Ügyfélszolgálat: +36(30)451-6801

kapszulaCENTER

A B12 vitamin

Vitamin
b12 vitamin

Egy 2004-es tanulmány rámutatott arra, hogy a világ számos részén, beleértve az Egyesült Államokat, Indiát, Mexikót, Közép-Amerikát, Dél-Amerikát és Afrikát is a legfőbb egészségügyi problémának tartják a B12-vitaminhiányt. A B12 vitamin jó hatással van a közérzetre, energiaszintre, memóriára, szívre, bőrre, hajra, emésztésre és még sok másra is. A B12 egy fontos vitamin a mellékvese fáradtság, a többszörös metabolikus funkciók -mint az enzim termelődés, a DNS szintézis és hormonegyensúly- kezelésében, valamint az egészséges ideg-, szív- és érrendszer megőrzésében.

Mivel a szerveztünkben nagyon széles spektrumban tölt be szerepet, a B12-vitaminhiány számos különböző negatív tünet formájában jelentkezhet. Ezek közül a legszembetűnőbbek a krónikus fáradtság, hangulat zavarok, például a depresszió, krónikus stressz vagy a levertség.

A B12 vitamin előnyei

A B12-vitamin több szempontból is előnyös a központi idegrendszerre: segít megőrizni az idegsejtek egészségét -többek között amelyek a neurotranszmitterek közvetítéséhez szükségesek- és segít az idegsejteket körülvevő védőburok, azaz a mielin kialakításában is. Ez azt jelenti, ha a B12 vitamin szint alacsony, akkor a kognitív funkciók sérülhetnek.

A B12 vitamin - amit gyakran hívnak ciano-kobalaminnak vagy metilkobalaminnak is - segíti az emésztést és a szív egészségének megőrzését. A hiánya emésztési zavarokhoz vezethet és növelheti a szívbetegségek kialakulásának kockázatát. A B12-vitaminhoz élelmiszereken keresztül vagy hidroxokobalamin injekción keresztül lehet hozzájutni, az utóbbi esetében a vitamin injekciót az izomba adják be.

A Nemzeti Egészségügyi Intézet Táplálkozási Osztályának (National Institute of Health’s (NIH) Dietary Office) becslése szerint az Egyesült Államok lakosságának közel 1,5 – 15%-a B12-vitaminhiányos. Más tanulmányok, mint például az American Journal of Clinical Nutrition folyóiratban 2000-ben közzétett tanulmánya pedig arra hívja fel a figyelmet, hogy ez a szám még magasabb is lehet, akár a lakosság 39%-a is szenvedhet B12-vitaminhiányban.

A természetes állati származékok a legjobb B12 vitamin források, ezek közé tartoznak a tejtermékek, tojások, húsok, halak, szárnyasok. A NIH szerint a növényi élelmiszerek természetes formájukban nem tartalmaznak B12-vitamint, hacsak nem mesterségesen hozzáadva.

Bizonyos mértékig olyan növényi élelmiszerekben is található B12-vitamin, mint az élesztő, a vitaminnal dúsított gabona termékek és tengeri algák. Azonban ezek közül a legtöbb nem úgy szívódik fel, mint az állati eredetűek.

A B12 vitamin hiány

A B12-vitaminhiányt nehéz felismerni, főleg azért, mivel gyakran előforduló tünetei vannak, mint a fáradtság vagy bágyadtság. A B12-vitaminhiány megállapítása a vérben lévő B12-vitamin szint mérésével történik. Azonban riasztóak azok a tanulmányok, amelyek azt mutatják, hogy a B12 vitamin hiányhoz köthető betegségben szenvedők 50 százalékánál a tesztek normál B12 szintet mutattak.

Léteznek sokkal pontosabb szűrési lehetőségek a hiányosság felismerésére, de általában ezek nem adhatóak a betegeknek, kivéve ha vérszegénységre vagy szívbetegségre utaló tüneteik vannak. Tehát ha Ön arra gyanakszik, hogy vitaminhiányos, de a vérvizsgálata azt mutatja ki , hogy rendben van a vitaminszintje, akkor forduljon orvoshoz, és kérjen egy másik vizsgálatot, amelyik ellenőrzi a homocisztein szintet is.

A B12 vitamin hiány tünetei a következők lehetnek:

 • Krónikus fáradtság

 • Izomfájdalom és gyengeség

 • Ízületi fájdalom

 • Légzési nehézségek

 • Szédülés

 • Memóriazavar

 • Koncentrálási nehézség

 • Hangulatváltozások, depresszió és idegesség

 • Rendellenes szív problémák, például heves szívdobogás

 • Fogbetegségek, például vérző íny, szájsebek

 • Emésztési problémák, mint például hányinger, hasmenés vagy hasgörcs

 • Étvágytalanság

 • Súlyosabb B12-vitaminhiány kóros vérszegénységet is okozhat, ami memóriavesztéshez, memóriazavarhoz és hosszabb távon akár demenciához is vezethet.

Kik vannak leginkább kitéve a B12 vitaminhiánynak? Azok az idős emberek a leghajlamosabbak rá, akiknek emésztési zavaruk van. Az idősebb emberek általában kevesebb gyomorsavat termelnek, amire viszont szükség van a B12 vitamin megfelelő átalakításához. Továbbá mivel az állati származékú élelmiszerek bizonyulnak a legjobb B12-vitamin forrásnak, így a vegetáriánusok és azok, akik nem esznek állati eredetű élelmiszereket a legvalószínűsíthetőbben B12-vitamin hiányosak. Ezért mind az idősebbeknek, mind pedig a növényalapú étrenden élőknek B12 vitamin kiegészítő napi fogyasztása javasolt.

Ezen kívül még a dohányzók (mivel a nikotin meggátolja a felszívódást), a rendszeres alkoholt fogyasztók, és azok, akik vérszegénységgel vagy emésztési gondokkal (például cöliákiával vagy Chron-betegséggel) küzdenek, vannak kitéve jobban a B12-vitaminhiány kockázatának.

A B12-vitamin fogyasztására a B-komplex vitaminokat vagy egy jó minőségű multivitamint javasolnék. Ezek a B-vitaminok széles spektrumát tartalmazzák, mind együttesen dolgoznak, hogy a szervezet el tudja látni a funkcióit és kiegyensúlyozzák egymást, innen is ered a “komplex” elnevezés. Egy B komplex vitamin kiegészítőben több fontos B-vitamint is talál – mint a biotin (B7-vitamin), tiamin (B1-vitamin), niacin (B3-vitamin) és riboflavin (B2-vitamin) –melyek együttes jelenléte szükséges a legjobb eredmény eléréséhez.

A B12 vitamin napi szükséglete

0 és 6 hónap közötti csecsemőknek: 0,4 µg (mikrogramm)A NIH szerint (Nemzeti Egészségügyi Intézet = National Institute of Health) az ajánlott napi B12-vitamin mennyiség:

 • 7-12 hónapos csecsemőknek: 0,5 µg

 • 1-3 éves kisgyerekeknek: 0,9 µg

 • 4-8 éves gyerekeknek: 1,2 µg

 • 9-13 éves gyerekeknek: 1,8 µg

 • 14 év feletti felnőtteknek: 2,4 µg

 • Terhes nőknek: 2,6 µg

 • Szoptatás alatt a nőknek: 2,8 µg

Más vitaminokkal összehasonlítva B12-vitaminból nincs olyan nagy mennyiségben szükségünk – de mindenképpen szükséges a napi utánpótlás. A B-vitaminok vízben oldódó vitaminok, könnyen kiürülnek a szervezetből, így a vérben lévő ajánlott mennyiség fenntartásához, és a B12 vitaminhiány elkerüléséhez gyakran kell B-vitaminokat tartalmazó élelmiszereket fogyasztani.

A NIH azt ajánlja, hogy az 50 év felettiek napi szinten fogyasszanak B12 vitamin kiegészítőt vagy legalább B12-vitaminban gazdag élelmiszereket. A napi ajánlott mennyiség 25-100 µg, az időseknél ezt tartják az egészséges B12 vitaminszintnek.

A B12-vitamint tabletta formában, a nyelv alá helyezett cseppekben vagy akár szájspray-n keresztül is fogyasztható. Az idősebbeknek inkább a cseppek vagy a szájspray alkalmazása ajánlott, mert náluk nehézséget okozhat a vitamin gyomorban való felszívódása.

Mivel a B12-vitamin egy vízben oldódó vitamin, ezért a felesleg könnyen távozik a szervezetből (vizeleten keresztül). Ebből adódóan a B12-vitamin egy biztonságosnak mondható, nem mérgező vitamin, azonban mindig célszerű az ajánlott mennyiséget betartani, és bármilyen kiegészítő nagyobb dózisban való szedése előtt érdemes konzultálni az orvosával.

B12 vitamin tabletta B12 vitamin csepp

A B12 vitamin hatása

Érdekli, hogy a B12-vitamin hogyan javítja az egészséget? A B12-vitamin az alábbiak szerint fejti ki jótékony hatását:

1. Segít az energiaszint fenntartásában

A B12-vitamin jótékony hatással van az anyagcserére, mivel az segít átalakítani a szénhidrátokat hasznos glükózzá a szervezetünkben. A szénhidrát tartalmú élelmiszerekből származó glükóz energiaforrásként hasznosul, ezért van, hogy a B12-vitaminhiányos emberek gyakran fáradtságra panaszkodnak. B12-vitamin szükséges a neurotranszmitterek működéséhez is, ez nyújt segítséget az izmok összehúzodásában és energiával tölt el egész napra, amitől nem érzi magát az ember fáradtnak és kimerültnek.

2. Megelőzi a memóriavesztést és csökkenti az idegi eredetű betegségek kialakulásának kockázatát

A B12-vitaminhiány számos neurológiai és pszichiátriai zavart okozhat. Az idegek épségében és a neurtranszmitterek jelátvitelében betöltött szerepe miatt a B12-vitamin jó hatással van a kognitív funkciókra, csökkenti az olyan neurodegeneratív betegségek kockázatát is, mint például az Alzheimer-kór és a demencia.

3. Hangulat javító és segíti az idegrendszer megfelelő műkődését

A B12-vitamin egyik legtöbbet kutatott előnye, hogy segíti az idegrendszer egészséges műkődését, ezáltal csökkentve az olyan hangulati zavarokat, mint a depresszió vagy az idegesség.

A B12-vitamin a folsavval együtt, mint az anyagcsere egyik meghatározó eleme, szükséges a SAMe (S-adenozil metionin) aminosav képzéshez. A SAMe aminosavnak alapvető neurológiai funkciója van a stressz és hangulatszabályozásban.

B12-vitamin szükséges a koncentrációhoz és az olyan kognitív folyamatokhoz, mint a tanulás, ezért a B12-vitaminhiány koncentrációs nehézségeket okozhat és növelheti a figyelemzavar kockázatát.

4. Szerepe van a szív egészségének megőrzésében

A B12-vitamin számos módon kifejti jótékony hatását a szív-és érrendszerre, ami nagyon fontos figyelembevéve azt a tényt, hogy a világban jelenleg a szívbetegségek a halálozások egyik legfőbb okai. A B12-vitamin segít csökkenteni a megemelkedett homocisztein szintet, amit az egyik legfőbb rizikófaktornak tartanak a szívbetegségeknél. A homocisztein egy aminosav, melynek vérben lévő szintjét a B-komplex vitaminok, beleértve a B12-vitamint képesek befolyásolni.

A B12-vitamin védelmet nyújt az olyan szívbetegségek ellen, mint a szívinfarktus vagy stroke, azáltal hogy csökkenti a vérben a homocisztein szintet. Arra is léteznek bizonyítékok, hogy a B12-vitamin segít kontrollálni a koleszterinszintet és a magas vérnyomást. Sőt a B-vitaminok képesek kontrol alatt tartani az érelmeszesedést, amikor is az erekben a veszélyes lemezkék lerakodnak.

5. Hozzájárul a bőr és a haj egészségéhez

A B12-vitamin elengedhetetlen az egészséges bőrhöz, hajhoz és körömhöz, mivel fő szerepet játszik a sejtképződésben. A B12-vitamin jótékony hatással van a bőrre, csökkenti a bőr pirosságát, szárazságát, a gyulladásokat és a pattanásokat, valamint alkalmazható pikkelysömörre és ekcémára is. Csökkenti a hajtöredezést és erősíti a körmöket.

6. Segíti az emésztést

Az emésztésért felelős enzim képződését segítő szerepének köszönhetően a B12-vitamin szükséges az egészséges anyagcsere támogatásához és az élelmiszerek gyomorban való lebontásához. Milyen módon segíti a B12-vitamin az emésztést? Az egészséges baktériumok képzéséhez nyújt segítséget a bélben. A káros baktériumok kiküszöbölése az emésztőrendszerben -a hasznos baktériumok együttes jelenlétével -az, amivel megelőzhetőek az olyan emésztési zavarok kialakulása, mint az IBS (irritábilis bélszindróma) vagy a Candida.

7. Hozzájárul az egészséges terhességhez

B12-vitamin szükséges a nukleinsav vagy DNS képződéséhez – amely az emberi testben a genetikai örökítőanyag. Ezért a B12-vitamin nem egyszerűen csak kulcsfontosságú táplálék a növekedés, fejlődés szempontjából, hanem az egészséges terhesség létfontosságú összetevője. A B12-vitamin együttműködik a szerveztünkben a folsavval, és így segítenek csökkenteni a születési rendellenességek kockázatát, mint például az idegcsőelzáródást.

8. Segítséget nyújthat rákmegelőzésnél

A B12-vitamin kiegészítésről most is folytatnak tanulmányokat, hogy különösen a folsavval együtt szedve bizonyos ráktípusok kialakulásának kockázatát csökkenthetik. Előzetes kutatások azt mutatják, hogy a B12-vitamin immunrendszerre tett jótékony hatása segítséget nyújthat méhnyakrák, prosztata és a vastagbélrák megelőzésénél.

9. Segíti a vörösvértest termelést és megakadályozza a vérzékenységet

A B12-vitamin szükséges az egészséges szintű vörösvértest termelődéséhez. Segít megelőzni az egyfajta vérszegénység, a megaloblasztos anemia kialakulását, melynek tünetei a krónikus fáradtság és gyengeség.

A legjobb B12 vitamin tartalmú ételek

A NIH szerint szerveztünknek két lépésre van szüksége ahhoz, hogy az élelmiszerekben lévő B12-vitamin felszívódjon és megtapasztalhassuk a fent említett jótékony hatásokat.

Először is a gyomorban lévő gyomorsav szétválasztja a B12-vitamint azoktól a fehérjéktől, ami az elfogyasztott élelmiszerben van. Ezek után pedig a B12-vitamin összekapcsolódik a gyomor által termelt fehérjével, amelyet intrinsic faktornak hívnak, és ez a szervezetben már fel tud szívódni.

A B12-vitamin felszívódás és felhasználás szempontjából tehát az emésztőrendszer egészsége ugyanolyan fontos, mint azok az élelmiszerek, amiket elfogyasztunk.

Az “Experimental Biology and Medicine” (Kísérleti Biológia és Gyógyászati) szakfolyóiratban 2007-ben megjelent egy tanulmány, ami arra mutat rá, hogy a B12-vitamin egy nehezen felszívódó tápanyag. Az egészséges felnőttekben az élelmiszerekben lévő B12-vitaminok csupán 50%-a vagy még annál is kevesebb szívódik fel. Az olyan B12-vitamint tartalmazó élelmiszerek bizonyultak a leghatásosabbnak felszívódást tekintve, mint a csirke, sertés húsok vagy halak, míg a tojásról azt mutatták ki, hogy a benne lévő B12-vitamin csupán 9%-át tudja a szervezetünk hasznosítani.

Egy másik, nem éppen pozitív megállapítás, hogy a vegánok és vegetáriánusok körében is népszerű “szuperélelmiszer”-nek tartott kék és zöld algák, nem igazán járulnak hozzá a B12-vitamin felszívódásához. Ez egy további ok arra, hogy a vegetáriánusok miért is szedjenek naponta B12-vitamin kiegészítőket, még ha ők úgy is vélik, hogy a növényi élelmiszerekkel elegendő mennyiséget biztosítanak a szervezetüknek, hogy elkerüljék a B12-vitamin hiányt.

Habár a felszívódás pontos mértéke nagyban függ az adott személy emésztő rendszerének egészségétől, az alábbiakban olvashatjuk, hogy a B12 vitamin miben van legnagyobb mennyiségben (felnőttek esetében a napi 2.4 mg a százalék alap):

 • Marha és csirke máj – 85 g (a napi ajánlott mennyiség 3,375%-a)

 • Lazac – 1 szelet (108 g): 19,5 mg (812%)

 • Hering – 1 szelet (143 g): 18,7 mg (779%)

 • Makréla – 85 g: 15.3 mg (637%)

 • Szardínia – 1 csésze: 13,3 mg (554%)

 • Tonhal – 85 g: 9,3 mg (385%)

 • Pisztráng – 1 szelet: 9,1 mg (379%)

 • Szerves joghurt – 1 doboz natúr görög joghurt (170 g): 1,3 mg (53%)

 • Pulyka – 85 g: 1,1 mg (41%)

 • Tehéntej – 1 csésze: 1 mg (41%)

 • Bélszín – 85 g: 0,9 mg (38%)

 • Bárány – 85 g: 0,8 mg (34%)

Hogyan vigyünk több B12-vitamint a napi étrendünkbe

Mindig az a legjobb módja a B12-vitamin vagy bármilyen más táplálékkiegészítő bevitelének, ha a lehető legtermészetesebb élelmiszer forrásból származik. Az élelmiszerek a vitaminok, ásványi anyagok, élelmi rostok és más nyomelemek komplex hálozatát biztosítják, melyek olyan módon segítik az egészségünket, ahogyan a kiegészítők általában nem teszik. Az étrendkiegészítők számos súlyos esetben segíthetnek persze a hiányosságokat csökkenteni, de nem jó ötlet csak a táplálékkiegészítőkre bíznunk a szükséges tápanyagok bevitelét.

A B12-vitaminhiány megelőzhető és ezáltal a legtöbb előnye is élvezhetővé válik, ha a napi étrendünk minél több B12-vitaminban gazdag élelmiszert tartalmaz. A napi mennyiség természetes bevitelének növeléséhez segítséget nyújthatnak olyan ételek fogyasztása, mint például a Teriyaki lazac, pulykavagdalt kecskesajttal, CrockPot (lassú főzés) marhahús brokkolival vagy éppen a fokhagymás roston sült bárány.

A B12 vitaminnal kapcsolatos aggályok és más gyógyszerekre való hatása

A B12-vitamin felszívódását akadályozhatja, ha valakinek alkohol problémái vannak vagy erős dohányos.

Az alkohol és a nikotin mellett a hosszú ideig tartó antibiotikum kezelés is csökkentheti a B12-vitamin gyomorban való felszívódását és hasznosítását. Ebből kifolyólag, akik gyomorsav csökkentő gyógyszereket szednek, konzultáljanak orvosukkal a B12-vitamin kiegészítő szükségességéről. A kálium pótlók ugyancsak csökkenthetik a B12 vitamin felszívódását, ezért ha nagy adagban szedi a kálium kiegészítőt, ügyelnie kell a B12-vitamin pótlásról is. Az élelmiszerekben lévő kálium nem okozhat gondot, de nagy mennyiségben fogyasztva bizonyos embereknél ennek hatására B12-vitamin hiány léphet fel.

A B12-vitamin ajánlott mennyisége eltérő, de a Mayo Klinika szerint ez a következőképpen alakul:

 • 0-6 hónapos korban: 0,4 µ

 • 7-12 hónapos korban: 0,5 µ

 • 1-3 éves korban: 0,9 µ

 • 4-8 éves korban: 1,2 µ

 • 9-13 éves korban: 1,8 µ

 • 14 év felett: 2,4 µ

 • Terhes nőknek: 2,6 µ

 • Szoptatás alatt: 2,8 µ

Hozzászólások

Új hozzászólás
  töltés

  TÖLTÉS