Ügyfélszolgálat: +36(30)451-6801

kapszulaCENTER

Az 5-HTP

Aminosav
5-HTP hatása

Az 5-HTP, azaz 5-hidroxi-triptofán egy olyan kémiai anyag, amelyet a szervezet a triptofán aminosavból készít. Az 5-HTP a szerotoninhoz köthető, amely befolyásolja a hangulatot, az alvást és a fájdalomérzetet. Az 5-HTP étrend-kiegészítőként szedhető.

Az 5-HTP működése

Az 5-HTP-t a szervezet a szerotonin termelésére használja az agyban és az idegrendszerben. Sokan úgy gondolják, hogy az 5 HTP segít a szerotonin által érintett állapotok kezelésében, például depresszióban, álmatlanságban, elhízásban és más körülményekben. Azonban az ilyen körülmények kezelésére való felhasználása továbbra is vitatott, és több kutatásra van szükség.

Az emberi szervezetben az 5-hidroxi-triptofán a triptofán metabolitja, ami azt jelenti, hogy a triptofánt lebontva 5-HTP-t termel.

A triptofán esszenciális aminosav, ami azt jelenti, hogy az emberi testben nem lehet szintetizálni, így az étrendből vagy kiegészítőkből kell pótolni.

A táplálékforrásokból vagy kiegészítőkből származó triptofán a szervezetben 5-HTP-re és más metabolitokra (például niacin) bomlik. 

Egy szintnél több étkezéssel bevitt triptofán nem növeli az 5-HTP mennyiségét a szervezetben. Azonban a Griffonia simplicifolia - egyfajta afrikai növény - magjából készült tabletta a kereskedelmi forgalomban kapható, mint 5-HTP kiegészítő.

A triptofán, és következésképpen az 5-HTP is a szerotonin és a melatonin kémiai elődje, amelyek agyi neurotranszmitterekként szabályozzák a hangulatot és az alvást. A szerotonin az agyban melatoninná alakul át, tehát ha a szerotonin szintje alacsony, akkor valószínűleg a melatonin szint is kiegyensúlyozatlan.

Számos hangulati probláma esetén, ahol ezeknek a kémiai anyagoknak a szintje alacsony, az 5-HTP alkalmazása segíthet.

Az emberek 5-HTP-t vihetnek a szervezetükbe triptofánban gazdag ételekkel. Az átlagos észak-amerikai étrend körülbelül napi 1 gramm triptofánt tartalmaz. A legtöbb ember számára ez a mennyiség az Egészségügyi Világszervezet által ajánlott napi 3.5 mg / testtömeg kilogramm mennyiég alatt van.

A triptofán alacsonyabb szintje az étrendben, vagy az alacsony 5-HTP szint a szervezetben alacsonyabb szerotonin- és melatonint szintet eredményezhet. Az 5-HTP kiegészítés jó módja lehet annak, hogy szervezete megfelelő mennyiségű 5-HTP-t kapjon.

 

Az 5-HTP hatása

1. Súlycsökkentés

Egyes vizsgálatok kimutatták, hogy az 5-HTP segít az étvágy csökkentésében, és így képes segíteni a súlycsökkenésben is.

Számos kutatási kísérletet tett arra, hogy tanulmányozza az 5-HTP alkalmazása és az éhség csökkentése (és a fogyás) közötti összefüggést. Az egyik ilyen vizsgálatot a griffonia simplicifolia kivonattal végezték, amely az 5-HTP kapszula forrása.

A vizsgálatban 20 túlsúlyos vagy elhízott nőnek 5-HTP-t kellett fogyasztania, naponta öt alkalommal. Négy héten keresztül tartó megfigyelés után megállapítást nyert, hogy a nőknél jelentősen csökkent az étvágy és növekedett az étkezés utáni elégedettség érzése. Ezek a tényezők a testsúlycsökkenést eredményezték a kísérleti csoportban. [1]

Más tanulmányok is azt mutatják, hogy összefüggés van az 5-HTP-használat és a fogyás között. [2][3][4][5]

2. Szorongás

Tekintettel arra, hogy az 5-HTP a hangulatnövelő kémiai szerotonin építőeleme vagy prekurzora, a tudósok kutatják az 5-HTP potenciális előnyeit a szorongás csökkentésében.

Bár vannak ígéretes jelek, azonban jelenleg nem áll rendelkezésre elegendő bizonyíték annak bizonyítására, hogy az 5-HTP valóban előnyökkel jár ezen a területen.

3. Depresszió

A depresszió kezelésében a szerotonin ismert előnye miatt az 5-HTP is kedvező szerepet játszhat a depresszió tüneteinek enyhítésében.

Az 5-HTP, mint egyedüli terápiás szer a depresszió gyógyítására kissé ellentmondásos. Bár az 5-HTP szerotonin termelési funkciói elméletileg lehetővé teszik depresszió kezelését, a gyakorlati bizonyítékok nem elegendőek az elmélet hatékony bizonyításához.

A 2002-es Cochrane Collaboration tanulmánya szerint, amelyben 108 beteget vizsgáltak, alapos áttekintés után egyetértettek abban, hogy az 5-HTP jobb volt a placebocsoportnál a depresszió kezelésében. A bizonyíték azonban nem voltak elég meggyőzőek. [6]

4. Alvászavarok

Az 5-HTP termékek szintén hozzájárulhatnak az alvászavarok, például álmatlanság és szabálytalan alvási szokások hatásainak leküzdéséhez. Az 5-HTP-fogyasztás által kiváltott szerotonin felszabadulása az egyik legfontosabb oka annak, hogy az alvás minősége javul.

Legalább egy tudományos tanulmány igazolja ezt a tényt. A vizsgálatban neurotranszmitterek és 5-HTP kombinációját adták a szabálytalan alvásban szenvedőknek. Ezeknek a termékeknek a beadását követően észrevették, hogy jelentősen csökkent az elalváshoz szükséges átlagos idő. Emellett javította az alvás minőségét és időtartamát a Pittsburgh Sleep Quality Index (PSQI) alapján mérve. [7]

Bizonyos kutatások azt mutatják, hogy amikor egy másik gamma-amino-vajsavval (GABA) kiegészítve alkalmazzák, az segíthet nemcsak a gyorsabb elalvásban, hanem a nyugodtabban alvásban is.

Az 5-HTP adagolása

Az 5-HTP tipikus dózisa körülbelül 300-500 mg naponta egyszer. Alacsonyabb dózisokat is használhat, és feloszthatja azokat a nap folyamán. Az étvágycsökkentés érdekében az 5-HTP-t ételekkel együtt érdemes bevinni, mivel van rá némi bizonyíték, hogy növeli a "teljesség" érzését. [8]

Az 5-HTP napi 400 mg-os vagy annál kisebb dózisban, legfeljebb egy évig alkalmazható biztonságosan.

A triptofán - amelyből 5-HTP alakul - számos állati és növényi eredetű, magas fehérjetartalmú élelmiszerben megtalálhatóható: húsok, tejtermékek, tojás és tenger gyümölcsei, továbbá csicseriborsó, szójabab, tofu, zab, spenóta, banán, lencse, quinoa, bab, szezámmag, tökmag és chia mag.

Az 5-HTP mellékhatásai

Az 5-HTP egy biztonságos táplálékkiegészítő, amely hangulatjavítónak és az étvágycsökkentőnek használható. A mellékhatások közé tartozhatnak a gyomorégés, a gyomorfájás és a hányinger. Ne lépje túl az ajánlott adagot.

Ne használjon 5-HTP kiegészítőket, ha vényköteles gyógyszereket használ, különösen szelektív szerotoninvisszavétel-gátlókkal (SSRI), mivel ez a kombináció akár végzetes is lehet.

5-HTP kapszula    5-HTP

5-HTP kiegészítők

Az 5-HTP számos országban, például az Egyesült Államokban, Kanadában és az EU-ban is rendelkezésre áll.

Kiegészítésként az 5-HTP általában a Griffonia Simplicifolia növény magjától származik, amely Nyugat- és Közép-Afrikában honos.

Ezt a magas, kúszó bokort már több mint ezer éve természetes gyógynövényként használják. Afrikában a Griffonia Simplicifolia magvakat és leveleket gyakran porrá zúzzák vagy teát készítenek belőle.

A Griffonia Simplicifolia magjai gazdagok az 5-HTP-ben. A magok akár 20% 5-HTP-t is tartalmazhatnak. Az 5-HTP a Griffonia magvakban biológiailag azonos az emberi szervezetben termelt 5-HTP-vel.

Az 5-HTP, mint szinte az összes aminosav, kétféleképpen alakulhat ki, egy L-alakú és egy D-alakú konfigurációval. Az L-konfigurált aminosavak többnyire természetesebbek, sejtekben készülnek, és képesek beépülni a fehérjékbe. A D-konfigurált aminosavakat elsősorban baktériumok termelik vagy mesterségesen hozzák őket létre.

Az L-5-HTP az 5-HTP gyakoribb formája, az emberi testben és az 5-HTP-kiegészítőkben is megtalálható forma.

Az 5-HTP kapszula vagy por formájában is megvásárolható a webáruházakban és a gyógyszertárakban. Vásárlás előtt érdemes figyelni az akciókat, hátha jó áron juthatunk kozzá.

Hozzászólások

Új hozzászólás
    töltés

    TÖLTÉS