![]() |
Termékek
Kategória szerint
teljes diszkréció, jelöletlen csomagolás
20 000 Ft felett ingyenes szállítás
100% elégedettség garancia
30 napos pénzvisszafizetési garancia
ajándék csajozási ebook
Képzeljék el, hogy azt mondom, létezik egy vitamin, ami fontos antioxidáns szerepet tölt be, megvéd a szabadgyökök egészségünkre káros hatásai ellen és lassítja az öregedést? Most épp az E-vitaminról beszélek, és akár hiszik akár nem, itt még nem érnek véget az E-vitamin jótékony hatásai. Mint zsírban oldódó vitamin, fontos szerepe van számos szerv, enzimek és az idegrendszer megfelelő működésénél.
Minél több E-vitaminban gazdag élelmiszer fogyasztásával hozzájárulunk a szív- és érbetegségek kezeléséhez és megelőzéséhez, mint például a mellkasfájdalom, magas vérnyomás, elzárt artériák. E-vitamint csak növényi élelmiszerekben találunk, bizonyos olajakban, diófélékben, magvakban, gyümölcsökben és búzacsírában. De kiegészítő formában is hozzájuthatunk.
Nézzük is meg, hogyan juthatunk mindezen E-vitamin előnyökhöz, melyek a legjobb E-vitamin tartalmú élelmiszerek, kiegészítők és mik az E-vitaminhiány tünetei.
Melyek az E-vitamin legfontosabb előnyei? E-vitaminban gazdag élelmiszerek és kiegészítők fogyasztásával a következő jótékony hatásokra figyelhetünk fel:
A koleszterin egy természetesen előforduló vegyület, melyet a máj termel és szervezetünk számára fontos a sejtek, idegek és hormonok megfelelő működése szempontjából. Amikor a koleszterinszint a természetes értékeken belül van, akkor az szabályos, normális és egészséges. Akkor van baj, ha a koleszterin oxidálódik, mert ekkor veszélyessé válik. Kutatások szerint az E-vitamin bizonyos izomerjei védekező antioxidánsként működnek, amelyek felveszik a harcot a koleszetrin oxidálódásával. Ezek az izomerek gátolják a szabad gyökök károsító hatását, ezáltal a koleszterin oxidálódását is.
Az E-vitamin tokotrienol izomerei hármas kötésűek. Ezek az izomerek pozitív hatással vannak a szív- és érrendszer egészségére, annak köszönhetően, hogy képesek csökkenteni azoknak az enzimeknek (a HMG-CoA-reduktáz enzimek) a működését, amelyek szabályozzák a koleszterin termelődést/szintézist. Továbbá a tokotrienol izomerek megakadályozzák a sejtek összetapadását, ezáltal lelassítják az érelmeszesedés folyamatát. Fontos megjegyeznünk, hogy a szintetikus E-vitamin nem bizonyul olyan hatékonynak, mint a természetes formája. A túl sok alfa-tokoferol megzavarhatja a delta és gamma-tokotrienolok koleszterin csökkentő működését. Ez a két legaktívabb tokotrienol és ezek kapcsolódnak leginkább a szív-és érrendszer védelméhez.
A szabad gyökök káros hatása, az egészséges sejtek rombolása mind szív- vagy rákos megbetegedésekhez vezethet. Ezek a molekulák természetes módon gyűlnek az emberi szervezetben, és súlyos problémákat tudnak okozna, ha felhalmozódnak vagy oxidálódnak. Az E-vitamin bizonyos izomerei erőteljes antioxidánsként lépnek fel, mellyel csökkentik a szabad gyökök károsító hatását, küzdenek a gyulladások ellen, ezáltal segítenek lelassítani a sejtek természetes öregedését, és leküzdik az olyan egészségügyi problémákat, mint a szívbetegség.
Kutatások szerint ezek az izomerek jelentősen megnövelik az immunrendszer ellenállóképességét, ezáltal segítenek megelőzni mind a gyakori megbetegedéseket és az egyéb súlyos betegségek kialakulását is. Napjainkban kutatások arról számolnak be, hogy az immunrendszer megerősítése szempontjából és mint antioxidáns az alfa-tokotrienol, a gamma-tokotrienol és kisebb mértékben a delta-tokotrienol izomerek bizonyulnak a leghatékonyabbnak.
Az E-vitamin úgy fejti ki jótékony hatását a bőrre, hogy erősíti a kapillárisok (hajszálerek) falát, javítja a bőr nedvességtartalmát és rugalmasságát, ezáltal mint egy természetes öregedésgátló tápanyagként működik a szervezetben. Tanulmányok azt mutatták ki, hogy az E-vitamin csökkenti a gyulladást a szervezetben és a bőrön is, segít az egészséges és fiatalos bőr fenntartásában. Az antioxidáns tulajdonságai is sokat segíthetnek, ha például cigaretta füstnek vagy ultraviola napsugárzásnak van kitéve a bőr, mert megvéd a bőrrák ellen.
Az E-vitamin C-vitaminnal együtt szedve csökkenti az UV sugárzásnak kitett bőr gyulladását, és csökkentheti a pattanások és ekcéma tüneteit is, illetve felgyorsítja a bőr gyógyulási folyamatát is. Az E-vitamin a bőr legkülső rétegében (epidermisz) szívódik fel. Ez a vitamin használható a napégés kezelésére, mely többek között az egyik vezető bőrrákot okozó faktor. Mivel felgyorsítja a sejtek regenerálódását, hasznos lehet a hegek, pattanások és ráncok kezelésére; az E-vitamintól egészségesebbnek és fiatalabbnak látszik a bőr.
Az E-vitamin erőteljes antioxidáns hatásának köszönhetően segít csökkenteni a haj környezeti károsodásait. Továbbá serkenti a fejbőr vérkeringését. Az E-vitamin olaj helyreállítja a bőr természetes nedvességtartalmát, ami segít elkerülni a fejbőr kiszáradását és pikkelyesédését. Ez az olaj egészségesebbé és frissebbé varázsolja a hajat. Főként ha száraznak és fakónak érzi a haját, akkor használjon pár cseppet ebből az olajból.
Az E-vitaminnak meghatározó szerepe van az endokrin és idegrendszer szabályozásában, természetes módon szabályozza a hormonokat. A hormonrendszer nem megfelelő működésének tünetei között szerepelhet a PMS, az elhízás, allergia, húgyúti fertőzések, bőrelváltozások, szorongás és fáradékonyság. A hormonok egyensúlyban tartásával könnyebb fenntartani a normál testsúlyt, a rendszeres menstruációs ciklust és sokkal energikusabb is az ember.
Két vagy három nappal a menstruációs ciklus kezdete előtti E-vitamin kiegészítő szedésével csökkenthetőek a görcsök, a szorongás érzése és az ételek utáni sóvárgás vagy más egyéb PMS tünetek. Az E-vitamin csökkenti a fájdalom erősségét és időtartamát, valamint a menstruációs vérzés mennyiségét is. A hormonok természetes szabályozásával teszi mindezt, mely által rendszeressé válnak a havi ciklusok.
Az E-vitamin segít csökkenteni az időskori szemfenéki érelmeszedés kockázatát, ami nagyon gyakori oka a vakságnak. Jegyezze meg, ahhoz, hogy az E-vitamin jó hatással legyen a látására, megfelelő mennyiségű C-vitaminnal, béta-karotinnal és cinkkel együtt kell fogyasztani. Arra is rájöttek, hogy a lézeres szemműtéten átesettek gyógyulását és látását javítja, ha naponta nagy adagban szednek A és E-vitamint.
Kutatások szerint a tokotrienolok gyulladáscsökkentő működése hozzájárul az Alzheimer-kór elleni védekezéshez. A mérsékelten súlyos Alzheimer vagy más neurodegenratív betgeségben szenvedőknél az E-vitamin lelassíthatja a memóriavesztést és a funkcionális hanyatlást. Továbbá késletetheti a függetlenség elvesztését és az ápoló vagy gondozó személyzet jelenlétének szükségességét. Az E-vitamin C-vitaminnal vsló együttes szedésével csökkenthető a demencia kialakulásának kockázata.
Előfordul, hogy E-vitamint is használnak a kezelések káros hatásainak csökkentésére, mint például sugár- vagy dialízises kezeléseknél. Az erőteljes antioxidáns tulajdonsága miatt alkalmazzák, hiszen megköti a szabad gyököket a szervezetben. Használják gyógyszerek nemkívánatos mellékhatásainak enyhítésére is, például melyek hajhullást vagy tüdőkárosodást okozhatnak.
Az E-vitamin bizonyos izomerei is részt vesznek a rák elleni védekezésben. Számos állati kísérlettel bizonyították, hogy a szájon át beadott tokotrienolok elnyomják a tumor növekédését. Igaz van még mit tanulni arról, hogyan is működik ez, de azt gondolják a hatásmechanizmusok többségéről, hogy a tokotrienolok azok, amik előidézik a rákos sejtek elpusztulását, a rákért felelős gének kiiktatását és gátolják az angiogenezist, vagyis a véredények abnormális növekedését a tumorban. Az állatkísérletekben kimutatták a rákkal szembeni védő hatásukat mell-, prosztata-, máj- és bőrrák esetében.
Az E-vitamin használható fizikai erőnlét javítására. Növeli az energiát és edzés után csökkenti az oxidatív stressz szintet az izmokban. Az E-vitamin erősítheti az izmokat. A vérkeringés támogatásával megszünteti a fáradtságot, erősíti a hajszálerek falát is és táplálja a sejteket.
Várandósság alatt és a csecsemők, gyerekek megfelelő fejlődéséhez kiemelten fontos az E-vitamin, mert óvja a fontos zsírsavakat és segít kontrollálni a gyulladásokat. Egyes szakértők szerint az Első 1000 napon van a legnagyobb szükség az E-vitaminra, ami a fogantatással kezdődik, mivel az E-vitamin hatással van a neurológiai és agyi fejlődések korai szakaszára. Ebből kifolyólag a terhes nőknek, szoptató anyukáknak és a két év alatti kisgyerekeknek javasolják a természetes, élelmiszer alapú E-vitamin kiegészítést, hogy biztosan megelőzzék a rendellenességeket.
Az emberek többsége nincs tisztában azzal, hogy az E-vitamin egy gyűjtőfogalom, mely 8 különböző vegyületet takar, 4 tokoferolt és 4 tokotrienolt. Az elegendő mennyiségű E-vitamin bevitel különösen fontos a nagyon kicsiknél (magzatoknál, csecsemőknél), az idősebbeknél és a nőknél, akik már terhesek vagy még csak tervezik a babát.
A USDA (az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma) szerint E-vitaminból az ajánlott napi mennyiség 15 milligramm (vagy 22,5 NE-nemzetközi egység) felnőtteknek. Én azt javaslom, hogy az alábbi E-vitamint tartalmazó élelmiszerek közül napi kettőt-hármat fogyasszanak a napi szükséges mennyiség kielégítése érdekében:
Az E-vitaminnak 8 fő izomere van. Az E-vitamin fentiekben már említett jótékony hatása közül a legtöbbet, az E-vitamin egyik formáján, az alfa-tokoferolon végzett vizsgálatokból tudjuk. Napjainkban a kutatók már egyre több figyelmet fordítanak az E-vitamin többi formájára is, különös tekintettel a tokotrienolra, melyet a 21. század E-vitaminjának tartanak. Az alfa- és béta tokotrienolokat tartják a legkevésbé aktívnak, míg a delta- és gamma-tokotrienolokat a legaktívabbnak. Napjaink kutatásai azt suggalják, hogy bár az alfa-tokotrienol nem káros, de beavatkozhat az E-vitamin többi formáinak, beleértve a tokoferolok és a más tokotrienolok felszívódásába, amelyek viszont szükségesek a szív és mentális egészség szempontjából.
Az Oregon Állami Egyetem Linus Pauling Intézete szerint:
Az E-vitamin valójában két strukturálisan azonos vegyületből áll, a tokoferolokból és a tokotrienolokból. Mindegyik vegyület 4 összetevőt tartalmaz, mely összetevők eltérő strukturával rendelkeznek. Ezeket az összetevőket hívják az E-vitamin izomereinek. Mindegyik izomernek egyedi tulajdonságai, egészségügyi hatásai, jellemzői vannak.
A különbözö E-vitamin izomerek eddig felfedezett előnyeit tekintve, manapság egyre többször merül fel, hogy újragondolják a korábbi kutatásokban leírtakat az E-vitaminról. Ha csak az E-vitamint tanulmányozzuk (általában az alfa-tokoferol izomert), sokan úgy vélik, hogy a tanulmány során feltárt előnyöket nem lehet pusztán az E-vitaminnak tulajdonítani, hiszen a többi izomerje nélkül nem alkot teljes formát. Vannak arra vonatkozó lépések, hogy megismertessék a nagy közönséggel különösen a tokotrienol izomerek jótékony hatásait, amibe bele tartozik például a gyakori, krónikus betegségek elleni védekezés, melyet az egyedülálló antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságának köszönhet. A tokotrienolok rákkal megküzdő és anti-tumor képeségekkel is rendelkeznek, lipid- és koleszterincsökkentőek, valamint az agyra, idegekre, sejtekre és immunrendszerre is kiterjedő védekező hatásuk van.
De mit is jelentenek ezek az E-vitamin típusok az étrendünk szempontjából? A legjobb, ha az E-vitamin különböző izomereit tartalmazza az étrendünk, így részesülhetünk a különböző izomerek különböző jótékony hatásaiból. Bizonyították, hogy a tokotrienolok bizonyos kivételes előnyőkkel rendelkeznek, melyekkel a másik formák nem. Ma a tokotrienol kutatások legkézenfekvőbb vizsgálati területének a krónikus állapotok szolgálnak, mint például a szív- és érrendszeri betegségek, metabólikus szindróma, rák és csontritkulás. A tokotrienolok forrásai, mint például az orleánfa magja, a kókusz, az árpa vagy pálma- és rizskorpa olajak, azonban nem olyan széleskörben elérhetőek vagy népszerűek a legtöbb ember számára.
Végsősorban az a legjobb, ha az E-vitaminhoz természetes formában élelmiszerekből jutunk, nem pedig silány minőségű szintetikus E-vitamin kiegészítők vagy feldolgozott élelmiszerekből, melyekben az E-vitamin nagyrészt gamma-tokoferol vagy alfa-tokoferol formában van jelen. A kiegészítőkben található szintetikus E-vitaminok túlnyomó többsége, nem a természetben is előforduló típus, és nem feltétlenül hasznos a betegségek megelőzésére vagy épp az egészségünk javítására. Éppen ezért, az E-vitamin jótékony hatásainak elérésére a legjobb mód a természetes E-vitamin élelmiszerek fogyasztása.
Az átlag ember étrendjét alkotó legtöbb élelmiszer magas arányban tartalmaz E-vitamin izomereket, mint a gamma-tocoferolt, míg kisebb mértékben tartalmaz alfa-tokoferolt. Ez leginkább a növényi terményekből (szójababból, gabonafélékből, gyapotmagból és szezámmagból) nyert olajakra igaz, melyek az E-vitamin izomerek 80%-át biztosítják. Az alfa-tokoferolhoz viszonyítva ezek az olajok háromszor-ötször több gamma-tokoferolt tartalmaznak.
Amint azt már fentebb említettem sokkal nehezebb tokotrianolhoz jutni az élelmiszereken keresztül, mivel azok sokkal kevésbé gyakoriak vagy elérhetőek számunkra. A Linus Pauling Intézet (Oregon Állami Egyetem) azt ajánlja, hogy legalább napi 140 mg tokotrienol E-vitamint tűzzünk ki célul, bár az immunvédelem és más jótékony előnyök eléréséhez az átlagos napi adag 200-400 mg között van. Az alábbiakban néhány tippet talál a legjobb forrásokról:
A USDA szerint az ajánlott E-vitamin (beleértve a különböző izomerket) mennyiség tartalmazza azt a mennyiséget, amit az általunk elfogyasztott élelmiszerekkel beviszünk és a kiegészítők által bevitt mennyiséget is. A napi beviteli mennyiséget milligrammban mérik és nemzetközi egységben (NE). A különböző korosztályoknak az alábbiak szerint vannak felsorolva az ajánlások:
Gyerekek:
Nők:
Férfiak:
Az elfogadható maximális fogyasztási szint az a mennyiség, amit még biztonsággal fogyaszthat az ember. Ezek a nagy adagok az E-vitamin hiány kezelésére vonatkoznak, és mindenképpen fontos orvossal konzultálni, mielőtt elkezdené ebben a magasabb dózisban szedni.
Ne felejtse el, hogy az E-vitamin zsírban oldódó vitamin, akkor fejti ki leginkább a hatását, ha ételeken keresztül tud felszívódni a szervezetben. Az Amerikai Szív Egyesület azt ajánlja, hogy antioxidánsokat, beleértve az E-vitamint is olyan egészséges és kiegyensúlyozott étrenden keresztül vigyük be, amely gyümölcsökben, zöldségekben és magvakban gazdag. A vitaminok ételeken keresztüli fogyasztása sokkal jobb alternatíva, mint a kiegészítők szedése, és így kevésbé is lehet túladagolni az E-vitamint.
Az E-vitamin hiányról (gondolunk itt az összes izomerre) régóta azt tartják, hogy meglehetősen ritkán fordul elő, ha mégis, akkor az az általános nézet, hogy soha nem a szegényes étrend miatt alakul ki. Mégis, egyes szakértők szerint manapság sokan vannak, akik nem visznek be elegendő E-vitamint (különösen kevés tokotrienolt) természetes úton az étrendjükkel.
Vannak bizonyos esetek, amelyek E-vitamin hiányhoz vezethetnek, főként a tápanyag felszívódás meghibásodása miatt. Egy 1,5 kg-os koraszülött csecsemő ki van téve E-vitaminhiánynak, de a gyermekorvos, aki arra szakosodik, hogy megállapítsa az újszülött csecsemőknek a szükséges tápanyagmennyiséget, könnyen segíthet ezen és kezelésbe veheti azonnal. Azok az emberek, akiknek zsír felszívódási problémájuk van, ami meglehetősen gyakori a gyulladásos bél betegségben szenvedők körében, úgyszintén E-vitamin hiánnyal küzdhetnek bizonyos esetekben.
Azoknak az embereknek, akiknek a napi zsírszintjükkel van problémájuk, még nagyobb kockázatnak vannak kitéve, mert ahogy azt már a fentiekben említettem, az E-vitamin felszívódásához zsír szükséges. Ide tartoznak azok, akiknél cisztás fibrózist diagnosztizáltak, gyomor bypass műtéten estek keresztül vagy akiknek olyan emésztési problémájuk van, mint a Chron betegség, máj betegség vagy hasnyálmirigy elégtelenség.
Az E-vitamin hiány tünetei között szerepel az izmok összehangolódásának elvesztése, látás és beszéd romlása.
Az E-vitamin a legtöbb emberre, aki szájon át veszi be vagy közvetlenül a bőrén keresztül alkalmazza, jótékony hatással van. A legtöbben nem tapasztalnak semmilyen mellékhatást, ha az előírt mennyiséget szedik, de nagy dózisban már vannak olyan mellékhatások, amiket rögzítettek. Az E-vitamin nagy dózisban való fogyasztása nem biztonságos a szívbetegek vagy diabéteszesek számára. Ha Ön ezek valamelyikétől szenved, ne vegyen be napi 400 NE mennyiségnél többet.
Egyes tanulmányok azt mutatták, hogy a magas dózisú E-vitamin fogyasztás, ami a napi 300-800 NE között van, 22%-kal megnövelheti a stroke esélyét. A túlzott E-vitamin fogyasztás egyik súlyos mellékhatása a vérzésre való kockázat, különös az agyban.
Közvetlenül angioplasztika (szíverek tágítására alkalmazott eljárás) előtt vagy után kerülje az olyan kiegészítők szedését, ami E-vitamint vagy más antioxidáns vitamint is tartalmaznak. Ezek a vitaminok akadályozhatják a megfelelő gyógyulást, ezért beszéljen a kezelő orvosával, ha ilyen eljárásra van szüksége és bármilyen kiegészítőt/vitamint szed.
A nagyon magas dózisú E-vitamin kiegészítés potenciálisan a következő egészségügyi problémákhoz vezethet:
Egy tanulmány szerint az E-vitamin kiegészítő káros lehet a terhesség korai szakaszában is. Azoknál a nőknél, akik a terhességük első 8 hetében E-vitamin kiegészítőt szedtek megnövekedett a veleszületett szívelégtelenség.
Az E-vitamin nagy mennyiségben néha okozhat émelygést, hasmenést, gyomor görcsöket, kimerültséget, gyengeséget, fejfájást, homályos látást, kiütéseket, véraláfutást és vérzést. Időnként az E-vitamin okozhat néhány embernél bőrirritációt is, szóval először csak kis mennyiségben alkalmazza, és győződjön meg arról, hogy nem érzékeny-e rá.
Az E-vitamin kiegészítők lelassíthatják a véralvadást, és ha épp véralvadás gátló gyógyszert szed, akkor könnyen előfordulhat zúzódás és vérzés. Az Aspirin, a Clopidogrel, az Ibuprofen és a Warfarin mind lassíthatják a véralvadást. A Warfarint kifejezetten vérrögképződés ellen használják. A Warfain E-vitaminnal együtt való szedése megnöveli a zúzódások és vérzések kialakulásának esélyét, ezért az adagok szabályozása érdekében fontos, hogy rendszeresen csináltasson vérképet.
A koleszterin csökkentő gyógyszerek is hatással lehetnek az E-vitaminra. Bár az nem ismert, hogy az E-vitamin önmagában csökkentené a koleszterin csökkentők hatását, de úgy tűnik, hogy béta-karotinnal, C-vitaminnal és szelénnel együtt már hatással van a koleszterinre.
30
termék
Termékek rendezése
0 / 5
4:00