Tartalomjegyzék
- A yam gyökér hatása
- 1. Szabályozza a vércukorszintet
- 2. Segíthet a rák elleni küzdelemben
- 3. Csökkenti a koleszterin szintet
- 4. Enyhíti a divertikulózis tüneteit
- 5. Segíthet csökkenteni a fénykárosodás okozta öregedését
- 6. Segít egyensúlyban tartani a hormonháztartást
- 7. Fokozza a bélrendszer működését
- 8. Elősegíti az ideális testsúlyt
- 8. Támogatja az agy működését
- A jamgyökér mellékhatása
- A jam gyökér tápérték adatai
- Termékeink
A jam gyökér egy gumós zöldség, amit gyakran kevernek össze az édesburgonyával, mivel szinte ugyanúgy néznek ki. Ízüket tekintve a jam kevésbé édes, húsa fehér, sárga vagy rózsaszín, ami az érettségétől függ. A fehér jam magas káliumtartalmú, míg a sötétebb árnyalatúak tele vannak antioxidánsokkal, összetett szénhidrátokkal és vitaminokkal. Ezek az összetevők számos egészségügyi előnyt biztosítanak. A jamgyökér tele van rostokkal, ami támogatja az emésztést és a fogyást is, továbbá segít kordában tartani a vércukorszintet az étkezések után.
A yam gyökér hatása
1. Szabályozza a vércukorszintet
Az Egyesült Államok Nemzeti Orvostudományi Könyvtára azt találta, hogy a yam gyökér segíthet a vércukorszint szabályozásában, ami valószínűleg a dioszkoretin nevű vegyületének köszönhető.
A Nigériai Egyetem Fitoterápiás Kutatólaboratóriumának kutatása szerint a cukorbeteg nyulak vércukorszintje csökkent, ha gumóból kivont dioszkoretint adtak nekik. [1]
2. Segíthet a rák elleni küzdelemben
Egy japán tanulmány azt vizsgálta, hogy a jam gyökér segíthet-e csökkenteni a rák kockázatát.
Az eredmény szerint a yam gyökérben lévő rizóma - amely a fő dioszcin vegyületet termeli - antiproliferatív hatást fejt ki a leukémiás sejteken. [2]
Noha étrend-kiegészítőként is használják, Japán északi részén a yam gyökeret élelmiszerként fogyasztják, és úgy tűnik egy rákellenes élelmiszerről van szó.
3. Csökkenti a koleszterin szintet
A Journal of Lipid Research folyóiratban megjelent tanulmány azt az ederményt kapta, hogy a jamgyökérben található dioszgenin segíthet a "jó" HDL emelésében és a "rossz" LDL koleszterinszint csökkentésében. A vizsgálat során patkányoknak adtak egy héten keresztül yam gyökeret annak megállapítására, hogy a dioszgenin gátolja-e a koleszterin felszívódását, és azt találták, hogy javult a HDL-LDL arány. [3]
4. Enyhíti a divertikulózis tüneteit
A yam segíthet a divertikulózis nevű bélbetegség kezelésében. Erről akkor beszélünk, amikor a bél falán kis tasakok képződnek, és ezel begyulladnak. A probléma nagyon fájdalmas lehet, székrekedést, hasmenést és időnként lázat okozva. A feljegyzések szerint főként az 50 év felettieket érinti, 30-40%-ban fordul elő, és elméletek szeint a finomított ételek és a rostszegény étrend okozza. [4]
A wild yam gyökér kapszula görcsoldó és gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik, ráadásul tele van rostokkal, ami az egészséges emésztéshez szükséges.
5. Segíthet csökkenteni a fénykárosodás okozta öregedését
A tanulmányok azt mondják, hogy a yam kivonatban található disogeninnek "depigmentáló" hatása lehet. Azaz segíthet olyan problémák esetén, mint a melazma vagy melanodermatitis (rendellenes bőrpigmentáció).
A hiperpigmentáció ártalmatlan, de sajnos igen gyakori és esztétikailag frusztráló, mivel észrevehető sötét foltok alakulnak ki a bőrön. [5]
6. Segít egyensúlyban tartani a hormonháztartást
A nők ösztrogén szintje csökken a menopauza idején, ami befolyásolja a hormonháztartást. A felborult hormonegyensúly olyan problémákhoz vezethet, mint például a csontritkulás.
Egy tanulmány azt állítja a yamgyökér szabályozza az ösztrogén hormon szekrécióját, ami segít a menopauzával járó női betegségek kockázatának csökkentésében, és a termékenység növelésében. [6]
7. Fokozza a bélrendszer működését
A yam gyökér nagy mennyiségű rostot tartalmaz, ami emésztetlenül a belekbe kerül, és ott fermentáción megy keresztül. Ezt a folyamatot a belekben található "jó" baktériumok segítik. A rostok táplálékként szolgálnak ezeknek a jótékony bélbaktériumoknak, ami segít nekik a növekedésben és a káros mikrobák elleni küzdelemben.
A tanulmányok azt is kimutatták, hogy a jamgyökér fenolos összetevői antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkeznek, ami növeli a bélrendszer egészségét. [7]
8. Elősegíti az ideális testsúlyt
A glükomannán egy rost, amit a jam gyökereiből vonnak ki, és segíthet a fogyásban. A yam gyökeret napi 2-4 grammos adagokban szedve lehet hatásos, mivel géllé alakulva a gyomorban marad, és a jóllakottág érzését adja. Így csökkenti a sóvárgást, és ez fogyáshoz vezethet. [8]
Egy állatkísérlet is azt az eredményt adta, hogy a jam kivonat csökkentette az étvágyat és ezzel növelte fogyás mértékét. [9]
8. Támogatja az agy működését
A kognitív képességek hanyatlása sok betegséghez társítható, zavartságot és memóriavesztést okozva. Végső esetben akár Alzheimer-kórt is okozhat.
Egy tanulmány a yam kivonatok hatásait vizsgálta a kognitív funkcióra nézve, és megállapította, hogy javítja a memóriát és növeli a tanulási képességet. [10] Ez a benne lévő vitaminok, ásványi anyagok és vegyületek (pl. diosgenin) kombinációjának köszönhető.
A jamgyökér mellékhatása
Ugyan nincs megfelelő mennyiségű vizsgálat a jamgyökér mellékhatásait illetően, de fogyasztása biztonságosnak mondható.
A Maryland Egyetem Orvosi Központja arra hívta fel a figyelmet, hogy a wild yam problémákat okozhat, ha ösztradiolt szed (fogamzásgátló és hormonpótló tablettában található hatóanyag). Olyan allergiás reakciók léphetnek fel, mint a kiütések, a torok, a nyelv vagy az ajkak duzzadása és légzési nehézségek.
A jam gyökér tápérték adatai
100g jamgyökér következőket tartalmazza:
- Kalória: 116 kcal
- Fehérje: 1,49 g
- Zsírok: 0,14 g
- Szénhidrát: 27,5 g
- Rost: 3,9g
- Kalcium: 14 mg
- Vas: 0,52 mg
- Magnézium: 18 mg
- Foszfor: 49 mg
- Kálium: 670 mg
- Mangán: 0,4 mg
- Réz: 0,2 mg
- Cink: 0,26 mg
- C-vitamin: 12,1 mg
- B5-vitamin: 0,32 mg
- B6-vitamin: 0,26 mg
- Tiamin: 0,13 mg
- Folsav: 22 ug
- Niacin: 0,52 mg
- K-vitamin: 2.2 ug
- E-vitamin: 0,33 mg