Ügyfélszolgálat: +36(30)451-6801

kapszulaCENTER

A DHEA

Tesztoszteron fokozó
dhea

Amikor a DHEA kiegészítőkről van szó, akkor valószínűleg azonnal a testépítőkre gondol. Ez azért van mert a DHEA, vagyis a dehidroepiandroszteron "pro-hormonnak" számít, amely a hosszú élethez, a sovány izomtömeghez és az erős testhez kötődik.

Az igazság az, hogy mindenki (férfiak és nők egyaránt) szervezete természetes módon termeli a DHEA hormont, amely több mint 150 különböző metabolikus funkcióban játszik szerepet. Valójában ez az emberi test egyik legnagyobb mennyiségű hormonja! A mellékvesék a természetesen előforduló DHEA elsődleges termelői, de a férfiak esetén a herék is ellátják ezt a funkciót. Miután elkészült, a szervezet átalakítja többféle hormonná, beleértve az androsztediont és a több nemi hormont, éppen ezért a "szülőhormon" becenevet kapta.

Bizonyos értelemben a DHEA természetes anabolikus szteroidként működik, mivel fokozza a növekedési hormonok termelését, amelyek elősegítik a sovány izomtömeg létrehozását és a zsírok felhalmozódásának elkerülését. Ezért a DHEA kapszula formája népszerű a sportolók és a testépítők körében. Valójában - habár normális körülmények között nagyon biztonságosak - a National Collegiate Athletic Association (NCAA) betiltotta a DHEA kiegészítőket, mert előnyei nagyon erősek lehetnek.

A DHEA felhasználása azonban messze meghaladja a test összetételének optimalizálását, javítja a csontsűrűséget, elősegíti a szív egészségét, szabályozza a koleszterinszintet, küzd a fáradtság ellen és fokozza az olyan nemi hormonok termelését, mint a tesztoszteron és az ösztrogén.

A DHEA szintje 30 éves kor után kezd csökkenni, ami egybeesik azzal, amikor sok felnőtt tapaszthat súlygyarapodást, csökkent libidót és több tünetet, amelyet gyulladásos megbetegedések okoznak. Úgy vélik a DHEA az egyik leggyorsabb ütemben csökkenő hormon az emberi szervezetben és megéri tartani a szintjét, amíg csak lehetséges. 30 év felett minden évtizeddel gyorsul a DHEA csökkenés szintje és amire valaki eléri a 75 éves kort, az eredeti DHEA szintnek körülbelül csak 10-20 százalékát termeli a szervezet.

A DHEA hatása

1. Csökkenti a gyulladásokat

A gyulladás a legtöbb betegség gyökere, és csaknem minden, az életkorral összefüggő egészségügyi problémához köthető. A DHEA termelés helyreállítása, bizonyos életmódbeli szokások megváltoztatása és étrend-kiegészítők felhasználása számos tulajdonságon javíthat. A DHEA képes csökkenteni a gyulladásokat és kiegyensúlyozni a hormonokat, elősegítve a magasabb energiaszintet, a karcsúbb testet és az életerőt. A DHEA kapszula formában növel bizonyos hormonszinteket, például a tesztoszteront és az ösztrogént, segít megelőzni az autoimmun reakciókat és a hangulati rendellenességeket - például a depressziót - és így számos módon javítja az életminőséget.

A kutatások azt mutatják, hogy a metabolikus szindrómában szenvedő emberek - anyagcserével kapcsolatos tünetegyüttes, amelyet a gyulladással kapcsolatos kockázati tényezők, például az elhízás / túlsúly, a magas koleszterinszint, a magas vérnyomás és a cukorbetegség jellemez - általában alacsonyabb DHEA-szinttel rendelkeznek. A vizsgálatok azt is megmutatták, hogy az elhízott felnőttek általában kevesebb DHEA-t termelnek, mint az egészséges felnőttek. A tudósok szintén alacsony DHEA-t társítanak a gyulladásos autoimmun rendellenességekhez, mint például a lupus és az ízületi gyulladás.

Az autoimmun betegségekkel küzdő nőknél, például a lupus és a pajzsmirigy betegségeiben szenvedő nők esetében az alacsony DHEA szint negatív hatással van a belső szervekre, a bőrre és az immunrendszerre. A kutatások azt is sugallják, hogy a DHEA szedése  mellékhatások nélkül javíthatja a fájdalmak, a folyamatos fáradtság és a gyulladásos bőrreakciók tüneteit.

2. Segít a csontsűrűség és az izomtömeg növelésében

A DHEA olyan öregedésgátló hatásokkal jár, amelyek segítenek csökkenteni a csontritkulás és az osteoporosis kialakulásának kockázatát. Az öregedéssel párhuzamosan a pajzsmirigy vagy az autoimmun betegségek, a rossz táplálkozás, az ülő életmód és a hormonális egyensúlyhiány miatt a csontritkulás magasabb arányban fordulhat elő. Néhány bizonyíték arra utal, hogy a magasabb DHEA szint javítja az ösztrogén termelést, ami magasabb csont ásványi-anyag tartalmat eredményez az idősebb vagy posztmenopauzás nőknél. Ezek a nők a leginkább veszélyeztetettek a csontokkal kapcsolatos betegségekben.

Mivel az NCAA és a hasonló sportszervezetek is tiltólistára tették a DHEA termékeket lehet némi kétely vele kapcsolatban. A DHEA nem szintetikus szteroid vagy teljesítményjavító, amely a hatalmas izomnövekedést segít elő. Leginkább úgy működik, mint egy javító jel, amely segít a szervezetnek az intenzív edzésből és a testmozgásból való felépülésében. Segít a sejteknek glükózt felvenni és ezáltal energiát nyerni, támogatja az anyagcsere számos funkcióját, és megakadályozza a zsír felhalmozódását, különösen a veszélyes zsigeri zsírokét.

3. Véd a depresszió, a kognitív hanyattlás és a hangulati ingadozások ellen

Bizonyos vizsgálatok szerint a DHEA magasabb bevitele csökkentheti a depresszió tüneteit és javíthatja az érzelmi stabilitást. A kutatások azt sugallják, hogy a 25 és 200 milligramm DHEA por bevitele csökkentheti a depressziót és a hangulathoz kapcsolódó negatív tüneteket, beleértve az örömérzet elvesztését (anhedonia), az energia- és motiváció hiányát, az érzelmi "zsibbadást", a szomorúságot, az ingerlékenységet, a stressz és túlzott aggodalom leküzdésére való képtelenséget.

A DHEA segítséget nyújt az olyan hormonok (például tesztoszteron és az ösztrogén) termeléséhez, amelyek felelősek a pozitív kilátások, az energia és a motiváció fenntartásáért szükséges egyéb hormonok termeléséhez. Továbbá csökkenti számos egészségügyi állapot kockázatát, amelyek közül néhány hozzájárulhat a depresszióhoz. Ezek közé tartozik a súlygyarapodás, a szexuális diszfunkció, a meddőség és a mellékvese elégtelenség (súlyos állapot, amelyben a mellékvesék nem termelnek elég hormont).

Az amerikai Országos Egészségügyi Intézet szerint a DHEA lelassíthatja vagy visszafordíthatja az öregedéssel járó kognitív hanyatlást, beleértve az időskori gondolkodási készségek javítását és az Alzheimer-kór kialakulását. Mindazonáltal gyakran nagy dózis szükséges ezen eredmények eléréséhez, ami kockázatos lehet. Számos tanulmány kimutatta, hogy négy héten keresztül napi 50 milligramm DHEA bevétele javíthatja a látást és a memóriavesztést a középkorúak és az idősebbbek esetén.

4. Segít a zsírégetésben és a tiszta izomtömeg növelésben

A DHEA kiegészítőket gyakran használják a zsírégetés elősegítésére és az atlétikai edzés támogatására, elsősorban a sovány izomtömeg építésére. A 7-Keto - egy DHEA kiegészítő fajta - segít a felnőtteknek fenntartani az anyagcsere magas szintjét, miközben elősegíti az életkorral összefüggő zsírlerakódás és izomvesztés megelőzését. A DHEA biztosan nem egy mágikus varázsgömb, de hasznos lehet néhány ember számára a fogyás támogatására.

Míg a kalóriabevitel és az energiafogyasztás fontos tényezők a megfelelő súly kezelésében, a hormonok is döntő szerepet játszanak. A DHEA elősegíti a test természetes képességét az energia felhasználására és a zsírégetésre, két olyan anyagcsere-folyamatra, amelyek általában csökkennek, ahogy valaki idősödik. A DHEA segíti a sejtek energiaellátását a glükoz felhasználásával, csökkenti az inzulinszintet és stimulálja a zsírégetést. Mint korábban említettük, a DHEA növeli a sovány izomtömeget, ami segít a kalóriák hatékonyabb felhasználását, még pihenés közben is.

5. Csökkenti a cukorbetegség kockázatát

A DHEA szedése kapcsolatban áll a következő problémák kockázatának csökkenésével: az elzárt artériák, vérrögök, magas koleszterinszint, szívbetegség és inzulinrezisztencia / cukorbetegség, bár a kutatók még mindig nem tudják pontosan miért. A DHEA segíti a vérerek funkcióját és csökkenti a szívbetegség, illtve a cukorbetegség kockázatát a gyulladások csökkentésével, támogatja az egészséges anyagcserét, javítja a glükóz és az inzulin felhasználását és fokozza a nemi hormonok termelését.

Az állatkísérletek eredményei azt mutatják, hogy a DHEA védelmet nyújt a veszélyes zsigeri zsír növekedésével szemben és a rossz táplálkozással és életmóddal indukált inzulinrezisztencia kialakulása ellen. A DHEA védekező szerepet játszik az ateroszklerózis (az artériák keményedése) és a szívkoszorúér-betegségek kialakulásában az aterogén folyamatok és enzimek - például a glükóz-6-foszfát-dehidrogenáz - gátlásával.

6. Csökkenti a szexuális zavart és fokozza a libidót

Bár azt nem állítjuk, hogy minden esetben mellékhatásoktól mentesen, de a DHEA sok embernek segített a szexuális diszfunkció, a libidóvesztés, az erekciós zavarok, a hormonális egyensúlyhiány és a menopauza tüneteinek leküzdésében. Az eredmények az elmúlt évek során vegyesek voltak, de néhány kutatás kimutatta, hogy a DHEA alacsonyabb szintet mutatott a merevedési zavarban szenvedő férfiaknál. A DHEA-kiegészítés előnyös lehet mind a férfiak, mind a nők számára a szexhormonok csökkenésével járó tünetekkel kapcsolatban.

Az alacsony tesztoszteron és a hormonhiány a férfiaknál hozzájárul az olyan problémákhoz, mint a fájdalom, a súlygyarapodás és a szexuális problémák, de néhány kutatás azt sugallja, hogy a napi 25 mg DHEA szedése hosszútávon csökkentheti ezeket tüneteket. Más bizonyítékok azt mutatják, hogy a DHEA hat hónapon át történő bevitele csökkenti az idegkárosodáshoz és cukorbetegséghez kapcsolódó olyan szexuális tüneteket, mint például az impotencia. Napi 10-25 mg DHEA napi bevitele a nőknél csökkenthet bizonyos menopauzás tüneteket, a hüvelyi szárazságot és a súlygyarapodást.

DHEA termelés

Hogyan működik a DHEA?

A test a DHEA-t önmagában is termeli, majd átalakítja olyan nemi hormonokká, mint a tesztoszteron és az ösztrogén, amelyek számos funkcióhoz szükségesek a reprodukción túl. Ezek a hormonok fontosak a magas energiaszint fenntartásában, az anyagcserében, a szív-, az agy- és a csontok egészségében, ezért az ilyen öregedéssel összefüggő hormonszint természetes csökkenése sok nemkívánt tünethez vezethet. A DHEA természetes ételekben nem találhatók meg, habár létezik néhány olyan növény, mint például a jam gyökér és a szójabab, amelyeket a kiegészítők szintetikus verziójának létrehozására használnak. Ezek olyan vegyi anyagokat tartalmaznak, amelyek nagyon hasonlítanak a DHEA-hoz, így laboratóriumi körülmények között megváltoztathatók, hogy "bio-azonos" DHEA hormonokat hozzanak létre.

Mivel a DHEA szintje az életkorral csökken, a bizonyítékok azt mutatják, hogy a 30 évesnél idősebb felnőttek, akik több DHEA-t visznek be külső forrásból vagy többet termel a szervezetük, nagyobb védelmet élveznek számos korral összefüggő betegség és a fizikai funkciók elvesztése ellen. A hormonok alacsonyabb szintje, beleértve a DHEA-t, még az idősebbek halálát is előre jelezheti.

Az egyik leglényegesebb ok a DHEA kiegészítők használatára az immunrendszer fellendítésének képessége és a betegségek megakadályozása. A klinikai vizsgálatok azt sugallják, hogy a DHEA szedése segít csökkenteni a gyulladásokat és fokozni az inzulinérzékenységet, ami lehetővé teszi a jobb vércukor-szint szabályozást és az olyan betegségek kezelését, mint a cukorbetegség és a szívbetegségek. Ezenkívül előnyös a fehérjeszintézis növelésében és ennél fogva a csontsűrűség és a sovány izomtömeg építésében.

Fontos megjegyezni, hogy míg a DHEA számos idősebb korú ember számára hasznosnak bizonyult, az elmúlt néhány évtized során végzett vizsgálatok összességében ellentmondásosak és következetlennek bizonyultak. Néhány paciens esetében - akik energiahiányban, szexuális diszfunkcióban, autoimmun reakciókban és egyéb problémákban szenvedtek - úgy tűnik, hogy nagymértékben javultak a tünetek a DHEA használatával, míg mások mellékhatásokat, kölcsönhatásokat vagy egyszerűen eredménytelenséget tapasztaltak. 

DHEA kapszulaDHEA molekula

A DHEA szedése

Amint láthatjuk, a DHEA számos előnnyel jár, de a több itt sem mindig a legjobb. A legjobb, ha a DHEA kiegészítőket alacsony dózisban kezdi és fokozatosan növeli az mennyiségét, amíg el nem éri a kívánt adagot vagy mellékhatást nem tapasztal. A nagy dózisú DHEA tabletták szedése problémákat okozhat.

Mivel nincs garancia a DHEA termékek erősségére, tisztaságára vagy biztonságosságára, fontos, hogy olvassa el a címkéket, olvasson utánna a kapszuláknak vásárlásakor és kövesse a cimkén található utasításokat. A Maryland Egyetem Orvosi Központja azt tanácsolja, hogy a DHEA kapszulákat közvetlenül az orvostól vásárolja meg annak érdekében, hogy hiteles és szennyeződés mentes legyen. A DHEA tabletta, kapszula, rágógumi, szublingvális (a nyelv alatti) tabletta, csepp és helyi krém formában kapható.

A National Institute of Health szerint napi 20-50 mg DHEA külső bevitele elegendő és biztonságos a 30 év feletti felnőttek számára. Az egyéni igények változóak, de a kevesebb általában jobb, különösen a kezdetekben.

Bizonyos esetekben a DHEA-t a napi 200-500 mg tartományban, nagy adagokban adják, de csak bizonyos betegségek, például depresszió vagy lupus kezelésére, és csak orvosi felügyelet mellett.

Súlyos depresszió, kognitív hanyatlás és skizofrénia esetén ajánlott, hogy hat hétig naponta kétszer 25 milligram DHEA kiegészítőt vigyen be.

A csontgyógyulás és a csont ásványi sűrűségének javítása érdekében 50-100 mg ajánlott naponta.

A merevedési zavar, a menopauzális tünetek és a hüvelyi szárazság esetén 25-50 milligramm / nap a legoptimálisabb mennyiség.

A DHEA mellékhatásai

A DHEA adagolásánál fontos, hogy betartsuk az ajánlott mennyiséget, hiszen a túj sok bevitel felboríthatja a hormonok egyensúlyát és a következő problémákat okozhatják:

 • Túlzott szőrnövekedés
 • Prosztata-, mell-, vastagbél-, tüdő- és gyomorrákot okozhat
 • Fokozhatja a pszichotikus tüneteket és a depressziót
 • Növelheti a függőségeket
 • Súlyosbíthatja a stresszt

DHEA óvintézkedések

A DHEA egy erős hormon, ezért másképp működik, mint más vitaminok, ásványi anyagok vagy kiegészítők. A hormonok nem távoznak könnyen a vizelettel, és problémákat okozhatnak, ha túl nagy mennyiségekben kerülnek a szervezetbe, mivel minden hormonnak egyensúlyban kell lennie egymással és együtt kell működniük. A DHEA hatása mindenkire más, és fontos megjegyezni, hogy nagyon összetett biokémiánk van, ami némileg változó és kiszámíthatatlan eredményeket produkálhat.

A DHEA szedése nem mindenkinek ajánlott, és fontos, hogy figyelmesen kövesse az utasításokat:

 • A 30 évesnél fiatalabb személyek számára nem ajánlott használatuk, hacsak erről az orvos ezt kifejezetten nem mondja, és felügyeli azt. Ez azért van, mert a 30 évnél fiatalabbak általában elegendő DHEA-t termelnek, és ha többet visznek be, akkor az más hormonok szintjét is megváltoztathatja. Mivel a DHEA más nemi hormonokká alakul át, a túl sok DHEA bevétele olyan tüneteket okozhat, mint a pattanások, szabálytalan menstruációs ciklusok, termékenységi problémák, az arcszőrzet növekedése a nőknél és emelkedett tesztoszteron.
 • A prosztatarákkal kezelt férfiaknak nem ajánlott DHEA-t szedniük, mivel a prosztatarák kezelésének módja a tesztoszteron szintjének csökkentése gyógyszerek révén. Az extra DHEA bevétele ellentétes lehet az ilyen típusú kezeléssel, és lelassíthatja a gyógyulást, vagy mellékhatásokat okozhat. Hasonlóképpen, az emlőrákkal kezelt nőknek is el kell kerülniük a DHEA kiegészítőket, mivel az növeli az ösztrogént, ami az emlőrák kialakulásának nagyobb kockázatához kötődik.
 • A terhes vagy szoptató nők nem használhatják a DHEA-t, mert befolyásolja a nemi hormon szintet. A közeljövőben teherbe esni szándékozó nők számára a legjobb, ha előbb az orvosuk tanácsát kérik.
 • Ha rendszeresen gyógyszert szed (pl. vérhígítók, antikonvulzív szerek, hormonterápiás szerek, gyógyszerek cukorbetegségre és szív- vagy májproblémákra) vagy bármilyen meglévő súlyos betegségben szenved, mindig beszéljen orvosával, mielőtt elkezdené használni a DHEA kiegészítőket.

DHEA tartalmú ételek

Lehet, hogy hallotta már, hogy a mexikói wild yams (ideggyökér, mexikói jamgyökér) DHEA-t tartalmaz, ez azonban nem igaz. A jamgyökér a dioszgenin nevű növényi hormont tartalmazza, amelyet a kémikusok kivonnak és szintetikus DHEA táplálékkiegészítőkké alakítanak át. A szervezet nem tudja átalakítani a diosgenint a DHEA-vá, így az nem helyettesítheti a DHEA-t. Nincs bizonyíték arra, hogy a mexikói jamgyökér fogyasztása növeli a DHEA szintjét. Mi több, a hormonok hathatós hatást gyakorolhatnak a szervezetre, ezért csak a tiszta DHEA kapszulákat vásároljon és fogyasszon.

Nincs tudomásunk olyan ételről, amellyel DHEA hormont vihet be.

A DHEA-S

A DHEA-szulfát (DHEA-S) a DHEA szulfit-származéka. A szervezet az androgén hormonokká is alakítja. Nem sok tanulmány készült a DHEA-S hormonokról és hosszú távú hatásairól, így nem ajánlott kiegészítésként.

Hozzászólások

Új hozzászólás
  töltés

  TÖLTÉS