Ügyfélszolgálat: +36(30)451-6801

kapszulaCENTER

A rutin hatásai

Vitamin
rutin tartalmú étel - alma

Ismeri a mondást: „egy alma naponta, az orvost távoltartja”? Úgy tűnik, ez igaz lehet, és részben a rutin miatt.

A rutin az alma és más élelmiszerek tápanyagainak az egyik legfontosabb alkotóeleme. Széles körben jótékony hatású az egészségünkre. A jelenlegi kutatások szerint ez a létfontosságú fitokémiai anyag gyógyító hatással van számos krónikus betegség kezelésére, úgy mint a cukorbetegség, magas vérnyomás, magas koleszterin és a rák. 

Nem csoda, hogy miért lett a mai kutatások egyik témája, és vált ennyire népszerű kiegészítővé a szív, agy és bőrhöz kapcsolodóan.

Mi is az a rutin?

A rutin, amit úgy is neveznek, hogy P-vitamin vagy rutozid (kvercetin-3-rutinozid), egy bioflavonoid, ami bizonyos élelmiszerekben megtalálható, mint például az almában, fügében, a legtöbb citrusban, hajdinában és a zöldteában. Mint az összes flavonoid, erőteljes antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatással bír. Gyógyszerként is használják az érfalak erősítésére, a vérkeringés javítására, koleszterin csökkentésre és az ízületi gyulladás tüneteinek enyhítésére. A Rutascorbin gyógyszer 20 mg rutozidot tartalmaz.

A Nobel-díjas magyar orvos, Szent-Györgyi Albert izolálta először tiszta formában, miközben a C-vitamin hatását erősítő faktort kereste. Ismert arról is, hogy potenciálisan segíti a kollagén képződést és a C-vitamin megfelelő hasznosítását a szervezetünkben.

A flavonoid elnevezés a kerti ruta (Ruta graveolens) nevű növénytől származik, ami ezt a fitotápanyagot is tartalmazza. Kémiailag a rutin egy glikozid, ami quercentin flavonolból és rutinóz diszacharidból áll.

A rutin hatásai

1. Javítja a szív egészségét 

A szív kapcsán, a jelenlegi kutatások azt állítják, hogy a rutozid segíthet megtartani az érfalak rugalmasságát, csökkenti a hajszálerek elpattanását, csökkenti a kapilláris áteresztőképességet és megakadályozza a magas vérnyomás okozta szövődményeket. 

Az Experimental and Therapeutic Medicine-ben megjelent egyik 2018-ban állatokon végzett kísérlet szerint gátolja a szív betegségek kialakulását az ERK1/2 és Akt.különleges fehérje enzim aktiválásán keresztül. Az egyik leghatékonyabb dózis, amit szívbeteg sertéseken alkalmaztak, 45 mg/kg/testtömeg volt. A szívbeteg sertéseknél a rutin vitamin alkalmazása csökkentette a szívben az elhalt szöveteket, gátolta a vizeletben a fehérje koncentrációt, és javította a vérkeringést. 

Egy másik, a Human & Experimental Toxicology-ban megjelent 2014-ben állatokon végzett tanulmány pedig azt állítja, hogy a rutinnal és quercentinnel való kezelés csökkentette a magas só tartalmú étrend szív-és érrendszerre tett hatásait hipertenzív patkányoknál. Valójában, ezeknek a bioflavonoidoknak a kombinációja sokkal hatásosabb, mint a nifedipinnel való kezelés, melyet magas vérnyomás és mellkas fájdalom esetén szoktak alkalmazni. 

2. Enyhíti az ízületi gyulladás tüneteit

Az állatokon végzett tanulmányok azt mutatják, hogy ez az antioxidáns képes enyhíteni az akut és krónikus gyulladásokat. Ez egy lehetséges természetes gyógymód az ízületi gyulladásokra. Oroszországi kutatók azt találták, hogy reumatikus ízületi gyulladásoknál a rutin tabletta képes volt csökkenteni a szabadgyökök képződését. Összegzésképpen egy hasznos és segítő gyógyászati eszköznek tekinthető.

A Pharmacology-ban megjelent 2017-es laboratóriumi tanulmányban azt állítják, hogy a rutin javított az ízületek felszíni szövetképződésén, erősítette az ízületi porcokat és a csontozatot, valamint csökkentette a gyulladást. Ez arra enged következtetni, hogy védekező hatással van a reumatikus ízületi gyulladásokkal szemben.

3. Küzd a rák ellen

Terápiás szerként szolgál a rák elleni küzdelemben antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatása miatt. Azt is kimutatták, hogy apoptózist (programozott sejthalált) vagyis a rákos sejtek elpusztulását okozza és rák ellenes hatásokat vált ki. A flavonoidokat arra használják, hogy érzékennyé tegyék a rákos sejteket a rákellenes gyógyszerekre és a rákkezelésben részesülő betegek gyógyszerrezisztenciáját visszafordítsák. 

Nagyon sok ember, rágcsáló és sejt bevonásával végeznek kutatásokat arról, hogy ez az antioxidáns, hogyan csökkenti a tumor méretét, és növeli a rákos sejtek elpusztulását és a túlélési időt. Egy tudományos szemle a rutozid gyógyító lehetőségeit mérlegelve azt találta, hogy a flavonoid rákellenes hatást mutatott számos ráktípussal szemben, ideértve a leukémiát, vastagbél rákot, melanómát, májrákot és a tüdőrákot. 

A Phytotherapy Research-ben megjelent laboratóriumi kutatás azt állította, hogy a p-vitamin jelentősen hozzájárult a rák elleni gyógyszerek hatásának kifejtéséhez, és segített sikeresen megállítani a rákos sejtek burjánzását. 

Egy másik tanulmány pedig, amit a Scientific World Journal jelentetett meg, azt állította, hogy segít a neuroblastoma leküzdésében, ami gyerekeknél gyakori rosszindulatú mellékvese daganat. A rutin növelte az aptotózist (programozott sejthalál) és szabályozta az aptotózishoz kapcsolodó génkifejeződéseket. 

4. Véd az anyagcsere betegségektől

Vizsgálatok szerint megvédhet minket a kor előrehaladtával jelentkező metabólikus szindrómától. Kísérletek, amelyekbe idősebb patkányokat vontak be, azt mutatták, hogy a flavonoidok meggátolják a vérben a glükóz- és inzulin szint növekedést és a vérnyomás megemelkedését. 

Patkányoknál a rutin beadása javított az öregedéssel járó metabólikus diszfunkciókon azáltal, hogy csökkentette a gyulladást, a lipid lerakódást, az oxidatív stresszt és a mitokondriális betegséget, ami egy olyan rendellenesség, amikor a mitokondrium hibásan működik. A mitokondriumok valamennyi emberi sejtünkben megtalálhatóak. 

5. Védi az agyi működéseket

Kutatások szerint védekező hatása van az agyi sérülésekkel és korral járó károsodásokkal szemben. A gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonságainak köszönhetően javítja az agyi működéseket. 

2018-ban, az Oxidative Medicine and Cellular Longevity-ben megjelent tanulmány azt állítja, hogy ez a bioflavonoid neuroprotektív vegyületként szolgál olyan neurodegeneratív betegségek kezelése során, mint az Alzheimer, Parkinson és Huntington kór. A kutatók abban reménykednek, hogy a gyulladási citokinok csökkentésével, az antioxidáns enzimek aktivitásának növelésével és a sejtjeinkben lévő mitokondriális komplex enzimek működésének helyreállításával megvédi az agy egészségét. 

6. Megakadályozza a vérrög képződést

A Harvard Egyetem gyakorlókórháza, a Beth Israel Deaconess Orvosi Centrum kutatói azt állapították meg, hogy a rutin új stratégia lehet a trombózis megelőzésében állati modelleknél. Trombózis az, amikor vérrögök alakulnak ki az artériákban vagy vénákban. A mélyvénás trombózis különösen veszélyes, mert olyan életveszélyes komplikációkat tud okozni, mint a stroke vagy a szívroham.

A kutatók azt találták, hogy a rutozid gátolja a protein diszulfid izomerázt (PDI), ami trombózis során gyorsan kiválasztódik a vérlemezkékből és az endotheliális sejtekből. A PDI kiválasztódás meggátolásával ez az antioxidáns hatékonynak bizonyult a trombózis megakadályozásában az egereknél. 

Nemcsak hogy meggátolja a PDI kiválasztódását, de még meg is előzi a sejtekbe való bejutását. A kutatók szerint segített megakadályozni a vérrögképződést az egerek artériáiban és vénáiban, és azt mondják, hogy ez az egyetlen olyan szer, ami megakadályozhatja mind az artériás, mind pedig a vénás vérrögképződést. 

7. Javítja a keringést

A hagyományos orvoslásban a p vitamin arról ismert, hogy képes megerősíteni az érfalakat és javítja a vérkeringést. Csökkenti a visszerek kialakulását, enyhíti az aranyeret és megelőzi az agyvérzést, amit az elpattanó vénák és artériák okoznak. 

Az International Journal of Molecular Sciences-ben publikált cikk szerint a rutin készítmények jelentősen csökkentik a lábduzzadást, enyhítik a lábfájást, csökkentik a lábgörcsöket, lábelnehezedés érzetét és a viszketést. Ez valószínűleg annak a képességének köszönhető, hogy csökkenti a gyulladást és javítja a vérkeringést. 

Hogyan juthat több rutinhoz (a legjobb 20 rutint tartalmazó étel)

A rutin egy flavonoid, ami nagyon sok ételben és növényben megtalálható, beleértve a citrusokat, déli gyümölcsöket, almát és hajdinát. 

A következő ételek és növények egyik aktív alkotóeleme: 

 1. Alma
 2. Hajdina
 3. Kapribogyó
 4. Olivabogyó
 5. Golgotavirág 
 6. Feketetea
 7. Zöldtea
 8. Amarant levelek
 9. Bodzavirág 
 10. Füge
 11. Ginko biloba
 12. Hagyma
 13. Barack
 14. Cseresznye
 15. Szőlő
 16. Grapefruit
 17. Szilva
 18. Narancs
 19. Spárga
 20. Fekete olajbogyó

Rutin kiegészítés és adagolási javaslatok

A rutin étrendkiegészítők a legtöbb egészség- és vitaminboltban elérhetőek. Van olyan termék, ami csak rutint tartalmaz és van olyan, ami a bioflavonoidok keverékét, ezek a bioflavonoid komplexek. Ezekben a termékekben a flavonoid mennyiségek nagyban eltérhetnek. 

Manapság a piacon lévő étrend-kiegészítők többsége 500 mg rutozidot tartalmaz kapszulánként. Nincs egyértelmű javaslat a napi rutin adagra, ez lehet napi 500 mg és 4g közötti. 

Egy tanulmány azt állítja, hogy a 4g rutin hatékony és elfogadható mennyiség. Azonban ez a mennyiség jóval magasabb annál, amit standard adagolásként javasolnak kiegészítő termékek esetében, ezért konzultáljon orvosával mielőtt nagyobb dózisban elkezdené fogyasztani.

Rutin vs. Kvercetin 

A rutin a flavonoid quercetin glikozidja, a quercetin és a rutinoz-diszaharid kombinációjából származik.

A quercetin egyfajta flavonoid antioxidáns, ami olyan növényekben található meg, mint a bogyós gyümölcsök, brokkoli és leveles zöldség félék. A quercetin kapszula vagy tabletta formában szedhető oxidatív stressz ellen, gyulladáscsökkentőként, a szív- és érrendszer, valamint a keringés javítására, és a kognitív károsodások visszafordítására. 

Mindkét étrendkiegészítő széles körben elérhető. Számos formában megtalálható, a hatóanyag mennyisége pedig termékenként változhat.

Rutin tartalmú élelmiszerekből készített ételek 

Könnyű rutozid tartalmú élelmiszereket bevenni az étrendünkbe, hiszen a flavonoidok szinte minden gyümölcsben és zöldségben megtalálhatóak, beleértve a legtöbb citrusfélét, almahéjat, spárgát és hagymát. 

A kapribogyó is rengeteg rutint tartalmaz. Így a kapribogyót tartalmazó ételek mind tökéletesek lehetnek arra, hogy növeljük ennek a bioflavonoidnak a bevitelét. 

A hajdina egy másik nagyon jó antioxidáns forrás. A hajdina rengeteg fehérjét és rostot tartalmaz, ennek köszönhetően kitűnő a szív és emésztés egészségének. Ez egy gluténmentes gabonaféle, amit salátákhoz és levesekhez is hozzá lehet adni. Hajdina lisztet és tésztát is készíthetnek belőle.

A japán soba tészta recepteket is hajdina soba tésztából készítik. Ezekhez még olyan egészségtámogató zöldségeket is tesznek, mint a répa, kalifornia paprika, vörös káposzta és hagyma. 

A nyers alma fogyasztása mellett aszalt almával is növelhetjük a rutin fogyasztásunkat. Ez egy remek snack és enyhíti az éhségérzetet is munka közben. 

Étrend-kiegészítőként megvásárolható a rutin kapszula és tabletta formában is.

rutin kapszula rutin képlete

Elővigyázatosságok és mellékhatások

Általánosságban elmondható, hogy ajánlott mennyiségben és ételeken keresztül a rutin fogyasztása biztonságos. Vannak azonban feljegyzések kisebb rutin mellékhatásokról úgy mint, fejfájás, kiütések, gyomorrontás és arcpirosság. Mielőtt bármilyen étrendkiegészítőt kezd el fogyasztani, konzultáljon az orvosával, főleg ha szed más vényköteles gyógyszert is. 

Lehetséges rutin allergia is. A tünetek közé tartozik a szem, légúti és bőrirritáció.

A rutozid nem javasolt terhes nőknek, mert nincs arra vonatkozóan kellő bizonyosság, hogy biztonságos lenne. 

Összegzés

 • A rutin egy bioflavonoid, ami megtalálható bizonyos növényekben. Quercetinből és rutinozból áll, és a kerti ruta (Ruta graveolens) nevű növényről kapta a nevét. 
 • Mint az összes flavonoid, a rutin is erős antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik. Természetes formában élelmiszerekkel vagy étrendkiegészítőben fogyasztva jótékony hatással van a szívre, az agyra, az erekre és a bőrre. 
 • Ennek az erős antioxidánsnak a legjobb forrásai közé tartozik az alma, füge, déli gyümölcsök, hajdina, kapribogyó és a fekete tea. 

Hozzászólások

Új hozzászólás
  töltés

  TÖLTÉS