Ügyfélszolgálat: +36(30)451-6801

kapszulaCENTER

Az AAKG (arginin-alfa-ketoglutarát)

Aminosavak
aakg hatása

Az arginin-alfa-ketoglutarát (AAKG) a sportolók és a testépítők által alkalmazott táplálékkiegészítő, amely javítja a sportteljesítményt, csökkenti az izomfáradtságot és gyorsítja a gyógyulást. Az AAKG az arginin aminosav módosított változata, amely az arginin és az alfa-ketoglutarát molekulák kombinációja.

Az AAKG segít a zsírégetésben, hiszen csökkenti a test zsírtömegét, emellett növeli az erőszintet és az imok tiszta mennyiségét. Az AAKG egyben immunerősítő is.

Az alfa-ketoglutarát egy közbenső vegyület abban a reakciósorozatban, amely energiát termel a szervezet számára. Az AKG a glutamát és glutamin aminosavak forrása. A felszívódás javítása érdekében az alfa-ketoglutarát kiegészítők különféle sók formájában készülnek. Gyakori kombinációk az ornitin-alfa-ketoglutarát, a kreatin-alfa-ketoglutarát és az argin-alfa-ketoglutarát.

Az alfa-ketoglutarát szabályozza az aminosav szintézist, az energiatermelést és a szabad gyökök képződését és hírvivő molekuláként működik a test számos kémiai reakciójában.

Az arginin az alfa-ketoglutaráttal (arginin-alfa-ketoglutarát, AAKG) főként sportolók számára ajánlott annak teljesítménynövelő hatása miatt. A klinikai körülmények között főként sima L-arginint használnak.

Az AAKG akkor keletkezik, ha két arginin molekula egy molekula alfa-ketoglutaráttal kombinálódik. Az alfa-ketoglutarát és az arginin kombinációja javítja az arginin stabilitását. Ez javítja a teljesítménynövelő képességeit és szerepét az energiatermelésben.

Az arginin és az AAKG forrásai

Az L-arginin egyike a 20 aminosavnak. Ez egy félig esszenciális aminosavnak tekinthető, mivel élelmiszerekkel is bevihető és a testünk is képes termelni.

Az L-arginin nagy koncentrációban megtalálható olyan élelmiszerekben, mint a görögdinnye, a diófélék, a magok, az algák, a húsok, a tenger gyümölcsei, a bab, a lencse, a teljes kiőrlésű gabonák, a rizsfehérje koncentrátum és a szójafehérje-izolátum.

Az L-arginin-alfa-ketoglutarát (AAKG) táplálékkiegészítő tabletták, pirulák vagy por formájában érhető el.

Az AAKG működése

Nem tudjuk, hogy az arginin-alfa-ketoglutarát kombinációja hogyan javítja pontosan a teljesítményt, de valószínűleg a nitrogén-monoxid szintjének emeléséhez van köze.

Az alfa-ketoglutarát a mitokondriumok terméke, és létfontosságú szerepet játszik az élelmiszer energiává alakításában. Az glutamin és glutamát forrása. Az izmokban a glutamin és a glutamát gátolja a fehérje lebomlását és fokozza a fehérjeszintézist. Az AKG fokozza a csontképződést, szabályozza a kollagén szintézisét, valószínűleg a szintézishez rendelkezésre álló molekulák mennyiségének növelésével. A kollagén jelentős része a csontszövetnek. Az alfa-ketoglutarát serkenti a növekedési hormon termelését, amelyek szabályozza a csont újrahasznosítását és az új csontszövet kialakulását. Az alfa-ketoglutarát immunerősítő tulajdonságokkal is bír, és potenciálisan hasznos az öregedés késleltetésében.

Az L-arginin különböző szövetekben nitrogén-monoxidra (NO) bomlik le. Attól függően, hogy hol készült a nitrogén-monoxid kulcsfontosságú szerepet játszik a különböző funkciók szabályozásában:

 • Az agyban jelvivő molekula az idegek között
 • Az immunrendszerben közbenjár a fehérvérsejtek működésében
 • A kardiovaszkuláris rendszerben védő hatása van a vérerek pihentetésével. Ez növeli a szervezet vér- és oxigénellátását, és segít a méreganyagok eltávolításában.

Az L-arginin szintén stimulálja a növekedési hormon szekrécióját. Ez az inzulinszerű növekedési faktor (IGF-1) termelődését eredményezi. Az IGF-1 fokozza a fehérjeszintézist és ezáltal növeli az izomfejlesztést. Az arginin növelheti a szexuális teljesítőképességet is.

Az AAKG fokozza az arginin hatását, ezáltal az oxigén szállítást is, amely számos jótékony és teljesítményfokozó hatással van a testünkre.

Az AAKG hatásai

Az arginin és az alfa-ketoglutarát kombinációjára vonatkozóan korlátozott kutatás áll rendelkezésre. E kombináció előnyeinek nagy része anekdotikus. Ráadásul a meglévő kutatási eredmények is ellentmondásosak, némelyik szerint nem befolyásolta a pulzusszámot, a vérnyomást, a véráramlást, a nitrogén-monoxid szintet vagy az állóképességet, míg más eredmények szerint pozitívan befolyásolta az izomerőt, a csúcsteljesítményt és az L-arginin mennyiségét a vérben.

Az arginin hatásairól most nem írunk részletesen, csak az AAKG másik összetevőjéről, az AKG hatásairól, melyre van némi bizonyíték:

1. Javítja a sebgyógyulást

Az ornitin-alfa-ketoglutarát kiegészítése 54 égési sérült betegnél jelentősen javította a sebgyógyulást. [1]

Hasonlóképpen, egy 60 égési sérülten végzett vizsgálat kimutatta, hogy akik ornitin-alfa-ketoglutarátot kaptak 21 napig, szignifikáns javulást mutattak a sebgyógyulásban. [2]

Az égési sérülésben szenvedő patkányokban az ornitin-alfa-ketoglutarát-kiegészítés fokozott glutaminszintet eredményezett, javítva a sebgyógyulást. [34]

2. Megakadályozza az izomvesztést

21 betegnél - akik sebészeti traumát szenvedtek - az alfa-ketoglutarát kontrollos vizsgálattal kiegészítve megakadályozta az izmok lebontását és fokozta a fehérjeszintézist. [5]

Az hasi műtétek csökkentik az izomfehérje-szintézist és fokozzák a fáradtságot. 22 gyomor-beavatkozáson átesett paciensen végzett vizsgálat kimutatta, hogy az alfa-ketoglutarátot szedőknél javult az izmok glutaminellátása és csökkent az izomvesztés. [6]

3. Fokozza a csontok egészségét

Az alfa-ketoglutarát növeli a kollagén termelést és a vasfelszívódást, ami növeli a csontsűrűséget és a csonterőt. [7]

76 menopauzás nő, akik csontelégtelenségben szenvedtek, az alfa-ketoglutarát kiegészítőt kapott 24 hétig, amely megakadályozta a csontvesztést és csökkentette a menopauza tüneteit, továbbá rekonstruálta a csontszövetet is. [8]

Számos állatkísérlet kimutatta, hogy az alfa-ketoglutarát kiegészítés javította a csontsűrűséget. [91011]

4. Immunfunkciók

Az alfa-ketoglutarát javíthatja az immunfunkciót. A szervezetben glutaminná alakul és a glutamin növelheti a fehérvérsejtek (makrofágok és neutrofilek) szintjét. [12]

Az ornitin-alfa-ketoglutarát kiegészítés az olyan idős betegeknél, akik tápanyaghiányban szenvedtek javította az általános egészséget. Ezt az étvágy növelésén és a mozgási készségek javulásán lehetett látni. Csökkentette továbbá a súlyos betegségek és műtétek felépülési idejét is. [13]

5. Talán még a rákon is segíthet

A sejt-alapú vizsgálatokban az alfa-ketoglutarát megakadályozta a rákos sejtek osztódását. [1415].

Több állatkísérletben az alfa-ketoglutarát-kiegészítés csökkentette a tumorok vérellátását, ami tumorhalálhoz vezetett. [16]

6. Az öregedés

Az alfa-ketoglutarát késleltette az öregedéssel kapcsolatos tüneteket a Caenorhabditis elegans féregben. [17]

7. Gyógyítja a cianid mérgezést

Patkányoknál az alfa-ketoglutarát orális kiegészítése blokkolta a cianid mérgező hatását, amely végzetes lehet. [18]

Az L-arginine hatásai összefoglalva

 • Növeli az izomtömeget és fokozza az izmok egészséget
 • Előnyös a cukorbetegek számára
 • Javítja az immunrendszer működését
 • Növeli a kitartást szívbetegségben szenvedő betegeknél
 • Felgyorsítja a sebek gyógyulását
 • Fokozza a véredények egészségét és csökkenti a vérnyomást
 • Csökkenti a testzsír százalékot
 • Csökkenti az emésztőszervi rendellenességek fájdalmát
 • Sgít a nemi betegségben és a szexuális diszfunkcióban
 • Javítja a kognitív funkciókat
 • Lassítja az öregedést

Az AAKG mellékhatásai

A legtöbb esetben semmilyen mellékhatást nem tapasztaltak az AAKG használói. Ritka esetben jelentettek szédülést, hányást, szívdobogást és hasmenést.

Patkányokon végzett vizsgálatok alapján nagy dózisú AKG bevitel esetén toxicitás jelentkezett. A megfigyelt mellékhatások a hasmenés és a testsúly csökkenése volt. A nőstényeken észleltek vérszegénységet, ami az AKG megvonása után megoldódott.

Az arginin-alfa-ketoglutarát kiegészítést nem szabad olyan személyeknél alkalmazni, akiknek szívrohama volt.

Nem ismert az AAKG vagy az alfa-ketoglutarát terhesség és szoptatás ideje alatti hatása. Ezért ilyen körülmények között használata nem ajánlott.

Az arginint óvatosan kell alkalmazni csecsemők, terhes vagy szoptató nők, valamint vírusos fertőzésekben vagy súlyos vese- vagy májműködési zavarban, asztmában vagy rákban szenvedő betegeknél.

A herpesz fertőzésben szenvedő betegeknek óvatosan kell szedni az L-arginint, mivel súlyosbíthatja a vírust és növelheti a tüneteket. 

Gyógyszer kölcsönhatások

Az arginin-alfa-ketoglutaráttal való gyógyszerkölcsönhatások nem ismertek. Alfa-ketoglutaráttal nem jelentettek gyógyszer vagy élelmiszer kölcsönhatást.

Az L-arginin kölcsönhatásba léphet az inzulin és a koleszterinszint-csökkentő szerekkel. Az L-arginin a szervezetben nitrogén-oxidra bomlik, ezért óvatosan kell szedni más nitrogén-monoxid gyógyszerekkel. Ezek közé tartozik az izoszorbid-mononitrát, a nátrium-nitroprusszid és a gliceril-trinitrát. Az AAKG természetes vérhigító, így a vérhígítót alkalmazó embereknek körültekintően kell eljárniuk. 

Az AAKG adagolása

Az AAKG javasolt adagja 1.2 - 3.5 gramm, napi 2 - 3 alkalommal, üres gyomorra.

Az AAKG tablettákat lehetőleg reggel és legalább 30 perccel az edzés előtt kell bevenni.

Naponta legfeljebb 20 gramm L-arginint tartanak biztonságosnak és nem toxikusnak.

Az AAKG tabletta megtalálható a Biotech, a Scitec és a Trec Nutrition kínálatában is.

AAKG vagy Arginin?

Kutatások szerint a táplálékból bevitt arginin körülbelül 50%-a hasznosul a szervezetben. Ezzel szemben az AAKG kiegészítők - a jobb felszívódásnak köszönhetően - akár 90%-ban is hasznosulhatnak. Ezért mindenképpen az AAKG kapszulákat vagy port javasoljuk az elszánt testépítőknek, mégha ára kissé magasabb is.

Hozzászólások

Új hozzászólás
  töltés

  TÖLTÉS