Tartalomjegyzék
- A fekete tea hatásai
- 1. Javítja a szív egészségét
- 2. Segít a rák elleni küzdelemben
- 3. Segít a cukorbetegség kockázatának csökkentésében
- 4. Védelmet nyújthat a stroke ellen
- 5. Megnyugtatja a gyomrot
- 6. Antibakteriális képességgel rendelkezik
- 7. Csökkenti a stressz hormonokat
- A fekete tea további előnyei
- Fekete tea vs zöld tea és fehér tea
- A fekete tea tápértéke
- A fekete tea elkészítése
- A fekete tea története
- A fekete tea káros hatásai
- Fekete tea fajták régiók szerint
- Népszerű fekete tea keverékek
- Termékeink
A tea a víz után a leginkább fogyasztott ital világszerte, ezért nagyon valószínű, hogy már rendszeresen fogyaszt fekete teát. De vajon a fekete tea jó nekünk? Olyan polifenoloknak nevezett antioxidánsokkal van tele, amelyek megvédik az emberi sejteket a veszélyes szabadgyökök okozta károsodástól. A fekete tea egyértelműen az egyik legnépszerűbb öregedésgátló élelmiszer, továbbá olyan előnyökhöz kapcsolható, mint a jobb mentális éberség, a petefészekrák és a Parkinson-kór kockázatának csökkentése, a cukorbetegség és a szívbetegség kialakulásának elkerülése. [1]
Míg keleten általában feketén és forrón fogyasztják, addig nyugaton gyakran hidegen, citrommal jeges teaként, vagy forrón tejjel. Néhány variánsa a fekete teának ismerősen csenghet: például az angol reggeli és az ír reggeli tea. Ismerős lehet az "Early Grey", amely egy fekete tea bergamott olajjal vagy a chai tea, amely különböző fűszerekkel ízesített fekete tea. Mindegyik ugyanazokat a fekete tea előnyöket tartalmazza, így kiválaszthatja a szimpatikusat.
Napjainkban a fekete tea messze a legnépszerűbb teafajta, és naponta mind nyugaton, mind dél-ázsiai országokban, például Srí Lanka-ban és Indiában fogyasztják. Tehát határozottan tudjuk, hogy sok rajongója van, de mennyire egészséges a fekete tea? Nézzük meg pontosan milyen hatásai vannak a fekete teának!
A fekete tea angol neve a Black tea.
A fekete tea hatásai
1. Javítja a szív egészségét
Számos tanulmány mutatott rá, hogy a fekete tea pozitív hatással van a szív egészségére. Egy 2017-ben közzétett tanulmány a teafogyasztás hatását vizsgálta az iszkémiás szívbetegség kockázatával kapcsolatban. A tanulmány több mint 350 000 kínai férfit és nőt vizsgált 30 és 79 év között. A kutatók körülbelül hét évvel később azt találták, hogy a tea fogyasztása alacsonyabb ischaemiás szívbetegség kockázatával járt együtt, valamint csökkentette a súlyos koszorúér betegségek kockázatát (pl. szívroham). [2]
Egy másik tanulmány a black tea és a sima forró víz fogyasztás hatását hasonlította össze egy 12 hétig tartó periódusban. A fekete tea nagy mennyiségben tartalmaz flavan-3-olokat, flavonolokat, theaflavinokat és galluszsav származékokat. A kutatók azt találták, hogy a kilenc gramm fekete tea napi fogyasztása láthatóan csökkentette a szív- és érrendszeri kockázati tényezőket, beleértve a trigliceridszinteket és az éhomi szérum glükózt. Jelentősen csökkent az LDL és a HDL koleszterin aránya, valamint növekedett a HDL ("egészséges") koleszterinszint. Összességében a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a normál táplálkozás keretein belül a fekete tea fogyasztása csökkenti a cardiovascularis kockázati tényezőket, és növeli az antioxidáns szintet. [3]
2. Segít a rák elleni küzdelemben
A rák elleni harc a fekete tea fogyasztás listáján is szerepel, mivel összkapcsolódik egyes rákos megbetegedések csökkenésével. Az American Journal of Epidemiology által publikált 2013-as tanulámány tanulmányozta a flavonoid-gazdag fekete tea fogyasztásának hatásait a prosztatarák kockázatára. Több mint 58 000 férfit vizsgáltak Hollandiában, akik részletes leírást adtak a rákos kockázati tényezőikről. A fekete teára az egészség-megőrző flavonoidok - mint katechin, epicatechin, kaempferol és myricetin - fő forrásaként tekintenek. A tanulmány kimutatta, hogy a megnövekedett flavonoid szint és a fekete tea bevitel összefüggésbe hozható a fejlett stádiumú prosztatarák alacsonyabb kockázatával, bár a prosztatarák általános és korai stádiumaiban nem figyeltek meg hasonló összefüggéseket. [4]
Egy másik ígéretes tanulmány - amely 2016-ban jelent meg - azt mutatta, hogy a fekete teában megtalálható theaflavin-3 nagyon erős képességekkel rendelkezik a cisplatin rezisztens petefészekrák sejtek növekedésének megállításában. Egy nagyon lenyűgöző eredmény, mivel a cisplatin "az egyik leghatékonyabb széles spektrumú daganatellenes gyógyszer". Ezenkívül a theaflavin-3 kevésbé toxikus az egészséges petefészek sejtjei számára, ami félelmetes, mivel a hagyományos rákellenes szerek mind a rákos, mind az egészséges sejteket elpusztítja. [5][6]
3. Segít a cukorbetegség kockázatának csökkentésében
A cukorbetegség egyre növekvő krónikus egészségi probléma a világon. A Diabetologia folyóiratban megjelent tanulmány a tea (és a kávé) fogyasztását vizsgálta a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásával kapcsolatban. A vizsgálatban 40 011 résztvevő vett részt, és a 10 éves átlagos követési idő alatt a kutatók azt találták, hogy 918 betegnél alakult ki 2-es típusú cukorbetegség.
Azt is megállapították, hogy mind a tea, mind a kávé fogyasztása a 2-es típusú cukorbetegség kockázatának csökkenésével függ össze. Konkrétan, legalább napi három csésze tea vagy kávé fogyasztása körülbelül 42 százalékkal csökkentette a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát. [7] Ez a black teát a cukorbetegek számára jótékony hatásúvá teszi.
4. Védelmet nyújthat a stroke ellen
A 2009-ben közzétett metaanalízis azt találta, hogy a fekete vagy zöld tea napi alkalmazása megelőzheti az iszkémiás stroke-ot. Konkrétan a kutatók azt találták, hogy - függetlenül attól, hogy melyik országból jöttek az alanyok - az emberek, akik három vagy több csésze teát ittak naponta, 21 százalékkal alacsonyabb stroke kockázati szinttel rendelkeztek, mint azokkal, akik kevesebbet fogyasztottak. [8]
5. Megnyugtatja a gyomrot
Ha gyomorpanasza vagy hasmenése van, akkor egy erős csésze black tea lehet a válasz. A fekete teában lévő tanninok nyugtató hatást gyakorolnak a bélrendszerre, ami segíthet a gyomor gyulladásának megszüntetésében és a hasmenés megállításában.
Ha úgy gondolja dehidratált, választhat koffeinmentes fekete teát. Egy 2016-os tanulmány szerint a 2-12 éves korú, akut, nem baktériumos hasmenéses gyermekeknél a fekete tea tabletták nemcsak hatékonyak, hanem biztonságosak és olcsóak a nem baktérium által okozott hasmenés kezelésében. [9]
6. Antibakteriális képességgel rendelkezik
A fekete tea nem csak egy ízletes meleg vagy hideg ital, hanem erős antibakteriális és antioxidáns hatáskörrel rendelkezik. A kutatások kimutatták, hogy a fekete tea fenolos vegyületei, valamint a tanninjai képesek bizonyos típusú baktériumok gátlására. Ezenkívül a nem polimer fenolos vegyületek képesek felszívódni a gyomor-bélrendszerben, így a fekete tea baktériumölő komponensei szájon át is aktívak. [10]
A mézzel fogyasztott fekete teáról szintén kimutatták, hogy képes megölni a makacs Helicobacter pylori baktériumokat és így megakadályozni a H. pylori nemkívánatos tüneteit, beleértve a fekélyeket is. [11]
7. Csökkenti a stressz hormonokat
Ez minden bizonnyal a fekete tea egyik kedvelt előnye. Míg a kávéról ismert, hogy náhány embert "túl energikussá" tesz, addig a tea kiegyensúlyozott koffeinforrásnak számít, és még relaxációs, stresszoldó italként is működhet. A kutatások kimutatták, hogy a fekete tea valóban segítheti a fogyasztókat, hogy jobban kezeljék a napi stresszt azáltal, hogy a stressz hormonokat - például a kortizolt - visszatartják.
Egy tanulmányban 75 egészséges teafogyasztó férfinak - átlagosan 33 éves korban - adták a szokásos koffeinmentes italukat, és két csoportra osztották őket. A következő 6 hét során az egyik csoport gyümölcsízű, koffeines fekete tea keveréket fogyasztott (a tea aktív összetevőivel együtt), míg a másik csoport olyan italt kapott, amely ízre és koffein tartalomra ugyanolyan volt, de a tea aktív összetevői nélkül. Az alanyok ezután stressz-indukáló helyzetet kaptak, hasonlóan ahhoz, amit normális életük során tapasztaltak volna. A kutatók nyomon követték stressz hormon- és vérnyomási szintjüket, valamint a szívfrekvenciájukat és az általuk jelentett stresszt.
Mit találtak? A feladatok mindenképpen stresszt váltottak ki az összes megfigyelt adat szerint, de 50 perccel a stressz előfordulását követően az igazi fekete teát fogyasztó csoport a kortizol szintjeinek csökkenését tapasztalta, amely észrevehetően alacsonyabb volt a hamis fekete teát fogyasztókhoz képest. Az igazi fekete teafogyasztók a stresszes esemény után könnyebben meg tudtak nyugodni a hamis csoporthoz képest. És még egy pozitív eredményt mutattak a vizsgálatnak - a fekete tea alacsonyabb trombocitatevékenységet eredményezett, ami összefüggésben áll a vérrögképződéssel és növeli a szívroham kockázatát. [12]
A fekete tea további előnyei
- Fejfájás és szellemi éberség: maximum 250 milligramm koffein napi bevitele enyhítheti a fejfájást és javíthatja a mentális éberséget.
- Szívroham és vesekő: naponta legalább egy csésze fekete tea csökkenti a szívroham és a vesekő kockázatát
- Atherosclerosis: naponta egy-négy pohár (125-500 ml) főzött fekete tea megakadályozza az artériák keményedését
- Parkinson-kór: úgy tűnik, hogy azoknál a férfiaknál a legkissebb a Parkinson-kór kialakulásának esélye, akik 421-2716 mg össz koffeint fogyasztottak (körülbelül 5-33 csésze fekete tea) naponta. Azonban azoknál a férfiaknál, akik csak 124-208 mg koffeint (kb. 1-3 csésze fekete tea) vittek be naponta, szintén jelentősen kisebb a Parkinson-kór kialakulásának esélye. A nőknél naponta 1-4 csésze black tea tűnik a legoptimálisabbnak.
- Alzheimer-kór: egy 957 időskorú (55 éves és idősebb) kínai ember tanulmányozásával kapcsolatos kutatás szerint a tea rendszeres fogyasztása 50 százalékkal csökkentette az idősek kognitív hanyatlásának kockázatát, míg az APOE e4 gén hordozóinál - akik genetikailag veszélyeztettek az Alzheimer-kór kialakulására - a kognitív hanyatlás kockázata akár 86 százalékkal is csökkenhet. [13]
Szeretnénk megjegyezni, hogy biztosan nem ajánlott 33 csésze fekete teát napi szintű fogyasztása. Mindannyian másképpen kezeljük a koffeint, naponta több mint öt csésze fekete tea fogyasztása nem ajánlott.
Fekete tea vs zöld tea és fehér tea
A fekete, zöld és fehér tea ugyanazt a teaforrást tartalmazza, ami a Camellia sinensis teacserje. A tea feldolgozási módja adja a tea különböző színét, ízét és egészségügyi előnyeit. A szüret után a fehér tea a legkevésbé, míg a fekete tea a leginkább feldolgozott. A fehér tea van a legközelebb a friss tealevelekhez, és nagyon kevés oxidációt kap. Eközben a zöld tea szárításra kerül, és a fajtától függően pörkölik vagy gőzölik. A fekete teát olyan levelek felhasználásával készítik el, amelyek oxidálódtak, ami azt jelenti, hogy szándékosan megengedték, hogy a leszedés után elhervadjanak és megbarnuljanak.
A főzött fekete tea ORAC értéke (antioxidáns tartalma) 1 128, míg a zöld teáé kissé magasabb 1 253 pont. Tehát a zöld tea határozottan nyer, amikor az antioxidánsokról van szó, de valószínűleg nem annyira, mint amennyit gondolnánk. [14]
A fekete, zöld és fehér tea mindegyike hasonló előnnyel rendelkezik a polifenoloknak köszönhetően, amelyek a tudomány szerint antioxidáns, vírusellenes, gyulladáscsökkentő, méregtelenítő és immunstimuláló hatásúak. [15]
A zöld tea általában alacsonyabb a koffein tartalommal rendelkezik, mint a fekete tea, míg a fehér tea koffein tartalma általában a legalacsonyabb. A kutatások kimutatták, hogy a zöld és a fehér tea hasonló szintű katekin és polifenol tartalommal rendelkezik. [16]
A fekete tea tápértéke
Mi az a fekete tea? A fekete tea a tea növény, a Camellia sinensis fiatal leveleiből és levélbimbóiból származik. A fekete, a fehér és a zöld tea szintén ebből a növényből származik. Ami megkülönbözteti őket egymástól, az a szüret utánni kezelési módjuk. A fekete tea jobban oxidált, mint az oolong, a zöld és a fehér tea, ami még erőteljesebbé teszi az ízt. Ez is a legmagasabb a koffein tartalomú tea. A főzött fekete tea koffeintartalmát mérsékeltnek tekintik - jellemzően átlagosan 42 milligramm koffeint tartalmaz 2.5 deciliter, bár 14 és 70 milligramm között bárhol lehet ez az érték. [17] [18]
Különböző osztályzatú fekete teák vannak. Az egész levélből készült tea a legmagasabb fokozatú, és nagyon kis mennyiségben, vagy akár sehogyan nem változik a tealevél. Ezeket a legmagasabb fokozatú fekete teákat az "orange pekoe" névvel illetik. A Pekoe teákat ezután további osztályozásnak vetik alá, amely kifejezik, hogy mennyi fiatal szomszédos levél kerül leszedésre (kettő, egy vagy egy sem) a levélrügyekkel együtt. A legmagasabb minőségű pekoe tea csak a kézzel szedett levélbimbókat tartalmazza. [19]
Az alacsonyabb fokozatú black tea morzsolt levelekből és porból áll. A teafilterekben található fekete tea leggyakrabban por és apró darabokból áll, amelyek gyorsabb elkészítést tesznek lehetővé, de erősebb, keményebb ízűek is. Az egész levélből készült fekete tea kevésbé durva és virágosabb színű.
Minden fekete tea oxidált tealevelekből készül, vagyis olyan tealevélből, amelyet hagynak megfonnyadni és megbarnulni. Ez az oxidáció a theaflavinok és a thearubiginok képződését okozza, amelyek a fekete tea színének és ízének felelősei, valamint részben annak lehetséges egészségügyi hatásaiért is felelnek.
100g fekete tea tartalmaz:
- 1 kalória
- 0 - 5 Theaflavin-3
- 3 mg szénhidrát
- 0 g zsír
- 0 g koleszterin
- 3 mg Omaga 3 zsírsav
- 1 mg Omage 6 zsírsav
- 3 mg nátrium
- 37 mg kálium
- 373 mcg fluorid
- 3 mg magnézium
- 20 mg koffein
-
4 mcg folsav
- 0.3 mg kolin
- 1 mg foszfor
- 0.2 mg mangán
A fekete tea elkészítése
Az 1 128-as fekete tea ORAC-érték szintén kiemelendő. Az ORAC az oxigén radikális abszorbancia kapacitását jelenti, ez pedig az élelmiszerek és italok antioxidáns tartalmának mérése, amelyet az amerikai National Institutes of Health fejlesztett ki. A fekete tea előnyei egyértelműen kapcsolódnak ehhez a magas antioxidáns tartalomhoz.
A fekete tea előnyeinek optimalizálása érdekében válasszon olyan szálas fekete teát, amely organikus, és mentes a növényvédő és rovarirtó szerektől. Az is jó ötlet, hogy ne vásároljon filteres fekete teát, hanem inkább szálasat, hogy elkerülje a filterekben lévő káros anyagokat és a legmagasabb minőségű fekete teát kapja.
A legegészségesebb fekete tea készítéséhez magas hőmérsékletetű víz ajánlott, hozzáadott tejzsír nélkül. A International Journal of Food Sciences and Nutrition című folyóiratban megjelent tanulmány szerint a black tea tej hozzáadásával csökkentett antioxidáns potenciával rendelkezik, különösen a teljes zsírtartalmú tehéntej esetén. Ezenkívül a kutatók azt találták, hogy a fekete tea forráspont közeli (90 °C) hőmérsékleten történő forrázása a legmagasabb antioxidáns mennyiséget eredményezi, és ezáltal a legnagyobb mértékű egészségügyi előnyöket eredményezi. [21] A fekete tea ízesítése ajánlott mézzel vagy édesítőszerrel, nem pedig cukorral.
Hogyan készítsünk szálas fekete teát?
- Forraljuk fel a vizet a teáskannában
- Tegyünk egy bögrébe egy-két evőkanál szálas fekete teát és öntsük fel 4 dl, 90 °C fokos vízzel.
- Hagyja három-öt perc ázni a főzetet.
- Édesítse ízlés szerint és élvezze kedvenc ízét!
A fekete tea története
A fekete tea előnyei biztosan nem újak senki számára. Több ezer éve a teát gyógyszeres italtként fogyasztják. Szakemberek azt mondják, hogy körülbelül a harmadik században kezdték a teát naponta fogyasztani, és ekkor kezdődött a tea termesztése, feldolgozása és maga a teakúltúra is. Az első teaültetési, feldolgozási és fogyasztási módszerek beszámolója kb. i.u. 350-ből származnak. Az 1800-as években a tea tovább terjedt Kínából és Japánból Tajvanba, Indonéziába, Burmába és Indiába. [22]
Az 1800-as évek közepén a britek bevezették a teakultúrát Indiába és Ceylonba (a mostani Sri Lanka). Napjainkban a világ öt legnagyobb tea termesztője Kína, India, Kenya, Srí Lanka és Törökország. [23] A víz után a második legnépszerűbb ital a világon, nem csoda, hogy a teát tömegesen gyártják az egész világon.
Ha fekete teát áztat, akkor a fekete tea íze a forró vizbe jut. Minél hosszabb az áztatási idő, annál intenzívebb a tea íze, és fordítva. A tudósok azt mondják, hogy nem szabad két percnél tovább áztatni a fekete teát, de úgy tűnik, hogy a kutatások azt mutatták, a fekete teát fogyasztók 80 százaléka nem várja meg ezt a kis időt sem. Plusz, 40 százalékuk azonnal megissza a teát, ami azt jelenti, hogy kevésbé ízletes, kevésbé antioxidáns gazdag, nagyon gyenge italt kapnak. [24] Ahhoz, hogy a legtöbb fekete tea előnyt kihasználhassa, határozottan javasoljuk az áztatási idő betartását.
A fekete tea káros hatásai
A fekete tea lehet rossz? A koffein túladagolása lehet a benne rejlő veszély, amelyet a fekete tea fogyasztása okozhat, de ezt könnyű elkerülni. Javasoljuk, hogy ne igyon többet, mint napi öt pohár. Ennél többet nem tekintenek biztonságosnak. A nagyobb mennyiségtől pszichológiailag koffeinfüggővé válhat. [25] A fekete tea előnyeit ezen visszafogott mennyiségnél tapasztalták a legjobban.
Ha terhes vagy szoptat, nem ajánlott több mint három csésze black tea (körülbelül 200 milligramm koffein) fogyasztása. Az ilyen mennyiségnél nagyobb mennyiségű tea fogyasztás valószínűleg nem biztonságos, és fokozott a vetélés, a hirtelen magzathalál szindróma és egyéb negatív hatások, mint a koffein elvonási tünetek az újszülöttekben és alacsonyabb születési súly. [26]
Ha bármilyen folyamatos egészségügyi problémája van, vagy jelenleg gyógyszert szed, forduljon orvosához, mielőtt rendszeresen fogyasztaná a fekete teát. A teának számos lehetséges gyógyszeres kölcsönhatása van.
A fekete tea csökkentheti a vas felszívódását. Ha nincs vas hiánya, ez valószínűleg nem jelent problémát. Ha azonban érintett benne, ajánlott fekete teát az étkezések között inni, nem pedig az étkezésekkel, hogy csökkentse a nem kívánatos reakciókat. A fekete tea étrend-kiegészítőkkel is kölcsönhatásba léphet, beleértve a következőket: keserű narancs, cordyceps, kalcium, magnézium, koffein tartalmú kiegészítők és gyógynövények, danshen, creatine, echinacea, folsav, melatonin és vörös lóhere.
Ritka esetben, de lehetséges, hogy egy élelmiszer-allergia van jelen a fekete teára. Ezt egy tesztelés keretében meghatározhatjuk. Hagyjon fel a fekete tea fogyasztásával, ha valamilyen ételallergiát mutat rá, különösen ha az súlyos.
Fekete tea fajták régiók szerint
- Lapsang Souchong
- Fujian Minhong
- Anhui Keemun
- Yunnan Dianhong
- Darjeeling fekete tea
- Assam fekete tea
- Ceylon fekete tea
- Nilgiri black tea
- Kenyai fekete tea
Népszerű fekete tea keverékek
- Earl Grey tea
- Angol reggeli tea
- Ír reggeli tea
- Chai tea
- Délutáni tea
- Rose Black Tea
- Russian Caravan