizonyítja, hogy a Spirulina szedése segíthet számos rákbetegség kialakulásának megelőzésében!

5. Vérnyomáscsökkentő

A Spirulina-ban található fikocianin egy olyan pigment, amiről a tudósok azt fedezték fel, hogy vérnyomáscsökkentő hatással bír (csökkenti a vérnyomást). Japán kutatók azt állítják, hogy ez azért van, mert a kékeszöld spirulina alga fogyasztása visszafordítja a véráramlás lelassulását (endoteliális diszfunkció) a metabólikus szindrómában(anyagcsere zavar).

Az amerikaiak számára ez igazán biztató,hiszen manapság a metabólikus szindróma rendkívül gyorsan válta megelőzhető betegségek egyik legfőbb okává, mivel növeli a szív- és cukorbetegségek, valamint a agyvérzés kialakulásának a kockázatát.

6. Koleszterincsökkentő

A Spirulina előnyei között szerepel az is, hogy megelőzi az érelmeszesedést és csökkenti a megemelkedett vérkoleszterinszintjét.

A „Nutritional Science and Vitaminology” című folyóiratban napjainkban publikált állatokon végzett kísérletben nyulakat tartottak 4 héten keresztül magas koleszterin étrenden (HCD-high cholesterol diet), amely 0,5 % koleszterint tartalmazott. Aztán ezt az étrendet kiegészítették 1% vagy 5%-os Spirulina fogyasztással további 8 héten keresztül.

A 8. hét eltelte után az LDL-koleszterinszint 26%-kal csökkent abban a csoportban, ahol 1% Spirulinát és 41%-kal abban a csoportban, ahol 5% Spirulinát kaptak az állatok, ami erősen azt suggalja, hogy minél többet eszünk belőle, annál több előnyét tapasztalhatjuk meg. A szérum triglicerid és koleszterin is jelentősen csökkent.

7. Csökkenti az agyvérzés kialakulásának esélyét

A fenti tanulmányban a kutatók azt is felfedezték, hogy a Spirulina táplálékkiegészítő 48%-kal  csökkentette az aorta intimális felületét 33%-ról, ami arra enged következtetni, hogy a Spirulina kapszulával megelőzhető az érszűkület és a későbbi agyvérzés kialakulását.

Fontos azonban megjegyezni, hogy a fenti klinikai kísérletet olyan állatokon végezték el, akik még HCD-t is fogyasztanak, ami kihangsúlyozza azt, hogy a Spirulina fogyasztása a szószoros értelmében visszafordíthatja a szegényes étrend miatt kialakult károsodásokat. Elképzelhetik, milyen szív egészségügyi előnyőket tapasztalhatnak azok a személyek, akik ráadásul kiegyensúlyozott étrenden élnek!

8. Növeli az energiát

Ha megnézzük a Spirulina kémiai összetételét, akkor nem csodálkozunk azon, hogy azok az emberek, akik rendszeresen fogyasztják, tele vannak energiával. Dr. Oz azt javasolja, hogy keverjünk össze 1 teáskanál Spirulina-t 12 uncia (1 uncia=28,41 ml) citromlével és a legoptimálisabb hatás érdekében fagyasszuk le jégkockatartóban.

Dr. Oz szerint a Spirulina por és a citrom fokozza az energiateljesítményt, mivel kiengedi a cukrot a sejtekből, fagyasztva pedig a jég hidege fokozza a metabolikus anyagcserét, miközben a szerveztünknek egy „ébresztő hívást” kelt.

9. Felgyorsítja a fogyást

Azok a diéták, melyeknek magas a tápanyagtartalma (fehérjedúsak), mint a Spirulina, elősegítik a súlycsökkenést és különböző mechanizmusokon keresztül alacsony zsírtartalmat állítanak be. Mivelaz anyagcsere folyamat során több energiát használ el a szerveztünk, ezért például a fehérje fogyasztás segít fenntartani a sovány szöveteket és hozzájárul a zsírégetéshez.

A Spirulina megfékezheti az éhséget, mellyel úgy tűnik a túlsúlyos emberek járnak a legjobban. Annak érdekében, hogy ezt az előnyét maximálisan ki tudja használni, próbálja meg a magas fehérje tartalmú Spirulinát reggel vagy napközben fogyasztani este helyett.

10. Enyhíti a sinus problémákat

Számos tanulmány szerint, az úgynevezett allergiás orrnyálkahártyagyulladásnál, ami az embereknél súlyos sinus problémákat okozhat, a Spirulina csökkenti a szervezetben a gyulladást. A placebó kíséreletekkel összehasonlítva, a Spirulina hatékonyan csökkenti a viszketést, az orrfolyást, orrdugulást és tüsszőgést.

spirulina tabletta és por spirulina a tengerből

A Spirulina története

Mexikó

A Spirulináról úgy vélik, hogy az aztékokhoz köthető, a konkvisztádorok idején feljegyzett írás azt állítja, hogy rendszeresen árultak Spirulina süteményeket már a 16.században. Az egyik legrészletesebb magyarázat, ami a rendelkezésünkre áll, Cortez idejéből származik a „Mexikó hódítása” („Conquest of Mexico”) című könyvéből.

Tégla alakú süteményeket készítettek belőle, amiket aztán eladtak nemcsak Tenochtitlan (az Azték birodalom fővárosa) piacán, hanem másik városokba messze is elvitték. Ezt úgy fogyasztották, mint mi a sajtot, és inkább sós íze volt, ami finom volt chilmolli-val (csípős szósz).

Azt mondták, hogy olyan sok madár jött a tóra ezért az ételért, hogy télen gyakran teljesen elfedték a tó egy részét.”

A Spirulina-t, amit „Tecuitlatl”-nak is neveztek, az aztékok elsődleges fehérje forrásának tartották évszázadokon keresztül és a Texcoco-tó máig dús lelőhelye ennek a szuperfoodnak.

Csád tó

Elsőként Dangeard tesz róla említést az 1940-es években. A történet szerint a közép-afrikaiak Spirulina-t termesztettek a Csád-tó mellett a letelepedésük idejétől kezdve a 9.századtól.

Egy 1959-ben írt cikk, amelyben „die”-nak nevezték, méltatta ezt a csodálatos élelmiszert, mégis a kutatók összekeverték a Chlorella-val. Mígnem egy 1969-es belga expedíció során végül is a tudósok felfedezték a Spirulina igazi értékeit.

Hawaii Spirulina Pacifica

Az embersiség által ismert egyik legtáplálóbb, legkoncentráltabb teljes értékű táplálék a Hawaii Spirulina Pacifica, grammonként több tápanyagot biztosít, mint a piacon létező bármelyik másik fajta Spirulina. Csupán egy 3 grammos adag tartalmaz például:

 • 60% fehérjét, A, K1, K2, B12 vitamonkat, vasat, magnéziumot és krómot.
 • Olyan gyógyhatású fitotápanyagokban gazdag, mint a karotinoidok, GLA, SOD és fikocianin.
 • 2800%-kal több béta-karotint, mint ami a répában van.
 • 3900%-kal több vasat, mint ami a spenótban található.
 • 60%-kal több fehérjét, mint amit a tofu tartalmaz.
 • 280%-kal több antioxidánst, mint ami az áfonyában van.

Ennek a Spirulina fajtának is rengeteg jótékony egészségügyi hatása van, mint például:

 • erősíti az immunrendszert
 • növeli az energiaszintet
 • támogatja a sejteket
 • javítja a szív-és érrendszert, a szemeket és az agy működését

Spirulina kontra Chlorella

Tekintettel arra, hogy mindkettő hasonló mikroalga fajta, könnyen érthető, hogy a tudosók az 1940-es években miért is keverték össze a Spirulinát és a Chlorellát. A határozott különbségek ellenére az emberek még ma is összetévesztik a kettőt. Az alábbiakban felsoroljuk a 4 legjelentősebb különbséget, amit érdemes tudni.

Forma

Először is, a Spirulina spirális alakú, soksejtű növény sejtmag nélkül. Kékeszöld árnyalatú és a Chlorella 100-szorosára is meg tud nőni. Hasonlítésképpen, a Chlorella gömbalakú egysejtű mikroorganizmus, egy sejtmaggal és egységesen zöld színű.

Hogyan fejlődnek

Másodszor, a fejlődésük feltételei jelentős mértékben eltérnek egymástól. A Spirulina leggyorsabban lúgos vízű környezetben tud fejlődni –főként természetes vagy mesterséges tavakban és folyókban. Bőséges fényt és mérsékelt hőmérsékletet igényel.

A Chlorella azonban más organizmusok által is kedvelt természetes tavakban él, ami megnehezíti a begyűjtését.

Készítmény

Harmadszor, a Spirulina és a Chlorella fogyasztási módja is jelentősen különbözik. Például a kemény, emészthetetlen sejtfala miatt a Chlorella mechanikus folyamatokon megy keresztül, hogy emberi fogyasztásra alkalmassá váljon. Máskülönben, a szervezetünk nem képes felbontani és metabolizálni a benne rejlő tápanyagokat.

Ez a folyamat meglehetősen költséges, ami magyarázatot ad arra, hogy miért sokkal drágább a Chlorella a Spirulina-nál. A Spirulina-nak viszont teljesen emészthető a sejtfala és azonnali emberi fogyasztásra alkalmas, könnyen emészthető.

Tápérték

Habár mindkettőt szuperfood-nak tartják, a Spirulina és a Chlorella azért különbözik a tápanyag tartalmukban. Vitathatalanul a kettő közül egészségesebb Spirulina sokkal több alapvető aminosavat, vasat, fehérjét, B, C, D és E vitaminokat tartalmaz.

Ezzel azt mondom, a Chlorella-nak is van számos jótékony hatása az egészségre, azonban nálam a személyes befutó a Spirulina.

A Spirulina tápanyagtartalma

Mi a legfőbb oka, hogy a Spirulina-t jobban szeretem a Chlorella-nál? Az, hogy vitathatatlanul az egyik legtöbb tápanyagtartalommal rendelkező élelmiszer a bolygón. A különböző Spirulina fajták átlagát véve, 1 uncia (1 uncia = 28,35 g) Spirulina tápanyagtartalma a következő:

 • Kalória (81 kcal)
 • Fehérje (39 g)
 • Rost (1 g)
 • Cukor (9 g)

Zsírok:

 • Teljes zsírtartalom (a napi adag 3%)
 • Telített zsír (4%)
 • Omega-3 zsírsav (230 mg)
 • Omega-6 zsírsav (351 mg)

Ásványi anyagok:

 • Réz (85%)
 • Vas (44%)
 • Mangán (27%)
 • Magnézium (14%)
 • Nátrium (12%)
 • Kálium (11%)
 • Cink (4%)
 • Foszfor(3%)
 • Kálcium (3%)
 • Szelén (3%)

 Vitaminok:

A Spirulina lehetséges mellékehatásai

Eléggé kritikus azt megállapítani, hogy a Spirulina, amit fogyaszt, a legjobb minőségű és tisztaságú. De ugyanez elmondható bármiről, ami a tengerből származik. Ezért különösen fontos, hogy csak a kékeszöld színű algát vásárolja meg, ami szennyeződésmentes. A WebMD szerint a szennyezett spirulina okozhat: 

 • májkárosodást
 • gyomorfájást
 • émelygést
 • hányást
 • gyengeséget
 • szomjasságot
 • szapora szívverést
 • sokkot, akár még halált is

Néhány forrás szerint a terhes nők és gyerekek sem fogyaszthatnak spirulina algát. Mindenképpen konzultájon orvosával, hogy szedheti vagy nem a Spirulina táplálékkiegészítőt.

A Spirulina alga adagolása

A Spirulina szedésének mennyisége megelőzés céljából napi 2x3 g spirulina por formájában, vagy 3x2 kapszula esetén. Gyermekek esetén kissebb mennyiség javasolt. A spirulina ára nagyjából 9000 Ft körül mozog egy havi adagra lebontva.

Gyógynövény:

Hozzászólások

Új hozzászólás
  töltés

  TÖLTÉS