Ügyfélszolgálat: +36(30)451-6801

kapszulaCENTER

A GABA

Aminosavak
GABA hatása

A legtöbb ember soha nem is hallott a GABA szóösszetételről, nem is beszélve arról, hogy mi a szerepe a szervezetben. Azonban a szorongás vagy álmatlanságban szenvedők számára ez fontos neurotranszmitter lehet a kulcs a tünetek csökkentésében.

Valójában sok gyógyszer, amellyel ezeket a tüneteket kezelik, a neurotranszmitter aktivitását növeli az agyban. A benzodiazepinek például a szorongás elleni gyógyszerek olyan csoportja, amelyek a GABA receptorok aktivitásának fokozásával hatnak az idegek nyugtatására és a szorongás enyhítésére.

Az altatók, mint például az Ambien, a GABA aktivitásának növelésével hatnak, ami nyugtató hatással jár és enyhíti az álmatlanságot.

A kulcsfontosságú neurotranszmitter jelentőségét csak az utóbbi években ismerték el, de most már azt feltételezik, hogy szerepet játszik számos egészségügyi állapotban, beleértve az ADHD-t, az álmatlanságot, a depressziót, a szorongást, a gyulladásokt és a premenstruációs szindrómát.

Emellett növelheti a növekedési hormon szintjét, amely az a fontos hormon, amely csökkentheti a szívbetegség kockázatát, növeli az izmok erejét és segíti a súlycsökkenést.

Szerencsére növelheti ennek a kulcsfontosságú neurotranszmitternek a szintjét természetes forrásokból vagy étrend-kiegészítő kapszulák szedésével, továbbá olyan természetes vegyületekkel, amelyek közvetlen hatással vannak a szintézisére.

Mi az a GABA?

A gamma-aminovajsav - más néven GABA - egy neurotranszmitter, amely segít üzeneteket küldeni az agy és az idegrendszer között.

Az agyban glutamátból képződik. Ezt a folyamatot a B6-vitamin aktív formája és a glutamát-dekarboxiláz enzim (GAD) katalizálja.

Fő funkciója az idegsejtek idegrendszeri aktivitásának csökkentése. Számos újonnan felmerülő kutatás azt találta, hogy szerepet játszhat számos állapotban, beleértve a depressziót, a szorongást és a stresszt.

A gamma-amino-vajsavnak természetes nyugtató hatása van, és úgy gondolják, hogy csökkenti a szorongás és a félelem érzéseit a neuronális ingerlékenység csökkenésével.

A GABA gyakran használt természetes gyógyszerként az alvás segítésére, a hangulat javítására és a premenstruális tünetek enyhítésére.

GABAgaba kapszula

A GABA hatása

1. Oldja a szorongást

A GABA egyik fő funkciója az idegi ingerlékenység csökkentése, amely a szorongáshoz és a félelem érzéséhez kapcsolható. Ez azért van, mert nyugtató hatású, így gyakran használják természetes gyógymódként a szorongásra. Valójában bizonyos szorongásos rendellenességek a GABA csökkent szintjéhez társulnak.

Az American Journal of Psychiatry egyik tanulmánya szerint a pánikbetegséggel - egy ismétlődő pánikrohamokkal jellemzett szorongásos rendellenesség - rendelkezők sérült GABA-reakcióval rendelkeztek. Egy másik tanulmány azt mutatta, hogy a pánikbetegséggel és az örökölt hangulati és szorongásos zavarokkal rendelkezők esetén csökkent a GABA agyi koncentrációja.

A GABA mellett sok egyéb természetes gyógymód létezik a szorongás ellen, mint például a meditáció, az illóolajok vagy a valerian gyökér, ami egy gyógynövény, és ami növeli a GABA szintjét az idegi aktivitás gátlására.

2. Javítja az alvást

Az álmatlanság az az állapot, amelyet az elalvás nehézsége jellemez, és amely becsélések szerint a felnőttek körülbelül 30 százalékát érinti világszerte. A GABA relaxáló, nyugtató hatást fejt ki, és az idegi ingerlékenység csökkentésével képes természetes módon segíteni az alvást.

Egy 2015-es tanulmány szerint a GABA szedése segített a résztvevőknek gyorsan elaludni, ezáltal lerövidítve az elalváshoz szükséges időt, átlagosan öt perccel. Emellett az álmatlanságban szenvedők valójában alacsonyabb GABA-szinttel rendelkeztek. Egy 2008-as tanulmány szerint, ami a Sleep című folyóiratban jelent meg, az álmatlanságban szenvedő betegek esetében a GABA szint átlagosan 30 százalékkal alacsonyabb volt a kontrollcsoporthoz képest.

Amellett, hogy a GABA kapszulákat az alvás javítására használja, tartsa a rendszeres alvási menetrendet, korlátozza a koffeinbevitelt és növelje a magnézium fogyasztást a GABA funkcióinak elősegítése érdekében.

3. Enyhíti a depressziót

A szorongás és az alvásszabályozás mellett a GABA neurotranszmitter központi szerepet játszik a depresszió kezelésében is. A kutatások szerint a depresszióban szenvedők általában alacsonyabb GABA szinttel rendelkeznek, mint a depresszió nélküliek.

A GABA szint emelkedhet a depresszió kezelését követően is. A Yale Orvostudományi Egyetem Pszichiátriai Tanszékének egyik tanulmánya kimutatta, hogy az elektrosokk-terápiában részesülő depressziós páciensek szervezete emelkedett GABA szintet mutatott a kezelés után. Antidepresszáns hatásának köszönhetően a gamma-aminovajsav jó alternatívája lehet a hagyományos depressziós kezeléseknek.

A depresszió egyéb természetes gyógymódjai közé tartozik az étrend módosítása, a sok testmozgás és a D-vitamin bevitele.

4. Csökkenti a PMS tüneteit

A premenstruációs szindróma vagy a PMS olyan tünetek csoportja, mint a hangulatváltozás, a fáradtság és az étkezési vágyakozás, amelyek a nőknél az ovuláció és a menstruációs vérzés kezdete között fordul elő. 

A GABA neurotranszmitter képes lehet a PMS tüneteinek enyhítésére. Egyes tanulmányok azt sugallják, hogy természetes fájdalomcsillapítóként működhetnek, míg mások megjegyezték, hogy részt vehetnek a görcsök enyhítésében.

A barátcserje, a B6 vitamin és magnézium szintén természetes gyógymódok a PMS ellen, amelyek segíthetnek a hormonok egyensúlyban tartásában és csökkentik a tüneteket.

5. Csökkenti a gyulladásokat

Bár a gyulladás egy normál válasz, amelyet az immunrendszer a betegség vagy sérülés következtében alakít ki, a krónikus gyulladás hozzájárulhat olyan betegségekhez, mint a rák, a szívbetegségek és az ízületi gyulladás. Egyes kutatások szerint a GABA csökkentheti a gyulladásokat és hasznos lehet ezeknek a betegségeknek a megelőzésében.

Egy állatkísérlet például úgy találta, hogy az egerek GABA porral való etetése csökkentette a rheumatoid arthritis kialakulásának kockázatát és csökkentette a már meglévő betegség tüneteit. A Journal of Neuroinflammation kutatása szerint a GABA csökkentheti az ízületi gyulladáshoz vezető utat.

A gyulladáscsökkentő ételek felvétele az étrendbe elősegítheti a gyulladások csökkentését, a levélzöld zöldségek, a bogyók, a lazac és a dió mind-mind gyulladáscsökkentő élelmiszerek, amelyek a GABA mellett hasznosak lehetnek.

6. Fokozza a figyelemet

A figyelemhiányos hiperaktivitási rendellenesség, amely általánosan ADHD-ként ismert, olyan állapot, amely mind a gyermekeket, mind a felnőtteket érinti, és olyan tüneteket okozhat, mint a korlátozott figyelem, az impulzivitás és a hiperaktivitás. A GABA-t sok esetben a figyelemhiányos hiperaktivitási zavar kezelésére és a tünetek csökkentésére használják.

A Johns Hopkins Orvostudományi Egyetemen végzett 2012-es tanulmánya összehasonlította a GABA szintjét az ADHD-vel és anélkül élő gyerekekben, és megállapította, hogy az ADHD-ben szenvedő gyermekek GABA koncentrációja az agyban alacsonyabb. Egy másik tanulmány kimutatta, hogy a GABA alacsonyabb szintjei nagyobb impulzivitással és kevesebb gátlással jár.

A GABA kiegészítés önmagában vagy a hagyományos kezelésekkel együtt segíthet csökkenteni az ADD és az ADHD tüneteit. Az ADHD étrendet és más természetes gyógyszereket alkalmazva az ADHD tünetei hatékonyan csökkenhetnek.

7. Növeli a növekedési hormon szintjét

Az emberi növekedési hormon az agyalapi mirigyben termelt hormon, amely olyan előnyökkel jár, mint a megnövekedett izomerő, az alacsonyabb a szívbetegség kockázat, a javult testösszetétel és az erősebb csontok. Ennek az esszenciális hormonnak a hiánya olyan tünetekhez vezethet, mint a késleltetett pubertás és a gyermekek lelassult növekedése, valamint a depresszió, a szexuális diszfunkció, az inzulinrezisztencia és a felnőttek esetén a szívbetegségének fokozott kockázata.

A vizsgálatok azt mutatják, hogy a GABA kapszulával való kiegészítés növelheti az emberi növekedési hormonszintet. Egy 2008-as tanulmányban 11 férfi napi 3 gramm GABA port vagy placebót kapott, amit pihenés és rezisztencia edzés követett. A GABA szedését követően a résztvevőknél 400 %-os növekedési hormonszint emelkedést mértek.

A nagy intenzitású testmozgás és más kiegészítők használata, mint például az L-glutamin és az L-arginin, természetesen növelhetik a növekedési hormon szintjét.

A GABA mellékhatásai

A GABA kiegészítők a legtöbb ember számára biztonságosak, és minimális mellékhatások lehetségesek. Továbbá néhány ember számára - egészségügyi állapottól függően - szükséges korlátozása.

Ha terhes vagy szoptat, ne használjon gamma-aminovajsav kiegészítőket, mivel ennek hatásait nem vizsgálták ebben az állapotban. Továbbá, ha már depresszióra, szorongásra vagy álmatlanságra szedt gyógyszereket, beszéljen orvosával a GABA kapszulák szedése előtt, mivel ez befolyásolhatja vagy megváltoztathatja a gyógyszereknek a hatását.

Egyes emberek azt is jelentették, hogy magas dózisban valójában növelheti a szorongást vagy a depressziós tüneteket. Egyéb mellékhatások lehet a bőrkiütés.

A GABA szedése

Az adagok az életkor, a nem és a súly alapján változnak. A GABA szedése előtt a legjobb, ha konzultál orvosával, aki meg tudja állapítani, hogy mekkora adag a helyes az ön számára.

Az általános feszültségcsökkenés tipikus dózisa napi 750-800 mg, a nap folyamán három-négy dózisra osztva.

A szorongásra azt ajánlják, hogy szedjen naponta háromszor 250 - 650 mg, összesen 750-1950 milligrammra GABÁT.

Az ADHD tüneteinek csökkentése érdekében a napi háromszori 250 - 400 mg ajánlott,

A legjobb, ha egy alacsonyabb dózissal kezdi, és fokozatosan emeli az adagot, hogy megbizonyosodjon róla, hogy reagál a szervezet és megtalálja a legmegfelelőbb adagot. Ha negatív mellékhatásokat észlel, csökkentse az adagot, és fontolja meg orvosával való konzultációt.

A GABA vásárlása és használata

A tiszta GABA kiegészítők elérhetők az egészségügyi boltokban, gyógyszertárakban és az interneten. Olyan kiegészítőket is találhat, amelyek csak gyógyszertárakban vásárolhat meg és kombinálják a GABA-t más szorongáscsökkentő szerekkel.

A GABA kapszula helyett választhat olyan természetes gyógynövényeket is a szorongás csökkentéséhez, amelyek segíthetnek a GABA aktivitás hatékony növeléséhez az agyban.

A Valerian gyökér például bizonyítottan fokozza a GABA felszabadulását az agy idegvégződéseiből, és megakadályozza, hogy újra visszatérjen az idegsejtekbe. A valeriant ezért gyakran használják természetes gyógymódként a szorongás, az álmatlanság és a menstruációs görcsök kezelésére.

A magnézium szintén fontos szerepet játszik a GABA funkciójában. Valójában az álmatlanság és a szorongás a magnéziumhiány két gyakori jele. Az elegendő mennyiségű magnézium pótlása a táplálékból vagy táplálékkiegészítőkből segíthet növelni a GABA szintet és megelőzni ezeket a negatív mellékhatásokat.

A B6-vitamin szintén fontos, hiszen katalizálja a GABA termelését. A B6-vitamin bevitele segíthet biztosítani a GABA neurotranszmitter megfelelő szintjét és elkerülni a szorongást és az álmatlanságot.

A GABA történelme

Bár a GABA-t először 1883-ban szintetizálták, kezdetben csak növényi és mikrobiális metabolikus termékként volt ismert.

Valójában jelentőségét csak az utóbbi években ismerték el. Először 1910-ben felfedezték fel a szövetekben, majd 1950 körül az emlősök agyában találtak rá, amikor a neurotranszmitter potenciális hatása iránti érdeklődés a csúcsra tört.

A kutatók azonban úgy vélték, hogy nem felel meg azoknak a kritériumoknak, amelyek miatt neurotranszmitterek közé kell sorolni. Ehelyett a tudósok úgy gondolták, hogy inkább antidepresszáns, mintsem egy igazi neurotranszmitter.

Csak 1968-ban találták meg a végleges bizonyítékot arra, hogy valódi neurotranszmitternek minősíthető. A következő évtizedekben a GABA jelentős mennyiségű kutatás tárgyát képezte, hogy megértsék a szerepét a szervezetben.

Napjainkban kezdik pontosabban megérteni a GABA neurotranszmitter potenciális hatásait, hogy hogyan befolyásolhatja az egészség számos aspektusát, az alvás javítását az olyan érzelmeket, mint a szorongás és a félelem. A kutatások folytatódnak és egyre többet fokgunk megtudni arról, hogy mennyire fontos ez a neurotranszmitter.

További összetevők:

Hozzászólások

Új hozzászólás

    Kapcsolódó termékek

    töltés

    TÖLTÉS