Ügyfélszolgálat: +36(30)451-6801

kapszulaCENTER

A macskakarom hatása

macskakarom hatasa

A macskakarom egy kevéssé ismert de rendkívül sokrétű gyógynövény Peruból mely magas antioxidáns tartalommal bír és rendkívül jő fertőzések kezelésére vagy az immunrendszer megerősítésére.

Honnan származik a macskakarom?

A macskakarom spanyolul Una de gato vagy latinul Uncaria tomentosa egy Dél-Amerikában őshonos növény, ami akár 20-22 méter magasra is képes megnőni. Dél-Amerikán belül megtalálható Bolíviában, Chilében, de legfőképpen Peruban a magasabb területeken őshonos.

macskakarom

Milyen hatásai ismertek a macskakaromnak?

A macskakarom egy antibakteriális, antivirális növény, elsősorban fertőzések legyőzésére használták az indiánok a népgyógyászatban de kísérletek bebizonyították, hogy a szervezetben lévő gyulladásokkal is felveszi a harcot.

A modern orvostudomány is előszeretettel alkalmazza a macskakaromot főleg megfázás, meghűlés és fertőzések esetén, de a téli időszakban megelőzés céllal is előszeretettel ajánlják az orvosok immunrendszer erősítő hatása miatt.

A szakirodalomban több helyen (például a hazipatika.com oldalon) hivatkoznak rá, hogy a macskakarom por a cukorbetegség, a bőrgyulladások, a menstruációs zavarok és az emésztési bántalmak kezelésére és megelőzésére is használható, de ezeket csak alacsony elemszámú kutatások támasztják alá, így ezeket csak távolságtartással merjük állítani.

A brazil Egészségügyi Minisztériumhoz tartozó Oswaldo Cruz Alapítvány kutatásában azt találták, hogy a macskakarom erőteljes antibakteriális és antivirális hatása miatt a Dengue-lázra is jó.

Fertőtlenítő hatása miatt a macskakarom tinktúra és macskakarom por vízben oldva öblögetőnek is jó torkfájás és begyulladt torok kezelésére.

A macskakarom por hatóanyaga

A macskakaromnak két főbb hatóanyaga van a POA (pentaciklikus oxidol), és a TOA (tetraciklikus oxidol). A POA a szervezet védekezőrendszerére van hatással, vagyis ez az ami a celluláris immunrendszert és a kívánt pozitív hatást biztosítja,míg a TOA a központi idegrendszerre gyakorol hatást.

A macskakarom antioxidáns tartalma rendkivül magas. Tannin és fennol tartalmának köszönhető, hogy rendkivül jól megköti a szabadgyököket. 111 mg/g található ezekből a vizes kivonatokban mely nagyban meghaladja a vadszeder, brokkoli vagy éppen az ehinacea és sárgarépa hasonló számait.

Milyen formában szokták a macskakarmot fogyasztani?

A macskakarom elérhető számos formában. Az egyik leghatékonyabb formája a por és a koncentrátum, mely vízben elkeverve fogyasztható, de meg lehet főzni a növény termését és lehántolt kérgét teának és bekapszulázva is szokták árulni.

macskakarom tea hatasa

Kiknek nem ajánlott a macskakarom?

Szoptatós kismamáknak, terhes nőknek és gyerekvállalás előtt állóknak csak mérsékelten szabad macskakarmot fogyasztani.

Érzékeny gyomrúaknak szintén nem javasolt a macskakarom szedése, mert irritálja a gyomor és a bél nyálkahártyáját és kellemetlen érzést okozhat az erre hajlamosoknál. Érzékeny gyomrúaknak csak minimális mennyiségű macskakarom fogyasztása engedélyezett.

 

Hozzászólások

Új hozzászólás
    töltés

    TÖLTÉS