Ügyfélszolgálat: +36(30)451-6801

kapszulaCENTER

Az izomszakadás kezelése

Porcerősítő, ízületvédő
izomszakadás

Mi az az izomszakadás?

Az izomhúzódás egy olyan izomsérülés (az izomrostok megnyúlása vagy szakadása), amely az izom hirtelen, megerőltető terhelésének hatására következik be. A sportolás, a játék, vagy akár a mindennapi élet is olyan felesleges feszültséget okozhat az izmokban, amely izomhúzódáshoz, vagy súlyosabb esetben izomszakadáshoz (részleges / teljes) vezethet. Az izom sérülése károsíthatja a kis ereket is, ami helyi vérzést (véraláfutással vagy anélkül) és fájdalmat okozhat.

A diagnózis és a kezelés egyszerűsítése érdekében az orvosok az izomrost-károsodás súlyosságától függően osztályozzák az izomsérüléseket:

 • I. fokozat: enyhe eset, csak néhány izomrost nyúlik vagy szakadt. Bár a sérülés fájdalmas, az izomnak normális ereje van. 2-3 hét alatt gyógyul.
 • II. fokozat: mérsékelt eset, nagyobb számú sérült izomrost, súlyosabb izomfájdalom és érzékenység jellemzi. Az izom részlegsen szakad / egy része szétnyílik. Enyhe duzzanat, észrevehető erőveszteség és néha zúzódás is jelen van. 2-3 hónap szükséges a gyógyuláshoz. Általában egy pattanó hang és hirtelen szúró érzés jellemzi a részleges szakadás pillanatát. Mivel az ilyen fokú sérülés már rendszerint éles törést okoz az izom normál körvonalában, maga a szakadás ki is tapintható a bőr alatt.
 • III. fokozat: a húzódás olyan erős, hogy az izom két külön részre szakad. Szintén egy pattanó hang és hirtelen szúró érzés kíséri. A 3-as fokozatú izomsérülés súlyos, amely az izomfunkció részleges vagy teljes elvesztését jelenti, valamint jelentős fájdalmat, duzzanatot, érzékenységet és elszíneződést okoz. A teljes izomszakadás műtéti beavatkozást igényel.

izomsérülés fokozatai

Az izomszakadás tünetei

 • Izomfájdalom mozgás vagy akár pihenés során
 • Duzzanat, bőrpír vagy véraláfutás
 • Az izom gyengesége
 • Izomgörcs 
 • Ha a sérülés idején egy pattanó hangot vagy egy hirtelen szúró érzést érez, akkor az egy komolyabb izomsérülésre utal
 • Hézag, fogazat vagy más rendellenesség az izom normál körvonalában

Ha egy izom teljesen szakadt, akkor műtéteti beavatkozásra van szükség az izom regenerációjának javítása érdekében. Ellenkező esetben egy szakadt izom gondos öngondoskodással kezelhető.

A tünetek az érintett izomtól és a sérülés súlyosságától függenek. A különböző izmok sérüléseiből fakadó tünetek a következők lehetnek:

 • bordaközi izom: fájdalom a bordák között, fájdalom dobás vagy aprítás mozdulat közben
 • hasizom: fájdalom a felülés során a hasi tájékon
 • vádli: fájdalom az alsó lábszár hátsó részén séta közben, sántikálás
 • derék: fájdalom, amely előrehajlás és egyenesedés közben áll fent
 • rombuszizom: evezős mozdulatra fájdalom jelentkezik
 • nyaki izom: fájdalom a fej mozgatása, vagy a nyak csavarása közben
 • trapézizom: fájdalom a fej feletti helyzetből lefelé húzás során
 • combközelítő izom: fájdalom, amikor a térdeket összenyomjuk
 • combhajlító izom: fájdalom, amikor felgyorsul a sprintelés során
 • négyfejű combizom: fájdalom, amikor a térdet meghajlított helyzetből kinyújtja
 • csípőhajlító izom: fájdalom, amikor a combot a test felé húzza
 • farizom: gyalogláskor vagy futáskor jelenkező fájdalom dombok vagy lépcsők mászásakor
 • bicepsz: fájdalom a könyöknél, amikor valamit alkarból emel

Mikor forduljon orvoshoz vagy szakértőhöz?

 • A sérülés idején pattanó hangot hall vagy hirtelen szúró érzést érez az izomban
 • Súlyos fájdalma, duzzanata vagy elszíneződése van a sérült izomban
 • A sérült izma nyilvánvalóan gyenge, vagy nehezebben mozog, mint a test másik oldalán lévő azonos izom
 • Enyhe izomfájdalmai vannak, amelyek 48 óra elteltével sem javulnak
 • Súlyos hátfájása van, ami lehetetlenné teszi, hogy normális napi tevékenységet végezzen, vagy enyhe hátfájása van, ami néhány nap múlva fokozódik
 • Hátfájása van a következő tünetek valamelyikével:
  • Láz vagy hidegrázás
  • Fájdalom vagy égő érzés vizelés közben
  • Hirtelen gyengeség, zsibbadás vagy bizsergés a lábban
  • Nyugtalanság az ágyékában vagy a végbélben
  • A húgyhólyag vagy a bélfunkciók kezelésének nehézségei

A szervezet válasza az izomszakadásra

Amikor az izom megsérül vagy elszakad, jelentős gyulladás, duzzanat, fájdalom és funkcióvesztés lép fel. A sérülés helyén elhalt szövetdarabok szakadnak le és kezdenek kiürülni. Az erek sérülése helyén vérlemezkék tapadnak a sérült kollagénrostokból álló szövetekhez, megindítva a véralvadék képződését. E folyamat végén fibrinrög (alvadék) képződik. Az alvadékképződés 12 - 48 órán át, míg az akut gyulladásos fázis pár napig tart.

A gyulladásos fázist követően az izom elkezd gyógyulni, amely két folyamatot takar. A sérülés környékén lévő őssejtek segítségével a szervezet regenerálni kezdi a sérülést, azonban ez a folyamat csak kis mértékű. Másfelől a szervezet ahelyett, hogy izomszövetet hozna létre, hegszövetet (speciális kötőszövet) termel, hogy a túlságosan nagy sérülést kitöltse. A „javítás” alatt a test kollagént küld a sérüléshez, és a hosszú gyógyulási időt lerövidítve a sérülést hegszövettel tölti ki. Ez a szakasz más néven a reparáció, amely 4-6 hétig tart.

A következő szakasz a remodelláció vagy maturáció, melyben a hegszövet újraformálódik (újjáalakul) és az izom regenerálódik, ám mivel a szervezet nem tudja pontosan, hogyan kell a kollagénrostokat úgy rendezni, hogy egészséges szövetté váljanak, a hegszövet formálása szükséges. Ezt tornával, masszázszal (kézi vagy henger segítségével) és finom nyújtással érhetjük el (alapszabály, hogy mindig mindent csak a fájdalomhatárig csinálunk). A szövetek erejének normalizációja hónapokig vagy akár évekig is eltarthat.

hedszövet

Alapszabály, hogy ne maradjon ágyban a szükségesnél több időt, az akut fájdalom és gyulladás után kezdjen el finoman tornázni és mozogni. Amennyiben nem így tesz az eredmény egy csomós hegszövet lesz, amelytől feszesnek és korlátoltnak érzi mozgását, és amitől az újrasérülés veszélye is megnő. Bölcsebb, ha csak a sérülés akut fázisában végez aktív pihenést, majd fokozatosan mozogni, tornázni és nyújtani kezd, masszázs kíséretében. Ha így tesz az felgyorsítja a gyógyulást és a hegszövet is megnyúlik, a szomszédos szövetek irányához illeszkedik, erős és rugalmas lesz.

Az izomszakadás kezelése

Amennyiben felmerül a gyanú, hogy nem csak egy kis húzódásról van szó (1-2 nap múlva sem javulnak a tünetek), mindenképp ajánlott az orvosi beavatkozás. Sokakban felmerül a kérdés, hogy izomszakadás esetén milyen orvos fogja ellátni? Általában a baleseti sebészeti osztályt, traumatológust vagy ortopéd szakorvost kell keresni. Ha a baleset során hirtelen szúró érzést érez, akkor rögtön forduljon orvoshoz, hiszen az komolyabb sérülésre utal.

Második lépésként egy ultrahang (esetleg röntgen) vizsgálat javasolt a sérülés mértékének felderítésére. Sajnos a mai időkben ennek elvégzése akár több hónapos várólistát is jelenthet, ezért ajánlott magánklinikához fordulni, és kifizetni a 6-7 ezer forintot vizsgálati díjat.

Amennyiben komolyabb sérülést szenvedett (III-as fokozatú esetekben), akkor mindenképp kérjen az orvostól vérhigítót az esetleges vérrög-képződés és a komolyabb szövődmények (pl. tüdőembólia) elkerülése érdekében. Nagy valószínűséggel a Fraxiparine nevű vérhigító injekciót fogják felírni, amit a hasfalba kell szúrni (nem kell megijedni, nagyon vékony a tű, szinten nem is érezni).

Amennyiben teljes izomszakadásról van szó, ott műtéti beavatkozásra lesz szükség. Ellenkező esetben kellő odafigyeléssel és óvatossággal a szervezet öngyógyitó képességeire hagyatkozhatunk.

A sérülés és az izmok regenerációja időt és türelmet követel, a fokozatosság elvével kombinálva, annak érdekében, hogy a gyógyulás 100%-os legyen. Egy részleges izomszakadás esetén általában 2-6 hét alatt juthatunk el arra a szintre (sérült izomtól függően), ahol már konfortosan érezhetjük magunkat, de ez még nem jelenti a teljes gyógyulást, így az azt követő időszakban is óvatosnak - kerülve a hirtelen mozdulatokat - kell lennünk, hiszen ilyenkor könnyen visszaszakadhat a már gyógyult rész. Egy részleges vádli szakadás általában 6-12 hét alatt gyógyul meg, függően a sérülés mértékétől, az alkalmazott étrend kiegészítőktől, krémektől, segédeszközöktől, tornától és a testrész izomzatának állapotától.

A sérülés kezelését 3 fő szakaszra bonthatjuk, melyek következők:

 • pihentetés, fájdalom- és gyulladáscsökkentés
 • mobilizáció, a teljes mozgástartomány visszaállítása
 • izomerő helyreállítása

1. szakasz - további sérülésvédelem, fájdalomcsillapítás és gyulladáscsökkentés

Közvetlenül a sérülést követően kezdje a RICE (Rest, Ice, Compress, Elevate) rövidítéssel jellemzett módszerrel. Ez a szakasz 1-5 napig tarthat a sérülés mértékétől függően, nagyjából addig amíg komolyabb fájdalmat érez a sérült területen. A szükségtelentől tovább ágyban maradni nem érdemes, mert az az izmok rövidüléséhez vezet.

 • Pihentesse a sérült területet, kerülje a mozgatását, és próbáljon nem súlyt helyezni rá. Lábsérülés esetén, ha lehetőség van rá használjon mankót. Védje a sérült izmokat a további sérülésektől. Ha mód van rá, kinyújtott állapotban pihentesse a sérült testrészt.
 • A sérülést 1-2 óránként 20 percig jegelje, hogy csökkentse a gyulladást. A jegelés segít korlátozni a vér szivárgását a környező izomszövetbe és csökkenti a vérömleny (hematoma) nagyságát. A vér ereken kívüli jelenléte negatív hatással van az izomszövetre, gátolja az izmok normális működését, csökkenti a mobilizációt, és jelentősen megnöveli a gyógyulási időt. A jegelés különösen fontos az első 3 napon. Soha ne közvetlenül a bőrhöz tegye a jeget.
 • Kösse (fáslizza) be a sérült területet, elég szorosan, hogy támogassa a területet, anélkül, hogy elszorítaná a véráramlást. Kezdje a fáslizást a szívtől távolabbi pontról.
 • Polcolja fel a sérült területet a szív vonala felé, mert az csökkenti a duzzanatot és a véraláfutásokat. A szakértők szerint a legjobb, ha a területet naponta 2-3 órára megemeli.

Az izomfájdalom és duzzanat enyhítése érdekében alkalmazhat acetaminofen vagy a nem szteroid gyulladáscsökkentő szert (NSAID), de ezeket nem érdemes hosszú távon szedni, mert mellékhatásokat okozhatnak (például gyomorpanaszok).

Ebben a szakaszban kerülje az olyan eszközöket, melyek melegítik a sérülés helyét. Érztelemszerűen ne fusson, ne igyon alkoholt és ne alkalmazzon masszázst, mert ezek mind fokozzák a vérzést és a duzzanatot.

2. szakasz - a teljes mozgástartomány visszaállítása

A fájdalom és gyulladás múlásával időben - minnél hamarabb - el kell kezdeni finoman nyújtani és tornáztatni az érintett izmokat és visszaállítani a teljes mozgástartományt.

A szakadt izom a legtöbb esetben a test természetes gyógyulási folyamatán keresztül sikeresen gyógyul kollagén hegszövetet formájában. Fontos megjegyezni, hogy az kollagén hegképződés akár hat hétig is tarthat. Ebben az időszakban ideális, ha célzott eszközöket használ a szövetek megfelelő orientációja érdekében, és ezzel megakadályozza, hogy a későbbi nagy terhelés alatt a nem megfelelően gyógyult szövetek újra elszakadhassanak.

A sikeres rehabilitáció magában foglalja a hegszövetek nyújtását és orientálását masszázzsal (kézi és masszázsgenger használatával), izomterheléssel, gyógytornával, aktív és neurodinamikai mozgásokkal. Amikor már mankó nélkül tud járni (lábsérülés esetén), használni tudja az érintett területet a teljes mozgástartományban, akkor léphet a következő szintre. Ellenkező esetben könnyen fennáll az újbóli sérülés esélye.

Ebben a fázisban és igazából a rehabilitáció teljes ideje alatt erősen ajánlott egy jó gyógytornász alkalmazása. Szakember segítségével a gyógyulási idő lényegesen lerövidíthető, hiszen ő tisztában van az izmok anatómiájával, és azzal, hogy melyik izmot, melyik fázisban hogyan kell tornáztatni. Ráadásul lelki támaszt is ad, nem egyedül kell megküzdeni a problémával.

3. szakasz - az izomerő helyreállítása

A sérült izom erejét és teljesítményét fokozatosan kell növelni. Ez azt jelenti, hogy kezdetben súly és ellenállás nélkül, majd egyre növekvő ellenállással és súllyal lehet dolgozni. Ügyelni kell rá, hogy az izomerőt mind a koncentrikus (az izom összehúzódik, megrövidül), mind az excentrikus (az izom meghosszabbodik) irányba növeljük.

Hihetetlen, hogy már néhány nap edzés és mozgás nélkül mennyire befolyásolja a globális izomerejét. Ha az inaktívan eltöltött idő néhány hétre fokozódik, akkor meg kell erősítenie a környező izmokat (lábsérülés esetén mindkét lábát, beleértve a comb, a vádli, a far és a boka izmait). Kérjen tanácsot a fizioterapeuta-gyógytornászától.

A megfelelő izomerő helyreállítása után fel kell készíteni az izmokat a nagy sebességű, teljesítmény orientált mozgásra, amely segíti a későbbi sérülések elkerülését. A sport vagy életmód sajátos követelményeitől függően a gyógytornász olyan gyakorlatokat és tevékenységeket mutathat be, amelyek a sebesség, a rugalmasság és az erőszint kezelésére irányulnak.

A teljeskörű sport-tevékenységhez való visszatérés általában akkor megengedett, ha a beteg fájdalommentes, teljes mozgásterével és erejével rendelkezik. Ha egy sportoló megpróbál visszatérni a sportjához, mielőtt ezek a kritériumok teljesülnek, nagy az esélye a visszaesésnek, és az izom újrasérülésének. Enyhe, 1. fokozatú sérülések esetén 2-3 hét elteltével már vissza lehet térni a sportoláshoz, míg a súlyosabb sérülések jelentősen több időt igényelhetnek.

Krónikus vagy hosszan tartó sérülések esetén megfontolandó a kortizon injekció alkalmazása, de annak mellékhatásaival legyünk tisztában, hiszen fennmaradó izom gyengüléssel, ízületi és kötőszöveti degenerálódással lehet számolni.

Az izomszakadás kezelésének eszközei

Gyulladáscsökkentők

A sérülést bekövetkezte után az izomfájdalom és duzzanat enyhítése érdekében alkalmazhat nem szteroid gyulladáscsökkentő szert (NSAID), például az ibuprofen hatóanyagal Advilt / Algoflexet vagy acetilszalicilsavval Aspirint. 

A NASID fájdalomcsillapító gyógyszerek alternatívájaként használhatunk különböző enzimeket (gyümölcsöket) a fájdalom és gyulladás csökkentésére. Ilyenek a következő enzimek: 

 • bromelain: az ananászból nyert enzim fájdalom- és gyulladásgátló hatású, segíti a szövetek regenerálódását, csökkenti a duzzanatot / ödémát
 • zingibain: a gyömbér egyik enzimje, amely erős gyulladáscsökkentő hatással bír
 • papain: a papaya fehérjebontó enzime fokozza a sebek gyógyulását, csökkenti a duzzanatot és a fájdalmakat
 • rutin: a citrusfélék hasznos vitaminja gyulladáscsökkentő hatású

Léteznek komplex készítmények is, melyek gyulladáscsökkentő enzimeket tartalmaznak, ilyen példuál a Pure Encapsulations Systemic Enzyme Complex.

Krémek

A gyulladásokat és fájdalmat külsőleg is tudjuk csökkenteni. Az első szakaszban kimondottan ajánlott használatuk. Ilyen krémek a következők:

 • Flector gél: diklofenák-epolamin tartalmú gyulladásgátló és fájdalomcsillapító gél
 • Algoflex dolo: ibuprofén tartalmú fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő gél
 • Flexagil krém: fekete nadálytő tartalmú krém, amely kimondottan ajánlott sportsérülések kezeléséhez
 • Boiron Arnigel: Arnica Montana (Árnika) tartalmú gél, amely hűsítő és jótékony hatású az izomsérülésekre
 • Naturland körömvirág krém: gyulladáscsökkentő és a sebgyógyulást elősegítő hatása miatt ajánlott
 • MediNatura T-Relief: komplex homeopátiás gyógynövény készítmény izomfájdalomra

Homeopátiás golyócskák

Izomsérülésre két típusú homeopátiás golyócskákat ajánlanak, amelyek a következők:

 • Arnica Montana: a hegyi árnika az egyik legjobb homeopátiás készítmény, izomsérülésre és fájdalomra. A sérülés hetében ajánlott 3x5 golyócska Boiron Arnica Montana 30CH alkalmazása, majd az azt követő hetekben átállni a 2x5 15CH golyócskára
 • Hamamelis Virginiana: a varázsmogyoró jótékonyan hat az erekre, emellett gyulladáscsökkentő hatású. Ajánlott 9CH 3x5 golyócska, 3 héten keresztül

A homeopátiás golyócskákat a nyelv alá kell helyezni, míg azok fel nem oldódnak. Fél órával a bevétel előtt és után ne fogyasszon semmilyen ételt és italt. Az ilyen készítményeket tartsa távol az elektronikus eszközöktől. Figyelem: a golyócskák laktózt tartalmaznak, így az arra érzékenyeknek ajánlott laktáz enzim szedése is.

Étrend-kiegészítők

Regeneráció szempontjából számos értend-kiegészítő lehet hatásos és hasznos az izomsérülések idején. A következő aminosavak, vitaminok, ásványi anyagok és gyógynövények fogyasztása ajánlott:

 • Fehérjék: fehérjék a testünk építőelemei, így sérülés során is igen fontos a beviltelük. Plusz bevitele segít az izmok leépülésének megakadályozásában a mozgásszegény időszakban, továbbá amikor újra elkezdjük tornáztatni, edzeni az izmainkat, akkor segít azok építésében, regenerációjában. A fehérje bevitel segít továbbá a gyulladások csökkentésében is.
 • BCAA: a BCAA, azaz elágazó láncú aminosavak elengedhetetlenek az izmok regenerációjában, növelik fehérjeszintézis sebességét, csökkentik az izmok fáradását és az izomkárosodást.
 • Arginin: az L-arginin aminosav a nitrogén-oxid előállításához szükséges, amely a törések gyógyításához szükséges vegyület, továbbá értágító hatása miatt javítja a szövetek tápanyag ellátását 
 • Kreatin: a kreatin segít a szervezetnek energiát termelni a nagy intenzitású edzések közben, de a sérülések során fontosabb, hogy segít megőrizni az izmok erejét és állapotát a mozgásszegény időszakban is.
 • Omega 3*: növeli a sejtek egészségét és gyorsítja a regenerációt. Továbbá az omega 3 gyulladáscsökkentő tulajdonsága mellett hasznos az izmok fehérjeképzésében, ezért segít elkerülni azok leépülését és támoghatja a regenerációjukat. Lehetőség szerint ételekből vigyük be az omega 3 zsírsavakat.
 • Glükozamin*: a glükozamin serkenti az szalagok és porcok erősödését, és az ízületi folyadék termelését.
 • Kollagén: a hegszövet I. típusú kollagénből épül fel, így annak pótlása segíthet a gyorsabb felépülésben
 • A vitamin: az A-vitamin a gyulladáscsökkentő hatása mellett elősegíti a sejtek regenerációját
 • B vitaminok: a B-vitamin csökkenti az esetleges stresszsérülések előfordulását és részt vesz az energiatermelő folyamatokban
 • C vitamin: a C-vitamin segít a glükozamin hasznosulásában és a kollagén termelésében, ezért fontos a szövetek regenerációjában és a sérülésből való felépülésben. Ráadásul a C-vitamin antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik.
 • D vitamin: a D-vitamin támogatja a kálcium felszívódását
 • K1 és K2 vitaminok*: a K-vitamin a kalciumot a csontok felé irányítja, így javítja a csontok erősségét. 
 • Cink: a cink számos enzim és fehérje összetevője, beleértve azokat, melyek a sebgyógyulásra, a szövetek helyreállítására és a növekedésre hatnak, így segít a szövetek regenerálódásában
 • Magnézium: a magnézium szükséges a megfelelő elektrolit-egyensúlyhoz, az izmok elernyedéséhez és az izomgörcsök elkrüléséhez, továbbá fokozza a csontok szilárdságát
 • Mangán: a mangán erősíti a sérült szöveteket
 • Kalcium: a kalcium részt vesz az izmok összehúzódásokban és az idegrendszeri jelzésekben, segíti a kötőszövet regenerálását, segít megelőzni az izomgörcsöket és rugalmasabbá teszi a szöveteket.
 • Szilika: a szilika fokozza a kalcium felszívódást
 • Szilícium: fontos szerepet játszik a csontképződés korai szakaszában
 • Bór: elősegíti a csontok egészségét a kalcium és magnézium visszatartás és a D-vitamin hatásának növelésével. 
 • Inozitol: fokozza a kalcium felszívódását a csontokban.

Emellett természetesen ajánlott a sok folyadék, a friss zöldségek*, például fokhagyma*, retek és gyömbér fogyasztása is. 

A sérülés első időszakában a mozgásunk általában limitált, ezért a nemkívánt zsírpárnák elkerülése végett csökkentenünk kell a bevitt kalória mennyiségét. A rostokban gazdag ételek fogyasztása hatékony stratégia lehet a nemkívánatos testzsír korlátozására.

A különböző ásványi anyagok bevihetők Schüssler-sók segítségével, melyek homeopátiás szerek és optimalizálják az ásványi sók felszívódást a szervezetben. Ajánlott napi 4 szem Calcium fluorátum Schüssler-só alkalmazása, hiszen feszessé és rugalmassá teszi a szöveteket, ezzel csökkentve az újbóli szakadás kockázatát.

* szedése nem javasolt a sérülés akut ideje alatt, mert befolyásolhatja a véralvadást és ezzel együtt a trombózis vagy vérzékenység kockázatát. Az étrend-kiegészítők szedése előtt konzultáljon kezelőorvosával.

Masszázs

A II. fázisban ajánlott kézi, vagy inkább masszázshenger segítségével masszázst alkalmazni a sérülés helyén és környékén, mert az azon kívül, hogy oldja az izomban kialakult görcsöket, fokozza a véráramlást és ezzel több tápanyagot szállíthat a szervezet a sérülés helyére. Továbbá a hegszövet rostjai is rendeződnek, felveszik a körülvevő szövetek irányát, rugalasabbá válnak, és ezzel a csökken a további sérülés kockázata. Az I. fázisban nem ajánlott a masszázs, a II. fázisban is fokozatosan kell végezni, és csak addig, amíg nem fájdalmas.

Kineziológia szalag (TAPE) használata

Bizonyára már ön is látott sportolókat különböző színű szalagokkal, a testük több részén. Ezek a színes szalagok a kineziológiai szalagok (kinesio tape), melyek igen hatékony módjai az izomsérülések gyors és fájdalommentes kezelésének. Felhelyezésük szakértelmet igényel, a ragasztási technikák segítségével regeneráló, korrigáló vagy erősítő hatás érhető el. Maga a szalag rugalmas, jól tartó és jól szellőző anyagból készül, általában adalékanyag nélkül. Használatával csökken az adott izom terhelése, stabilizálja azt, javul a vér és nyirok-keringés (ezért csökkenthető vele az ödéma), csökken a gyulladás és az izomgörcsök esélye.

A kineziológia szalag felhelyezését mindenképpen bízza szakemberre.

Fürdősó

Az Epsom vagy keserűsó a magnézium-szulfát neve, amely számos testi funkcióért felel - többek közt az izmok megfelelő működéséért. A keserű-só képes felszívódni a bőrön át, ezért fürdősókénti alkalmazása javasolt. Használatával csökken az izomgörcsök előfordulása, megnyugtatja az izmokat, gyorsítja azok regenerációját, mozgásuk könnyedebb lesz. További előnye, hogy csökkenti a gyulladásokat, segít eltávolítani a méreganyagokat, oldja a stresszt és csökkenti az ödéma tüneteit.

Tegyen egy csészényi Epsom-sót a fürdővizéhez, és áztassa magát 20 percig benne. Hetente 2-3 alkalommal is megismételheti a folyamatot.

Mágneses pánt

A mágnes pántok használatával javítható az adott terület vérellátása, és ezzel együtt a tápanyagellátása. Ennek köszönhetően fokozza a gyógyulás és regeneráció sebességét. Használja naponta 2x30 percet.

Lökéshullám terápia

A lökéshullám terápia során olyan hanghullámokkal bombázzák az izomsérülét, amelyek hatására javul a szervezet öngyógyító képessége, serkenti a vérellátást, gyorsítja az anyagcserét, lazítja az izmokat, javítja a szövetek rugalmasságát, csökkenti a nemkívánt lerakódásokat. A lökéshullám terápiához keresse fel az önnek szimpatikus magánklinikát.

Az izomszakadás szövődményei

Mélyvénás trombózis, embólia

A mélyvénás trombózis (DVT) potenciálisan életveszélyes állapot, amelyet a lábvénák véralvadása okoz. Ezek a vérrögök elmozdulhatnak a szívbe, a tüdőbe (tüdőembólia) vagy az agyba, ami életveszélyes állapot! Ha gyanítja vagy ki kívánja zárni ezeket a szövődményeket, kérje az egészségügyi szakemberek szakmai tanácsát. Egy felmérés szerint a jelentett lábszári izomszakadások 10%-ában fordult elő trombózis.

A tüdőembólia figyelmeztető jelei a következők:

 • Hirtelen légszomj
 • Mellkasi fájdalom vagy kellemetlen érzés, ami súlyosbítja a mély lélegzetet vagy köhögést
 • Fájdalom, szédülés vagy ájulás
 • Gyorsabb pulzus és magasabb vérnyomás
 • Vér felköhögése
 • Hirtelen, pár pillanatig tartó szúró érzés a tüdőben
 • Fokozódó hátfájás

Ha a jelek bármelyikét tapasztalja, azonnal forduljon orvoshoz. Mivel a részleges vagy teljes izomszakadás során a hematóma kialakulása biztosra vehető, így nagyon fontos, hogy egy ilyen sérülés (II.-III. fokozat) esetén rögtön forduljon orvoshoz és kérjen vérhigító készítményt az életveszélyes szövődmények elkerülése érdekében!

A vérrögök jelenlétére egyébként D-dimer tesztet szoktak végezni, melynek normál értéke 0.5 mg/l alatt van. Amennyiben az érték határérték alatt van, akkor vérrög jelenléte kizárható, ha felette, akkor további vizsgálat szükséges.

Izomgyengeség, izomsorvadás

Sajnos az emberi szervezet elég okos ahhoz, hogy a nem használat izmokat leépítse, akár pár hetes használat mellőzése után is. Ezért írtuk már korábban is, hogy ne maradjon ágyban a szükségesnél több időt, kezdje el a rehabilitációt minnél előbb, először finoman, majd kis léptékben fokozza a terhelést. Kérje gyógytornásza segítségét.

Az izomszakadás megelőzése

Az izomsérülések megelőzése érdekében fontolja meg a következőket:

 • Mindig! melegítsen be, mielőtt elkezd valamilyen sport-tevékenységet, hiszen az izomsérülések okozói legtöbbször a nem bemelegedett izmok.
 • Eősítse meg az izmait.
 • Edzés és sport során fokozatosan fokozza az intenzitását és a terhelést. Soha ne nyomja túl keményen, túl hamar.
 • Edzést követően nyújtsa le az izmokat.
 • Őrizze meg az ideális testtömegét. Az elhízás stresszt okozhat az izmoknak, különösen a lábaknak és a hátnak.
 • Gyakorolja a jó testtartást, amikor ül vagy áll.
 • Használja a megfelelő technikákat edzések és sport-tevékenységek során.
 • Használjon megfelelő sport és védőfelszereléseket.
 • Megelőzéshez is kitűnő választás a szakszerűen felhelyezett kineziolófiai szalag (tape) használata.
 • Kerülje a dehidratációt, hiszen az nagy mértékben növeli a sérülés esélyét.
 • Ne kombináljon két edzést egy napon ugyanarra a területre (például nem tartson lábedzést, ha aznap kosarazik), hiszen az izmok kimerültsége / fáradása jócskán növeli a sérülés esélyeit.
 • Törekedjen a megfelelő elektrolit háztartás egyensúlyára, hiszen a kálium, a kalcium és a magnézium megfelelő szintje elengedhetetlen az izmok megfelelő rugalmasságához, azok működéséhez és az izomgörcsök elkerüléséhez. 

Izomszakadás gyakori kérdések

Mely sportok a legveszélyesebbek az izomhúzódás és szakadás tekintetében?

Foci, kosárlabda, squas, tenisz, bowling.

Melyek a leggyakoribb izomsérülések?

A leggyakrabban sérült izmok közé tartoznak a deréktáji izmok, a combfeszítő és hajlító izmok, a vádli, a hasi izmok, a bicepsz, esetleg a mellizom.

Mik az izomszakadás okai?

Az izomszakdás esélye annál nagyobb, minél dinamikusabb egy adott mozgás vagy sport. Az izomszakadás oka főként a hirtelen terhelés, irányváltás, lassulás. Az okokat tovább gondolva, a megfelelő bemelegítés hiánya vagy a hosszútávú túlterhelés szintén az izomszakadáshoz vezető súlyosbító tényező.

Az izomszakadás mennyi idő alatt gyógyul?

Ez természetesen függ a sérülés helyétől, mértékétől, a sérülést körülvevő izomzat állapotától, a kortól, az alkalmazott terápiától és az étrendtől is. Egy részleges vádli szakadás például általánosságban 6-8 hét alatt gyógyul olyan szintre, amely már nem hátráltat a napi életben. 

Vérhigító mellett szükséges valamilyen diétát tartani?

Az olyan elterjedt véralvadásgátlók, mint például a Warfarin vagy Fraxiparine hatását befolyásolja a K-vitamin bevitel, így az azt tartalmazó ételek fogyasztása mértékkel, egyenletes bevitellel javasolt. Ilyen ételek a tojás, máj, saláta, spenót, spárga, karfiol, brokkoli, paradicsom, paprika, káposzta, málna, eper, banán, avocado, zöld tea.

Részleges vagy teljes izomszakadás I. szakaszában (amíg a vérömleny jelen van) szintén nem javasolt a következő zöldésgek vagy étrend-kiegészítők fogyasztása, mert azok fokozhatják a vérzés vagy a trombózis kockázatát: fűrészpálma, áfonya, ginkgo biloba, fokhagyma, glükózamin, omega 3 zsírsav, Q10 koenzim, szója, melatonin, ginzeng.

Az újabb vérhigítók - mint az eliquis - hatását nem befolyásolja az étrend.

Hozzászólások

Új hozzászólás
  töltés

  TÖLTÉS