Szállítás

 már 590 Ft-tól

 15 000 Ft felett ingyenes

 diszkrét csomagolás

 további információk
Miért érdemes nálunk vásárolni?

 teljes diszkréció, jelöletlen csomagolás

 15 000 Ft felett ingyenes szállítás

 100% elégedettség garancia

 30 napos pénzvisszafizetési garancia

 ajándék csajozási ebook

A csipkebogyó tea és olaj

Tea Gyógynövény

friday, february 23, 2018

csipkebogyó tea

A csipkebogyó (angolul rosehip, tudományos nevén Rosa canina) legfőbb előnyei közé tartozik a gyulladások, a szívbetegségek kockázatának csökkentése, a rák elleni küzdelem, a test méregtelenítése, az immunrendszer erősítése, a bőr védelme, a krónikus fájdalom enyhítése és az emésztőrendszer optimalizálása. Leginkább csipkebogyó tea formájában fogyasztják, de aszalva, lekvárként, kapszulák alapanyagaként és még szörp formájában is sok helyen megtalálható.

A csipkebogyó Európában honos, 1-3 méteres, tüskés cserje. Számos vitamint és ásványis anyagot tartalmaz, főleg a magas C vitmain tartalmáról híres, de A, B1, B2 és K vitamint is tartalmaz.

Mi az a csipkebogyó tea?

A csipkebogyó tea rostos vagy szárított csipkebogyóból készül, amelyek a rózsa növény gyümölcsei. A virágok beporzása után a csipkebogyók fejlődésnek indulnak, kis piros bogyókká érnek. Feltéve, hogy nem vágja vissza a rózsabokrot, a fajok többsége csipkebogyót termel. Ezeknek a gyümölcsöknek sokféle felhasználása van mind a konyhai, mind a gyógyászati és alternatív területeken, de a szárított csipkebogyóból készített tea az egyik legnépszerűbb alkalmazás. A csipkebogyó sokféle egészségügyi előnyét a C-vitamin, a flavonoidok, a karotinoidok, a polifenolok, a katechinek és más fitokemikáliák jelenléte okozza. 

A csipkebogyó tea hatása

Érdemes megfontolni a csipkebogyó tea fogyasztását, ha gyenge immunrendszer, bőrbetegségek, krónikus fájdalom, emésztési zavarok, magas méreganyag szint, ízületi gyulladás, köszvény, gyulladások, magas koleszterinszint vagy magas vérnyomás kockázata áll fenn.

1. Megakadályozza a szív- és érrendszeri betegségeket

A csipkebogyó szív- és érrendszeri hatását nagyrészt kutatják, elsősorban az ilyen gyümölcsökben jelen lévő magas antioxidánsok miatt. Pontosabban, a tanulmányok kimutatták, hogy a csipkebogyó teában lévő leucoantocianinok és polifenol vegyületek csökkenthetik a szívbetegség kockázatát. Ez a tea szintén gazdag likopinben, amely közvetlenül kapcsolódik a szív- és érrendszeri megbetegedések előfordulásának csökkentéséhez. 

United States Department of Agriculture egyik jelentése szerint a csipkebogyó kapszulák szedése jelentős vérnyomásszint-csökkenést eredményezhet. A bogyóból készült gyógytea fokozhatja a vérkeringést is.

2. Megakadályozza a rákot

A csipkebogyó-tea sok antioxidánsát tartalmaz, amelynek rákellenes képességről híresek, mivel képesek arra, hogy a szabadgyököket semlegesítsék, mielőtt azok oxidatív stresszt okozhatnának, továbbá megnehezítheti a rákos sejtek szaporodását. A rák és a csipkebogyó közötti kapcsolat vizsgálata folyamatban van, de a korai eredmények nagyon ígéretes kapcsolatot mutatnak.

3. Csökkenti a gyulladást

A rheumatoid arthritis (gyulladásos izületi fájdalom) és az osteoarthritis (porckopásos izületi gyulladás) során végzett vizsgálatok azt mutatták, hogy a csipkebogyó teája jelentősen javíthatja a mobilitást és csökkenti a gyulladást, javítja az életminőséget és csökkenti az oxidatív stresszt a gyulladt szövetekben. Továbbá segít az emésztésnek, mivel ezek a gyulladáscsökkentő hatások nyugtatáják a szöveteket a bélben, miközben szabályozzák a bélmozgásokat és így biztosítják a megfelelő tápanyagfelvételt.

4. Méregteleníti a testet

A csipkebogyó tea ismert nyugtató és vizelethajtó tulajdonságairól is, amelyek segítik a szervezetet a toxinok és a nemkívánatos zsírok / sók hatékony eltávolításában. Ha székrekedéssel, gyenge anyagcserével vagy gyengült immunrendszerrel küzd, jó ötlet lehet a méreganyagok kiürítése és a vese- és májterhelés csökkentése. Ez a tea segíthet a gyorsabb emésztésben, és fokozott vizelésben. Az U.S. National Library of Medicine beszámolója szerint a csipkebogyót a vesebetegségek kezelésére lehet használni. A michigani Egyetem beszámolója szerint a csipkebogyó segít megelőzni a gyomorfájdalmat és más emésztési problémákat kezelni.

5. Fájdalomcsillapító hatású

A csipkebogyó teában megtalálható karotinoidok és flavonoidok fájdalomcsillapító tulajdonságokkal bírnak, így ez a tea nagyon jó fájdalomcsillapító. Függetlenül attól, hogy ízületi gyulladás, sérülés vagy ficam okozta krónikus fájdalomról van szó, a csipkebogyó gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító tulajdonságai nagyon gyorsan működnek.

6. Bőrápolás

Sok ember azért fogyasztja a csipkebogyó teát, hogy javítsa bőre megjelenését, mivel a gyógynövény ismert természetes bőrfeszeítő hatásáról, miközben szállítja azokat az erős antioxidánsokat, amelyekre bőrének a leginkább szüksége van. Segíthet az apró vonalak és ráncok megjelenésének csökkentésében, az irritált vagy száraz bőr gyors gyógyulásában és az olyan fertőzések / gyulladások megelőzésében, mint például a pikkelysömör, az ekcéma és pattanások.

7. Megerősíti az immunrendszert

A gyümölcs rendkívül magas a C-vitaminban, amivel egy nagyobb lökést adhat a jobb immunrendszerhez. Ez növeli fehérvérsejtek számát és ösztönzi a növekedését, különösen akkor, ha sérülésből, betegségből vagy műtétből gyógyul fel.

8. Csökkenti a koleszterinszintet

A csipkebogyó kivonat rendszeres bevitele kapcsolható a csökkent koleszterinszinthez. A gyümölcs különösen hatásos az elhízott betegeknél - azoknál a betegeknél, akik naponta, 6 héten keresztül csipkebogyóból készült italt fogyasztottak, akár 5 százalékkal is csökkent a vér koleszterinszintje. Ez a csökkenés akár 17 százalékkal is csökkentheti a szívbetegségek kockázatát. A csipkebogyó biztonságos alternatívái lehetnek a koleszterin elleni gyógyszereknek (például a sztatinok), amelyek mellékhatásokkal járhatnak.

csipkebogyócsipkebogyó kapszulacsipkebogyó lekvárcsipkebogyó olaj

A csipkebogyó tea készítése

A csipkebogyó teát könnyen elkészíthetjük otthon, bár az eljárás némileg bonyolult lehet, attól függően, hogy melyik receptet követi, és hogyan szeretné elkészíteni a csipkebogyó teát. A legtöbb ember az szárított csipkebogyót választja, mivel ezek kevesebb előkészítést igényelnek. Azok, akik erőteljesebb teát szeretnének, több tápanyaggal és antioxidánssal, érdemes a friss csipkebogyót apró darabokra vágva felhasználni. Ha követi ezt a módszert, akkor össze kell vágnia, majd megdarálni a szárított, vagy friss csipkebogyót, és a végén egy szita segítségével leszűrni azt, hogy kiszűrje a hajszálakat a gyümölcsből. Ezen a ponton megválaszthatja, hogy a kapott port egyenesen a vízbe vagy egy teafitlerbe teszi. Mivel a tea egy kicsit erős ízű lehet, egyesek azt javasolják, hogy steviával vagy más természetes édesítőszerrel, esetleg fűszeres menta levelekkel ízesítsük a kapott teát.

Hozzávalók:

  • 4 teáskanál szárított csipkebogyó (egész vagy zúzott / vágott / szitált)
  • 4 csésze vizet (szűrve)
  • 4-5 bormenta / fodormenta levél (ízesítés szerint)

Elkészítés:

  1. lépés - Adja hozzá a rozsdamentes edényben a vízhez a csipkebogyót.
  2. lépés - Lassan forraljuk fel a keveréket és vegyük le a hőfokot.
  3. lépés - A keveréket hagyja 5 percig ázni.
  4. lépés - Vegye le a tűzről, és igény esetén adja hozzá a fodormenta / borsmenta leveleket és az édesítőszert.
  5. lépés - Élvezze!

Mi a javasolt csipkebogyó tea adagja?

Nincs ilyen specifikus dózis. 

A csipkebogyó mellékhatásai

Míg sokan dicsérik a csipkebogyó teát számos egészségügyi előnye miatt, addig lehetnek olyan mellékhatások, mint a gyomor-bélrendszeri problémák, az alvászavarok, a vérzés és a vesekövek. Néhány embernek orvosi kórtörténetük vagy jelenlegi állapotuk alapján érdemes elkerülnie, hogy csipkebogyó teát fogyasszon.

  • Gyomorproblémák - a csipkebogyó tea gyakori mellékhatásai a gyomor-bélrendszeri problémák, mint például hasmenés, görcsök, hányinger és puffadás. Székrekedés és hányás is előfordulhat. Ez általában akkor tapasztalható, amikor az ember túl sokat bogyót vagy teát fogyaszt, de ugyanezek a tünetek jelentkezhetnek csipkebogyó allergia esetén is. Allergiás reakció lehet továbbá az ajkak, a nyelv és a torok duzzanata is, és ezeket komolyan kell venni.
  • Álmatlanság / fáradtság - néha az emberek alvási szokásaikban zavarokat tapasztalnak a csipkebogyó tea használatakor. A nap folyamán fáradtság vagy gyengeség alakulhat ki, továbbá problémás lehet az esti elalvás. Beszéljen orvosával, mielőtt csipkebogyó teát kezdene fogyasztani, különösen ha alvászavarral küzd.
  • Vérzés - a csipkebogyó tea hatóanyagai súlyosbíthatják a vérzési körülményeket, mivel megakadályozhatják a véralvadást, ezért ez a tea nem ajánlott vérzéses rendellenességek esetén.
  • Vesekövek - vizsgálatok kimutatták, hogy a C-vitamin magas koncentrációja - amelyet ez a tea is tartalmaz - növelheti a vesekövek kialakulásának kockázatát. 
  • Terhesség - A csipkebogyó tea terhességre gyakorolt ​​hatásának vizsgálata még hiányzik, de a hormonális hatások és a menstruációs görcsök elnyomása miatt ez a tea nem ajánlott terhes nőknek, különösen annak első és a második trimeszterében.

A csipkebogyó tápértéke (100g)

  • Energia: 58.66 g
  • Fehérje: 1.6 g
  • Zsír: 0.34 g
  • Szénhidrát: 38.2 g
  • Rost: 24.1 g
  • Cukor: 2.58 g
  • Kalcium: 169 mg
  • Vas 1.06 mg
  • Magnézium 69 mg
  • Foszfor 61 mg
  • Kálium 429 mg
  • Nátrium 4 mg
  • Cink 0.25 mg
  • C-vitamin 426 mg
  • Tiamin 0.016 mg
  • Riboflavin 0.166 mg
  • Niacin 1.3 mg
  • B6 vitamin 0.076 mg
  • A vitamin, RAE: 217 μg
  • A vitamin, IU: 4345
  • E vitamin 5.84 mg
  • K vitamin 25.9 μg

Miért olyan hatékony a csipkebogyó olaj?

A csipkebogyó olaj egy különleges rózsa faj magjából készül (Rosa aff. rubiginosa vagy Rosa moschata), amelyet a rózsák virágzása és a szirmok lehullása után szedhetünk le. A csipkebogyó olajat túlnyomórészt a Chilében termesztett rózsabokorokból gyűjtik össze, és amelyek tele vannak vitaminokkal, antioxidánsokkal és esszenciális zsírsavakkal, amelyekről ismert, hogy csökkentik a sötét foltokat és hidratálják a száraz, viszkető bőrt, miközben csökkenti a hegeket és a finom ráncokat.

Hideg nyomású extrakciós eljárással az olaj elkülönül a gyümölcs húsától és a magvaktól. Az arcbőr ápolásához a csipkebogyó olaj számos előnnyel jár, ha külsőleg alkalmazzák. Magas vitamin tartalmának (E-vitamin, C-vitamin, D-vitamin és B-karotin, az A-vitamin) köszenhetően megvédi a bőrt és fokozza a sejtek egészségét. 

A csipkebogyóolaj gyógyító tulajdonságai a kémiai szerkezetének köszönhetőek. Olyan esszenciális zsírsavakban gazdag, mint a palmitinsav, a linolén és a gamma linolénsav (GLA). A csipkebogyó olaj többszörösen telítetlen zsírsavakat (F-vitamint) tartalmaz, más néven esszenciális zsírsavat (EFA), és a bőrön keresztül felszívódva ezek a zsírsavak átalakulnak prostaglandinokra (PGE) és segítenek a szövetek regenerációjában.

Tippek a csipkebogyó olaj használatához

  • A csipkebogyó olaj gyengéd, és könnyedén megavasodik, ezért fontos, hogy nagy gondot fordítsanak használatára és tárolására. Gyakran előfordul, hogy az E-vitamin-olajat adnak hozzá az eltarthatóság növelése érdekében. A hűtőszekrényben vagy hűvös és sötét helyen való tárolás segít megelőzni az avasodást.
  • Bár drágább, a hidegen sajtolt csipkebogyó olaj a legjobb, mert nem tették ki hőnek, ezért jobban megtartja a tápanyagokat.
  • Mivel a csipkebogyó olaj száraz olajnak minősül, gyorsan felszívódik a bőrbe. Az olajat könnyedén, masszírozó mozgásokkal közvetlenül az arcra is alkalmazhatja, vagy használhatja számos bőrápoló receptben.
  • Napi kétszeri alkalmazása nagy előnyökkel járhat, de fontos megjegyezni, hogy a csipkebogyó olaj nem véd a napégés ellen.
  • És miközben megelőzheti és csökkentheti a pattanások okozta hegeket, nem szabad közvetlenül az aktív pattanásra alkalmazni.

Zsíros bőr esetén érdemes tesztet végezni egy kis bőrfelületen, hogy meggyőződjön róla nem okoz-e bőrirritációt.

A csipkebogyó lekvár

Annak, aki szereti a lekvárokat, akár kenyérrel, akár süteményekben, ajánljuk a csipkebogyó lekvár készítését! Egészséges és nagyon finom!

Hozzávalók

  • 2 kg csipkebogyó
  • 1 kg cukor
  • 2 db citrom leve
  • 2 csomag zselésítő tartósító

A lekvár elkészítése

  1. A bogyókat mossuk meg, majd vágjuk le a két végüket
  2. Tegyük fel főni egy lábasban, amiben a víz ellepi a bogyókat
  3. Ha a víz elfőne közben, akkor öntsük fel
  4. Másfél óra főzés után mixeljük le a csipkebogyókat
  5. Szűrőn át szűrjük, passzírozzuk le , hogy a belső szálak ne maradjanak a lekvárban
  6. Adjuk hozzá a cukrot és a citromot, majd forrástól számítva még 2 percig főzzük
  7. Adagoljuk kis üvegekbe a kész lekvárt és fél óra hülés után tegyük rá a fedőket is 

Az oldalon található tartalom forrás megjelöléssel szabadon felhasználható és másolható!

Related products

Leave your comment

0 / 5
4:00