Ügyfélszolgálat: +36(30)451-6801

kapszulaCENTER

Minden, amit a kalcium-pyruvatról tudni akartál - pro és kontra

pyruvat zsírégető

Mennyit lehet fogyni a pyruvat zsírégető használatával?

A pyruvat egy nagyon hatékony zsírégető, az egyik legerősebb a piacon, de nem csodaszer. a hatása rásegít a diétára és ha az rendszeres testmozgással párosul akkor hatványozottan működik. Azonban ha a kalcium-pyruvat szedése mellett napi édesség fogyasztás és mozgásszegény életmód a jellemző, akkor a hatás minimális vagy semmilyen sem lesz.

Dietetikusok szerint a fenntartható és egészséges fogyás mértéke a heti 1 kg, ennek a fenntartásában kiváló társ bármely kalcium-piruvát étrend-kiegészítő. Elsőre nem tűik soknak de ki ne lenne elégedett egy 3 hónapos diéta után 13 kg fogyással. A fogyás egy lassú folyamat, amit nem szabad erőltetni.

Mi az a pyruvat?

A kalcium-piruvát egy egyre népszerűbb, zsírégető étrend-kiegészítő, ami a természetben is előfordul illetve a pyruvic sav megtalálható a szervezetben is.

A piruvát köztes termékként képződik a glükóz aerob és anaerob lebontásakor, tulajdonképpen a pirosszőlősav savmaradéka.

A piruvát minden sejtünkben megtalálható anyag, amely a szénhidrátok lebontása során jön létre, majd tovább alakulva részt vesz az energiatermelő folyamatokban.

Hogyan éget zsírt a pyruvat?

A szénhidrátok anaerob és aerob lebontása során keletkezik és a fehérjék metabolizmusában vesz részt. A pyruvat hatását vizsgáló kutatások alapján fokozza a zsírégetést és a vércukor izomszövetekbe való szállítását, így biztosítja a megfelelő mennyiségű energiát. A pyruvat fogyasztásával növelhető az energiaszint és a zsírégetés intenzitása is megemelkedhet. Az állóképességet is növelheti az izomsejtek által elérhető energia fokozásával.

A pyruvat ajánlott sportolóknak és hobbi testépítőknek egyaránt, akik tónusosabb izomzatot és alacsonyabb testzsírszázalékot szeretnének.

A pyruvat szedésének hatására a szervezeted akkor is zsírt fog égetni, amikor épp nincsen terhelés alatt. Ha nem szénhidrátokat fogyasztasz, hanem pyruvatot, vagyis a szénhidrátok nullakalóriás, köztes végtermékét akkor a szervezet azt úgy fogja értékelni, mintha ettél volna és emiatt fokozza a zsírégetést és megszűnik az éhségérzet.

Pyruvat előállítása

A borkősavból kálium-hidrogén-szulfáttal való hevítéssel lehet előállítani. Másik módszer a pyruvat előállítására, hogy az ecetsavklorid és a kálium-cianidből előállított ecetsav-cianidot hidrolizálják.

Milyen formái léteznek a pyruvatnak?

A pyruvat főleg kapszula formájában szokott forgalomba kerülni, de ritkább esetben porként is használni szokták. A pyruvatot három kötésben is szokták gyártani, kalciummal, káliummal és nátriummal is, mindhárom formula bizonyítottan hatásos, de hogy melyik az erősebb arról még folynak a kutatások. A kálium-pyruvat és a nátrium-pyruvat vízmegköző hatása miatt nem ajánlott magas vérnyomásbetegségben szenvedőknek, az ionizáló hatása a szervezetből kivonja a vizet. Ezzel szemben a kalcium-pyruvatnak ilyen hatása nincsen.

Emellett kreatin-pyruvatot szoktak még gyártani sport-táplálékkiegészítős cégek. A kalcium pyruvat vs kreatin-pyruvat esetében az állapítható meg, hogy a kreatinos verzió inkább energiaszint növelő és teljesítményfokozó hatásban jobb, míg a kalcium-pyruvat a zsírégetésben erősebb. A kalciummal kötésbe lépve a pyruvat stabil lesz és a szerevezet számára jól tud hasznosulni.

kalcium pyruvat

Milyen márkák érhetőek el Magyarországon?

Elég rövid a piruvátot gyártó cégek sora. A nagy étrend-kiegészítő gyártók nem vették fel a palettájukra, két kisebb cég forgalmaz ma Magyarországon piruvatot, a Lifetilt a Pyruvat Onet és a Peakman Sports a Peakman Pyruvatot. Nagyobb mennyiségben a Pyruvat One fogy

Pyruvat hatása

A pyruvatnak két fő hatása ismert. Növeli az energiaszintet, az ATP termelődés ösztönzése által és zsírt éget.

Pyruvat szedése

A pyruvat hatásos mennyiségéről megoszlanak a vélemények. A közelfogadott vélekedés szerint 30 gramm az ideális mennyiség, de frisebb kutatások szerint már 5-10 is akár eredményre vezethet.

Az időzítést tekintve étkezés előtt vagy edzés előtt érdemes a pyruvatot szedni.

Pyruvat rendelése

Pyruvatot jelenleg a kapszulacenter.hu webshopban nem lehet rendelni, csak más zsírégetőket, mint l-karnitint, de folyamatban van egy jó minőségű pyruvat kapszula forgalmazó felkutatása, hogy a píruvatot is fel tudjuk venni a kínálatunkba.

Pyruvat zsírégető hatását bizonyító kutatások

Egy kettős vak, placebo kontrollált teszt eredményeképpen a pyruvatot szedők testsúlya és testzsírszázaléka egyaránt szignifikánsan csökkent. A teszt időtartama 6 hét volt és piruváttal edzők csoportja 12% testzsírt vesztett és 1,5 kg tiszta izom tömeget növelt. A kutatás eredményeképpen megállapítható volt, hogy a pyruvat csoport anyagcseréje 2,2%-kal gyorsult. A kutatásban a piruvat csoport mindössze napi 6 gramm pyruvatot vitt be a szervezetébe.

A teljes összeképhez hozzátartozik, hogy a piruvat hatásait nem igazoló kutatások is szép számmal születtek.

Egy 1999-es klinikai vizsgálatban tanulmányozták szintén 6 grammnyi piruvát hatását. Az eredmények alapján a piruvátot fogyasztók testzsír százalékának csökkenése és testsúlyleadása csak kismértékben volt nagyobb a piruvátot nem kapókéhoz képest.

Egy másik 2005-ös vizsgálat sem igazolta a pyruvát hatásait. A klinikai teszt során Pauline K. Koh-Banerjee és munkatársai 5 g kalcium-piruvát hatásait vizsgálták 34 emberen, 1 hónapon át. A vizsgálat nem volt szignifikáns különbség mérhető a kontroll csoport és a normál csoport testsúly és testzsírszázalék eredményeiben.

Egyes weboldalakon olvasni a pyruvat szívre, keringésre, a triglicerid szintre és koleszterin szintre gyakorolt kedvező hatásairól de ezeket sem támasztotta még alá kutatás. 

pyruvat zsiregeto

Pyruvat mellékhatás

A pyruvatnak ismert káros hatása nincsen. Az étrend-kiegészítő szedése teljesen ártalmatlan. Extra mennyiség esetén (50 gramm felett) emésztőszervi kényelmetlen érzés léphet fel.

A pyruvat természetes vagy szintetikus?

A pyruvat képlete: C3H3O3Ca, ami egy teljesen természetes és ráadásul egészséges anyag, amit a szervezet is termel magának. Gyakorlatilag a pyruvat a pirosszőlősav egy formája, ami részt vesz az anyagcsere folyamatokban, gyorsítja a zsírégetést, javítja az állóképességet és ráadásul a szívnek is jót tesz. A pyruvat fogyasztás növeli a szervezet élettani funkcióinak fenntartásához szükséges energiafelvételt 2,2%-kal, vagyis ha épp ülsz a számítógép előtt, ha futsz vagy éppen csak sétálsz ki a buszhoz az is 2,2%-kal több energiát emészt fel, ezáltal ennyivel jobban égeted a zsírt.

Hozzászólások

Új hozzászólás
    töltés

    TÖLTÉS