Szállítás

 már 590 Ft-tól

 20 000 Ft felett ingyenes

 diszkrét csomagolás

 1 napos szállítás

MPL logo  további információk
Miért érdemes nálunk vásárolni?

 teljes diszkréció, jelöletlen csomagolás

 20 000 Ft felett ingyenes szállítás

 100% elégedettség garancia

 30 napos pénzvisszafizetési garancia

 ajándék csajozási ebook

árösszehasonlíto oldalak

Az AAKG (arginin-alfa-ketoglutarát)

Aminosav

2018. február 25.

aakg hatása

Az arginin-alfa-ketoglutarát (AAKG) a sportolók és a testépítők által alkalmazott táplálékkiegészítő, amely javítja a sportteljesítményt, csökkenti az izomfáradtságot és gyorsítja a gyógyulást. Az AAKG az arginin aminosav módosított változata, amely az arginin és az alfa-ketoglutarát molekulák kombinációja.

Az AAKG segít a zsírégetésben, hiszen csökkenti a test zsírtömegét, emellett növeli az erőszintet és az imok tiszta mennyiségét. Az AAKG egyben immunerősítő is.

Az alfa-ketoglutarát egy közbenső vegyület abban a reakciósorozatban, amely energiát termel a szervezet számára. Az AKG a glutamát és glutamin aminosavak forrása. A felszívódás javítása érdekében az alfa-ketoglutarát kiegészítők különféle sók formájában készülnek. Gyakori kombinációk az ornitin-alfa-ketoglutarát, a kreatin-alfa-ketoglutarát és az argin-alfa-ketoglutarát.

Az alfa-ketoglutarát szabályozza az aminosav szintézist, az energiatermelést és a szabad gyökök képződését és hírvivő molekuláként működik a test számos kémiai reakciójában.

Az arginin az alfa-ketoglutaráttal (arginin-alfa-ketoglutarát, AAKG) főként sportolók számára ajánlott annak teljesítménynövelő hatása miatt. A klinikai körülmények között főként sima L-arginint használnak.

Az AAKG akkor keletkezik, ha két arginin molekula egy molekula alfa-ketoglutaráttal kombinálódik. Az alfa-ketoglutarát és az arginin kombinációja javítja az arginin stabilitását. Ez javítja a teljesítménynövelő képességeit és szerepét az energiatermelésben.

Az arginin és az AAKG forrásai

Az L-arginin egyike a 20 aminosavnak. Ez egy félig esszenciális aminosavnak tekinthető, mivel élelmiszerekkel is bevihető és a testünk is képes termelni.

Az L-arginin nagy koncentrációban megtalálható olyan élelmiszerekben, mint a görögdinnye, a diófélék, a magok, az algák, a húsok, a tenger gyümölcsei, a bab, a lencse, a teljes kiőrlésű gabonák, a rizsfehérje koncentrátum és a szójafehérje-izolátum.

Az L-arginin-alfa-ketoglutarát (AAKG) táplálékkiegészítő tabletták, pirulák vagy por formájában érhető el.

Az AAKG működése

Nem tudjuk, hogy az arginin-alfa-ketoglutarát kombinációja hogyan javítja pontosan a teljesítményt, de valószínűleg a nitrogén-monoxid szintjének emeléséhez van köze.

Az alfa-ketoglutarát a mitokondriumok terméke, és létfontosságú szerepet játszik az élelmiszer energiává alakításában. Az glutamin és glutamát forrása. Az izmokban a glutamin és a glutamát gátolja a fehérje lebomlását és fokozza a fehérjeszintézist. Az AKG fokozza a csontképződést, szabályozza a kollagén szintézisét, valószínűleg a szintézishez rendelkezésre álló molekulák mennyiségének növelésével. A kollagén jelentős része a csontszövetnek. Az alfa-ketoglutarát serkenti a növekedési hormon termelését, amelyek szabályozza a csont újrahasznosítását és az új csontszövet kialakulását. Az alfa-ketoglutarát immunerősítő tulajdonságokkal is bír, és potenciálisan hasznos az öregedés késleltetésében.

Az L-arginin különböző szövetekben nitrogén-monoxidra (NO) bomlik le. Attól függően, hogy hol készült a nitrogén-monoxid kulcsfontosságú szerepet játszik a különböző funkciók szabályozásában:

 • Az agyban jelvivő molekula az idegek között
 • Az immunrendszerben közbenjár a fehérvérsejtek működésében
 • A kardiovaszkuláris rendszerben védő hatása van a vérerek pihentetésével. Ez növeli a szervezet vér- és oxigénellátását, és segít a méreganyagok eltávolításában.

Az L-arginin szintén stimulálja a növekedési hormon szekrécióját. Ez az inzulinszerű növekedési faktor (IGF-1) termelődését eredményezi. Az IGF-1 fokozza a fehérjeszintézist és ezáltal növeli az izomfejlesztést. Az arginin növelheti a szexuális teljesítőképességet is.

Az AAKG fokozza az arginin hatását, ezáltal az oxigén szállítást is, amely számos jótékony és teljesítményfokozó hatással van a testünkre.

Az AAKG hatásai

Az arginin és az alfa-ketoglutarát kombinációjára vonatkozóan korlátozott kutatás áll rendelkezésre. E kombináció előnyeinek nagy része anekdotikus. Ráadásul a meglévő kutatási eredmények is ellentmondásosak, némelyik szerint nem befolyásolta a pulzusszámot, a vérnyomást, a véráramlást, a nitrogén-monoxid szintet vagy az állóképességet, míg más eredmények szerint pozitívan befolyásolta az izomerőt, a csúcsteljesítményt és az L-arginin mennyiségét a vérben.

Az arginin hatásairól most nem írunk részletesen, csak az AAKG másik összetevőjéről, az AKG hatásairól, melyre van némi bizonyíték:

1. Javítja a sebgyógyulást

Az ornitin-alfa-ketoglutarát kiegészítése 54 égési sérült betegnél jelentősen javította a sebgyógyulást. [1]

Hasonlóképpen, egy 60 égési sérülten végzett vizsgálat kimutatta, hogy akik ornitin-alfa-ketoglutarátot kaptak 21 napig, szignifikáns javulást mutattak a sebgyógyulásban. [2]

Az égési sérülésben szenvedő patkányokban az ornitin-alfa-ketoglutarát-kiegészítés fokozott glutaminszintet eredményezett, javítva a sebgyógyulást. [34]

2. Megakadályozza az izomvesztést

21 betegnél - akik sebészeti traumát szenvedtek - az alfa-ketoglutarát kontrollos vizsgálattal kiegészítve megakadályozta az izmok lebontását és fokozta a fehérjeszintézist. [5]

Az hasi műtétek csökkentik az izomfehérje-szintézist és fokozzák a fáradtságot. 22 gyomor-beavatkozáson átesett paciensen végzett vizsgálat kimutatta, hogy az alfa-ketoglutarátot szedőknél javult az izmok glutaminellátása és csökkent az izomvesztés. [6]

3. Fokozza a csontok egészségét

Az alfa-ketoglutarát növeli a kollagén termelést és a vasfelszívódást, ami növeli a csontsűrűséget és a csonterőt. [7]

76 menopauzás nő, akik csontelégtelenségben szenvedtek, az alfa-ketoglutarát kiegészítőt kapott 24 hétig, amely megakadályozta a csontvesztést és csökkentette a menopauza tüneteit, továbbá rekonstruálta a csontszövetet is. [8]

Számos állatkísérlet kimutatta, hogy az alfa-ketoglutarát kiegészítés javította a csontsűrűséget. [91011]

4. Immunfunkciók

Az alfa-ketoglutarát javíthatja az immunfunkciót. A szervezetben glutaminná alakul és a glutamin növelheti a fehérvérsejtek (makrofágok és neutrofilek) szintjét. [12]

Az ornitin-alfa-ketoglutarát kiegészítés az olyan idős betegeknél, akik tápanyaghiányban szenvedtek javította az általános egészséget. Ezt az étvágy növelésén és a mozgási készségek javulásán lehetett látni. Csökkentette továbbá a súlyos betegségek és műtétek felépülési idejét is. [13]

5. Talán még a rákon is segíthet

A sejt-alapú vizsgálatokban az alfa-ketoglutarát megakadályozta a rákos sejtek osztódását. [1415].

Több állatkísérletben az alfa-ketoglutarát-kiegészítés csökkentette a tumorok vérellátását, ami tumorhalálhoz vezetett. [16]

6. Az öregedés

Az alfa-ketoglutarát késleltette az öregedéssel kapcsolatos tüneteket a Caenorhabditis elegans féregben. [17]

7. Gyógyítja a cianid mérgezést

Patkányoknál az alfa-ketoglutarát orális kiegészítése blokkolta a cianid mérgező hatását, amely végzetes lehet. [18]

Az L-arginine hatásai összefoglalva

 • Növeli az izomtömeget és fokozza az izmok egészséget
 • Előnyös a cukorbetegek számára
 • Javítja az immunrendszer működését
 • Növeli a kitartást szívbetegségben szenvedő betegeknél
 • Felgyorsítja a sebek gyógyulását
 • Fokozza a véredények egészségét és csökkenti a vérnyomást
 • Csökkenti a testzsír százalékot
 • Csökkenti az emésztőszervi rendellenességek fájdalmát
 • Sgít a nemi betegségben és a szexuális diszfunkcióban
 • Javítja a kognitív funkciókat
 • Lassítja az öregedést

Az AAKG mellékhatásai

A legtöbb esetben semmilyen mellékhatást nem tapasztaltak az AAKG használói. Ritka esetben jelentettek szédülést, hányást, szívdobogást és hasmenést.

Patkányokon végzett vizsgálatok alapján nagy dózisú AKG bevitel esetén toxicitás jelentkezett. A megfigyelt mellékhatások a hasmenés és a testsúly csökkenése volt. A nőstényeken észleltek vérszegénységet, ami az AKG megvonása után megoldódott.

Az arginin-alfa-ketoglutarát kiegészítést nem szabad olyan személyeknél alkalmazni, akiknek szívrohama volt.

Nem ismert az AAKG vagy az alfa-ketoglutarát terhesség és szoptatás ideje alatti hatása. Ezért ilyen körülmények között használata nem ajánlott.

Az arginint óvatosan kell alkalmazni csecsemők, terhes vagy szoptató nők, valamint vírusos fertőzésekben vagy súlyos vese- vagy májműködési zavarban, asztmában vagy rákban szenvedő betegeknél.

A herpesz fertőzésben szenvedő betegeknek óvatosan kell szedni az L-arginint, mivel súlyosbíthatja a vírust és növelheti a tüneteket. 

Gyógyszer kölcsönhatások

Az arginin-alfa-ketoglutaráttal való gyógyszerkölcsönhatások nem ismertek. Alfa-ketoglutaráttal nem jelentettek gyógyszer vagy élelmiszer kölcsönhatást.

Az L-arginin kölcsönhatásba léphet az inzulin és a koleszterinszint-csökkentő szerekkel. Az L-arginin a szervezetben nitrogén-oxidra bomlik, ezért óvatosan kell szedni más nitrogén-monoxid gyógyszerekkel. Ezek közé tartozik az izoszorbid-mononitrát, a nátrium-nitroprusszid és a gliceril-trinitrát. Az AAKG természetes vérhigító, így a vérhígítót alkalmazó embereknek körültekintően kell eljárniuk. 

Az AAKG adagolása

Az AAKG javasolt adagja 1.2 - 3.5 gramm, napi 2 - 3 alkalommal, üres gyomorra.

Az AAKG tablettákat lehetőleg reggel és legalább 30 perccel az edzés előtt kell bevenni.

Naponta legfeljebb 20 gramm L-arginint tartanak biztonságosnak és nem toxikusnak.

Az AAKG tabletta megtalálható a Biotech, a Scitec és a Trec Nutrition kínálatában is.

AAKG vagy Arginin?

Kutatások szerint a táplálékból bevitt arginin körülbelül 50%-a hasznosul a szervezetben. Ezzel szemben az AAKG kiegészítők - a jobb felszívódásnak köszönhetően - akár 90%-ban is hasznosulhatnak. Ezért mindenképpen az AAKG kapszulákat vagy port javasoljuk az elszánt testépítőknek, mégha ára kissé magasabb is.

Az oldalon található tartalom forrás megjelöléssel szabadon felhasználható és másolható!

copyscape icon
Vásároljon ma kiemelt termékeinkből, akár ingyenes szállítással!

BioTech AAKG Shock (1000 ml)

Magas dózisú, folyékony AAKG formula, magnéziummal
7490 Ft
Olimp AAKG Extreme 1250
2 kiszerelés

Olimp AAKG Extreme 1250 (120 és 300 kapszula)

A legjobb minőségű, könnyen felszívódó AAKG (arginin-alfa-ketoglutarát), az eddigi legnagy...
7190 Ft

BioTech AAKG 1000 (100 kapszula)

Arginin alfa-ketoglutarát étrend-kiegészítő a jobb edzésteljesítményért.
4290 Ft

Olimp Pump Xplode (300 g)

AAKG, L-citrullin és béta-alanin pontos dózisainak kombinációja - mely a teljesítmény és a...
6990 Ft
ajándék ikon

0 / 5
4:00

×
Kérlek kedveld sajátmárkás oldalunkat!