Ügyfélszolgálat: +36(30)451-6801

kapszulaCENTER

Az impotencia kezelése

Tesztoszteron fokozók Potencianövelő
impotencia

Mi az impotencia jelentése?

Impotencia, merevedési zavar vagy potencia zavar? Ez a sok kifejezés talán zavaró lehet, de elmondjuk mi az impotencia jelentése és megpróbálunk tiszta vizet önteni a pohárba.

Orvosilag az imotencia egy sor férfiknál fennálló szexuális probléma gyűjtőneve. Az impotencia coeundi orvosilag akkor áll fenn, ha valaki képtelen az erekcióra / szexuális közösülésre és ezáltal nem képes a gyermeknemzésre. Az impotencia generandi a nemzőképtelenséget, míg az impotencia ejaculandi az ejakulációra való képtelenséget jelenti.

A köznyelvben akkor beszélünk impotenciáról (erektilis diszfunkció, agolul: erectile dysfunction, röviden: ED), ha egy férfi az esetek nagy részében, hosszú ideje nem képes erekcióra (erekcióra való képtelenség). Ezzel szemben a merevedési- vagy potenciazavar olyan probléma, mely miatt egy férfi szexuális élete, erekciója nem kielégítő, nehézséget okoz az erekció fenntartása, de ez többnyire csak átmeneti

Magyarul az impotencia, a potencia- és a merevedési zavar ugyanazokat a tüneteket takarja, csak a foka és az ideje más. Orvosilag a hosszan tartó merevedesi zavart impotenciaként diagnosztizálják. A későbbiekben ha ED-re, impotenciára, merevedési zavarra, potenciazavarra, erekciós problémára hivatkozunk, akkor egyre kell gondolni.

impotencia

Igaz, hogy a szexuális funkciók az életkorral csökkennek, de a legújabb kutatások azt mutatják, hogy sok öregedő férfi és nő szexuális tevékenységet folytat, és az idősebb felnőttek 50 százaléka azt mondja, hogy a szex az életük fontos része. Ezeken a megállapításokon kívül a kutatók azt találták, hogy a 40 éves kor alatti férfiaknál meredeken emelkedett az erekciós diszfunkció, a késleltetett ejakuláció, a csökkent libidó és a szexuális elégedettség. Statisztikák szerint 40-70 év kor között átlagosan a férfiak 52 százalákánál áll fenn valamilyen fokú merevedési probléma, és azt mondhatjuk, hogy az életkor lehetne a merevedési zavarban szenvedő férfiak aránya is (például a 65 éves férfiak körében 65% szenved valamilyen potenciazavarban). A 40 év alatti férfiak közül csak 5-15% szenved erekciós diszfunkcióban, és ezek hátterében általában nem fizikális probléma áll.

Az impotencia okai

Az impotencia okai lehetnek fiziológiai (többnyire a testet és a szerveket érintő) vagy pszichológiai (az elmét érintő) okok. Szerencsére vannak természetes megoldások az impotencia kezelésére, melyeket érdemes megpróbálni. A potenciaproblémákat az esetek mintegy 70%-ában természetes módszerekkel (sport, étrend, étrend-kiegészítők, stressz kezelés) oldják meg, amelyek segíthetnek helyreállítani a szexuális egészségét.

1. Öregedés

A férfi impotencia kockázata 40 éves kor felett nő, mivel az életkor az ED-vel leginkább összefüggő változó. Ennek oka a változó hormonok, a szívproblémák nagyobb kockázata és a vérkeringést érintő kockázatok, valamint a csökkenő szexuális vágy, amely idősebb korban jelentkezik. Például az amerikai National Health and Social Life Survey felmérése alapján megállapították, hogy az 50-60 éves férfiak esetében több mint háromszor olyan valószínű, hogy merevedési problémákat és alacsony szexuális vágyat tapasztalnak, mint a 18 és 29 év közötti férfiaknál. 

merevedési zavar gyakorisága

2. Idegrendszeri problémák

Az erekció eléréséhez fontos az idegrendszer stimulálása. A legtöbb férfi a látvány alapján kerül izgalmi állapotba, de vannak akiket fantáziájuk, elképzelt képek izgatnak fel, továbbá izgató lehet egy illat (feromon) is. Ezek mind mind olyan ingerek, melyekért az idegrendszerünk felel, hiszen az közvetíti a vágyainkat, a szexuális ingereket a pénisz artériái és vénái felé. Ha az igedrendszerben már nem alakulnak ki ezek a szexuális ingerek, akkor impotencia alakulhat ki.

3. Hormonális faktorok

A tesztoszteronszint csökkenése a libidónak az észrevehető csökkenéséhez vagy megszűnéséhez vezet. A tesztoszteronszint csökkenésének oka lehet az idősödés (időskori férfi klimax), a mozgásszegény életmód, a genetika vagy akár egy gyógyszeres kezelés. Az alkoholelvonó kezelésen részt vevő páciensek 75%-a küzd potenciazavarral. Ez általában pszichés és organikus (neuropátia) tényezők keveredésének köszönhető. A tesztoszteron szint csökkentése nem mindig szervi eredetű, hanem a rohanó életvitelnek és a stressznek köszönhető. Ebben az esetben pótlása nem célrevezető. 

4. Artériás és vénás problémák

Az erekció létrejöttéhez a péniszben futó artériéknak egészséges állapotban kell lenniük, különben nem tud megfelelő mennyiségű vér áramolni benne. A tartós erekció érdekében pedig fontos a vénák egészsége, hiszen ezek zárják el a vér kiáramlásának útját. Ha a vénák nem zárnak rendesen, akkor az impotenciához vezet.

5. Más betegségek

 • Az impotencia egyik leggyakoribb oka a cukorbetegség. A cukorbeteg férfiak körében 3x olyan nagy a merevedesi zavarok esélye, mint az egészséges társaik esetében. A cukorbetegség esetéb az idegek és az erek is károsodnak, ami az ED szexuális problémához vezet. 145 vizsgálat kiértékelése után, melyen összesen 88 000 férfit vizsgáltak, az erekciós diszfunkció prevalenciája a cukorbetegeknél 52,5 százalék volt. [F]
 • A prosztatarák több fronton is problémákat szül, hiszen egyfelől károsíthatja az idegek és erek egészségét, másfelől a rák kezelése során olyan sugárzás éri a pénisz szöveteit, amelyektől az károsodik. Ráadásként a kezelés során alkalmazott gyógyszerek csökkentik a tesztoszteron szintet, amely a férfiak fő nemi hormona.
 • A Peyronie egy olyan ritka betegség, aminek következtében az erektált hímvessző rendellenes ívben hajlik meg és ez fájdalomhoz, illetve merevedési zavarhoz vezet.
 • Epidemiológiai vizsgálatok azt mutatják, hogy összefüggés van az erekciós zavar és az alsó húgyúti problémák között. Ezek az állapotok gyakran előfordulnak, ahogy a férfiak öregszenek, és a vizsgálatok azt mutatják, hogy a szexuális élvezet és a szexuális aktivitás csökken az alsó húgyúti problémák miatt. [F]
 • A szívbetegség, a magas vérnyomás, a perifériás érbetegség, a neurológiai betegség, a stroke vagy a krónikus máj- vagy vesebetegség esetében szintén nagyobb a kockázat arra, hogy szexuális probléma alakuljon ki. 
 • A kutatások azt mutatják, hogy a magas vérnyomás és a merevedési zavarok szorosan összefonódó betegségek. A magas vérnyomásban szenvedő betegek mintegy 30 százaléka panaszkodik az merevedési diszfunkcióra. A teljes impotencia esetén a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázata körülbelül 80 százalékkal nő. Az erekciós zavar tünetei a magas vérnyomás kezelésére használt gyógyszerek mellékhatásai is lehetnek. A merevedési zavar a magas vérnyomás korai jele lehet.[F]
 • Pajzsmirigy problémák

6. Gyógyszeres kezelés mellékhatása

Számos gyógyszer a megoldani kívánt probléma mellett negatívan érinti a merevedés minőségét és létrejöttének esélyét. Például számos vérnyomáscsökkentő, koleszterinszint-csökkentők, vízhajtó, béta-blokkoló, vérhigító, rákellenes szerek, pszichotróp gyógyszerek, antidepresszáns és kedélyjavító mellékhatása, hogy az erekció bonyolult folyamatának valamelyik elemét akadályozza és ezáltal erekciós gondokhoz vezet.

7. Pszichés okok

Fiatal férfiak átmeneti merevedési problémái pszichés okokra vezethetők vissza. Idősebb korban szervi okra rakódik rá. Teljes impotencia általában nem alakul ki pszihés okok miatt. 

korai magömlés egy másik gyakori szexuális diszfunkció, amelyben az ejakuláció hamarabb következik be, mint ahogyan azt várható lenne. Ez hozzájárulhat ahhoz, hogy a férfi partnere nem jut el az orgazmusig, zavart és szorongást idéz elő a teljesítményt illetően és merevedesi zavar alakul ki.

Merevedési gondokhoz vezethethetnek a párkapcsolati gondok, például egy megcsalás, rendszeressé váló veszekedések, anyagi nehézségek. Ezek mind-mind megágyazhatnak a kezdődő erekciós nehézségeknek.

A negatív önkép a pszichés problémák táborát erősíti, a férfi ebben az esetben nincs megelégedve önmagával és amiatt frusztrált, hogy a nő mennyire elégedett a testével, ami frusztrációhoz vezet és súlyos esetben esetben erekciós nehézségekhez.

A teljesítmény kényszer szintén problémát idéhet elő. Az első együttlét alkalmával jellemző, hogy a nagy akarásnak, nyögés a vége. Ilyenkor a férfi le akarja nyűgözni a partnerét, de a túlzott idegesség csak negatívan hat a teljesítményre, hiszen a megfelelő merevedéshez az érfalak ellazulása és relaxált állapota szükséges.

Az internetes pornográfia könnyű hozzáférhetősége szintén növekvő probléma.

A férfi impotencia jelei

Az impotencia jelei elég egyértelműek, hiszen főként a hímvessző erekciójával függenek össze. Lássuk őket:

 • Erekció hiánya vagy fenntartásának nehézsége.
 • Csökkent szexuális vágy.
 • Problémák a normális ejakulációval.
 • Az orgazmus nehézségei.
 • Fájdalmas erekció, vagy nemi fájdalom.
 • Néha a szexuális diszfunkció kapcsolati problémákkal tásulnak.

Mikor kell orvoshoz fordulni?

A háziorvos egy jó kezdet, ha merevedési problémái vannak. Forduljon orvosához, ha:

 • Ha aggódik az erekciójával kapcsolatban, vagy egyéb szexuális problémákat tapasztal, például korai vagy késleltetett magömlést
 • Ha cukorbetegsége, szívbetegsége vagy más ismert egészségi állapota van, amely erektilis diszfunkcióhoz kapcsolódhat
 • Ha más tünetei is vannak a nem megfelelő merevedés mellett

Az impotencia diagnosztikája

Sok ember esetében a fizikai vizsgálatok és a pszichológiai kérdések megválaszolása elengedhetetlen annak érdekében, hogy az orvos diagnosztizálja az erekciós zavarokat és kezelést javasoljon. Ha krónikus egészségi állapota van, vagy orvosa arra gyanakszik, hogy fennmaradó betegség szerepelhet az okok között, további vizsgálatokra vagy szakértővel való konzultációra lehet szüksége.

 • Fizikai vizsgálat: ez magában foglalhatja a pénisz és a herék alapos vizsgálatát, valamint az idegek érzékelésének ellenőrzését.
 • Vérvétel: vérmintáját elküldhetik egy laboratóriumba, hogy ellenőrizze a szívbetegség, a cukorbetegség, az alacsony tesztoszteronszint és más egészségügyi állapotok jeleit.
 • Vizeletvizsgálat: a vérvizsgálatokhoz hasonlóan a vizeletvizsgálatokat is alkalmazzák a cukorbetegség és más mögöttes egészségügyi állapotok jeleinek felkutatására.
 • Ultrahang: ezt a tesztet általában egy egészségügyi szakember végzi, a pénisz vérellátó ereinek vizsgálata végett. Videofilmet készítenek, amely lehetővé teszi orvosának, hogy megnézze van-e véráramlási problémája. Ezt a tesztet néha gyógyszeres injekcióval kombinálva hajtják végre, hogy serkentsék a véráramot a péniszben és erekciót hozzanak létre.
 • Pszichológiai vizsgálat: orvosa kérdéseket tehet fel a depresszió és az erekciós rendellenességek egyéb lehetséges pszichológiai okok szűrésére.

  Az impotencia kezelése

  Első körben, ha a merevedési zavar csak pszichés okokra vezethető vissza, akkor megoldás lehet azok okainak megszűntetése és a lelki nyugalom biztosítása. Ilyen esetben a sport és a megfelelő táplálkozás már önmagában is segíthet. Ha ez sem segít akkor jöhet az orvosi tanácsadás és a szervi okok kivizsgálása. Léteznek különféle táplálék kiegészítő kapszulák az átmeneti merevedési problémák kezelésére és a terápiák is hasznosak lehetnek.

  Komolyabb esetekben, orvosi javaslatra a következő kezelések léternek:

  • Hormonkezelés: tesztoszteron hormoninjekció vagy tabletta
  • Potencianövelő gyógyszerek: orvosi vényre kapható potencianövelők a sildenafil (Viagra, Kamagra), az avanafil, a vardenafil (Levitra) vagy a tadalafil (Cialis) tartalmú impotencia elleni gyógyszer. Ezek a vényköteles „foszfodiészteráz-5 (PDE5) inhibitorok” segítik a simaizom ellazulását, és ezéltal vér beáramlását a péniszbe. Segítségükkel könyebben és tartósan fenntartható az erekció. A működésükhöz szexuális stimuláció szükséges.
  • Természetes potencianövelő étrend-kiegészítők: gyengébben, de hasonlóan működnek, mint a gyógyszerek, annyi különbséggel, hogy a potencianövelő gyógynövényekben rejlő erőt használja ki.
  • Prosztaglandin injekció: a péniszbe adott közvetlen injekció
  • Alprostadil gél: a húgycsőbe fecskendezve segíti elő a merevedés létrejöttét és az impotencia kezelését
  • Vákum pumpa: péniszpumpa olyan szexuális segédeszköz, amely nyújtja a pénisz szöveteit, és nagyobb véráramlást tesz lehetővé, így nem csak a merevedési zavarokra, de pénisznövelésre is alkalmazzák.
  • Érsebészeti beavatkozás: általában a betegek más alternatívákkal próbálják kezelni az impotenciát, mielőtt a műtétet választanák. Ezek az alternatívák lehetnek kiegészítők, gyógynövények, életmódváltozások és még gyógyszerek is. Azokban az esetekben, amikor más kezelések nem működnek, a műtét lehet végső megoldás. A sebészet magában foglalja a pénisz protézis beültetését. Ez egy sóoldattal töltött szilikon eszköz vagy egy kalibráló eszköz. Noha a súlyos mellékhatások valószínűsége alacsony, bizonyos kockázatokat okoz. Ezek a mellékhatások lehetnek az anesztetikus kockázat, az eszközfertőzés és az eszköz meghibásodása. A műtét után öt évvel a férfiak mintegy 10–20 százaléka tapasztalja a készülék meghibásodását és hibáját. A fertőzések aránya alacsony. Az ilyen típusú műtétet választó férfiak körülbelül egy százaléka kap fertőzést.
  • Lineáris lökéshullám terápia (EDSWT): az EDSWT eljárás biztonságos és hatékony módszer az ér avagy vénás eredetű merevedési zavarok kezelésére, amely visszaadhatja a betegek normális szexuális életet, és lehetővé teszi a spontán intimitást partnerével. Az erekciós probléma kezelésének egyik legjobb módja, hosszú távú eredményekkel, melyet számos egészségközpont eredményesen végez. Maga a kezelés viszonylag gyorsan zajlik és a paciens kevés kellemetlenséget érez.
  • Potencianövelő torna: a férfiak részére alkalmazott intim torna az izmok megeősítésével fokozza a vérkeringést, ami erősebb erekciót eredményez, tovább kontrollálja a korai magömlést is.

  Az impotencia megelőzése

  Az erekciós diszfunkció (ED) megelőzésének érdekében sokat tehetünk saját magunk is.

  Fontos, hogy a táplálkozzunk egészségesen, kerüljük a cukros és zsíros ételeket, melyek érszűkületet okoznak. A másik oldalon pedig fogyasszunk sok értágító ételet (arginin, citrullin és nitrogén monoxid tartalommal).

  Sportoljunk rendszeresen, hiszen a sport és megfelelő mozgás mindennek az alapja. Óvja a kardiovaszkuláris rendszerét. A sport hozzájárul az ideális testsúly elérésében is, ami tovább csökkenti az impotencia kialakulásának esélyét.

  Kerüljük a dohányzást és az alkohol fogyasztását, mert ezt gyulladást és érszűkületet okoznak. A drogok használata szintén nem tartozik az ajánlott tevékenységek közé.

  És még egy fontos dolog, ha lehet éljünk boldog, kiegyensúlyozott és nyugodt életet. Kerüljük a stresszt.

  Hozzászólások

  Új hozzászólás

   Kapcsolódó termékek

   töltés

   TÖLTÉS