Ügyfélszolgálat: +36(30)451-6801

kapszulaCENTER

A B3 vitamin (niacin) hatása

Vitamin
niacin (b3-vitamin) tartalmú ételek

A B3 vitamin (niacin) egy hihetetlenül fontos vízben oldódó vitamin, ami az egészségünkre nézve sok szempontból is fontos szerepet játszik, az agyi funkcióktól kezdve a szív egészségéig, és még ezen kívül is. Habár sokszor társítják a niancint a számos lehetséges mellékhatásával, mégis ez az egyik, azon kevés mikrotápanyagok közül, amelyet az orvosok előszerettel javasolnak bizonyos egészségügyi bajok kezelésére, mint például a magas koleszterin, bőr problémák, skizofrénia, stb. - akár kiegészítő formában vagy niacin tartalmú élelmiszerek fogyasztásával.

Szóval a B3 vitamin mire jó, hogyan tud javítani az egészségünkön? Folytassa a cikk olvasását, hogy mindent megtudjon erről a létfontosságú vitaminról, és hogy miért is lényeges az étrendünknek ezt tartalmaznia.

Mi az a Niacin? A B3-vitamin szerepe a szervezetünkben

A B3-vitamin, amit niacin vitaminnak vagy niacinamidnak is hívnak, egy nagyon fontos lipid-megváltoztató, vízben oldódó vitamin, ami megtalálható számos gyakori élelmiszerben, például bizonyos húsokban és belsőségekben, tonhalban, magvakban, gombában és még sok másban is.

Más B-vitaminokkal együtt ez is a B-vitamin komplex része, ami többek között tartalmaz B1 (timain) és B2 (riboflavin) vitaminokat is. A B3-vitamin, amire általában niacinként hivatkoznak 3 vegyületből áll: nikotinsavból, nikotinamidból és inozitol hexanikotinátból. A B3-vitamin alapaos tanulmányozása során megállapították, hogy számos gyakran előforduló egészségügyi probléma kezelésében segít.

Mire is használják a niacint, mit tesz a szervezetünkért és milyen hatással van az egészségünkre? A B3-vitamin fontos az egészséges szív és anyagcsere fenntartásához, plusz segít a vér koleszterinszintjének szabályozásában is. Ráadásul javítja az agyi funkciókat, megőrzi az egészséges bőrt és segít a cukorbetegség megelőzésében és kezelésében.

Napjaink kutatásai szerint azonban, a b3 vitaminnak számos ismert mellékhatása is van, ami akkor fordulhat elő,  ha nagy dózisban szed niacin-tartalmú gyógyszert vagy kiegészítőt. A niacin tabletta leggyakoribb mellékhatása a fejfájás, szédülés és alacsony vérnyomás.

A niacin hatása

Bár van néhány közismert mellékhatása a niacinnak, ami akár veszélyes is lehet, nagyon sok előnye is van a B3-vitamint tartalmazó ételek vagy kiegészítők fogyasztásának. Az alábbiakban olvashat néhány példát arról, hogy a niacin kezelés miben segíthet.

1. Javítja a koleszetrinszintet

A koleszterinszint csökkentésére fontos kezelési lehetőségként tartják számon a niacint. Ez azért van, mert a niacinról bebizonyították, hogy csökkenti a szívbetegségek kockázatát kevert disziplidémiás (zsíranyagcsere zavarral küzdő) betegeknél, amikor megemelkedik a plazma koleszterin vagy a trigliceridek száma vagy mindkettő.

Tanulmányok szerint a niacin kiegészítő alkalmazása nagyon hasznosnak bizonyult azoknál a betegeknél, akiknél a magas LDL-koleszterinszint, az alacsony hasznos HDL-koleszterinszint és a megnövekedett triglicerid szint miatt nagy volt a szívinfarktus, stroke vagy más szívbetegségek kockázata.

Számos kutatás azt mutatta ki, hogy a niacin megemeli a jó HDL-koleszterinszintet és csökkenti a triglicerideket csakúgy, mint más nagy dózisban adott gyógyszerek. Ezenkívül a b3 vitamin csökkenti a rossz LDL-koleszeterinszintet is. Valójában sztatinokkal/koleszterincsökkentő gyógyszerekkel, mint például a Crestor, Lescol és Lipitor kombinálva szokták felírni a koleszterinszint szabályozására.

2. Csökkentheti a szívbetegségek kockázatát

Amellett, hogy segít a koleszterin- és triglicerid szint szabályozásában, a B3-vitaminnak számos más jótékony hatása is van a szívünk egészségére, például képes csökkenteni az érszűkületet, ami egy veszélyes megvastagodása az artériáknak, és akár szív-koszorúér betegséghez is vezethet.

Azoknak akiknek már volt szívrohamuk vagy szív betegségük, beleértve a szívinfarktust is, a B3-vitaminnal csökkenhet az ismétlődés kockázata azáltal, hogy a B3-vitamin csökkenti a vérben lévő nagyon alacsony sűrűségű lipoproteinek (LDL-koleszterin) szintjét, ami a szívbetegségek egyik fő kockázati tényezője. Egy 24 hétig tartó kísérletben azoknak a férfiaknak, akiknek magas volt a lipoprotein szintjük a nagy dózisú, nyújtott felszívódású niacin hatására csökkent ez a szintjük.

3. Szabályozza a vércukorszintet

Az egyik legjobb hatása a niacinnak, hogy képes szabályozni a vércukorszintet és segít kontrollálni a diabéteszes tüneteket. Valójában úgy gondolják, hogy a B3-vitamin niacinamid formája van jótékony hatással a cukorbetegségre azáltal, hogy javítja a béta-sejtek működését, amelyek az inzulin termeléséért felelősek.

A cukorbetegek a niacinnal nem csak a vércukorszintjüket képesek hatékonyan szabályozni, de a niacin csökkentheti a kockázatát a magas koleszterin szint és szívbetegségeknek, melyek elég gyakoriak szoktak lenni cukorbetegeknél.

Fontos azonban megjegyezni, hogy vannak kutatások,melyek arra engednek következtetni, hogy a niacin hozzájárulhat a vércukorszint emelkedésével járó szövődményekhez, ezért ha bármi ilyet tapasztal a vércukorszintjével kapcsolatban, mindenképpen konzultáljon az orvosával, mielőtt niacin kiegészítőt kezd el szedni, annak érdekében, hogy elkerülje a b3-vitamin nem kívánt mellékhatásait.

4. Javítja a bőr egészségét

Sok ember használ niacint vagy niacinamidot a bőr egészségének javítására és olyan problémák kezelésére, mint a pattanások vagy bőrgyulladások. Valójában a B3-vitamin niacinamid formáját írják fel, mint természetes bőrápoló a pattanások tisztítására helyileg a bőrön alkalmazva, míg mások inkább b3 vitamin kiegészítőt vagy B-vitamin komplexet választanak a tünetek enyhítésére.

Mivel a niacin csökkenti a bőr gyulladásokat, az irritációkat, pirosodást, stb., alkalmazzák a bőr hólyagosodására és a granuloma annularek (bőrön lévő papulák) kezelésére is. Ez két olyan gyulladásos állapot, ami a bőr felhólyagosodását okozza, fájdalmas tünetekkel és az elfertőződés kockázatával járnak.

5. Támogatja az agyi funkciókat  

Tanulmányok szerint a B3-vitamin jótékony hatással van az agy egészségére és segít védekezni az Alzheimer-kór és más időskori kognitív hanyatlással járó agyi rendellenességek ellen.

A niacint és a niacinamidot is használják skizofrénia és hallucinációk kezelésére és megelőzésére. Ezen kívül egyes kutatások és esettanulmányok azt mutatták, hogy a niacinnak terápiás hatása van a depressziónál, bipoláris zavarnál és más pszihiátriai rendellenességeknél is.

6. Támogatja az ízületeket

Egyes kutatók szerint a B3-vitamin niacinamid formája hatásosan növelheti az ízületek mobilitását. Valójában a kutatások szerint a megnövelt niacin bevitel enyhítheti az ízületi fájdalmakat, és csökkentheti a gyulladásokat, melyek a porckopás velejárói.

Tanulmányokban kimutatták, hogy a nagy dózisban szedett niacin javít a csontok rugalmasságán, csökkenti a duzzanatot, ezáltal akik niacinamidot kapnak, le tudják csökkenteni a hagyományos fájdalomcsillapítók vagy ízületi gyulladáscsökkentők adagját.

Porckopás, csont- vagy ízületi fájdalmak kezelésére általában b3 vitamint írnak fel nagy dózisban a gyulladáscsökkentő hatása miatt. A gyulladás csökkenésével javulhatnak az ízületi gyulladások tünetei, és újraépülhetnek az ízületi porcok, amik nagyon fontosak a mozgás és az erőnlét szempontjából.

7. Segít a pellagra (egyfajta B-vitamin hiány) kezelésében

A B3-vitaminhiány pellagrát okozhat, ami a szegénység sújtotta területeken a leggyakoribb, illetve a táplálkozási zavarokkal és alkoholizmussal küzdő emberek körében. A pellagra tünetek közé tartozik a gyenge izomzat, emésztési problémák, gyulladás és bőrirritáció.

A pellagrától szenvedő embereknek nagyon alacsony a niacin és más B-vitamin szintjük, amit vagy az alacsony niacin bevitel okoz vagy más ez alapjául szolgáló tényező, úgy mint fehérje- és aminosav anyagcsere zavarai. Ha nincs helyreállítva a B3-vitaminszint, akkor a pellagrás betegek pár éven belül meg is halhatnak a vitaminhiány miatt.  

A pellagra kezelésére a legáltalánosabb gyógymód a nagy dózisban felírt niacinamid (B3-vitamin egy fajtája), melynek ugyanaz a funkciója, mint a niacinnak, de felszívódó képességét és mellékhatásait tekintve alig különbözik tőle.

8. Segít az impotencia megelőzésében

Az impotencia vagy más néven merevedési zavar a férfiaknál az erekcióra való képtelenséget jelenti. Ez megakadályozhatja a szexuális kielégülést részben az alacsony vérellátásnak és a rossz vérkeringésnek köszönhetően, amit okozhat a stressz, fáradtság vagy egyéb betegség.

A B3-vitamin kiegészítés segíthet megelőzni a merevedési problémákat azáltal, hogy a niacinnak értágító hatása van és segíti a szervezetünkben a vér áramlását. Tanulmányok szerint az impotenciától szenvedő férfiaknak napi 1 500 mg niacin elegendő a szexuális funkciók javítására.

9. Védelmet nyújt a születési rendellenességek ellen

A B3-vitaminról kimutatták, hogy segít megelőzni a nikotinamid-adenin-dinukleotid (NAD) rendellenességeit. A NAD molekulák az energia raktározás és a sejtekben lévő DNS szintézis szempontjából lényegesek. Terhes nőknél a B3-vitamin szint növelésével csökkenthetőek a születési rendellenességek aránya.

Egy 2017-es cikk szerint a NAD-molekula előállításának megszakítása rendellenésségeket okozhat mind az embereknél, mind pedig az egereknél. A terhesség alatti B3-vitamin kiegészítés pedig segíthet megelőzni a rendellenességek kialakulását az egereknél.

A fenti tanulmány megállapításai ellenére több emberi kutatásra lenne szükség, mielőtt az orvos niacint / B3-vitamint ír elő. Különösen arra vonatkozólag lenne még kutatásokra szükség, hogy megértsük a terhesség hogyan befolyásolhatja a NAD szintet, és meg tudjuk határozni mi az egészséges NAD szint egy egészséges terhesség esetében.

A B3-vitamin használata a hagyományos gyógyászatban

Jellemzően a magas niacintartalmú élelmiszerek más tápanyagokban is nagyon gazdagok, ezért a gyógyító és egészséget támogató tulajdonságaik miatt kitűnően illeszkednek a hagyományos orvoslás számos formájába.

Például az állati fehérjék, húsok, baromfi és halak gyakori komponensei a Hagyományos Kínai Orvoslásnak, melyekről azt tartják, hogy erősítik a csit. A csit életerőnek is nevezik, létfontosságú az életben maradáshoz és a mentális, valamint fizikális egészség fenntartásához. Ráadásul a halról azt tartják, hogy segít leküzdeni a fáradtságot, a marhahúsról, hogy erősíti a lépet, és a csirkehúsról, hogy hozzájárul a megfelelő veseműködéshez.

Az Ayurvédikus diétában is sok növényalapú niacin élelmiszerrel lehet találkozni. Például az édes burgonyával, amit könnyű megemészteni és kitűnő a májnak, míg a spárgáról azt tartják, csökkenti a gyulladást, segít a szervezet lúgosításában és a vérképzésben is.

A B3 vitamin mellékhatása

A niacin teljesítményét, mellékhatásait és gyógyszertani tulajdonságait már sokszor tanulmányozták. Habár még több kutatás is szükséges a megbízható következtetések levonásához, de néhány kezdeti vizsgálat arra utal, hogy néhány ember nehezen viseli a niacint, és nem kívánt mellékhatásokat okozhat.

Kutatók arra jöttek rá a niacin tabletta fogyasztás pozitív tulajdonságainak és a lehetséges negatív mellékhatásoknak a vizsgálatakor, hogy a B3-vitaminnak önmagában vagy más gyógyszerekkel, esetleg kiegészítőkkel kombinálva kedvezőbb a hatása, különösen a szív egészségére. Azonban a szokatlanul széles skálájú lehetséges negatív mellékhatások miatt, az orvosok azt javasolják, hogy a niacin kiegészítőket csak utasításnak megfelelően és orvosi felügyelet mellett alkalmazza.

Ha niacinban gazdag élelmiszereket eszik, nagyon csekély az esélye a mellékhatásoknak. A nagy dózisban fogyasztott niacin kiegészítők viszont okozhatnak számos lehetséges tünetet, úgy mint:

 • Hányinger és hányás

 • Bőrirritáció és kiütések

 • Fejfájás

 • Szédülés

 • Allergiás reakció (a niacin a hisztamin tartalma miatt válthat ki allergiát, mely olyan kémiai anyag, ami előidézhet allergiás tüneteket)

 • Szívproblémák és rendellenes szívritmus

 • Megemelkedett vércukorszint

 • Rosszabbodó epehólyag működés

 • Köszvény

 • Alacsony vérnyomás

 • Gyomor- és bélfekély

Más gyógyszerek, melyet gyakran szednek együtt a niacinnal, tartalmaznak b3 vitamint vagy legalábbis befolyásolják a niacint, ilyen például a kolesztipol, Laropiprant, Lovastatin, Simvastatin és az Inozitol hexanikotinát. Ha bármelyik gyógyszert szedi ezek közül, és negatív mellékhatást tapasztal vagy bármi egyéb jellegű problémát, mindenképpen forduljon orvosához a megfelelő dózis és kezelés meghatározása érdekében.

A B3 vitamin hiány tünetei

A niacinhiány nem jellemző a fejlett országokban, ahol az alultápláltság ritka. A niacinhiány leggyakoribb oka az alkoholizmus, alultápláltság, emésztési problémák és bizonyos hosszabb időn át szedett gyógyszerek, melyek befolyásolják a felszívódást.

A B3-vitaminhiány klinikai tüneteit általában „4 D” kategóriába sorolják: dermatitis (bőr kiütések), diarrea (hasmenés), demencia (időskori hanyatlás) és ’death’, azaz halál.

Amikor niacinhiányról beszélünk, akkor a következő jelek és tünetek figyelhetőek meg:

 • Pellagra – jellemző rá a bőrgyulladás, hallucináció, emésztési bajok. Általában alultáplált vagy alkoholista embereknél fordul elő, és a tünetek közé felsorolhatjuk a kiütéseket, szájnyálkahártya gyulladást, hasmenést és mentális problémákat.

 • Nyálkahártya duzzanat - a szájra, hüvelyre és a húgycső nyelvére ható tünetek a szájban fájdalmat, valamint megnövekedett nyálképződést és nyelv duzzanatot, fekélyt okozhatnak.

 • Bőrproblémák, különböző típusú sérülések.

 • Emésztési zavarok – a tünetek közé tartozik az égő érzés a garatban és a nyelőcsőben, gyomorbaj, székrekedés, hányinger, hányás és hasmenés.

 • Agykárosodás és pszichózis (elmebaj) -egyes tanulmányok összefüggést találtak a b3 vitamin valamint a depresszió, a tudat károsodás, kognitív hanyatlás, dezorientáció, összezavarodás, mánia és paranoia között.

A 15 legjobb niacin tartalmú élelmiszer

Rengeteg niacinban gazdag élelmiszer van, amit könnyű beilleszteni a mindennapjainkba, amennyiben egészséges étrendet követünk. Ráadásul a niacin tartalmú élelmiszerek fogyasztásával biztosak lehetünk abban, hogy jobban biztosítjuk a szervezetünk számára szükséges egyéb tápanyagokat is, mint a kiegészítőkkel.

Az alábbiakban van a 15 legjobb niacin élelmiszer, amit illesszen be az étrendjébe:

 • Csirke – 1 csésze: 19,2 mg (96%-a az ajánlott napi mennyiségnek)

 • Máj – 1 szelet máj: 11,9 mg (60%-a az ajánlott napi mennyiségnek)

 • Tonhal – 85 gramm tonhal: 11,3 mg (56%-a az ajánlott napi mennyiségnek)

 • Pulyka – 1 csésze pulykahús: 9,6 mg (48%-a az ajánlott napi mennyiségnek)

 • Lazac – 85 g lazac: 6,8 mg (34%-a az ajánlott napi mennyiségnek)

 • Szardínia – 1 konzerv szardínia: 4,8 mg (24%-a az ajánlott napi mennyiségnek)

 • Szabadon tartott marha húsa – 85 g marhahús: 4,4 mg (22%-a az ajánlott napi mennyiségnek)

 • Napraforgómag – 1 csésze napraforgómag: 3,8 mg (19%-a az ajánlott napi mennyiségnek)

 • Földimogyoró – 28 g földimogyoró: 3,8 mg (19%-a az ajánlott napi mennyiségnek)

 • Zöldborsó – 1 csésze borsó: 3,2 mg (16%-a az ajánlott napi mennyiségnek)

 • Barna rizs – 1 csésze főtt barna rizs: 3 mg (15%-a az ajánlott napi mennyiségnek)

 • Gomba – 1 csésze gomba: 2,5 mg (13%-a az ajánlott napi mennyiségnek)

 • Avokádó – 1 csésze felkockázott avokádó: 2,6 mg (13%-a az ajánlott napi mennyiségnek)

 • Édesburgonya – 1 közepes méretű édesburgonya: 1,7 mg (8%-a az ajánlott napi mennyiségnek)

 • Spárga – 1 csésze spárga: 1,3 mg (7%-a az ajánlott napi mennyiségnek)

Niacin kiegészítés és adagolás

A USDA szerint a B3-vitaminnak vagy niacinnak a napi ajánlott mennyisége a következőképpen alakul:

 • Gyerekeknek: napi 2-16 mg közötti mennyiség kortól függően

 • Férfiaknak: napi 16 mg

 • Nőknek: napi 14 mg

 • Terhes vagy szoptató nőknek: napi 17-18 mg

Azt azért nem árt szem előtt tartani, hogy az ideális b3 vitamin mennyiség függ attól, hogy miként használja valamint a kortól, nemtől és egyéb speciális igényektől. Például koleszterinszabályozásra nagy adagban 2-3 gramm vagy még annál is több niacin fogyasztását írják elő nagyon gyakran, míg az egészség optimalizálására ennél kisebb mennyiség is elegendő.

Niacin tabletták vagy kiegészítők alkalmazásakor érdemes odafigyelni, hogy étkezés közben vegye be, ezzel is lassítva a felszívódását és megakadályozva a niacin mellékhatások, mint például a gyomorproblémák kialakulását.  

Az Ön igényeinek és okainak függvényében, egyes egészségügyi szakemberek javasolhatják, hogy  a niacint aszpirinnel vagy egy antihisztaminnal együtt szedje pár hétig, hogy elkerülje a niacinra való érzékenységet.  

Ezeken kívül azt is észben kell tartani, hogy a niacin egy vízben oldódó vitamin, ami azt jelenti, hogy a szervezet számára felesleges mennyiség a vizelettel távozik. Ezért ezeket a vízben oldódó vitaminokat, mint a niacin vagy más B-vitaminokat állandóan pótolni kell a szervezet számára élelmiszereken keresztül vagy kiegészítőkkel, hiszen a szervzetünk naponta kiűríti magából a felesleget.

Hogyan szedjük a B-vitaminokat együtt + más gyógyszerek b3 vitaminnal együtt való alkalmazása

A legtöbb ember számára az egészséges étrend is bőven fedezi a napi szükséges B3-vitamin mennyiséget. Azonban, ha gyors és egyszerű kiegészítésre van szüksége, hogy megnövelje a vitamin bevitelt, akkor győződjön meg arról, hogy jó minőségű élelmiszer alapú kiegészítőt vásároljon. Nemcsak hogy jobb felszívódást és felhasználást biztosítanak az ilyen kiegészítők, de csökkenthetik a B-vitamin komplex nem kívánatos mellékhatásainak kockázatát is.

A B-vitamin komplex egy jó megoldás lehet a szervezet számára szükséges B-vitaminok megfelelő mennyiségben való biztosítására. B-vitaminokat érdemes B-vitamin komplex kiegészítő formában fogyasztani, mert együttesen sokkal jobban hatnak a szervezetünkre, hiszen a B-vitaminok egymással együttműködve segítenek optimalizálni az emésztést és  a vitamin felszívódást.

A B-vitaminok jó hatással vannak az anyagcserére, a szívre, az agyunkra, az izmokra és az ízületekre, de itt megjegyezzük azt is, hogy mindig sokkal előnyösebb élelmiszereken keresztül fogyasztani, amelyek természetes formában tartalmazzák a szervezetünk számára szükséges vitaminokat és ásványi anyagokat. Próbáljon beszerezni kiváló minőségű húsokat, úgymint szabadon tartott marhát, baromfit vagy halat, babokat, dióféléket és magvakat, hogy ezzel is biztosítsa a napi fix B-vitamin mennyiséget. A kiegészítőkkel ellentétben, a sok b3 vitamin tartalmú élelmiszer fogyasztása nem növeli meg a niacin szintet a szervezetünkben annyira, hogy annak negatív mellékhatásai legyenek.

Egyes más gyógyszereket, mint a Lovastint és a Simvastint gyakran vényköteles niacinnal együtt használják, hogy segítsenek csökkenteni a koleszterinszintet és támogassák a szív egészségét. Ezeknek a vényköteles gyógyszereknek a használatánál, fontos az orvos által meghatározott adag betartása, hogy minimalizálja a mellékhatásokat és segítsen fokozni az eredményeket.

Niacin vs. Niacinamid vs. Nikotinamid

A niacin 3 különböző formában található meg:

 • Nikotinsav
 • Nikotinamid/niacinamid
 • Inozitol-hexaniacinát

A nikotinamid, amit gyakran niacinamidnak is hívnak a B3-vitamin egyik leggyakoribb formája, megtalálható mind élelmiszerekben, mind pedig a kiegészítőkben. A nikotinamid jóval kedveltebb, mint a

niacin másik formái, mert kevésbé okoz bőrpirosságot, és számtalan célra lehet használni, pellagra ellen, pattanásokra és ízületi gyulladásokra. Azonban a niacinnal ellentétben a nikotinamid nem annyira hatékony a koleszterinszint csökkentésében és a szív egészségének javításában.

B3-vitamin vs. B12-vitamin vs. egyéb B-vitaminok

Szervezetünknek 8 féle B-vitaminra van szüksége, melyek közül mindegyiknek egyedi szerepe van az egészségünk szempontjából. Míg a B3-vitamin a koleszterincsökkentő, gyulladáscsökkentő hatásáról és a szív egészségének optimalizálásáról ismert, addig a B12 vitamin részt vesz az egészséges idegrendszer megőrzésében, a DNS képzésben és összetartja a vörös vérsejteket. Eközben az egyéb B-vitaminok segítenek az energiatermelésben, máj működésében, az anyagcserében, növekedésben és fejlődésben, az immunrendszer egészségében, stb..

Mindegyik B-vitamin vízben oldódó, ami azt jelenti, hogy feloldódnak a vízben és így jutnak el a sejtekhez, de a szervezet nem képes hosszú távon tárolni őket, ezért egyenletes adagolásra van szükség, hogy biztosítva legyen a szükséges mennyiség. Nagyjából ugyanazon forrásokban találhatóak meg, például az állati termékekben, dúsított élelmiszerekben, válogatott gyümölcsökben, zöldségekben. Ráadásul együttesen dolgoznak a szervezetünk egészségének fenntartásáért, ezért gyakran inkább B-vitamin komplex szedését javasolják, mint a B-vitamin kiegészítőket egyenként.  

Hogyan vigyünk még több B3-vitamint az étrendünkbe

A legjobb módja annak, hogy több B3-vitamint tartalmazzon az étrendünk, ha megemeljük a tápanyagban, niacinban gazdag élelmiszerek bevitelét és biztosítjuk a napi többszöri étkezést, hogy fedezzük a szükséges mennyiséget. A fehérjetartalmú élelmiszerek, mint a hús, hal és baromfi kitűnő niacin források, csakúgy mint más tápanyagban gazdag élelmiszerek, például a barna rizs, napraforgómag, édes burgonya, stb..

Az alábbiakban felsorolunk néhány igazán ízletes és tápláló ételt, melyek segíthetnek a b3 vitamin számtalan jótékony hatásának megtapasztalásához.

 • Sült csirke olasz módra

 • Gombás-szardíniás barna rizskása (kongee)

 • Paleo pulykával töltött wonton (kínai töltött tészta) leves

 • Avokádós édesburgonya saláta

 • Csirkemájpástétom

Története / tények

Egy osztrák kémikus, Hugo Weidel volt az első, aki felfedezte a niacint 1873-ban, de csak később Kazimierz Funk biokémikusnak sikerült elkülönítenie, akinek a nevéhez fűződik a  „vitaminok” koncepciójának kidolgozása is.

1937-ben Konrad Elvehjem jegyezte fel, hogy a niacin a májból történő izolálás után képes gyógyítani a pellagrát, ezzel is alátámasztva a táplálkozás fontosságát és a betegség megelőzést. Hamarosan elkezdték az élelmiszereket is dúsítani ezzel a vitaminnal azért, hogy megelőzzék népesség szintjén a vitaminhiányt és a pellagra kialakulását. Habár eredetileg nikotinsavként volt ismert, később átnevezték, hogy elkerüljék a nikotinnal való összetévesztést, ami a dohánytermékek egyik káros összetevője.

1955-re a kutatók felfedezték a b3 vitamin és koleszterin közötti összefüggést, ezzel helyet teremtve neki a lipid-csökkentő gyógyszerek között. Napjainkban számtalan egészségügyi problémára széles körben elterjedt természetes orvosságként tartják számon, a magas koleszterintől a skizofrénián át az ízületi gyulladásig.

Elővigyázatosságok a niacinnal szemben

Mint más vízben oldódó vitaminok, a túlzásba vitt mennyiség a vizeleten keresztül kiürül a szervezetből, ezzel megakadályozva a niacin márgezést vagy niacin túladagolást. A sokféle B3-vitaminban gazdag ételek fogyasztása kevésbé valószínű, hogy B3 vitamin mellékhatásokat okoz, és nagy általánosságban meglehetősen biztonságos és hatékony módja ez a napi vitamin szükséglet biztosításának. Azonban a nagy mennyiségben fogyasztott B3 kiegészítők számos negatív tünetet okozhatnak. A niacin leggyakoribb mellékhatása a hevülés/pirulás, melyet bőr pirosság, égető érzés és viszketés jellemez. A niacin kiegészítők egyéb mellékhatása lehet a gyomorfájás, hányinger, megemelkedett vércukorszint, májkárosodás és köszvény.

A fentiek miatt lényeges, hogy ha valamilyen alapbetegsége van vagy egyéb gyógyszereket is szed, akkor kizárólag az orvossal való konzultálás alapján kezdjen el kiegészítőt szedni. Amint valamilyen negatív tünetet észlel, csökkentse az adagokat vagy függessze fel a szedését és keresse fel orvosát, hogy megtalálják az Ön számára legjobb megoldást.

Összegzés

 • Mi a niacin? A niacin, amit B3-vitaminként is ismernek egy vízben oldódó vitamin, amit széles körben tanulmányoznak a koleszterin csökkentő, az anyagcsere fenntartó képességeiért valamint az egészséges bőrt elősegítéséért és az agyi funkciók fokozásáért.

 • Számos különböző élelmiszerforrása létezik, illetve kiegészítőként és B-vitamin komplex készítményekben is megtalálható. Egészségünk szempontjából a B3 vitamin tabletta az egyik legalapvetőbb vitamin.

 • Tanulmányok szerint a b3 vitamin segít javítani a szív egészségén, megelőzi az impotenciát, enyhíti az ízületi fájdalmakat, tisztán tartja a bőrt, szabályozza a vércukorszintet, elősegíti a kognitív funkciókat, kezeli a pellagrát és megelőzhetőek a születéskori rendellenességek.

 • A leggyakoribb niacin mellékhatások közé tartozik a hevülés/pirulás, melyet bőr pirosság, égető érzés jellemez, de ide tartoznak még a gyomorproblémák, magas vércukorszint, bőrproblémák, stb..

 • Élvezze a niacint egészséges, kiegyensúlyozott étrend részeként számos más különböző B-vitaminnal együtt, ezzel segítve az egészségének optimalizálását és megőrizve a szervezetének legjobb állapotát

Hozzászólások

Új hozzászólás
  töltés

  TÖLTÉS