Ügyfélszolgálat: +36(30)451-6801

kapszulaCENTER

A B2 vitamin (Riboflavin)

Vitamin
B2-Vitamin-Riboflavin tartalmú ételek

A B2-vitamin, vagy más néven Riboflavin egy fontos vitamin, ami antioxidáns szerepet is játszik a szervezetünkben. Mivel ez egy vízben oldódó vitamin, akárcsak a többi B-vitamin, a B2-vitamint is egészséges táplálkozással kell bevinni és gyakran kell pótolni - ideális naponta, annak érdekében hogy elkerülje a B2-vitamin hiányt.

Az összes B-vitamin segíti az emésztést és az elfogyasztott élelmiszerekből energiát hasznosít. Mindezt úgy teszi, hogy a tápanyagokat átalakítja szénhidrátokból, zsírokból és fehérjékből hasznos energiává, ATP (adenozin-trifoszfát) formájában. Ebből kifolyólag a B2-vitamin a szervezetünkben lévő minden egyes sejt működéséhez szükséges. Ezért van az, hogy a B2-vitaminhiány vagy a riboflavin tartalmú élelmiszerek hiánya az étrendünkből számos súlyos mellékhatáshoz vezethetnek, többek között vérszegénységhez, fáradékonysághoz és lassú anyagcseréhez.

Mi az a B2-vitamin és mire jó?

A B2-vitamint más B-vitaminokkal kombinálva használják, ezek alkotják a „B-vitamin komplex”-et. Valójában B2-vitaminból elég nagy mennyiségben kell a szervezetünkben lenni, hogy más B-vitaminok, mint például a B6 és folsav megfelelően tudjanak működni.Mit csinál a B2-vitamin? A B2-vitamin fenntartja az egészséges vérsejteket, felturbózza az energiaszintet, hozzásegít az egészséges anyagcseréhez, megvéd a szabad gyökök káros hatásaival szemben, hozzájárul a növekedéshez, védi a bőrt és a szem egészségét, és még sok mást is csinál.

Mindegyik B-vitamin fontos műveletekért felelős, hozzájárulnak az idegek, szív, vér, bőr és szem egészségéhez, csökkentik a gyulladásokat, és támogatják a hormonok működését. A B-vitaminok egyik legismertebb feladata az egészséges anyagcsere és emésztési rendszer fenntartása.

A B2-vitamin/riboflavin antioxidáns tápanyagként működik. Segít megelőzni a lipidperoxidációt (a lipid molekula szabadgyök állapotba kerülését) és az oxidatív stresszt, melyek hozzájárulnak olyan krónikus egészségügyi problémákhoz, mint a szív- és érrendszeri, valamint neurológiai betegségek. A B2-vitaminnak fontos szerepe van az enzimatikus reakcióknál is. A riboflavinnak két koenzime van: flavin-mono-nukleotid (FMN) és flavin-adenin-dinukleotid (FAD).

A B2-vitamin 7 jótékony hatása

1. Bizonyítottan segít megelőzni a fejfájást, beleértve a migrént is 

A B2-vitamint igazolt eljárásként alkalmazzák fájdalmas migrénes fejfájások kezelésére. Általában az orvosok legalább három hónapos kúraként riboflavint írnak elő nagy dózisban (napi 400 mg) a fejfájás megelőzésére vagy azoknak, akik rendszeresen szenvednek súlyos migrénes fájdalomtól.

A riboflavin étrendkiegészítést, főként ha ismert B2-vitamin hiánya van, természetes fejfájás elleni gyógyszerként tartják számon, ami csökkenti a migrének gyakoriságát. De a kiegészítés segíthet csökkenteni a migrén alatti tüneteket és fájdalmat, valamint le is rövidítheti annak időtartamát. Ma már a migrén tünetek szabályozására használják például a Dolovent nevezetű kombinált terméket, ami tartalmaz riboflavint, magnéziumot, koenzim Q10-et. Ez egy kapszula formában kapható gyógyszer, melyet napi négyszer kell bevenni (2 kapszulát reggel és két kapszulát este három hónapig).

2. Segít megőrizni a szem egészségét

Tanulmányok szerint a riboflavin hiány megnöveli egyes szembetegségek kialakulásának kockázatát, mint például a zöld hályog (glaucoma). A zöld hályog az egyik vezető oka a látás elvesztésnek/vakságnak. A B2-vitamin segíthet megelőzni a szembetegségeket, beleértve a szürkehályogot, a keratoconust (a szaruhártya kúpalakú előboltosodását) és a zöldhályogot. A tudosók szerint összefüggés mutatkozik a sok riboflavint szedő emberek és az időskorban megjelenő szemrendellenességek csökkenése között.

A szembetegségek kezelésére, azoknál a betegeknél, akiknek zöldhályoga van, riboflavin cseppeket alkalmaznak a szaruhártya felületére csepegtetve.Ez a fajta alkalmazás lehetővé teszi, hogy a vitamin áthatoljon a szaruhártyán és megnöveli a szaruhártya erősségét fényterápia alkalmazása során.

3. Segít megelőzni és kezelni a vérszegénységet (anémiát)

A vérszegénységet számos tényező okozhatja, a csökkent vörösvérsejt termelődés, az oxigénszállítás hiánya a vérben és a vérveszteség. Vajon a riboflavin jó vagy rossz Önnek, ha vérszegény? A B2-vitamin részt vesz az előbb említett tevékenységek mindegyikében és segít megelőzni, kezelni az anémiát.

A szteroid hormon szintézishez és a vörösvérsejt termelődéshez szükséges a B2-vitamin. Segít a sejtekhez szállítani az oxigént, és mobilizálja a vasat. Ha az ember riboflavin hiányt tapasztal, mivel az étrendje nem tartalmaz elegendő B2-vitamint, akkor jobban ki van téve a vérszegénység és sarlósejtes vérszegénység kockázatának.

Az alacsony B2-vitamin szint összefüggésben áll mind az oxigén alulhasznosításával, mind pedig a vörösvérsejtek termelődésével kapcsolatos problémával. Ezek mind fáradékonysághoz, légzési nehézségekhez, mozgásra való képtelenséghez és még mások egyebekhez is vezethet.

A kutatók szerint a B2-vitamin hatékonyan segít csökkenteni a vér homocisztein szintjét is. Ez az állapot akkor áll fenn, ha valakinél a vérben jelen lévő homocisztein nem tud átalakulni a szervezet számára is hasznosítható aminosavvá. Úgy tűnik, hogy a B2-vitamin (riboflavin) kiegészítés segít helyreállítani ezt az állapotot és szabályozza a homocisztein szintet.

4. Szükséges a megfelelő energiaszint fenntartásához

A B2-vitamin a mitokondriális energia egyik lényeges összetevője. B2-vitamint használ a szervezetünk arra, hogy anyagcsere során a tápanyagokból energiát állítson elő és gondoskodjon a megfelelő agyi, idegi, emésztési és hormon működésről. Ezért fontos annyira a riboflavin a növekedés és testünk regenerálódása szempontjából. Ha nem magas a riboflavin szint, riboflavin hiány lép fel. Ekkor az élelmiszerekkel bevitt szénhidrátokban, zsírokban és fehérjékben lévő molekulákat nem képes a szervezet megfelelően lebontani és a test folyamatos működéséhez „üzemanyagként” használni. A szervezetünknek ezt a fajta „üzemanyagát” hívjuk ATP-nek (vagy adenozin trifoszfátnak), amit még gyakran neveznek „az élet kémiai valutájának” is. Elsősorban a mitokondrium szerepe az ATP előállítása. 

B2-vitamin szükséges a fehérjék aminosavakká, illetve a zsírok és szénhidrátok glükózzá való lebontásához. Segít az élelmiszerekben lévő tápanyagokat átalakítani a szervezetünk számára is hasznosítható energiává, ami segít fenntartani az egészséges anyagcserét.

A pajzsmirigy és a mellékvese megfelelő működésének szabályozásához is szükséges riboflavin. A riboflavinhiány okozhat zavarokat a pajzsmirigy működésben. Hasznos az idegrendszer megnyugtatására, a krónikus stressz elleni küzdelemben és azoknak a hormonoknak a szabályozásánál, melyek az étvágyat, energiát, hangulatot, hőmérsékletet és még sok mást irányítanak.

5. Antioxidáns tulajdonságokkal bír, küzd a rák ellen

A közelmúltban végzett tanulmányok arra mutattak rá, hogy a B2-vitamin bevitel kedvezően hat néhány leggyakoribb típusú rákra, idetartozik a vastagbélrák és a mellrák. A B2 vitamin jótékony hatással van az immunrendszerre, mivel antioxidánsként szabályozza testünkben a káros szabad gyököket. B2/riboflavin vitamin szükséges az egyik antioxidáns, a glutation előállításához, ami elpusztítja a szabad gyököket és méregteleníti a májat is.

A szabad gyökök a szerveztünkkel egyidejüleg jönnek létre. Ellenőrizetlenül különböző betegségek kialakulását okozhatják. A B2-vitamin fontos szerepet játszik a betegségek elleni küzdelemben azáltal, hogy egészséges védőburokkal vonja be az emésztőrendszert, ahol az immunrendszer legnagyobb része van. Egy egészséges bélrendszer lehetővé teszi a szervezetünk számára, hogy az elfogyasztott táplálékból minél több tápanyag felszívódhasson. Ebből kifolyólag a riboflavin hiány jelentheti azt is, hogy kevesebb tápanyag hasznosítható energiaként.

Előzetes tanulmányok szerint a riboflavin más B-vitaminokkal együtt összefüggésbe hozható bizonyos rák típusok -vastagbélrák, nyelőcsőrák, méhnyakrák, mellrák és prosztata rák- megelőzésével. Habár több kutatásra lesz szükség ahhoz, hogy pontosan lássuk a riboflavin rák megelőző szerepét, jelenleg a kutatók abban hisznek, hogy a B2-vitamin minimalizálja a rákkeltő anyagok és a szabad gyökök által okozott oxidatív stressz hatását.

6. Haj- és bőr védő szerepe is van

A B2/riboflavin vitamin fontos szerepet játszik a kollegénszintek megőrzésében, ami az egészséges hajat és bőrt építi fel. Kollagén szükséges a bőr fiatalos szerkezetének fenntartásához és a ráncok megelőzéséhez. Ha riboflavin hiány áll fenn, öregebbnek nézhetünk ki. Egyes kutatások szerint a riboflavin csökkentheti a sebek gyógyulási idejét, a bőr gyulladását és megakadályozza az ajkak kiszáradását, valamint természetes segítséget nyújt az öregedés jeleinek lelassítására.

7. Segíthet a neurológiai betegségek megelőzésében

A legutóbbi bizonyítok arra engednek következtetni, hogy a B2-vitamin neuroprotektív (idegsejteket védő) hatást fejt ki, és védelmet nyújt bizonyos neurológiai betegségek ellen, mint a Parkinson kór, a migrén vagy a szklerózis multiplex. A kutatók úgy vélik, hogy valamilyen úton-módon a B2-vitaminnak is szerepe van a feltételezhetően neurólogiai rendellenességek okozta károsodások kivédésében. Például a B2-vitamin antioxidánsként segíti a mielin képződést (idegsejtek körüli szigetelő hüvely), a mitokondriumok működését és a vasanyagcserét.

B2-vitamin vs. B12-vitamin vs. B3-vitamin

Szervezetünknek 8 féle B-vitaminra van szüksége, mindegyik egyedülálló szerepet játszik az egészségünk szempontjából. A B2-vitamin gyakran előfordul a „B-vitamin complex” kiegészítőkben, melyeket néha „mellékvese-támogató” vagy „energia/anyagcsere” komplex kiegészítőknek is hívnak. Volt olyan, amikor a B2-vitamint önálló tápanyagnak tartották, de a tudósok felfedezték, hogy a „B-vitamin” tulajdonképpen több különböző vitaminból áll, ezért adták hozzá megkülönböztetésképpen a számokat.

A B-vitaminok együttes fogyasztásával jobban ki tudják fejteni a hatásukat a szervezetünkben. A legtöbb B-vitamin komplex kiegészítő tartalmaz B1-vitamint (tiamin), B2-vitamint (riboflavin), B3-vitamint (niacin, nikotinsav), B5-vitamint (pantoténsav), B6-vitamintB12-vitamint és még más vitamint is, melyek együttesen termelnek energiát a hatékony tápanyagfelszívódás és anyagcsere működésen keresztül. A B2-vitamin hatással van arra, hogy más B-vitaminok, mint például a B12-vitamin vagy a folsav hogyan végezzék munkájukat. Meglehetősen kényelmes, hogy sok élelmiszerben több, mint egy fajta B-vitamin is van.

 • A B12-vitaminhiányt tartják a vezető tápanyaghiánynak a világban, az emberek 40%-ának alacsony a B12-vitamin szintje világszerte. Ezáltal a B12-vitamin hiány sokkalta gyakoribb, mint a B2-vitamin hiány.
 • A B12-vitamin jótékonyan hat a hangulatunkra, az energiaszintünkre, memóriánkra, szívünkre, bőrünkre, hajunkra, emésztésünkre és még sok másra. Ezenkívül a B12-vitamin a központi idegrendszerre is jótékony hatással van többféleképpen is. Segíti megőrizni az idegsejtek egészségét -beleértve azokét, amik a neurotranszmitterek jelátadásához szükségesek- és segít az idegeket védő burok kialakításában, amit a sejtek mielin hüvelyének neveznek.
 • Ugyanúgy mint a B2-vitamin, a B12-vitamin is jótékony hatással van a kognitív funkciókra és használják neurodegeneratív betegségek kockázatának csökkentésére is. B12-vitamin szükséges az egészséges vörösvérsejtek előállításához és segít megelőzni a megaloblasztos anémia kialakulását. Jelenleg azt tanulmányozzák, hogy a B12-vitamin kiegészítők, különösen folsavval együtt szedve, hogyan segítenek csökkenteni bizonyos ráktípusok kialakulásának kockázatát.
 • A B12-vitaminhiány tünetek -úgy mint a krónikus fáradtság, izom -és ízületi fájdalmak, légszomj, hangulatváltozások- megelőzésére fontos a B12-vitamin tartalmú élelmiszerek fogyasztása, mint például marha és csirkemáj, lazac, hering, makréla és tonhal, joghurt és nyers tej.
 • A B3-vitaminról (Niacin) kimutatták, hogy nagyon sokféle egészségügyi probléma kezeléséhez nyújt segítséget, úgy mint magas koleszterin, szívbetegség, bőr problémák, skizofrénia, demencia, születéskori rendellenességek és cukorbetegség. A B3-vitamin különösen fontos az egészséges szív és anyagcsere megőrzésében, valamint segíti a vér koleszterinszintjének szabályozását.
 • A Niacin hiány eléggé szokatlan a fejlett országokban, ahol az alultápláltság is ritka. Sokfajta élelmiszerben megtalálható ez a vitamin, például bizonyos húsfélékben, többek között a marhahúsban vagy belső szervekben, tonhalban, magvakban, babban, gombában, diófélékben és még sok másban. A kiegészítőkkel ellentétben, a sok niacin tartalmú étel fogyasztásával nem okozunk olyan nagy niacin szint emelkedést, ami káros mellékhatásokhoz vezethetne.
 • A B3-vitamin hiány tünetei közé sorolható a bőrgyulladás, a hasmenés és a demencia.

A B2-vitamin története és a használata a ősi orvoslásban

Alexander Wynter Blyth, angol biokémikus volt az első, aki 1872-ben felfigyelt a B2-vitaminra/riboflavinra, amikor is észrevett egy zöldes-sárga pigmentet a tejben. Azonban csupán az 1930-as évek elején azonosította György Pál a riboflavint, akinek a nevéhez fűződik többek között a biotin (B7-vitamin) és a B6-vitamin felfedezése is.

Még mielőtt a tudosók izolálták volna a B2-vitamint, az ősi gyógyászati módszereket (például ayurvedát) alkalmazó orvosok, B-vitaminban gazdag élelmiszerek fogyasztását javasolták az energiaszint és az idegrendszer működésének növelésre, a szem, a bőr, a haj és a máj egészségére. A B2-vitamin tartalmú élelmiszereket, mint a húsokat, belsőségeket, például májat vagy a tejtermékeket, például a joghurtot, tojást és magvakat, például a mandulát és a gombát, zöldségeket fontosnak tartották mind az öregedési folyamatok lelassításában, mind pedig a fiatalok fejlődésénél. Ezeknek az ételeknek a fogyasztását még mindig javasolják azoknak, akiknek migrénjük van, vagy vérszegények, vagy nem megfelelően működik az anyagcseréjük és legyengült az immunrendszerük.

A Hagyományos Kínai Orvoslás szerint A B2-vitamin tartalmú élelmiszerek alapvetően fontosak a stressz kezeléséhez, és hogy hozzásegítsük a szervezetünket egyéb más tápanyagok, mint például a folsav vagy a B12-vitamin hasznosításához. A vörösvérsejtek egészséges szintjének fenntartásához, a fáradtság megelőzéséhez és az anyagcsere támogatásához javasolt kiegyensúlyozott étrendet tartani, ami B2-vitamin tartalmú ételeket is tartalmaz, mint a húsok, belsőségek, tojás, szójabab (erjesztett formában), spenót, répafélék, brokkoli, kínai kel, shiitake gomba és tempeh (erjesztett szójasajt).

A B2 vitamin hiány tünetei és okai

A USDA (az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma) szerint a B2-vitamin/riboflavin hiány nem gyakori a nyugati, fejlett országokban. Ez főként annak köszönhető, hogy sokan fogyasztanak tejet, húst, valamint finomított szénhidrátokat. Emellett más gyakran fogyasztott riboflavin élelmiszerek, mint például a tojás is egy kiváló B2-vitamin forrás és nagyon sokak számára elérhető.

Felnőtt férfiak számára a napi ajánlott riboflavin mennyiség 1,3 mg/nap, a nőknek 1,1 mg/nap, a gyerekeknek és csecsemőknek viszont ennél kevesebb. Akiknek már megállapítottan riboflavin hiányuk van -vagy vérszegénységben, migrénes fejfájásban, szemrendellenességtől, pajzsmirigy működési zavartól szenvedőknek több B2-vitaminra lehet szükségük a problémáik kezelésére.

Melyek a B2-vitamin hiány leggyakoribb tünetei? A B2-vitaminhiány tünetei a következők:

 • Vérszegénység
 • Fáradékonyság
 • Idegek sérülése
 • Lassú anyagcsere
 • Száj vagy ajak betegségek, repedezettség
 • Bőrgyulladás és egyéb bőrbetegségek, különösen az orr környékén, arcon
 • Duzzadt száj és nyelv
 • Torokfájás
 • Nyálkahártya duzzanat
 • Hangulatváltozások, mint például felfokozott idegesség és depresszió

 A 15 legjobb B2-vitamin tartalmú étel

Melyek azok az élelmiszerek/ételek, amelyek B2-vitamint tartalmaznak? Habár elsődlegesen a húsban és tejtermékekben található, számos más egyéb vegetáriánus és nem vegetáriánus vitaminforrás is létezik. B2-vitamin található például növényekben is, salátában, zöldségekben, diófélékben és magokban.

Nézzük akkor pontosan, hogy B2 vitamin miben van:

 • Hús és belső szervek
 • Bizonyos tejtermékek, főként a sajtok
 • Tojás
 • Bizonyos zöldségek, különösen a zöld levelűek
 • Babok és saláták
 • Bizonyos diófélék és magvak

A legtöbb teljes kiőrlésű és szénhidrát tartalmú élelmiszerben van riboflavin és más B-vitaminok, beleértve a kenyereket, gabonapelyheket, müzliket és tésztákat. Alapesetben ezek az élelmiszerek tele vannak vitaminokkal és ásványi anyagokkal, többek között B2-vitaminnal is, azonban feldolgozások során nagyon sok természetes tápanyag kiveszik belőlük.

Nagyon sok ember fogyaszt csomagolt és finomított szénhidrát tartalmú élelmiszereket, mellyel a felnőttek többsége fedezni tudja a szükséges napi riboflavin mennyiséget és így elkerülik a riboflavin hiányt.

Ezzel a módszerrel a vitamin szintetikus változatát fogyasztjuk, melyet célszerűen az élelmiszerekhez adagolnak. Azoknál a termékeknél, ahol szintetikusan adják hozzá a vitaminokat, ásványi anyagokat, a csomagoláson feltüntetik, hogy „dúsított”. Nem úgy mint a feldolgozatlan termékek esetében, ahol a termékek természetes formában tartalmaznak B-vitaminokat, ilyenek például a húsok, a tojás és a tengeri gyümölcsök.

A felnőtt férfiak számára ajánlott napi mennyiség 1,3 mg. Ezek a legjobb B2-vitamin tartalmú élelmiszerek:

 • Marhamáj – 85 g máj: 3 mg (168%-a a napi ajánlott mennyiségnek)
 • Natúr joghurt – 1 csésze joghurt: 0,6 mg (34 %-a a napi ajánlott mennyiségnek)
 • Tej – 1 csésze tej: 0,4 mg (26 %-a a napi ajánlott mennyiségnek)
 • Spenót – 1 csésze főtt spenót: 0,4 mg (25 %-a a napi ajánlott mennyiségnek)
 • Mandula – 0,3 mg (17 %-a a napi ajánlott mennyiségnek)
 • Szárított paradicsom – 1 csészével: 0,3 mg (16%-a a napi ajánlott mennyiségnek)
 • Tojás – 1 db nagy tojás: 0,2 mg (14 %-a a napi ajánlott mennyiségnek)
 • Fetasajt – 28 g fetasajt: 0,2 mg (14 %-a a napi ajánlott mennyiségnek)
 • Bárány – 85 g bárányhús: 0,2 mg (13 %-a a napi ajánlott mennyiségnek)
 • Quinoa – 1 csésze főtt quinoa: 0,2 mg (12 %-a a napi ajánlott mennyiségnek)
 • Lencse – 1csésze főtt lencse: 0,1 mg (9 %-a a napi ajánlott mennyiségnek)
 • Gomba – ½ csésze gomba: 0,1 mg (8 %-a a napi ajánlott mennyiségnek)
 • Tahini (szezámpaszta) – 2 evőkanál tahini: 0,1 mg (7 %-a a napi ajánlott mennyiségnek)
 • Vadlazac – 85 g: 0,1 mg (7 %-a a napi ajánlott mennyiségnek)
 • Vesebab – 1 csésze főtt vesebab: 0,1 mg (6 %-a a napi ajánlott mennyiségnek)

Riboflavin (B12-vitamin) képleteb12 vitamin 100mg kapszula

A B2-vitamin kiegészítők és azok adagolása

A USDA szerint a B2-vitamin / Riboflavin napi ajánlott mennyisége (RDA) a következőképpen alakul:

Csecsemők:

 • 0-6 hónapos korig: 0,3 mg/nap
 • 7-12 hónapos korig: 0,4 mg/nap

Gyerekek:

 • 1-3 év között: 0,5 mg/nap
 • 4-8 év között: 0,6 mg/nap
 • 9-13 év között: 0,9 mg/nap

Tinédzserek és felnőttek:

 • 14 év feletti férfiak: 1,3 mg/nap
 • 14-18 év közötti nők: 1 mg/nap
 • 19 év feletti nők: 1,1 mg/nap

Igaz a B-vitaminokkal való kiegészítők szedése hasznos lehet, de azért azt tartsa mindig észben, hogy a célszerűbb, ha sok olyan élelmiszert fogyasztunk, ami természetes formában tartalmaz B2-vitamint és más lényeges tápanyagokat. Kiegyensúlyozott étrenddel, ami tele van feldolgozatlan, tápanyagban gazdag élelmiszerekkel, valószínűleg elegendő B2-vitaminhoz juthatunk hozzá és elkerülhetjük a B2-vitaminhiányt. Amennyiben riboflavin tartalmú kiegészítőt vesz, győzödjön meg arról, hogy jó minőségű terméket vásároljon, ami tényleg élelmiszer alapú.

A kutatók arra mutattak rá, hogy az étellel bevitt B2-vitamin jelentősen megnöveli a vitamin felszívódását. Ez mondjuk minden vitaminra és ásványi anyagra jellemző. Élelmiszeren keresztül fogyasztva sokkal jobban felszívódnak a szerveztünkben.

Milyen előnyei vannak a B2-vitamin fogyasztásnak? Valójában a B2-vitamin aktiválja a B6-vitamint és a folsavat. A kiegészítők szedése is javasolt lehet B2-vitaminhiány kezelésére és az észlelt tünetek megfordítására.

Hogyan tud több B2-vitamint csempészni az étrendbe? Hát B2-vitamin tartalmú élelmiszerekből készült ételekkel. Íme néhány ötlet:

 • Próbálja ki reggelire a spenótos rántottát.
 • Egészséges köretként készítsen szezámmagos répa chipset.
 • Készítsen tojásos tahini salátát, ami rögtön két nagyszerű B2-vitamin forrást is tartalmaz.
 • Készítsen házilag miso levest, forró vízzel, misoval és szárított tengeri algával vagy más tenger zöldséggel.
 • Készítsen marhahúst brokkolival slow cooker-ben.

Elővigyázatosságok a B2-vitaminnal / Riboflavinnal kapcsolatban

Vannak-e mellékhatásai a B2-vitaminnak? Nincsenek ismert kockázatai a B2-vitamin/riboflavin túladagolásnak. Ez főként azért van, mert vízben oldódó vitaminról beszélünk. A szervezetünk képes arra, hogy néhány órán belül kiűrítse a felesleges mennyiségű vitamint.

Ha Ön gyakran fogyaszt multivitaminokat vagy riboflavin tartalmú kiegészítőt, akkor már bizonyára tapasztalta, hogy a vizelete világos sárgás színű. Ez teljesen normális, semmi aggasztó nincs benne. Ezt a bevitt riboflavin okozza. A vizelet sárgás színe azt mutatja, hogy a riboflavin felszívódott a szervezetben és  hasznosításra került, azaz nem alakult ki riboflavin hiány, a szervezet megfelelő módon szabadul meg a számára szükségtelen többlettől.

Kutatók úgy vélik, bizonyos gyógyszerek szedése hatással lehet a B2-vitamin felszívódására, lehetséges mellékhatást okozva. Bár erre elég kicsi az esély, de azért mindenképpen javasolt az orvosával konzultálnia, ha a következő gyógyszeres kezelésekben részesül:

 • Antikolinerg gyógyszeres kezelések – Ezek befolyásolhatják a gyomrot és a beleket, és megnövelhetik a szervezetben felszívodó riboflavin mennyiséget.
 • Depressziós kezelések (triciklusos antidepresszánsok) – Előfordulhat, hogy ezek a gyógyszerek csökkentik a szervezetben felszívódó riboflavin mennyiséget.
 • Fenobarbitál (luminál altatószer) – a fenobarbitál meggyorsíthatja a riboflavin szervezetben való lebomlását.
 • Probenecid (Benemid gyógyszerek) – ezek a gyógyszerek meggyorsíthatják a riboflavin felszívódását, ami a szervezet kimerüléséhez vezethet, és ez problémákat okozhat.

A B2-vitamin összegzése

 • A B2-vitamin vagy más néven riboflavin egy nagyon fontos vízben oldódó vitamin, ami az egészségünk szempontjából fontos szerepet játszik, különösen az energia termelődésnél, az idegek területén, a vas metabolizmus során és az immunrendszer működésénél.
 • A B2-vitamin jótékony hatásai közé tartozik, hogy javítja a szív egészségét, enyhíti a migrénes tüneteket, véd a látás elvesztésétől és a neurológiai betegségek kialakulásától, egészségesebbé teszi a hajat és a bőrt, védelmet nyújt bizonyos ráktípusok ellen.
 • A B2-vitamin tartalmú élelmiszerek közé tartoznak a húsok, halak, tejtermékek és a hüvelyesek. De riboflavin található a diófélékben, magokban és bizonyos zöldségekben is.
 • A B2-vitaminhiány ritka a fejlett országok lakossága körében, mert általában könnyen elérhetőek a B2-vitamin tartalmú élelmiszerek, mint például a húsok, tejtermékek, tojás, halak, hüvelyesek és bizonyos zöldségek. Igaz a szükséges mennyiség bevitelére a legjobb az élelmiszer forrás, de vitamin kiegészítők fogyasztása is lehetséges. A B2-vitamin jelen van a multivitaminokban és a B-komplex kapszulákban is, mellyel egyszerű fedezni a napi szükségletet.

Hozzászólások

Új hozzászólás
  töltés

  TÖLTÉS