![]() |
Termékek
Kategória szerint
teljes diszkréció, jelöletlen csomagolás
20 000 Ft felett ingyenes szállítás
100% elégedettség garancia
30 napos pénzvisszafizetési garancia
ajándék csajozási ebook
A csipkebogyó (angolul rosehip, tudományos nevén Rosa canina) legfőbb előnyei közé tartozik a gyulladások, a szívbetegségek kockázatának csökkentése, a rák elleni küzdelem, a test méregtelenítése, az immunrendszer erősítése, a bőr védelme, a krónikus fájdalom enyhítése és az emésztőrendszer optimalizálása. Leginkább csipkebogyó tea formájában fogyasztják, de aszalva, lekvárként, kapszulák alapanyagaként és még szörp formájában is sok helyen megtalálható.
A csipkebogyó Európában honos, 1-3 méteres, tüskés cserje. Számos vitamint és ásványis anyagot tartalmaz, főleg a magas C vitmain tartalmáról híres, de A, B1, B2 és K vitamint is tartalmaz.
A csipkebogyó tea rostos vagy szárított csipkebogyóból készül, amelyek a rózsa növény gyümölcsei. A virágok beporzása után a csipkebogyók fejlődésnek indulnak, kis piros bogyókká érnek. Feltéve, hogy nem vágja vissza a rózsabokrot, a fajok többsége csipkebogyót termel. Ezeknek a gyümölcsöknek sokféle felhasználása van mind a konyhai, mind a gyógyászati és alternatív területeken, de a szárított csipkebogyóból készített tea az egyik legnépszerűbb alkalmazás. A csipkebogyó sokféle egészségügyi előnyét a C-vitamin, a flavonoidok, a karotinoidok, a polifenolok, a katechinek és más fitokemikáliák jelenléte okozza.
Érdemes megfontolni a csipkebogyó tea fogyasztását, ha gyenge immunrendszer, bőrbetegségek, krónikus fájdalom, emésztési zavarok, magas méreganyag szint, ízületi gyulladás, köszvény, gyulladások, magas koleszterinszint vagy magas vérnyomás kockázata áll fenn.
A csipkebogyó szív- és érrendszeri hatását nagyrészt kutatják, elsősorban az ilyen gyümölcsökben jelen lévő magas antioxidánsok miatt. Pontosabban, a tanulmányok kimutatták, hogy a csipkebogyó teában lévő leucoantocianinok és polifenol vegyületek csökkenthetik a szívbetegség kockázatát. Ez a tea szintén gazdag likopinben, amely közvetlenül kapcsolódik a szív- és érrendszeri megbetegedések előfordulásának csökkentéséhez.
A United States Department of Agriculture egyik jelentése szerint a csipkebogyó kapszulák szedése jelentős vérnyomásszint-csökkenést eredményezhet. A bogyóból készült gyógytea fokozhatja a vérkeringést is.
A csipkebogyó-tea sok antioxidánsát tartalmaz, amelynek rákellenes képességről híresek, mivel képesek arra, hogy a szabadgyököket semlegesítsék, mielőtt azok oxidatív stresszt okozhatnának, továbbá megnehezítheti a rákos sejtek szaporodását. A rák és a csipkebogyó közötti kapcsolat vizsgálata folyamatban van, de a korai eredmények nagyon ígéretes kapcsolatot mutatnak.
A rheumatoid arthritis (gyulladásos izületi fájdalom) és az osteoarthritis (porckopásos izületi gyulladás) során végzett vizsgálatok azt mutatták, hogy a csipkebogyó teája jelentősen javíthatja a mobilitást és csökkenti a gyulladást, javítja az életminőséget és csökkenti az oxidatív stresszt a gyulladt szövetekben. Továbbá segít az emésztésnek, mivel ezek a gyulladáscsökkentő hatások nyugtatáják a szöveteket a bélben, miközben szabályozzák a bélmozgásokat és így biztosítják a megfelelő tápanyagfelvételt.
A csipkebogyó tea ismert nyugtató és vizelethajtó tulajdonságairól is, amelyek segítik a szervezetet a toxinok és a nemkívánatos zsírok / sók hatékony eltávolításában. Ha székrekedéssel, gyenge anyagcserével vagy gyengült immunrendszerrel küzd, jó ötlet lehet a méreganyagok kiürítése és a vese- és májterhelés csökkentése. Ez a tea segíthet a gyorsabb emésztésben, és fokozott vizelésben. Az U.S. National Library of Medicine beszámolója szerint a csipkebogyót a vesebetegségek kezelésére lehet használni. A michigani Egyetem beszámolója szerint a csipkebogyó segít megelőzni a gyomorfájdalmat és más emésztési problémákat kezelni.
A csipkebogyó teában megtalálható karotinoidok és flavonoidok fájdalomcsillapító tulajdonságokkal bírnak, így ez a tea nagyon jó fájdalomcsillapító. Függetlenül attól, hogy ízületi gyulladás, sérülés vagy ficam okozta krónikus fájdalomról van szó, a csipkebogyó gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító tulajdonságai nagyon gyorsan működnek.
Sok ember azért fogyasztja a csipkebogyó teát, hogy javítsa bőre megjelenését, mivel a gyógynövény ismert természetes bőrfeszeítő hatásáról, miközben szállítja azokat az erős antioxidánsokat, amelyekre bőrének a leginkább szüksége van. Segíthet az apró vonalak és ráncok megjelenésének csökkentésében, az irritált vagy száraz bőr gyors gyógyulásában és az olyan fertőzések / gyulladások megelőzésében, mint például a pikkelysömör, az ekcéma és pattanások.
A gyümölcs rendkívül magas a C-vitaminban, amivel egy nagyobb lökést adhat a jobb immunrendszerhez. Ez növeli fehérvérsejtek számát és ösztönzi a növekedését, különösen akkor, ha sérülésből, betegségből vagy műtétből gyógyul fel.
A csipkebogyó kivonat rendszeres bevitele kapcsolható a csökkent koleszterinszinthez. A gyümölcs különösen hatásos az elhízott betegeknél - azoknál a betegeknél, akik naponta, 6 héten keresztül csipkebogyóból készült italt fogyasztottak, akár 5 százalékkal is csökkent a vér koleszterinszintje. Ez a csökkenés akár 17 százalékkal is csökkentheti a szívbetegségek kockázatát. A csipkebogyó biztonságos alternatívái lehetnek a koleszterin elleni gyógyszereknek (például a sztatinok), amelyek mellékhatásokkal járhatnak.
A csipkebogyó teát könnyen elkészíthetjük otthon, bár az eljárás némileg bonyolult lehet, attól függően, hogy melyik receptet követi, és hogyan szeretné elkészíteni a csipkebogyó teát. A legtöbb ember az szárított csipkebogyót választja, mivel ezek kevesebb előkészítést igényelnek. Azok, akik erőteljesebb teát szeretnének, több tápanyaggal és antioxidánssal, érdemes a friss csipkebogyót apró darabokra vágva felhasználni. Ha követi ezt a módszert, akkor össze kell vágnia, majd megdarálni a szárított, vagy friss csipkebogyót, és a végén egy szita segítségével leszűrni azt, hogy kiszűrje a hajszálakat a gyümölcsből. Ezen a ponton megválaszthatja, hogy a kapott port egyenesen a vízbe vagy egy teafitlerbe teszi. Mivel a tea egy kicsit erős ízű lehet, egyesek azt javasolják, hogy steviával vagy más természetes édesítőszerrel, esetleg fűszeres menta levelekkel ízesítsük a kapott teát.
Hozzávalók:
Elkészítés:
Nincs ilyen specifikus dózis.
Míg sokan dicsérik a csipkebogyó teát számos egészségügyi előnye miatt, addig lehetnek olyan mellékhatások, mint a gyomor-bélrendszeri problémák, az alvászavarok, a vérzés és a vesekövek. Néhány embernek orvosi kórtörténetük vagy jelenlegi állapotuk alapján érdemes elkerülnie, hogy csipkebogyó teát fogyasszon.
A csipkebogyó olaj egy különleges rózsa faj magjából készül (Rosa aff. rubiginosa vagy Rosa moschata), amelyet a rózsák virágzása és a szirmok lehullása után szedhetünk le. A csipkebogyó olajat túlnyomórészt a Chilében termesztett rózsabokorokból gyűjtik össze, és amelyek tele vannak vitaminokkal, antioxidánsokkal és esszenciális zsírsavakkal, amelyekről ismert, hogy csökkentik a sötét foltokat és hidratálják a száraz, viszkető bőrt, miközben csökkenti a hegeket és a finom ráncokat.
Hideg nyomású extrakciós eljárással az olaj elkülönül a gyümölcs húsától és a magvaktól. Az arcbőr ápolásához a csipkebogyó olaj számos előnnyel jár, ha külsőleg alkalmazzák. Magas vitamin tartalmának (E-vitamin, C-vitamin, D-vitamin és B-karotin, az A-vitamin) köszenhetően megvédi a bőrt és fokozza a sejtek egészségét.
A csipkebogyóolaj gyógyító tulajdonságai a kémiai szerkezetének köszönhetőek. Olyan esszenciális zsírsavakban gazdag, mint a palmitinsav, a linolén és a gamma linolénsav (GLA). A csipkebogyó olaj többszörösen telítetlen zsírsavakat (F-vitamint) tartalmaz, más néven esszenciális zsírsavat (EFA), és a bőrön keresztül felszívódva ezek a zsírsavak átalakulnak prostaglandinokra (PGE) és segítenek a szövetek regenerációjában.
Zsíros bőr esetén érdemes tesztet végezni egy kis bőrfelületen, hogy meggyőződjön róla nem okoz-e bőrirritációt.
Annak, aki szereti a lekvárokat, akár kenyérrel, akár süteményekben, ajánljuk a csipkebogyó lekvár készítését! Egészséges és nagyon finom!
Hozzávalók
A lekvár elkészítése
Az oldalon található tartalom forrás megjelöléssel szabadon felhasználható és másolható!
0 / 5
4:00