Ügyfélszolgálat: +36(30)451-6801

kapszulaCENTER

A Folsav (B9 vitamin) 6 jótékony hatása

Vitamin
folsav tartalmú ételek

Az nem kétséges, hogy a folsav, azaz B9-vitamin nélkülözhetetlen. Habár talán leginkább a magzati egészségre és az idegcső fejlődésre gyakorolt hatása miatt ismert, azonban ez az alapvető B-vitamin sokkal több mindenben is résztvesz a szív egészségének támogatásától az agyi funkciók javításáig. A folsav egy vízben oldódó vitamin, amelyből nélkülözhetetlen a megfelelő mennyiség.

Mire is jó a folsav? Mit csinál a szervezetünkben? Miért is kellene b9 vitamint szedni? Vegyük egyenként ezeket a kérdéseket, és fedezzük fel, hogyan is befolyásolja ez a kulcsvitamin az egészségünket. 

Mi az a folsav? És mire jó?

A folát, ami úgy is ismert, mint B9-vitamin, egy fontos vízben oldódó vitamin, aminek több szempontból is szerepe van az egészségünkben. Támogatja a sejtosztódást és segít új sejteket képezni a DNS-ek másolásával és létrehozásával. Ezen kívül segít a szervezet számára hasznosítani a B12-vitamint és bizonyos aminosavakat. 

A folát hiánynak súlyos következményei lehetnek, fáradtság, fájdalmas szájsebek és növelheti a kockázatát a születési rendellenességek kialakulásának, mint például a szívbetegségek, nyitott gerinc és az anenkefália (idegcső fejlődési zavara). 

A folsav a folát szintetikus formája, megtalálható a legtöbb terhességi vitaminban és étrendkiegészítőben. Az orvosok gyakran ajánlanak folsavat terhesség alatt, hogy biztosítsák a szervezet számára szükséges folát mennyiséget és kivédjék a terhességhez kapcsolódó komplikációkat. 

Valójában 1991-ben a Betegség Ellenőrzési és Megelőzési Központok kezdték el javasolni a terhesség tervezésének időszakában a napi 4.000 µ folsav szedését azoknak a nőknek, akiknél már előfordult idegcső rendellenesség terhesség során. Egy évvel később, 1992-ben pedig már az Amerikai Közegészségügyi Szervezet ajánlotta a szülőképes nőknek legalább a napi 400 µ b9 vitamin vagy folát szedését akár élelmiszeren keresztül vagy étrendkiegészítőben. 

A folát hiány okozta veszélyes születési rendellenességek megakadályozására tett erőfeszítések keretében, a világ számos országában szigorú szabályok vannak érvényben arról, hogy az élelmiszergyártók bizonyos termékeket folsavval dúsítsanak. Például az Egyesült Államokban a gabonafélék folsavval való dúsítását engedélyezték 1996-ban, és rá két évre, 1998-ban már teljesen be is vezették. Ma már a világon 53 ország rendelkezik a búzaliszt folsavval történő dúsításáról szóló kötelező jellegű szabályozással a születéskori rendellenességek kockázatának csökkentése érdekében. 

A folát is összefüggésbe hozható a kognitív funkciók fejlődésével, a depresszió és az Alzheimer kór elleni védekezéssel. Segíthet megerősíteni a csontokat, csökkentheti a nyugtalan láb szindróma tüneteit és támogatja az idegrendszer egészségét. 

Folsav vagy folát

A folát ugyanaz, mint a folsav? Ha nem, akkor miben különbözik a folát a folsavtól? 

Bár a két kifejezést gyakran felcserélve használják, számos különbség van a kettő között. 

A folát természetes formában megtalálható gyümölcsökben, zöldségekben és hüvelyesekben. A folsav másfelől a folát szintetikus formája, étrendkiegészítőkön vagy olyan élelmiszereken keresztül lehet hozzájutni, mint a folsavval dúsított liszt, tészta, gabona, kenyér és rizs. 

Érdekes módon egyes tanulmányok azt mutatták ki, hogy valójában a b9-vitamin sokkal jobban felszívódik, mint az élelmiszerforrásokból származó folát. Az American Journal of Clinical Nutrition folyóiratban megjelent egyik cikk szerint pedig az élelmiszer forrásból származó folát kb 78%-ban hasznosítható a folsavhoz hasonlóan.

Ha sokat eszik magas folát tartalmú élelmiszereket, akkor nincs oka arra, hogy az Élelmiszerbiztonsági és Gyógyszerészeti Hivatal (amerikai hivatal, US FDA) által biztosított 100%-os folsav étrendkiegészítőket fogyasszon. A folsavat tartalmazó multivitaminok vagy más étrendkiegészítők esetében a napi ajánlott mennyiség 15-20 %-a nagyjából elegendő. A fermentált folsav is kedvelt, mivel az erjesztés egy elő-emésztési folyamat, ami képes megakadályozni a nem metabolizált b9 vitamin felhalmozódását. 

A napi szükségletek kielégítésére a legjobb folátban gazdag élelmiszereket fogyasztani, hiszen ezek az élelmiszerek más, az egészségünk számára nélkülözhetetlen tápanyagokban is gazdagok. Míg egyes esetekben a folsav étrendkiegészítő hasznos eszköz lehet a folsavhiány elkerüléséhez, addig a tápanyagban gazdag folát és folsav ételek a legtöbb ember számára fedezhetik a napi szükséges folát mennyiséget, mindemellett pedig még egyéb vitaminokkal és ásványi anyagokkal is ellátnak. 

A folsav jótékony hatásai

1. Hozzásegít az egészséges terhességhez

A DNS szintézisben és fontos enzim reakciókban való részvétele miatt a folát egy rendkívül fontos alkotóeleme a terhességi étrendnek. A terhesség alatt a folát szükséglet megnövekedik, hogy támogathassa a magzatnövekedést és fejlődést. Valójában számos egészségügyi szakember javasolja a kiegészítő vagy folsav tartalmú ételek fogyasztását még a fogantatás előtt a születési rendellenességek elkerülése érdekében. 

A folát egyik legismertebb hatása, hogy képes csökkenteni az idegcső záródási rendellenességek kockázatát, melyek az agyat, gerincet és gerincvelőt érinthetik. A szükséges folát mennyiség biztosításával csökkentheti a vérzékenység, koraszülés és terhességi komplikációk kockázatát.

2. Csökkentheti a rák kockázatát

Újabb kutatások szerint a folát segíthet bizonyos ráktípusok megelőzésében. A St. Michael Kórház Belgyógyászati Osztálya (Toronto, Kanada) által publikált beszámoló szerint, a megfelelő folát szint fenntartása és a folát mennyiség bevitel megnövelése élelmiszerforrásokból vagy étrendkiegészítőkkel, csökkenthetik a hasnyálmirigy és mellrák kockázatát bizonyos egyéneknél. Más tanulmányok pedig azt mutatták, hogy a folát fogyasztás összefüggésbe hozható a vastagbél, nyelőcső és petefészekrák kockázatának csökkenésével. 

Tartsa azonban észben, hogy más tanulmányok szerint viszont a túlzott folsav bevitel igazából összefüggésbe hozható bizonyos rák típusok megnövekedett kockázatával. Több kutatásra van tehát szükség ahhoz, hogy teljes mértékben megértsük a folsav és folát rákmegelőzében és rák fejlődésében játszott szerepét.

3. Támogatja a szív egészségét

Becslések alapján a szívbetegségek mintegy 92,1 millió amerikait érintenek, és világszerte az összes haláleset mintegy 1/3-át teszik ki. Szerencsére a tanulmányok azt mutatják a folsavról, hogy jótékony hatással van a szívre és csökkentheti a szívbetegségek kockázatát.

A magas folátmennyiség alacsony homocisztein szinthez köthető. A homocisztein egyfajta aminosav, ami a vörösvérsejtek képződéséhez tud hozzájárulni, és az artériák szűkülését vagy megkeményedését okozhatja. A megnövelt folát mennyiség bevitelével csökkenthető a homocisztein szint, amivel a szívbetegségeket előzi meg. Tulajdonképpen egy 2012-es kínai elemzés azt találta, hogy a folát bevitel minden 200 mikrogramm növeléssel 12%-kal csökkentheti a szív- és koszorúér betegségek kialakulásának kockázatát.

4. Erősíti a csontozatot

Amellett, hogy nagyobb kockázatot jelent a szívbetegségekre, a megnövekedett homocisztein szint ugyanúgy hatással lehet a csontok egészségére is. A kutatások azt mutatják, hogy a folsav tabletta csökkentheti a homocisztein szintet és hatással lehet a csontok metabolizmusára, mellyel a csontok egészségét jobbá teszi.  

Egy 2014-es tanulmányban azt mutatták ki, hogy a megnövekedett plazma homocisztein szint összefüggésben áll az alacsony folát szinttel valamint a csontok ásványi sűrűségének csökkenésével. Ráadásul egy a New England Journal of Medicine-ben megjelent tanulmány szerint idősebbeknél a magas homocisztein szint kockázati tényezőt jelentett a csontritkulásos töréseknél.

5. Fejleszti a kognitív funkciókat

Az alacsony folát szintet, más B-vitaminokhoz, például a B12-vitaminhoz hasonlóan összefüggésbe hozták a kognitív funkciók csökkenésével és a demenciával. Az Amercian Journal of Clinical Nutrition folyóiratban publikált egyik tanulmány például azt állítja, hogy időskorúaknál az alacsony folát szint a kognitív funkciók károsodásával társult. 

Egy 2016-os tanulmányban pedig azt mutatták ki, hogy enyhe kognitív károsodásban lévő időseknél a folsav kiegészítő hatékonyan fejlesztette a kognitív funkciókat. Egy másik 2005-ben publikált tanulmányban azt állították, hogy a magas folát bevitel az Alzheimer betegség kialakulásának kockázatát is csökkenti.

6. Csökkenti a nyugatlan láb szindróma tüneteit

A nyugtalan láb szindróma egy alvászavart okozó mozgási rendellenesség, mely során a beteg késztetést érez, hogy mozgassa a lábát, különösen éjszaka. Igaz mindenkit érinthet a nyugtalan láb szindróma, de a terhes nők sokkal hajlamosabbak ilyen állapotba kerülni. 

Tanulmányok azt mutatják, hogy az alacsony folát szint összefüggésben állhat a nyugtalan láb szindróma kialakulásával, különösen terhes nőknél. Érdekességképpen, az Alternative Medicine Review-ban megjelent egyik írás szerint a folsav segíthet csökkenteni a nyugtalan láb szindróma tüneteit. 

A legjobb források

Ideális esetben, a folsav többségéhez természetes formában, élelmiszereken, zöldségeken, gyümölcsökön keresztül kellene hozzájutni. Ezek a tápanyagban gazdag élelmiszerek nemcsak a folátot biztosítják, hanem a szervezet számára szükséges más vitaminokban és ásványi anyagokban is gazdagok. 

Azonban ha nem tudja az élelmiszereken keresztül biztosítani a szükséges folát mennyiséget vagy felszívódási nehézségei vannak, akkor orvosi javaslatra tabletta formában vagy folsavval dúsított élelmiszerek fogyasztásával is kielégítheti ezt a szükségletet. 

Folsav tartalmú élelmiszerek

Melyik élelmiszerekben van B9 vitamin? És melyik tartalmaz természetes folátot? 

A folát jellemzően a gyümölcsökben és zöldségekben található, például spenótban, spárgában, avokádóban és a hüvelyesekben. Természetes formában megtalálható a marhamájban, ami rendkívül gazdag tápanyagban, és ami akár 54%-át  is biztosítja a napi szükséges folát mennyiségnek. 

A másik oldalon, a folsav dúsított élelmiszerekben van jelen, ami azt jelenti, hogy a már kész termékekhez tápanyag dúsítóként teszik hozzá.  A legfontosabb folsav forrásként számító élelmiszer a rizs, a kenyér, a tészták és a zabpehely. Habár a pontos mennyiségek eltérhetnek, a legtöbb kb. 25-50 %-át tartalmazza az ajánlott napi mennyiségnek. 

Folsav étrendkiegészítők

Bizonyos esetekben szükséges lehet az étrendkiegészítő, főleg ha megnövekszik rá a szükséglet vagy tápanyagfelszívódási problémák vannak. Ha úgy dönt, hogy étrendkiegészítőt használna, akkor az L-metilfolátot válassza folsav tabletták helyett. Ez a folát biológiailag aktív formája, és a kutatók azért is javasolják ezt, mert enyhítheti a folát túladagoláshoz köthető kockázatokat. Mindemellett győzödjön meg arról, hogy elegendő mennyiségű B9 vitaminban gazdag gyümölcsöt és zöldséget fogyasszon, amivel fedezheti a mikrotápanyag szükségletét is. 

Folsav hiány tünetei avagy a túl sok folsav

A túl kevés és a túl sok folsav is káros lehet az egészségre. A hiány olyan tüneteket okozhat, mint a folsav hiányos vérszegénység, gyengeség, fejfájás és a fáradtság. Az ellentétjét nézve, a túlzott b9 vitamin fogyasztása is káros lehet, és okozhat bizonyos tüneteket, mint például görcsöket, hasmenést és zavarodottságot. 

De nézzük meg közelebbről mi lenne ez a fontos egyensúly és hogyan befolyásolhatja a túl sok vagy túl kevés az egészségünket. 

Hiány tünetek

A foláthiány önmagában ritkán fordul elő. Mivel általában olyan okokból származtatható, mint a szegényes étrend, alkoholizmus vagy alultápláltsággal kapcsolatos egyéb jelenségek, ezért a foláthiány más tápanyag hiánnyal együtt jelentkezik. 

A folsavhiányos vérszegénység, más néven megaloblasztos vérszegénység a legfőbb kórképe az alacsony B9 és B12-vitaminnak. A megaloblasztos vérszegénység következtében a vörösvérsejtek abnormálisak lesznek és nagyok, valamint a következő tüneteket okozzák:  

 • Gyengeség
 • Fáradékonyság
 • Sápadt bőr
 • Fejfájás
 • Ingerlékenység
 • Idő előtti őszülés
 • Fejlődési rendellenesség
 • Légszomj
 • Szívdobogás
 • Koncentrációs nehézségek
 • Súlyvesztés
 • Émelygés

A folsav hiány kockázatának a terhesek, alkoholfüggők, és a tápanyag felszívódási problémákkal küzdők vannak leginkább kitéve. Idősebb korban is problémát okozhat a folsavhiány, főleg ha szegényes étrendje vagy csökkent étvágya van valakinek. 

A hagyományos értelemben vett foláthiányt általában a folátmennyiség növelésével kezelik étrend módosítással vagy néha folsav kiegészítőkkel. Fontos azonban kideríteni, hogy ez más tápanyaghiánnyal együtt van-e jelen, mint például B12-vitaminhiánnyal és azután azt is kezelni kell.

Adagolás

A felnőttek többségének 400 mikrogramm folátra van szüksége, de a napi ajánlott mennyiség terhes és szoptató nőknek ennél több, hozzávetőlegesen 500-600 mikrogramm. A folsav adagolások nagyjából 100-800 mikrogramm között mozognak, a legtöbb terhességi vitamin 600-800 mikrogramm/adagot tartalmaz. 

Mennyi folsav jelenti a túl sokat? Ha egészséges, teljes értékű élelmiszereken, gyümölcsökön, zöldségeken keresztül jut foláthoz, a túladagolás kockázata minimális. De a folsav étrendkiegészítők vagy folsavval dúsított élelmiszerek nagy mennyiségben való fogyasztása növelheti a mellékhatások kockázatát. Ezért érdemes napi 1 000 mikrogrammnál kevesebb mennyiségben fogyasztani ezeket. 

A folsav túladagolás jelei

Ha élelmiszer forrásokból nyeri a folátot, akkor nem szükséges amiatt aggódnia, hogy túladagolja vagy hogy túl sok foláthoz jut az ételekkel. Azonban ha B9 vitamin étrend-kiegészítőket fogyaszt, akkor elengedhetetlen, hogy az ajánlott mennyiséget betartsa az olyan mellékhatások elkerülése végett, mint például az izomgörcsök, hasmenés és egyéb bőr reakciók. Más lehetséges mellékhatások közé tartozik az epilepszia, nemi vágyak megváltozása, alvásnehézségek és hangulatváltozások. A dúsított élelmiszerekkel vagy kiegészítőkkel bevitt napi folát mennyiség felső határértéke 1 000 mikrogramm. 

Egyes tanulmányok szerint a szervezet számára hasznosítható folsav átalakításához szükséges enzim nagyon lassú, és az anyagcsere során nem hasznosult folsav felhalmozódását okozza a plazmákban és szövetekben. Igaz több kutatásra van még szükség, de a nagy dózisú kiegészítők bevitele összefüggésbe hozható a prosztata és a vastagbélrák kialakulásánakmegnövekedett kockázatával.

A folsav bevitel túladagolásának másik veszélye, hogy elfedheti a B12-vitamin hiány, aminek ugyancsak súlyos egészségkárosító hatása lehet, ha nem kezelik. A hosszútávú B12-vitamin hiány olyan problémákhoz vezethet, mint a vérszegénység, fáradtság, idegösszeroppanás vagy akár neurológiai változások. 

A folsav mellékhatásai

A folát rendkívül fontos az egészség szinte minden szempontjából, ezért ha azt gyanítja, hogy hiánya lenne, fontos, hogy konzultáljon az orvosával és csináltasson egy vértesztet.

Ideális esetben az lenne a cél, hogy a folát többségéhez természetes élelmiszer forrásokon, zöldségeken, gyümölcsökön keresztül jusson az ember. Azonban bizonyos esetekben, férfiaknak és nőknek is szüksége lehet folsav kiegészítésre akár felszívódási problémák miatt vagy megnövekedett tápanyag szükséglet miatt. 

Amennyiben úgy dönt, hogy étrendkiegészítőt használ vagy folsavval dúsított élelmszereket fogyasztana, hogy fedezze a szükségletét, figyeljen arra, hogy ne essen túlzásba a lehetséges mellékhatások elkerülése végett. A nagy mennyiségű B9-vitamin fogyasztás okozhat görcsöket, epilepsziát, hangulatváltozásokat és alvási nehézségeket. A B12-vitamin hiányt is elfedheti, amivel még súlyosabb egészségi problémák alakulhatnak ki főként, ha hosszú távon kezeletlenül marad. 

Hozzászólások

Új hozzászólás
  töltés

  TÖLTÉS