Ügyfélszolgálat: +36(30)451-6801

kapszulaCENTER

Juharszirup készítése, hatása és előnyei

juharszirup hatása

Mi is az a juharszirup?

A legtöbb ember viszonylag sok cukrot fogyaszt, néha többet is, mint amennyire szükségük lenne. A juharszirup olyan természetes édesítőszer, melyet kismértékben érdemes fogyasztani, és így jó alternatívája lehet a nádcukornak.

A juharfaszirup évszázadok óta használják édesítőszerként főként az Amerikai kontinensen, de Európában is ismert, bár kevésbé elterjedt. Az amerikai őslakosok kultúrájába annyira beleivódott a juharszirup, hogy tartottak „Cukor Hold” ünnepet, is, ami a tavasz első teliholdjakor volt, illetve az ünnephez kötődött a tradicionális Juhar Tánc. A juharszirupot kifejezetten energiaforrásnak tekintették.

Mik a juharszirup előnyei?

A finomított fehér kristálycukor nem tartalmaz semmilyen tápanyagot, viszont a juharszirupban vannak a szervezet számára fontos antioxidánsok és ásványi anyagok, mint a cink és mangán. Hogyha egymás mellé tesszük a kristálycukor és a juharszirup tápanyag tartalmát, akkor azt látjuk, hogy van néhány megegyezőség, de a plusz dolgok mindenképpen a juharszirupot hozzák ki győztesként ezen összehasonlításból.
 

Miért jobb a juharszirup, mint a hagyományos cukor?

Mindkettő mintegy kétharmada szacharóz, de juharszirup kevesebb cukrot és több tápanyagot tartalmaz. A glikémiás indexe a juharszirupnak körülbelül 54, míg a nádcukoré 65. Ez azt jelenti, hogy az egyik előnye juharszirupnak, hogy kevésbé drasztikusan emeli a vércukorszintet, mint a hagyományos cukor. Juharszirupban van néhány nyomelem és antioxidáns, míg a cukorból hiányzik mindkettő.

Egy másik tényező, amelyben a két édesítőszer nagyon különbözik, hogy hogyan készülnek. Juharszirup a juharfából származik. Ellentétben a finomított nádcukor – ami egy hosszú gyártási folyamaton megy át - juharszirup sokkal természetesebb, finomítatlan termék.

 

Juharszirup tápértéke

Egy evőkanál juharszirup tartalmaz:

  1.          0.7 mg mangán
  2.          0.8 mg cink
  3.          13.4 mg calcium
  4.          40.8 mg kalium
  5.          0.2 mg vas
  6.          2.8 mg magnézium

 

6 érv, hogy miért egészséges a juharszirup


Sok antioxidánst tartalmaz

Néhány kutatás alapján, hogy nagy különbség található a természetes édesítők és a finomított cukrok között, hogyha az antioxidáns tartalmukat nézzük. A kristálycukor, a kukoricaszirup és az agavé antioxidáns tartalma konvergál a nullához, míg a juharszirup, melasz, barna cukor és méz már mutat ilyen értéket. A melasznak van egyébként a legmagasabb antioxidáns tartalma.

Érdemes e a juharszirupra váltani a fehércukorral? Mindenképpen, hiszen, hogyha bevezetjük a táplálkozásunkba 24 különböző antioxidánst vihetünk be a szervezetünkbe a szirup által. Ezek az antioxidánsok immunerősítők és néhány krónikus megbetegedés kialakulásának a gátlásában segíthetnek. Hogyha lehetséges mindenképpen sötét színű, B osztályú szirupot válasszunk, hiszen ez a fajta magasabb antioxidáns tartalommal rendelkezik, mint a világosabb színűek.

Néhány elsődleges antioxidánsok megtalálhatók juharszirupban, mint a benzoesav, a galluszsav, fahéjsav, valamint a különböző flavanolok, mint a katechin, epikatechin, rutin és a kvercetin. Míg a legtöbb megtalálható alacsony koncentrációban, mások nagyobb mennyiségben vannak jelen, így lehetséges, hogy a nagy mennyiségű cukorfogyasztás hátrányait ezen antioxidánsok előnyeivel ellensúlyozza néhány fogyasztó.
 

Viszonylag alacsony a glikémiás indexe

Finomított cukornak, és finomított szénhidrátoknak általában ismert hatása, hogy gyorsan metabolizálódik a májban – a magas cukorszintet egy gyors „összeomlás” követi. A gyakran fogyasztott túl sok cukor és növeli az inzulin szintet, ami idővel alacsonyabb inzulin válaszhoz vezethet és a vércukorszint ingadozási problémához, és ennek okán cukorbetegség alakulhat ki.

Ez a hatás nem csupán a fehércukorra vonatkozik, hanem minden édesítőre, így már lelassítható a folyamat, például, hogyha juharsziruppal édesítünk, de a túlzott cukorfogyasztás negatív hatásai így is előtérbe kerülnek idővel.
 

Gyulladásos megbetegedések ellen

Mivel juharszirup tartalmaz gyulladás-csökkentő polifenol antioxidánsokat, egy egészséges diéta részeként, megelőzhetünk vele a bizonyos betegségeket, mint izületi gyulladás, gyulladásos bélbetegség vagy a szívbetegség. Juharszirup a növényi alapú vegyületei csökkentik az oxidatív stressz, amely felelős az öregedésért és az immunrendszer erősségéért.

Rák elleni védőszer

Míg néhány bizonyíték azt mutatja, hogy bizonyos fokú cukorfogyasztás rákot okozhat, vagy legalábbis hozzájárulhatnak ahhoz, juharszirup úgy tűnik, hogy egy sokkal kevésbé káros édesítőszer. Ez annak köszönhető, hogy magas az antioxidáns tartalma, amely képes megvédeni a sejteket a DNS-károsodástól és a mutációtól. Míg juharszirup önmagában nem valószínű, hogy csökkenti a rák kialakulásának a kockázatát, de még mindig sokkal biztonságosabb megoldás, mint a magas szinten finomított cukor vagy mesterséges édesítőszerekkel telített diéta.
 

Védelmezi a bőrt

Sokan esküsznek a juharszirup helyi használatára, közvetlenül a bőrükön. Hasonlóan a nyers mézhez, juharszirup segíthet kisebb bőrgyulladás, bőrpír, pattanások és a szárazság kezelésében. Kombinálva a nyers tejjel vagy joghurttal, zabbal és nyers mézzel, egy természetes keveréket állíthatunk elő, ami hidratálja a bőrt, miközben csökkenti a baktériumokat és irritációt.
 

Alternatív cukorként javítja az emésztést

 A finomított cukor fogyasztása hozzájárulhat a candida, IBS, irritábilis bélszindróma és egyéb emésztőrendszeri rendellenességek kialakulásához. Sőt, az egyik legnagyobb lépés, amit megtehetsz, hogy gyógyítsd az irritábilis bélszindrómát és autoimmun betegségeket, hogyha csökkented finomított cukor bevitelt és helyettük természetes édesítőszerek kerülnek be az étrendbe, de azok is csupán nagyon kis mértékben.

A legtöbb mesterséges édesítőszerek is okozhat emésztési zavarokat, beleértve a gázt, puffadást, görcsöket és a székrekedést. A juharszirup sokkal jobb alternatíva.
 

Milyen hátránya lehet a juharszirup fogyasztásának?

Mint, ahogy már korábban említésre került a juharszirup egy egészséges, kiegyensúlyozott, teljes tápértékeket tartalmazó étrendben nagyon jó választás lehet az édesítésre. A juharszirup bár több antioxidáns, ásványi anyagot és nyomelemet tartalmaz, mint a fehércukor, vagy egészségesebb, mint az egyéb mesterséges édesítőszerek, de még így is elenyésző az ásványianyag tartalma, hogyha gyümölcsökkel, zöldségekkel, egészséges telített zsírokkal hasonlítjuk össze. Összességében elmondható, hogy jó alternatívája a cukornak, de egyáltalán nem szükséges napi szinten beépíteni az étrendbe (mint, ahogy más édesítőszereket sem), illetve amíg kis mennyiségben fogyasztjuk, és nem visszük túlzásba semmilyen rossz hatással nincsen a szervezetre.

Hozzászólások

Új hozzászólás
    töltés

    TÖLTÉS