Szállítás

 már 590 Ft-tól

 15 000 Ft felett ingyenes

 diszkrét csomagolás

 1 napos szállítás

 további információk
Miért érdemes nálunk vásárolni?

 teljes diszkréció, jelöletlen csomagolás

 15 000 Ft felett ingyenes szállítás

 100% elégedettség garancia

 30 napos pénzvisszafizetési garancia

 ajándék csajozási ebook

Jalapeno paprika erőssége, ára és érdekességek

Chili paprika szószok

2018. január 28.

piros jalapeno és zöld jalapeno

A Jalapeno paprika egy enyhén csípős, de rendkívül ízletes chili a Capsicuum anum fajtából. Csipősségét a Schoville-skálán mindössze 2500 és 10000 SHU közé teszik. Ez körübelül a magyar erőspaprika szintje, de az igazán durva, millió feletti SHU értékű chiliktől fényévekre van. Gyenge csípőssége miatt azonban ez az egyik legelterjedtebb chilifajta. Előszeretettel tesz a Subway a Burger King és sok más egyéb gyorsétterem jalapenot az ételeikbe, mert akár nők, gyerekek számára is fogyasztható. Főleg a trópusi éghajlaton terem meg, az USA-ban Texas és Új-Mexikó államok, míg Mexikóban Veracruz tartomány a legjelentősebb termő terület.

A jalapeno chili paprika fajtái és erősségei

Fajtától függ az erőssége, Mexikóban két fajtája van a tipico és a peludo. Az Egyesült Államokban early jalapenot és TAM jalapenot termesztenek. Az early ezek közül a z erősebb, míg a TAM az enyhébb, előbbinek 8000 – 10000 SHU értéke van, míg a TAM jalapeno ennél sokkal gyengébb, körübelül a negyede erősségű.

Mi a különbség a zöld és a piros jalapeno és a chipotle között?

A piros jalapeno egy másik fajtája a jalapenonak. A Scoville értéke ugyanúgy 2500 – 10000, de sokkal fűszeresebb az íze és karakteresebb. A piros jalapeno ritkaság, nagyon kevés helyen lehet kapni.

Hogy még árnyaltabb legyen a kép létezik még az ún. chipotle, ami valójában hagyományos jalapeno csak fa tűzön füstölték és ezzel tartósabb lesz ill. kellemes füst ízt kap. Főleg levesekhez, pácokhoz és pörköltekhez szokták fogyasztani a chipotle paprikát.

Házi salsa szósz recept jalapeno paprikából

Salsa szósz hozzávalók:

  • 2 jalapeno chili paprika (vagy 4 teáskanál jalapeno szósz)

  • 3 db közepes méretű paradicsom

  • 2 ek ketchup vagy paradicsom sűrítmény

  • fél fej vöröshagyma

  • 1 lime leve

  • só, bors, kaukkfű, koriander

  • 1/2 teáskanál eritrit vagy xilit

  • 1/2 teáskanál akác méz

Salsa szósz elkészítése:

A paradicsomot pépesítsük és keverjük össze a minél apróbbra vágott jalapeno paprikával. (használhatunk jalapeno szószt is a kockázott paprika helyett) Ezután adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát és a

Nachos-szal vagy akár tortillával is tálalhatjuk.

Jalapeno paprika termesztése

Jalapenot akár otthon a kertben is termeszthetünk. Az agyagos, szerves anyagokban gazdag és jó vízelvezetésű táptalaj a legjobb a jalapeno paprika termesztéséhez, Ideálisan 10-25 C között érzi magát, a 30 fok feletti hőség esetén egyre kevesebb lesz a termése, míg 10 C alatt nem hoz termést. Ügyeljünk rá, hogy a paprika nem szereti a vizet, így csak alatta a föld kapjon belőle, maga a termésre ne kerüljön víz. A betakarításnál figyeljünk, hogy ne hagyjuk teljesen beérni, még zölden szedjük le úgy, hogy a paprika húsa még kemény legyen.

Az oldalon található tartalom forrás megjelöléssel szabadon felhasználható és másolható!

Kapcsolódó termékek

Hagyjon egy hozzászólást

0 / 5
4:00