Ügyfélszolgálat: +36(30)451-6801

kapszulaCENTER

Miért olyan egészséges a fokhagyma?

Férfi termékek Gyógynövény
fokhagyma

A fokhagyma por az egész fokhagyma (Allium sativum) minden előnyét hordozza magában. Étrend kiegészítőként számos áruház és bio bolt polcain megtalálható és akár a diéta népszerű kiegészítőjévé is válhat. Mielőtt nagyobb mennyiségen szedné konzultáljon orvosával az ajánlott és biztonságos szedését illetően. A fokhagymát "foghagyma", illetve "büdös hagyma" névvel is szokták illetni.

A fokhagyma rendszeres fogyasztása nemcsak nekünk jó, de kapcsolható ahhoz, hogy csökkentse vagy akár megakadályozza a világ négy fő halálozási okát, beleértve a szívbetegséget, a stroke-ot, a rákot és a fertőzéseket.

A fokhagyma hatásai

1. A fokhagyma és a szívbetegségek

A szívbetegség az Egyesült Államok első számú gyilkosa, ezt követi a rák. A fokhagymát széles körben ismerik el mind a kardiovaszkuláris, mind a metabolikus betegségek megelőző szereként és kezelésében, beleértve az ateroszklerózis, hiperlipidémia, trombózis, magas vérnyomás és cukorbetegség kezelését. A fokhagyma előnyeit kísérleti és klinikai vizsgálatok bizonyították, a fokhagymafogyasztás szignifikáns kardioprotektív hatást gyakorol mind az állati, mind az emberi vizsgálatokra.

Valószínűleg a fokhagymának a legcsodálatosabb tulajdonsága az, hogy képes megfordítani korai szívbetegség tüneteit. A Journal of Nutritionben közzétett egy eredményt egy kettős-vak vizsgálatról, melyben 55, 40-75 év közötti, metabolikus szindrómával diagnosztizált beteg vett részt. A vizsgálat eredményei azt mutatták, hogy az idősebb korban a fokhagyma kivonat hatékonyan csökkentette a lerakódásokat a szívkoszorúér-artériákban a metabolikus szindrómás betegeknél.

2. A fokhagyma és a rák

A fokhagymaporról kimutatták, hogy erősíti az immunrendszert és segíthet a rák elleni küzdelemben is. A Marylandi Orvosi Egyetem kutatói szerint még hosszas kutatásokra van szükség a területen, de elképzelhető, hogy a fokhagymának rákmegelőző hatása van, főleg a gyomor- és vastagbélrák tekintetében.

Az allium tartalmú zöldségekről - különösen a fokhagyma és a hagyma - valamint a bioaktív kénvegyületekről úgy vélik, hogy hatással vannak a rák kialakulásának minden szakaszára, és hatással vannak számos olyan biológiai folyamatra, amelyek módosítják a rák kockázatát.

Az amerikai Nemzeti Rákkutató Intézetének szerint több népességvizsgálat összefüggést mutat a fokhagyma fokozott bevitele és bizonyos rákok, köztük a gyomor, a vastagbél, a nyelőcső, a hasnyálmirigy és a mell daganatos megbetegedése között.

A kulcskérdés az, hogyan hat fokhagyma a rák megelőzésére? A Nemzeti Rákkutató Intézet az gondolja, hogy a fokhagyma védő hatásait antibakteriális tulajdonságainak, a rákot okozó anyagok képződésének blokkolásának, a DNS javítás fokozásának és a sejtburjánzás csökkentésének köszönheti.

Egy 345 emlőrákos betegen végzett francia tanulmány szerint a fokozott fokhagyma fogyasztás szignifikánsan csökkentette a mellrák kockázatát. Egy másik tanulmány szerint fokhagymafogyasztás csökkentheti a hasnyálmirigyrák kialakulásának kockázatát is. A San Franciscó-i öbölben végzett populációalapú vizsgálat szerint a hasnyálmirigy-rák kockázata 54 százalékkal alacsonyabb volt azoknál az embereknél, akik nagyobb mennyiségű fokhagymát és hagymát fogyasztottak azokkal szemben, akik alacsonyabb mennyiséget fogyasztottak. A tanulmány azt is kimutatta, hogy a zöldségek és gyümölcsök általános bevitelének növelése védelmet nyújt a hasnyálmirigyrák kialakulásával szemben.

3. A fokhagyma és a magas vérnyomás

A fokhagyma bizonyítottan segít a magas vérnyomás megelőzésében. Egy tanulmány a fokhagyma kivonat hatását vizsgálta az olyan betegeknél, akik már vérnyomáscsökkentő gyógyszereket szednek, mégis kontrollálatlan vérnyomásuk van. A fokhagyma nagy hatással volt a várnyomásra. A tanulmány - amely a Maturitas tudományos folyóiratban megjelent - 50 embert értékelt ki "ellenőrizhetetlen" vérnyomással, és kimutatta, hogy napi négy kapszula fokhagyma kivonat (960 milligramm) szedése, három hónapon keresztül csökkentette a vérnyomást, átlagos 10 ponttal.

Egy másik, 2014-ben közzétett tanulmány azt mutatta, hogy a fokhagyma képes csökkenteni a vérnyomást a hipertóniás betegségek esetében, hasonlóan a szokásos vérnyomáscsökkentő-gyógyszerekhez. Tehát a fokhagyma kivonat standardizálható és akár helyettesítheti a vényköteles hipertónia gyógyszereket. Ez a tanulmány azt is kifejti, hogy a fokhagyma poliszulfidjai elősegítik az erek tágulását, ezáltal a vérnyomáscsökkentést.

4. A fokhagyma és a megfázás vagy fertőzések

A kísérletek azt mutatták, hogy a fokhagyma (vagy az olyan speciális kémiai vegyületek, mint az allicin a fokhagymánál) rendkívül hatékonyan ölik meg a mikroorganizmusokat, amelyek felelősek a leggyakoribb vagy akár a legritkább fertőzésekért is, beleértve a közönséges megfázást is. A fokhagyma valóban elősegítheti a megfázás és más fertőzések megelőzését.

Egy tanulmányban a résztvevők fokhagyma kiegészítőt vagy placebót kaptak 12 héten keresztül a téli szezon alatt (november és február között). A fokhagymát szedők kevésbé voltak hajlamosak a megfázásra, és ha meg is fáztak, gyorsabban gyógyultak, mint a placebo csoportban. Azoknál, akik nem kaptak fokhagyma kapszulát (placebo csoport), sokkal nagyobb volt a valószínűsége, hogy a 12 hetes időszak alatt egynél többször fáztak meg. A tanulmány a fokhagyma azon képességét, hogy megakadályozza a közönséges megfázást, az allicin nevű aktív összetevőjének tulajdonította.

A fokhagyma antimikrobiális, vírusellenes és gombaellenes tulajdonságai segítik a közönséges és egyéb fertőzések enyhítését. 

5. A fokhagyma és a hajhullás (alopecia)

Klinikai vizsgálatot folytattak annak tesztelésére, miszerint egy Törökország egyre gyakoribbá vált, hogy a fokhagymát a kopaszodás kezelésére használják. A Mazandaran Orvostudományi Egyetem iráni kutatói megvizsgálták, hogy a fejbőrön három hónapon keresztül naponta kétszer alkalmazott fokhagyma gél hatással lehet-e az alopecia-ban szenvedő személyekre. Az alopecia gyakori autoimmun bőrbetegség, ami hajhullást okoz a fejbőrön, az arcon és néha a test más területein. Jelenleg különböző kezelések állnak rendelkezésre, de a gyógyulás még nem ismert. A kutatók felfedezték, hogy a fokhagyma-gél használata jelentősen növeli a helyi kortikoszteroid terápiás hatékonyságát.

6. A fokhagyma hatása az Alzheimer-kórra vagy a demenciára

Az Alzheimer-kór a demencia egyik formája, amely képes megszüntetni az emberek képességét arra, hogy világosan gondolkodjanak, elvégezzék a mindennapi feladatokat, és végül emlékezzenek arra, ki is ők. A fokhagyma olyan antioxidánsokat tartalmaz, amelyek támogatják a szervezet védőmechanizmusát az oxidatív károsodás ellen, amely hozzájárulhat ezekhez a kognitív betegségekhez.

7. A cukorbetegség és a fokhagyma

A fokhagyma megmutatta, hogy képes segítséget nyújtani a cukorbetegeknek is. A fokhagyma beiktatása a táplálkozásba bizonyítottan segíti a vércukorszint szabályozását, megakadályozhatja vagy csökkentheti bizonyos cukorbetegség szövődmények hatását.

A diabéteszes patkányokon végzett vizsgálat azt mutatta, hogy a fokhagyma nagyon hasznos lehet a cukorbetegek egészségi állapotának javításában, beleértve a diabéteszes szövődmények, mint az ateroszklerózis és a nephropathia enyhítését. Ezek a patkányok, amelyek hét héten át nyers fokhagymát kaptak naponta, szignifikánsan csökkentették a szérum glükózszintet (vércukorszint), a koleszterinszintet és a trigliceridszintet. A kontrollcsoporthoz képest a nyers fokhagymát kapó patkányok 57% -kal kevesebb szérum glükózt, 40% -kal alacsonyabb szérumkoleszterint és 35% -kal alacsonyabb trigliceridet kaptak. Ezenkívül a fokhagymával kezelt patkányok vizeletfehérje-szintje 50 százalékkal alacsonyabb volt.

8. A fokhagyma koleszterinszintre gyakorolt hatása

Egy 2010-es tanulmány szerint a fokhagyma por kis mértékben csökkenti az össz koleszterin- és a LDL koleszterin (low density lipoprotein – kis sűrűségű lipoprotein), azaz a "rossz" koleszterin szintet. A fokhagyma HDL, azaz "jó" koleszterin szintre gyakorolt hatását folyamatosan vizsgálják, és habár végeredmény nincs a HDL-re gyakorolt hatásáról, érdemes a diéta mellé társítani egy kis fokhagyma port, hogy csökkentsük az össz koleszterint.

9. A fokhagyma nemi vágy fokozó hatása

A fokhagyma allicint tartalmaz, egy olyan vegyi anyagot, ami fokozza a nemi szervekben a vér áramlását, így rendkívül hatékonyan növeli a libidót is. Egyes vallások szerint (Talmud) a fokhagyma fokozza a sperma mennyiségének képződését, amelynek hatására hosszú, szerelmes éjszakákat gondoltak. A fokhagymát már az ókori Egyiptomban is előszeretettel alkalmazták a nemi vágy felkeltésére. Tágítja az ereket, javítja a keringést, jó hatással van a szívre, és megelőzhetőek vele a későbbi potenciazavarok. Fontos azonban, hogy csak mértékkel fogyasszuk, különben pont ellenkező hatást érünk el vele, a legjobb megoldás a kapszula verziója, mellyel elkerülhető a kellemetlen szag.

Nemhiába sok vágyfokozó étrend-kiegészítő tartalmaz fokhagymát.

10. A fokhagyma és az allergia

A fúszer- és gyógynövény megnyitja a légutakat, amely segít enyhíteni az ellergia és az asztma tüneteit. Az allicin jótékony hatása a gyulladások csillapítása, mely hatással van a hörgőkre és a légutakra is.

A fokhagyma mellékhatásai

A szagán felül a túl sok fokhagyma mellékhatásokat generálhat, melyek a következők:

 • allergia esetén bőrkiütés
 • fejfájás
 • hőemelkedés
 • keményebb széklet, székrekedés
 • emésztőrendszer irritációja
 • vérzés, mert a fokhagyma természetes vérhígító is

A terhesség és a szoptatás ideje alatt a fokhagyma biztonságosnak tekinthető az kis mennyiségben, de gyógyhatású mennyiségben nem biztonságos.

A fokhagyma szedése és formái

A fokhagymát a benne lévő tápanyagok megtartásához a legcélszerűbb friss, nyers fokhagyma fogsztásával magunkhoz venni. Szaga miatt azonban érdemes lehet fokhagyma kapszula vagy tabletta formájában szedni. Létezik még a fokhagyma csepp, tinktúra, kivonat, por, olaj formájában is.

A fokhagymából számos finomság készíthető: fokhagymakrémleves, fokhagymamártás, fokhagymakrém, fokhagymás szósz, fokhagyma lángos, fokhagyma öntet.

fokhagyma gerezdek fokhagyma tea fokhagyma por

A fokhagymából készített tea szintén hatásos módja lehet az előnyeinek kiaknázásához.

A fokhagyma tea elkészítése

Hozzávalók

 • 1-2 gerezd nyers fokhagyma (izléstől függően)
 • 2 dl víz
 • 3 gramm gyömbér
 • 1 evőkanál citromlé
 • 1 evőkanál méz

Elkészítése:

Szeletelje fel, reszelje le a fokhagymát és a gyömbért vagy használjon fokhagymanyomót. Forralja fel a vizet, majd adja hozzá az alapanyagokat. 10 perc főzés után hagyja lehűlni, majd fogyassza citromlé és a méz ízesítésével.

Érdemes reggel, éhgyomorra fogyasztani, naponta 2-3 alkalommal.

Milyen hatóanyagok vannak benne?

Maga a gumó gazdag az alliin és alliináz enzimekben, B vitamin, C vitamin, flavonoidok és kéntartalmú peptidek. 100 g fokhagyma tápértékei a következők:

 • Kalória: 148 kcal
 • Szénhidrát: 33 g
 • Cukor: 1 g
 • Fehérje: 6 g
 • Rost: 2.1 g
 • Lipidek: 0.5 g
 • Koleszterin: 0 mg
 • Nátrium: 17 mg
 • Kálium: 401 mg
 • A vitmain: 9 ug
 • Kálcium: 181 mg
 • C vitamin: 31.2 mg
 • Vas: 1.7 mg
 • B6 vitamin: 1.2 mg
 • Magnézium: 25 mg

A fokhagyma szag ellen

Számos áldásos tulajdonsága ellenére a fokhagymának a kén miatt, rendkivül kellemetlen a szaga. Ez ellen az alábbi praktikákat javasoljuk: 

 • A citrom az egyik legjobb módszer, hogy elnyomd a fokhagyma szagot. A citromos víz segít enyhíteni a fokhagyma fogyasztása utáni szagot! 
 • A tej vagy a natúr joghurt hatásos ellenszer lehet a fokhagyma szaga ellen, melynek fogyasztása után érdemes egy pohár tejterméket felhajtani.
 • A petrezselyemben található klorofill szintén jótékonyan hat a fokhagyma szagra.
 • A zöld tea fogyasztása és a kévészem rágcsálása szintén csökkentheti a fokhagyma okozta kellemetlen szagot.
 • Egyértelmű, hogy a fogmosás is ajánlott!

A fokhagyma története

Már az ókorban is ismertén a fokhagymát és a hozzá köthető jótékony hatásokat. Az ókori Egyiptomban szent növényként tekintettek rá és varázserővel vértezték fel. A középkorban nem volt ritka, hogy a fokhagyma girizdeket a nyakukban amulettként hordták. Magyarországon a XV. században kezdtek bele a termesztésébe.

A fokhagyma termesztése

A növény nagyjából igénytelen, de szereti a meleget és a fényt, így az országban főleg Makó területén termesztik. A fokhagymát a gerezdekből szaporítják, amely megfelelő öntözés mellett bő hozamot hoz.

A fokhagyma tárolása

A levelek és a szár száradása után a füzérekbe font fokhagymát érdemes hűvös, szellős és száraz helyen tárolni.

Hozzászólások

Új hozzászólás
  töltés

  TÖLTÉS