Ügyfélszolgálat: +36(30)451-6801

kapszulaCENTER

A kineziológiai tapasz (kinesio tape)

kinesio tape

A kineziológiai tapasz (angolul kinesio tape) egy színes és izgalmas termék, amely számos előnnyel jár a sportolók számára, akár hobbi, akár elit sportolóról legyen szó. A kineziológiai tapasz lehetővé teszi, hogy könnyedén és hatékonyan kezelje a kisebb sérüléseket, a stresszes és fáradt izmok okozta fájdalmakat anélkül, hogy megzavarná az edzést. Ha folytatni szeretné az edzést, de úgy érzi a fájdalom egyre erősebb, akkor a kinesio tape segíthet elérni céljait.

Mi az a kineziológiai tapasz?

A kinezio tape (K-Tape) egy olyan elasztikus szalag, amelyet közvetlenül a sérült vagy fájó testrész bőrére ragasztanak. A kineziológiai szalag, amelyet az atlétikai edzők és a fizikoterapeuták általában a gyógyulás elősegítésére használnak, a közelmúltban egyre nagyobb befolyást gyakorol ??a sportvilágra. Úgy tervezték, hogy támogassa az izmokat és növelje az erőszintet a sérült területeken anélkül, hogy korlátozná a mozgási tartományt, ami kiváló választást jelent azoknak a sportolóknak, akiknek szükségük van egy kis kiegészítő támogatásra, de el akarják kerülni a merevséget. Támogatja az ízületeket, az izmokat és az inakat oly módon, hogy növeli a mozgástartományt és csökkenti a fájdalmakat, de nem korlátozza a szabad mozgást. Tökéletes megoldás.

A kineziólógiai tapasz vékony, vízálló és rugalmas pamutszalag, akril ragasztóval, egyik oldalán, továbbá:

 • Mind vastagságában, mind rugalmasságában szinte azonos az emberi bőrrel.
 • Támogatja az izületeket és az izmokat, hogy elősegítse a test természetes gyógyulási folyamatát.
 • Csökkenti a gyógyulási időt.
 • Gyors és hatásos segítség az izomfájdalmak kezelésében.
 • Biztonságos, kémiai anyagoktól mentes, bőrbarát, latex mentes.
 • Több napig is viselhet.
 • Tartós, jól tapad, könnyen rögzíthető.
 • Több, izgalmas és divatos színben kapható.

Kinek ajánljuk?

Sok ember használja a kineziológiai szalagokat, mert sokoldalú és könnyen alkalmazható. A K-tape hasznos lehet a következők számára:

 • Fiatal sportolók
 • Profi sportolók
 • Futók
 • Izom- vagy ízületi sérülésekkel küzdő egyének
 • Terhes nők

A terapeuták és oktatók kineziológiai tapaszt helyezhetnek a páciensekre, amelyet a terápiás kezelés ideje alatt viselnek a terápia hatásának maximalizálása érdekében. A sportolók a verseny előtt ilyen szalagot alkalmaznak, hogy kiegészítő támogatást nyújtsanak az izmok számára.

Az orvosok javasolhatják a K-szalag alkalmazását krónikus állapotok vagy sérülések esetén, mivel egy szalagtöbb napig is tart, és nem zavarja a mindennapi életet. 

Hogyan működik a kineziológiai tapasz?

A kineziólógiai tapasz nagyon rugalmas, szabadalmaztatott pamut és nylon keverékkel. Úgy tervezték, hogy utánozza a bőr rugalmasságát, így a teste teljes mozgásterét használhatja. A szalag orvosi minőségű ragasztója szintén vízálló és elég erős ahhoz, hogy három-öt napig fentmaradjon, még edzés vagy zuhanyzás közben is.

Amikor a szalagot felragasztják a testére, az kissé összehúzódik, ráncok alakulnak ki, óvatosan megemelve a bőrt. Úgy gondolják, hogy ez mikroszkopikus teret teremt a bőr és az alatta lévő szövetek között, váltakozó negatív és pozitív nyomást létrehozva.

A negatív nyomású területeken a nyirokrendszer kitágul, lehetővé téve a fölösleges folyadék távozását a területről, tovább csökkentve az erek és a fájdalomreceptorok nyomását. A véráramlás javulásával az oxigén és a tápanyagok fokozott szállítása a sérült szövetekbe felgyorsítja a gyógyulást.

Teret ad az ízületeknek

Egy kis létszámú, 32 résztvevővel elvégzett tanulmány kimutatta, hogy amikor a kinezio tapet a térd fölé helyezik, az kissé növeli az izületek távolságát. [1Egy hasonló tanulmány kimutatta, hogy a kinezio tape megnöveli a vállízület térét is. Annak ellenére, hogy ennek a térnek növekedése csekély, segít csökkenteni az ízületi irritációt és terhelést. [2]

Megváltoztatja a fájdalom idegjeleit

Egyes gyógytornászok szerint a szalag megváltoztatja az érzékszervi rendszer által a test fájdalmáról és kompressziójáról származó információit.

Dr. Megann Schooley, a sportfizikoterápiában hiteles szakember szerint:

Az összes szövet - a bőr, a kötőszövet, a fascia, és az izmok - szenzoros receptorokat tartalmaz, amelyek fájdalmat, hőmérsékletet és érintést érzékelnek. Ezek a receptorok mind hozzájárulnak a propriocepcióhoz (a testrészek testhez viszonyított helyzetének érzékelése) - az agy érzékeli, hol, hogyan és mit csinál a test. A kineziológiai tapaszok olyan állapotot hoznak létre, amely tehermentesíti az alsóbb szöveteket. Ezen szövetek dekompressziója megváltoztatja az agyba jutó jeleket. Amikor az agy eltérő jelet kap, akkor másképp fog reagálni.

A triggerpontok jó példák. A fizikoterapeuták kineziólógiai tapaszt használnak a bőr felemelésére ezen feszült, csomósodott izmok felett. A területi nyomás csökkentése eredményeképpen a fájdalom receptorok új jelet küldnek az agynak, és a feszültség, illetve a triggerpontok csökkennek.

Egy 2015-ös tanulmány kimutatta, hogy a sport tapasz és a kézi masszázs együttes használata esetén csökkent a triggerpont jelenléte során fellépő fájdalom és nőtt a rugalmasság.

Segíti a vér és a folyadékok keringését

Ha megsérült, a kineziológiai szalag javíthatja a keringést és csökkentheti a duzzanatot (ödéma) azon a területen, ahol megsérült.

Egy 2017. évi tanulmány kimutatta, hogy a kineziológiai szalagok javíthatják a bőr véráramát és a nyirokfolyadékok keringését is. [4] A nyirokfolyadék többnyire víz, de fehérjéket, baktériumokat és egyéb összetevőket is tartalmaz. A nyirokrendszer az, ami szabályozza a duzzanatokat és a folyadék felhalmozódást.

Az elmélet az, hogy amikor a kineziológiai tapaszt felteszik, az extra bőr alatti teret képez, amely megváltoztatja a bőr alatti terület nyomását. Ez a nyomás változás javítja a nyirokfolyadék áramlását.

A vizsgálatok eredményei vegyesek voltak. Két tanulmányban a kineziólógiai tapasz csökkentette a folyadékfelhalmozódást azon nők esetében, akiknél mellrák-kezelést végeztek. [5]

A nyirokfolyadék áramlásának serkentése elősegítheti a véraláfutások gyorsabb gyógyulását. Bár kevés tanulmány erősíti meg ezt a hatást, anekdotikusan azt állítják, hogy amikor eltávolították a szalagot a sérült testrészekről, a szalag alatti területek eltérő színűek voltak, mint a nem leragasztott részek.

Mire használják a kineziológiai szalagot?

1. Sérülések kezelése

A kimerült, túlzottan használt izmok olyan testmozgásból származó melléktermékeket (például tejsavat) tartalmaznak, amelyek hozzájárulnak a fájdalomhoz, a merevséghez, és korlátozzák az edzés folytatását. Ha kineziológiai tapaszt használnak ezen a területen, ezen melléktermékek fokozott eltávolítása lehetővé teszi a gyorsabb regenerálódást. 

A gyógytornászok a kineziológiai szalagokat a sérült emberek általános kezelési tervének részeként tekintik. Az American Physical Therapy Association szerint a kinezio tapek akkor a leghatékonyabbak, ha más kezelésekkel, például masszázzsal és gyógytornával együtt használják.

A kinezio tapet a fájdalom és duzzanat enyhítésére használjuk - mondja Schooley - de mindig kiegészítésként.

2. A duzzanat és gyulladás csökkentése

A nyirokcsatorna csökkentett nyomása elősegíti a sérült területen felgyülemlett folyadék és egyéb anyagok eltávolítását. Ez nemcsak a sportsérülésekre vonatkozik, hanem a műtét utáni gyógyulásra és más gyulladásos állapotokra is, ideértve a lymphedemat (a végtagok súlyos duzzanatát).

3. Fájdalomcsillapítás

Noha nem tartalmaz gyógyszereket vagy lokális anyagokat, a kineziológiai tapasz hatékonyan enyhíti mind az akut, mind a krónikus fájdalmat. Rugalmassága enyhén megemeli a bőrt, ami azonnal csökkenti a bőr alatti érzékeny fájdalomreceptorok nyomását. Ezen túlmenően blokkolja az agyba jutó fájdalomjelzéseket. Ez különösen hatékony akkor, ha a fájdalom intenzitása nem arányos a sérülés súlyosságával.

4. A gyenge izmok támogatása

A kineziológiai szalagot arra is használják, hogy extra támogatást nyújtsanak azoknak az izmoknak vagy ízületeknek, amelyeknek erre szükségük van. Patellofemorális szindróma, IT-szalaghúzódás (ITBFS - Iliotibial Band Friction Syndrome) vagy Achilles-ízületi gyulladás esetén a kinsio tape segíthet.

A fáslival szemben a kineziólógiai tapasz lehetővé teszi a normál mozgást. Valójában tanulmányok azt mutatják, hogy javíthatja a mozgást és a kitartást. A sportolókkal végzett tanulmányok kimutatták, hogy ha a kineziológiai tapaszt fáradt izmokon használják, a teljesítmény javul.

5. Az izmok újratanítása

A kinezio tape segíthet, hogy azok az izmok újból edzésbe kerüljenek, amelyek elvesztették funkciójukat vagy egészségtelen működéshez szoktak hozzá.

Például ezek a színes szalagok használhatók a helytelen testtartás javításában. Egy 2017. évi tanulmány kimutatta, hogy segít a stroke-betegek esetében a járás javításában. [6]

A gyógytornászok úgy gondolják, hogy ennek oka az lehet, hogy ha a szalag furcsa érzése tudatosabbá teheti, hogy áll vagy mozog.

6. A teljesítmény fokozása, védelem a sérülésektől

Egyes sportolók kineziológiai tapaszt használnak, hogy elősegítsék a számukra fontos izmokat a csúcsteljesítmény elérése érdekében és a sérülések ellen védelmet nyújtson, különösen a versenyek esetén.

Nagyon sok futó használja a szalagot, amikor maratont fut. Időnként a szalagot a farizom mentén helyezik el, hogy "felébressze" és emlékeztesse arra, hogy tovább működjön.

7. A hegek kezelése

Bár soha ne használja a kineziólógiai tapaszt nyilt sebeknél, a tudományos bizonyítékok arra utalnak, hogy a kinesio tape javíthatja a hegek hosszú távú megjelenését műtétek vagy sérülés után. Ez olyan kezelés, amelyet először orvosával kell megbeszélnie.

Mikor ne használja?

Vannak olyan körülmények, amikor a kineziológiai szalagot nem szabad használni. Ide tartoznak a következők:
 • Nyílt sebek: ha tapet használ a sebbe, az fertőzéshez vagy bőrkárosodáshoz vezethet.
 • Mélyvénás trombózis: a növekvő folyadékáramlás a vérrög mozgását okozhatja, ami végzetes lehet.
 • Aktív rák: a rák esetén a megnövekedett vérellátás veszélyes lehet.
 • Nyirokcsomó eltávolítása: a folyadékáramlás növekedése a hiányzó nyirokcsomó esetén duzzanatot okozhat.
 • Cukorbetegség: ha bizonyos területeken csökkent az érzékelés érzékenysége, akkor nem veszi észre a szalag reakcióját.
 • Allergia: ha a bőr érzékeny a ragasztókra, az erős reakciót válthat ki.
 • Érzékeny bőr: ha a bőre hajlamos a sérülésekre, kerülje a szalag felhelyezését.

A kineziológiai tapasz felhelyezése

A megfelelő alkalmazás érdekében (taping) mindig konzultáljon szakképzett fizikóterapeutával, gyógytornásszal, aki megmutatja, hogyan kell a szalagot alkalmazni, amely segít a konkrét probléma megoldásában. A szalag alkalmazható X, Y, I vagy legyező mintázatban, céljaitól függően. Szüksége lehet továbbá stabilizáló és dekompressziós szalagokra is.

A szalag felragasztása nem állandó megoldás, mindig a gyökérprobléma megoldása az elsődleges. A felragasztáshoz kövesse a ragasztási és felhelyezési útmutatót, speciális és szakszerű technikával rendelkező orvos vagy egészségügyi szervezet segítségével.

A szalag felragasztásánál figyeljen a következőkre:

 • Először tisztítsa meg és szárítsa meg a területet. A krémek és az olajok megakadályozhatják a szalag tapadását.
 • Borotválja le a felesleges szőrt. A finom szőszálaknak nem szabad gondot okozniuk, de a sűrű szálak megakadályozhatják, hogy a szalag jól tapadjon.
 • A hátlapot először a közepén szakítsa ketté.
 • Kerekítse le a sarkokat minden csík végén, mert azok kisebb valószínűséggel akadnak be, és segít tovább megőrizni a szalag tapadását.
 • A szalag két vége (az utolsó 5 centin) nem igényel semmiféle nyújtást, minvel ezek csak a helyükön tartják a szalagot.
 • Kérje szakember segítségét, hogy tudja mennyi nyújtást kell alkalmaznia a szalagon a kezelési területen. 75%-os nyújtáshoz nyújtsa ki a szalagot, amennyire csak megy, majd engedje el hosszának kb. negyedét.
 • A szalag felhelyezése után néhány másodpercig erősen dörzsölje a szalagot. A hő aktiválja a ragasztót. A teljes tapadás általában körülbelül 20 percig tart.

A kinesio tape biztonságos eltávolítása

Ha néhány napnál hosszabb ideig viseli a szalagot, akkor az meglazulhat. Íme néhány tipp a szalag leszedéséhez anélkül, hogy a bőre sérülne:

 • Vigyen fel egy kis olajat (például babaolajat vagy olívaolajat) vagy krémet a szalag tetejére aannak lazításához.
 • Miután felemelte a szalag egyik végét, nyomja le a bőrt, hogy az elkülönüljön a szalagtól.
 • Lassan, kis léptékben húzza le a szalagot, önmagához közel tartva.
 • Ha a bőrén irritációt vagy sérülést tapasztal, ne tegye vissza a szalagot, pihentesse a bőrét 1-2 napig.

A kineziológiai tapasz típusai

A kineziológiai tapasz különféle stílusban, méretben és színben kapható. Ha még nem ismeri a kineziológiai szalagokat, fordítson néhány percet megismerésükre, így kiválaszthatja az ön helyzetéhez legmegfelelőbb terméket. Érdemes megtalálni az ön számára ideális tapaszt, mert a ragasztás tartóssága és a hátramaradó ragasztó mennyisége márkánként változó lehet.

Funkcionalitás szerint megkülönbözetünk:

 • Tekercs: a tekercsek különböző hosszúságúak és szélességűek. Általában 5 méter hosszúságúak, ideálisak hosszútávú használatra, hiszen gazdaságos lehetőséget kínál. 
 • Előre vágott csíkok: az előre vágott kineziológiai csíkokat úgy tervezték, hogy csökkentsék a leggyakrabban használt problémák tape-elésének idejét. Ahogy a tapek népszerűsége nőtt, a rendelkezésre álló méretek és konfigurációk változatossága is növekszik. Előre vágott szalagok már kaphatók X, Y, I és legyező konfigurációkban is.
 • Előre vágott minták: az előrevágott mintákat a testrészek meghatározott részeire tervezték. Nem igényelnek vágást, mérést vagy tervezést, így nagyszerűvé teszik azoknak, akik újak a kineziológiában.
 • Cross tape: nem tekercsben lévő tapaszok, melyek négyzet alakú darabokból állnak és alkalmasak a pontszerű fájfalmak kezelésére (akupunktúrás és trigger pontok kezelése).

kineziologiai tapasz tekercs Elővágott kineziológiai tapasz csík kineziológiai tapasz elővágott minta

Kineziológiai tapasz színek:

A különböző színben pompázó tapaszok anyaga ugyanaz, adalékanyag mentes, rugalmas pamut. A színeknek a színterápia miatt van jelentőségük, hiszen rajtuk keresztül a lelki állapotunk, hangulatunk és az egészségünk is változik. Minden szín más és más biológiai és hangulati hatással bír. A meleg színek energetizálnak, míg a hidegek nyugtatnak és hűsítenek, a gyulladások csökkentésére is használhatóak.

 • Bézs: semleges hatású szín, amely a bőrön nem feltűnő.
 • Fehér: a tisztaság jelképe, és hatása is tisztító.
 • Kék: nyugtató és hűsítő hatása miatt gyulladások csökkentésére, görcsök oldására és relaxációra használják.
 • Zöld: nyugtató és relaxáló hatású szín, amelyet ízületi gyulladások esetén érdemes alkalmazni.
 • Rózsaszín: lazító és nyugtató hatása miatt jó az fáardt izmok ellazításához.
 • Citromsárga: melegséget sugároz, élénkít. Ízületi gyulladások és bőrproblémák esetén ajánlott.
 • Narancs: serkentő hatású szín, amely enyhíti az izmokban a görcsöket és feszültséget, továbbá erősíti az immunrendszert.
 • Piros: melegséget, dinamizmust és aktivitást sugároz, amely fokozza a vérkeringést és energetizál. Gyulladás esetén nem ajánlott.
 • Fekete: az erő színe, amely fokozza a többi szín (kék / piros) hatását.
 • Lila: egyesíti a piros aktivizáló és a kék hűsítő hatását.

Általában a tapaszok adalékanyag mentesek, de létezik olyan változat is, amely turmalin hozzáadásával készül, és növeli a tapasz izmokra és izületekre gyakorolt hatását. 

Gyakori kérdések

Mennyi időbe telik a tapasz felhelyezése?

Maga a taping nem egy hosszadalmas folyamat, általánosságban a képzett, szakszerű felhelyezés 10 perc alatt megvan, testtájanként. A felhelyezés előtti vizsgálat és diagnózis felállítása sem vesz igénybe fél óránál többet.

Mennyi ideig tart a tapasz hatása?

A tapaszok általában 3-5 napig tartanak erősen, ez után érdemes 1-2 nap szünetet tartani a bőr megnyugtatása érdekében, majd újra felhelyezni. A szalagok rugalmassága a napok elteltével folyamatosan csökken, a szélük foszlásnak indul, tartósságuk márkánkánt változhat. A tapaszok tartósságát rontja az olaj alapú termékek használata és a nagy meleg (pl. szauna) is.

A fürdés vagy úszás árt a szalagnak?

A kinezio tapaszok vízállóak, így a fürdés nem árt neki. Kerüljük azonban az olajos tusfürdőket, és a szalag közvetlen dörzsölését!

Változhat a tapasz tartossága a bőr típusától?

Igen, néhány bőrtípus esetén gyorsan lejön a tapasz, sajnos ez ellen nem sokat tehetünk. Az alapos tisztítás és szőrtelenítés azonban ajánlott a felhelyezés előtt.

Hozzászólások

Új hozzászólás
  töltés

  TÖLTÉS