Szállítás

 már 590 Ft-tól

 20 000 Ft felett ingyenes

 diszkrét csomagolás

 1 napos szállítás

MPL logo  további információk
Miért érdemes nálunk vásárolni?

 teljes diszkréció, jelöletlen csomagolás

 20 000 Ft felett ingyenes szállítás

 100% elégedettség garancia

 30 napos pénzvisszafizetési garancia

 ajándék csajozási ebook

árösszehasonlíto oldalak

Jalapeno paprika erőssége, ára és érdekességek

Chili paprika szószok

2018. január 28.

piros jalapeno és zöld jalapeno

A Jalapeno paprika egy enyhén csípős, de rendkívül ízletes chili a Capsicuum anum fajtából. Csipősségét a Schoville-skálán mindössze 2500 és 10000 SHU közé teszik. Ez körübelül a magyar erőspaprika szintje, de az igazán durva, millió feletti SHU értékű chiliktől fényévekre van. Gyenge csípőssége miatt azonban ez az egyik legelterjedtebb chilifajta. Előszeretettel tesz a Subway a Burger King és sok más egyéb gyorsétterem jalapenot az ételeikbe, mert akár nők, gyerekek számára is fogyasztható. Főleg a trópusi éghajlaton terem meg, az USA-ban Texas és Új-Mexikó államok, míg Mexikóban Veracruz tartomány a legjelentősebb termő terület.

A jalapeno chili paprika fajtái és erősségei

Fajtától függ az erőssége, Mexikóban két fajtája van a tipico és a peludo. Az Egyesült Államokban early jalapenot és TAM jalapenot termesztenek. Az early ezek közül a z erősebb, míg a TAM az enyhébb, előbbinek 8000 – 10000 SHU értéke van, míg a TAM jalapeno ennél sokkal gyengébb, körübelül a negyede erősségű.

Mi a különbség a zöld és a piros jalapeno és a chipotle között?

A piros jalapeno egy másik fajtája a jalapenonak. A Scoville értéke ugyanúgy 2500 – 10000, de sokkal fűszeresebb az íze és karakteresebb. A piros jalapeno ritkaság, nagyon kevés helyen lehet kapni.

Hogy még árnyaltabb legyen a kép létezik még az ún. chipotle, ami valójában hagyományos jalapeno csak fa tűzön füstölték és ezzel tartósabb lesz ill. kellemes füst ízt kap. Főleg levesekhez, pácokhoz és pörköltekhez szokták fogyasztani a chipotle paprikát.

Házi salsa szósz recept jalapeno paprikából

Salsa szósz hozzávalók:

  • 2 jalapeno chili paprika (vagy 4 teáskanál jalapeno szósz)

  • 3 db közepes méretű paradicsom

  • 2 ek ketchup vagy paradicsom sűrítmény

  • fél fej vöröshagyma

  • 1 lime leve

  • só, bors, kaukkfű, koriander

  • 1/2 teáskanál eritrit vagy xilit

  • 1/2 teáskanál akác méz

Salsa szósz elkészítése:

A paradicsomot pépesítsük és keverjük össze a minél apróbbra vágott jalapeno paprikával. (használhatunk jalapeno szószt is a kockázott paprika helyett) Ezután adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát és a

Nachos-szal vagy akár tortillával is tálalhatjuk.

Jalapeno paprika termesztése

Jalapenot akár otthon a kertben is termeszthetünk. Az agyagos, szerves anyagokban gazdag és jó vízelvezetésű táptalaj a legjobb a jalapeno paprika termesztéséhez, Ideálisan 10-25 C között érzi magát, a 30 fok feletti hőség esetén egyre kevesebb lesz a termése, míg 10 C alatt nem hoz termést. Ügyeljünk rá, hogy a paprika nem szereti a vizet, így csak alatta a föld kapjon belőle, maga a termésre ne kerüljön víz. A betakarításnál figyeljünk, hogy ne hagyjuk teljesen beérni, még zölden szedjük le úgy, hogy a paprika húsa még kemény legyen.

Az oldalon található tartalom forrás megjelöléssel szabadon felhasználható és másolható!

copyscape icon
Vásároljon ma kiemelt termékeinkből, akár ingyenes szállítással!

Zöld felső chili szósz (100 ml)

Zöld chiliből készült szósz, Habanero és Padron chili felhasználásával.
1590 Ft
ajándék ikon

0 / 5
4:00

×
Kérlek kedveld sajátmárkás oldalunkat!